casa prvotno napisa
Pa, meni je tvoj primjer baš primjer ovog o čemu govorim. Tvoj sin, ako sam dobro shvatila, bi tebi rekao koliko mu fališ, onda znači da bi ti to rekao kad si ti tu. Ne bi otišao do tete i rekao: meni fali mama... A jasno je menida se djeca sjete mame u vrtiću, ali mislim da se sjete na tren i zaboli ih a onda ih igra i ekipa povede dalje od misli o mami, a ako ih ne povede onda na neki način ispolje tugu, ili plačem ili sjedenjem u kutu, ali ne vjerjem da su trogodišnjaci u stanju istodobno razmišljati o tome da im mama fali i igrat se Winxica.
Jednako tako mislim da trogodišnjaci često kod kuće preuveličavaju svoje osjećaje, ne svjesno i manipulativno, već da je to razvojna karakteristika kao takva koja svjedoči o zdravlju djeteta. Kao što se strah od buba povećava ako djetetu kažete zamisli da je u sobi veeeelika buba... na isti način u djetetovoj glavici u kojoj postoji strah od odvajanja, ako se razgovara zamisli kako ćeš sutra kao velika djevojčica lijepo biti u vrtiću, bez mame... Ne znam, njima je strašnije o ome misliti nego kad se to dogodi. Ovo je iz mog iskustva i nemam znanstvenih potrkijepa.
I ne mislim ja da se to mora savladati s tri godine, ali mislim da većina djece to može savladati s tri godine na vlastitu korist. I da što mama i tata rade ili ne rade, nema veze s tim da dijete ima koristi od toga da savlada nedostatak majke na tri sata. Da tako dijete raste...