Posljednje uređivanje od Anemona : 27.02.2014. at 07:40
I ovo s bebama, pa ali ako vi smatrate trogodišnjake bebama, to ne znači da oni jesu bebe. Pa po nijednoj definiciji bebe dijete od godine nije beba. Shvaam da vi osjećate drugačije, ali to ne mijenja da to nisu bebe.
I djeca mi ne rastu, rastu sebi. I nisu moja ni na koji način, oni su svoji ljudi. Sudjelovanje u njihovom rastu, njihovom djetinjstvu je najbogatiji dio mog života. Ali svejedno ne rastu mi. A tjeranje trogodišnjaka u vrti iako ne mora ići nema nikakvog smisla. Ima smisla tjerati ga u vrti ako mora, treba ići... samo što nije svako mora, treba jednako mama i tata rade i nema ga tko čuvati. Već sam svoje mora, treba objasnila...
Peterlin, pa isto tako neki imaju predrasude o ne odlasku u vrtić. To je normalno, svatko gleda iz svoje situacije i zato smatram da nema univerzalnog odgovora, ni univerzalne tvrdnje i diže mi se kosa na glavi kad netko napiše da je vrtić nužan za djecu, kao što bi se i tebi digla kosa kad bih ja napisala da je nužno da dijete čuva netko drugi, a nikako ne vrtić.
Svatko može reči - smatram da je za moje dijete bolje da ide u vrtić, ili bolje je da ga čuva čuvalica/baka, a i to ne možemo 100% znati. Znali bismo jedino kad bismo isto to dijete duplicirali i jedno bi išlo u vrtić, a drugo bi čuvala čuvalica. Tek tada bismo mogli točno tvrditi da je nešto bolje ili nije (ali za to određeno dijete, pod tim određenim uvjetima).
Nema općenite definicije - vrtić je nužan, ili ne vrtić je nužan.