casa prvotno napisa
Naravno, stručnjaci mogu pogriješiti i ne mogu uvidjeti dijete u punini svog bića u 15 minuta. I roditelj može donijeti bolju odluku od njih, pa i goru jer mu to odgovornost roditeljstva donosi. O ovome sa surfanjem ili educiranjem ne bih, jer mi se čini da se nikako ne bismo složile. No, ovo sve što si ti leo napisal i meni više manje stoji , samo uz uvjet da ako ja zaključim da moje dijete nije spremno na odvajanje s tri, ne mogu zaključiti da djeca općenito ni ne trebaju biti. Očekivano je i normalno da diete bude spremno i d atim odvajanjem profitira, pa ako moje nije spremno, nije i ja se s tim nosim kako želim, ali ona općenita postavka o spremnosti i dalje stoji.
Slikovito, djeca u dobi od 9 godina govore jasno l i r, a moj sinak ima 12 i dalje ne govori. Nakon dvije godine terapije kod logopeda, iako je bio vidljiv napredak, mi smo odustali. Ja i on smo procijenili da je za njega i nas manje strašno da on do kraja života govoli l i j nego da ide i dalje logopedu... Ali to ne znači da je to normalno da ljudi govole tako u dobi od 12 godina i kasnije, i ja nikada nikom ne bih lekja da je to individualno kad će dijete leći l... Jednako tako, ja najozbiljnije vjerujem da je i život bez r i l lijep život, i da on uvijek u životu može savladati r i l ako bude želio ( iako će mu to kasnije biti teže nego što bi mu bilo prije 5 godina). Sve to ne mijenja na stvari da većina logopeda smatra da to treba ispravljati prije polaska u školu i da su ti logopedi po meni u pravu, iako ja guglanjem mogu naći 4 logopeda koji kažu da je za dječake, smeđih očiju s dvoje braće, kakav je moj sin, bolje ne korigirati izgovor... Nadam se da se može shvatiti što želim reći...