Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 63 od 63

Tema: Kriza u braku s 2 djece - molim savjet

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj oka prvotno napisa Vidi poruku
    MM ima tu 'bolest' samoodlučivanja oko velikih životnih stvari i ne može shvatiti zašto je to tako 'loše'.
    Kad je prvo dijete malo bilo, kupio je stan na kredit CHF da me iznenadi da odemo od svekrve Naravno ja sam MORALA biti sretna.
    Pa je isto tako kupio automobil davnih godina i pozvao me da pogledam sa prozora. Nastao je takav fajt da je njemu jadniku bilo muka, a ja sad stvarno ne bih opisivala da sam se osjećala kao magare.
    Hoću samo reći da ima takvih ljudi koji nikako da shvate bit zajedništva.
    Razumijem... S druge strane, u braku je zajedništvo najbitnija stvar. Ako netko nije sposoban to shvatiti, to je čest i opasan kamen spoticanja.

U mom životu JA sam bila ta koja je s mukom morala naučiti zajednički odlučivati (teško je to kad se udaš/oženiš s više od 35 godina) ali moralo se...Isto je jedna kriza (bašu dobi dok su djeca bila mala) pomogla da oboje postavimo stvari na mjesto i krenemo dalje kako treba.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

MM ima tu 'bolest' samoodlučivanja oko velikih životnih stvari i ne može shvatiti zašto je to tako 'loše'.
    Kad je prvo dijete malo bilo, kupio je stan na kredit CHF da me iznenadi da odemo od svekrve Naravno ja sam MORALA biti sretna.
    Pa je isto tako kupio automobil davnih godina i pozvao me da pogledam sa prozora. Nastao je takav fajt da je njemu jadniku bilo muka, a ja sad stvarno ne bih opisivala da sam se osjećala kao magare.
    Hoću samo reći da ima takvih ljudi koji nikako da shvate bit zajedništva.
    ... kojeg morate otplaćivati zajedno i vjerujem da je kvaliteta života uz kredit ono što te nije činilo presretnom. Ja bih mom lijepo objasnila da me i otac, kad sam dovoljno narasla, pitao u vezi nekih odluka koje me se tiču. Ne znam kako se može takav mentalni sklop "preokrenuti" osim da se npr. uplati na kredit višetjedno luksuzno putovanje u toplije južne krajeve i njega se time "razveseli" .
    Posljednje uređivanje od mim : 27.02.2014. at 08:53

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Peterlin, Ne razumijem, krivo sam postupila?

Da se razumijemo, to nije bilo prvi puta, prvi je bio stan, nakon toga još dosta toga i trudila sam objasniti mu zašto mi se to ne sviđa, da mi fali gušta zajedničkog gugutanja, uživanja i radosti oko neke odluke, ajmo npr auta. I usprkos svemu tome on je opet sve 'zaboravio', jer nije mu u krvi i sam kupio auto. I tak.

Uči se on pomalo, usudila bih se reći da mu je to bilo zadnje i da se trudi paziti da se to ne ponovi, ali naglašavam da se trudi znači nije mu to prirodno, a ja se moram i sa time pomiriti, jel'.
    Posljednje uređivanje od oka : 27.02.2014. at 08:53

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj mim prvotno napisa Vidi poruku
    ... kojeg morate otplaćivati zajedno i vjerujem da je kvaliteta života uz kredit ono što te nije činilo presretnom. Ja bih mom lijepo objasnila da me i otac, kad sam dovoljno narasla, pitao u vezi nekih odluka koje me se tiču. Ne znam kako se može takav mentalni sklop "preokrenuti" osim da se npr. uplati na kredit višetjedno luksuzno putovanje u toplije južne krajeve i njega se time "razveseli" .

Ah, pomirila sam se sa sudbinom
    Ipak me je iselio od svekrve, a to je za njega bio veeeliki korak
    Posljednje uređivanje od oka : 27.02.2014. at 08:56

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ah, pomirila sam se sa sudbinom
    Ipak me je iselio od svekrve, a to je za njega bio veeeliki korak
    I ja - iako se i danas moram SVJESNO podsjećati da bitne odluke ne trebam (zapravo - NE SMIJEM) donositi samostalno. A bila sam (i još sam) tvrdi orah.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 27.02.2014. at 08:58

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Peterlin, moram priznati da mi se dobro čini da si ti vođa u obitelji, držiš sve konce na kupu, barem se trudiš, a i nas na forumu lijepo u red znaš dovesti, znaš, nije to lako i ne može to svako!
    Ja se trudim držati jedan dio konca, ali nisam niti približno dovoljno čvrsta da držim sve, tako da je kod nas u obitelji uvijek neka vaga i stalno se trudimo raditi neki kompromis, pogotovo jer smo kao dan i noć. Nije to lako ali uopće.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Peterlin, moram priznati da mi se dobro čini da si ti vođa u obitelji, držiš sve konce na kupu, barem se trudiš, a i nas na forumu lijepo u red znaš dovesti, znaš, nije to lako i ne može to svako!
    Ja se trudim držati jedan dio konca, ali nisam niti približno dovoljno čvrsta da držim sve, tako da je kod nas u obitelji uvijek neka vaga i stalno se trudimo raditi neki kompromis, pogotovo jer smo kao dan i noć. Nije to lako ali uopće.
    Normalo je da u svakom odnosu pa tako i u bračnom postoji u svakom segmentu onaj koji je "jača karika". I kod nas sam to većinom ja, ali nastojim biti inicijator promjene bez komponente samovolje. Mislim da je najgore što sam samovoljno napravila to što sam u jednom gadnom PMS-u (ok, to nije opravdanje, ali... ) dok je mm bio na putu promijenila drastično boju zidova u stanu. Jadnika je skoro srefio infarkt kad se nakon nekoliko dana vratio kući. Na sreću-dopalo mu se (nakon oporavka od šoka).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Paaa... ja sam vođa kad je riječ o odgoju djece, kupovini hrane i tak... To su teme ovog foruma pa možda izgleda da je tako u svemu, ali ima i dalje...

MM je vođa kad se odabire mjesto godišnjeg odmora, način provođenja vikenda (izleti i slično)... Njegova je odluka koji provider interneta /kabelske i slično će se kupiti, kakva računala i mobiteli djeci koja to sufinanciraju (iako se ja ne razumijem ništa manje, ne da mi se zamarati s tim).

ALI kad su veće stvari u pitanju (kupovina auta, vikendice i drugih nekretnina na primjer, odluka o kupovini kuće od koje smo svjesno zajednički odustali jer bi nam kredit i režije bili previše, a nismo htjeli iz kvarta u kojem nam je lijepo) ipak vodimo računa da to bude zajednička odluka. Isto tak zajedničkim snagama planiramo i financiramo obnovu stana, investicije, životno osiguranje, osiguranje nekretnina.... Lani smo kupili novu kuhinju. MM ima kredit za to na 12 mjeseci (već je pri kraju) a s mog računa su bili plaćeni majstori. Osim toga, tijekom tih 12 mjeseci on nije mogao ravnopravno participirati u plaćanju režija, pa je meni dopao veći udio. Imamo folder na računalu gdje je bila financijska konstrukcija za kuhinju sve do otplate. Tako ćemo i ove godine - ide zamjena parketa u dječjoj sobi i predsoblju, manji građevinski zahvat, novi namještaj... upravo smo u fazi planiranja i silno guštamo kad to radimo ZAJEDNO. Ali da bi to uopće mogli, morali smo naučiti kako to napraviti.

Ono u što se ne miješam - mm sam odabire hoće li ili neće mijenjati posao. Vrijedi i za mene - to je samo moja odluka. Razgovaramo o tome, bilo je svega (pogotovo dok su djeca bila mala) ali to je nešto u što se ne bih miješala njemu, a nije se bome ni on meni.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 27.02.2014. at 09:18

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    upravo smo u fazi planiranja i silno guštamo kad to radimo ZAJEDNO. Ali da bi to uopće mogli, morali smo naučiti kako to napraviti.
    Joj, ovo mi je najvažnije, ali još uvijek se nije naučio, samo na moju inicijativu, a meni se nekako to više niti neda.

A ne ide nam niti u prilog da se nema vremena, nikad, rijetko, pogotovo dok je sve toliko aktivno oko posla, truda oko zarađivanja radi kredita i tak pa se onda i oni rijetki trenuci uživanja kroz vikend svedu na razgovor o problematici i manje o guštu. Ali moramo biti sretni da je tako, bilo je jako teških perioda, ovo bi sada bilo med i mlijeko.
    Posljednje uređivanje od oka : 27.02.2014. at 09:25

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Joj, ovo mi je najvažnije, ali još uvijek se nije naučio, samo na moju inicijativu, a meni se nekako to više niti neda.

A ne ide nam niti u prilog da se nema vremena, nikad, rijetko, pogotovo dok je sve toliko aktivno oko posla, truda oko zarađivanja radi kredita i tak pa se onda i oni rijetki trenuci uživanja kroz vikend svedu na razgovor o problematici i manje o guštu. Ali moramo biti sretni da je tako, bilo je jako teških perioda, ovo bi sada bilo med i mlijeko.
    Meni je prekretnica bila trenutak kad sam shvatila da zajedno možemo učiniti stvari koje nikada ne bih uspjela sama. Mislim da smo oboje došli do istog zaključka. To me definitivno prizemljilo, na veliku radost mm-a (i na užas svekrve). Prvi projekt koji smo tako napravili bila je kupovina vikendice s gruntom, bez i lipe kredita. Trajalo je dulje od godine dana, možda i dvije, ali ... i danas smatramo da nam je to bila najbolja investicija. Definitivno je bila prva za koju smo radili "vješala" za dobrim i lošim stranama, plan financiranja (od jedne plaće se živi, druga u čarapu, ne ide se na ljetovanje ni na izlete, ne kupuje se odjeća), imali kovertu sa slikama onoga što smo željeli i tražili dok nismo našli ono što nam se dopalo. Moja obitelj i moja svekrva su u početku gledali ovak, pa ovak , a na kraju je ispalo ovak:

Vremena isto nismo imali, ali smo ga nekako ipak našli. Gdje je volje - nađe se i načina. Iskustva koja smo izvukli postala su sastavni dio našeg života. Ali da je znalo bit čupavo - tja, bilo je i toga. U početku. U godinama braka u kojima je sada pokretačica ovog topica. Želim im da se iz krize izvuku s poukama (svatko svoje) i krenu dalje zadovoljni i uspješni.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 27.02.2014. at 09:36

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Peterlin, ti bi trebala biti life - coacherica
    ja bih ti orva došla na radionicu

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku