Pokazuje rezultate 1 do 50 od 669

Tema: Ispisali smo ju iz vrtića

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj casa prvotno napisa Vidi poruku
    Pa, ali mi ne govorimo o slanju trogodišnjeg djeteta u inetrnat, već o trosatnom boravku van obitelji.
    A povjerenje koje imamo prema osoblju u vrtiu je jednako kao i prema doktoru. Mlada žena rodi zdravo dijete, i onda bez da dijete pokazuje znakove bolesti, odvodi to svoje nejako novorođenđe pedijatru u prostor za koji zna dau njemu ima više bolesti nego drugdje s jedva mjesec dana, tamo ga nepoznati čovjek gleda, skida, razmata, dijete plače, vuče ga za ruke, oslanja na slabe nožice, dijete vrišti, a majka stoji sa strane puna povjerenja i ponasa ako ju pedijatar pohvali. A taj potpuni stranac, kojeg majka vidi prvi put u životu, ne posustaje, ispituje o njenim sisama, o stolicama djeteta, majka na sve spremno odgovara,i sluša svaku preporuku. Daje joj uputnicu za ultarzvuk kukova, kako bi još par nepoznatih ljudi moglo skidat i pipat njezino dijete, i čim izađe iz ordinacije, zove da naruči svoje dijete u nadi da će dobit termin do 6. mjeseca života, jer jaaaako je vaaaažno da se taj pregled do tada obavi, tako joj je rekao pedijatar, čovjek kojeg je prvi put vidjela prije petnaest minuta i kojem će odsad pa do 7 godine povjeriti takvu sitnicu kao što je zdravlje njenog djeteta.
    Mislim ja sam stvarno zahvalna što živimo u svijetu gdje u većini slučajeva možeš imat povjerenje prema liječnicima, prema medicinskim sestrama, prema tetama u vrtiću, prema učiteljima, prema kolegama na poslu... Realno, svi oni mogli bi me napast iz prikrajka i ugrist za vrat, pa opet još me nisu ugrizli... Nekad nisu stručni, ali ne grizu.
    ok, kad se vec povlace takve paralele (a nije bas da je isto, ne ostavljam dijete pedijatru, i dalje sam tamo i drzim ga u svome narucju dok ga pregledava, drzim ruku na djetetu dok lezi na UZVu itd), da pitam, sta sam jos jucer htjela- zasto se ne uci odmah bebu plivati? zna se da prvih 6mj imaju urodjenu sposobnost, no mi im ju unistimo time sto ih ne pustamo same u more. pa im onda narednih 7g dajemo pomocne rekvizite i kazemo: e sad ces u skolu, vrijeme je da naucis plivati i nemali broj propliva tako da ih netko doslovno baci u more.
    i to je prihvacena praksa.
    zamisli da se baci u more bebea od godinu dana (kada vec izgubi refleks) kao sto se baci onaj od 7. pa neka propliva.

ista stvar je s vrticem i "stjecanjem sposobnosti za daljnje normalno funkcioniranje u zivotu", dob 3 godine.

bas kao sto dijete do te 7. godine (ili ranije, ali uzela sam tih 7g jer vecina smatra da prije skole treba nauciti plivati i vezati znirance :cvijeta: ) ne boravi na obali, s godinu dana je u rukama roditelja i snjima pliva, pa kasnije s nekim drugim pomagalima, gleda kako drugi plivaju, pokusava i samo i onda u jednom trenu, sam ili uz poticaj roditelja, pusti svaki rekvizit i samo zapliva. eto, spremno je.
    tako je i s frustracijama, ostamostaljivanjem, spremnosti i vrticem.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 20.02.2014. at 10:32

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •