-
evo casa ja se sad potpuno slažem sa tobom
odrasli (tete u vrtiću, roditelj u parku...) treba da usmeravaju, predlažu, a deca da reše
da im daju vremena, da im objasne, da ih nauče da ima sukoba i sukoba, da ne moramo svi sve da volimo, da ne moramo oko svega da se slažemo ali da moramo da se poštujemo. da im predlože načine na koji bi neki sukob trebalo da se reši. da budu moderatori a ne sudije. i da vide kad je nešto samo dečija igra i treba pustiti a kad treba intervenisati. moraju pratiti grupu i odlučiti, znati (tete možda i bolje od roditelja koji su pristrasni) kada da se umešaju
a to svakako nije: snađi se
ali kada imaš vrtić od 70 dece u kome sve tete funkcionišu po principu: snađi se (naravno, neke su bolje, neke gore, ali to je opšta klima) onda tu niko ne profitira. i klinci koji nemaju problema ali vide da se buling toleriše, i oni koji vrše buling, niko od njih ne profitira
i zato ja ne mogu da zastupam tezu da je (svaki) vrtić svakom detetu potreban i dobro dođe
seni, hvala na savetima. ja nju zapravo i ne gledam kao žrtvu, divim joj se iz prikrajka kako je ona to rešila. ali da ju muči, muči je, da joj nije lako, nije. pre par nedelja je deo grupe bio na zimovanju, bile su sve devojčice osim moje. išla je u vrtić pevajući. i opet kažem, ona je takvo dete, dobro je ona to izgurala. ali se iskreno radujem kraju školske godine kada ćemo se pozdraviti sa vrtićem.