Dok ja stignem, tema ode dalje.
I meni se sviđa kako casa lepo i argumentovano piše-samo se ne slažem u svemu sa njom.
Ja isto ne mogu da zamislim da je normalno da dete od tri godine bude nesrećno po ceo dan cele tri nedelje, i da joj se ceo dan nakon odlaska iz vrtića svede na računanje kada će ponovo ići.
Bez želje da to zvuči kao niski udarac, sećam se teme na kojoj se casa pitala da li je normalno da joj dete od 2,5 godine bude izuzetno poslušno ali po cele dane nesrećno-i pitala se kako da detetu pomogne da prevaziđe takve osećaje. Znači da i ona oseća da takvo dugotrajno raspoloženje nije baš uobičajeno.
Naravno da je mayato mogla pokušati da i dalje vodi dete u vrtić, ali ja ne verujem da bi se išta pomaklo nabolje samo od sebe. Vrtićke tete i pedagogica nisu ni u čemu videle problem, pa shodno tome nisu ni bile sposobne da pomognu. Mayato očigledno nije videla drugo rešenje-pretpostavljam da je pokušala više stvari-nego da je ispiše. I ja bih uradila isto, priznajem da ne bih imala volje da još plaćam i dečjeg psihologa da rešava "nepostojeći" problem.
Uostalom, meni je interesantno kako se a priori prihvata da su i tete i pedagogica apsolutno iskrene i objektivne u svojoj proceni adaptiranosti deteta.
Recimo, moju decu čuvamo samo MM i ja, pa je ćerka sa 3 godine ipak bila sposobna da se odvoji od nas na par sati bez problema, nije se ni osvrtala na nas na kojekakvim rođendanima, igralištima i sl., nikad nije pokazala nikakav separacijski strah sve do dana kada joj je, u 6. nedelji adaptacije, teta u vrtiću zapretila da tog dana neće ići kući jer nije spremila igračke, i onda je zaista i ostavila da poslednja izađe iz sobe kada su roditelji došli. Naravno, meni teta nije ni reč spomenula o tome tada, već sam ja, videvši da mi dete ima tragove suza po licu i da je tog dana kod kuće imala prvu i pravu vrlo ozbiljnu separacijsku krizu polako izvukla od nje deo priče. Teta mi je sutradan nevoljno potvrdila da je to rekla, sama sam bila svedok i šta je uradila (izvela je poslednju a ja naivno mislila da je to bio neki previd) uz objašnjenje da "moraju da nauče da poštuju pravila.." Zastrašivanjem na taj način?