Stranica 3 od 7 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 321

Tema: Smanjenje rodiljne naknade?!

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

možda sam zlovoljna danas ali ne mogu ne primjetiti dase bar jednom godišnje razvija rasprava je li mame koje rade uopće imaju pravo biti mame. zašto opet o tome diskutiramo?
    neke od nas vole i djecu i posao - to ne znači da smo nemani.
    žalosna sam kad je varanje države i uzimanje novca na razne polulegalne načine (ne mogu zaboraviti staru raspravu u kojoj je jedna od forumašica željela uzeti novce od svoje pratete ili neke druge stare rođakinje, samo da bi ostala doma s djecom) poželjno, a zarađivanje za život sramota.
    ustvari ono što me zanima s tri godine porodiljnog je, koliko od vas misli da se nakon tri godine može vratiti na svoje staro radno mjesto i raditi kao i prije? meni osobno, bilo je izuzetno teško vratiti se nakon godinu i nekoliko mjeseci, nisam više bila u toku ni sa čim, promjenili su se propisi, programi, proizvodi, a i više nisam bila dovoljno brza.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Posao ti je kao voznja bicikla ili plivanje. Kad jednom naucis , nikad ne zaboravis.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam se vratila nakon skoro tri godine, a informatičarka sam, i nisam baš bila jako dobra radnica, ali još uvijek puno predobra za svoje poslodavce.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja sam jedna od onih koja je odlučila ostati s djecom doma dvije godine, a financijski mi to nije isplativo. Oportunitetni trošak (trošak propuštene zarade) mog ostanka doma na mjesecnoj razini je otprilike prosječna hrvatska plaća. Poanta je da si mi kao obitelj taj financijski gubitak možemo priuštiti, a smatramo (suprug i ja) da moj ostanak višestruko koristi obitelji. Lijepo mi je doma s djecom i njima sa mnom. Život je opušteniji, zdraviji i imamo više vremena jedni za druge...Drago mi je zbog toga i niti u jednom trenutku nisam požalila...Mislim da se kod mnogih dilema svodi na to je li to priuštivo ili ne...u mnogo više slučajeva nego je li to isplativo ili ne...

Druga strana medalje je što s poslom nakon tog vremena izbivanja? malo se osjećam zahrđalo, ali vrati se to...nije baš da puste godine školovanja i građenje CVa nestanu u trenu...degradiran čovjek (žena) sigurno bude i s tim treba računati, dođe netko drugi,...ali nije problem krenuti ponovno krenuti dalje, pa preda mnom je još 30 godina dokazivanja u poslovnom okruženju, čak i ako startam sa niže, lošije pozicije...ima još dovoljno utakmica preda mnom a djeca su mi samo sada mala...zato sam se odlučila za ostanak doma usprkos financijskoj neisplativnosti i malo me vrijeđa kada netko kaže da je moja odluka suluda...
    mojoj obitelji odgovara, a na tržištu rada ću se već snaći kad se odlučim vratiti...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pa kod mene se dilema svela isključivo na to da li je priuštivo (3 godine je u pitanju). Nije bilo priuštivo i vratila sam se na posao nakon 15 mjeseci.
    MM ima plaću manju od mene, jedva se krpamo i kad radimo. U drugih 6 mjeseci porodiljskog su nam računi dosegnuli dno dna, ono, Marijanska brazda...
    Svaka žena koja ima financijske mogućnosti može ostati doma do djetetove 3. godine, ne samo s 3. djetetom.
    Ali ona koja ne može ostati doma zbog financija, mislim da joj je svejedno da li bi dobivala 0 kn ili 1600 kn, jer ni jedno od toga nije dovoljno.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Franny prvotno napisa Vidi poruku
    gle, ja sam u prvoj T radila jer sam se super osjećala, a u drugoj sam zbilja morala na komplikacije i kukala jer mi je u tom slučaju lova koju sam dobivala od HZZoa bila za skoro 2000kn manja od moje plaće. dakle, to se isplati samo onima koji imaju manju plaću od 4250 ili otprilike toliku. znam da puno ljudi dobiva malu plaću ili nikakvu, ali ima i onih koji imaju mrvicu više od toga pa tima to baš ne paše. stoga, ne treba generalizirati .

i ja sam se s 2. djetetom vratila nakon 6 mj. a MM je nastavio 2. dio jer ima još manja primanja od mojih, koja baš i nisu prevelika. s 3. djetetom planiram ići na pola radnog vremena jer tih 3, odnosno čak i 5 godina, ako se vratiš nakon 6 mj. raditi, dobivaš 1660 kn od HZZoa (kao da si full 3 godine doma) i polovicu plaće od poslodavca, pa si razmisli i o toj opciji, ako vam financijski odgovara.

a glede sitnih lopovluka, duugo će još proteći vode ispod Savskog mosta prije negoli se nekaj pokrene u pozitivnom smilsu, i zato mislim da ne treba uzimati od trudnica i rodilja, od penzionera ili potplaćenih prosvjetara . a te skupine uvijek prve nagrabuse kad se idu rezat plaće ili primanja...
    Jesi sigurna da je tako? Od kada to vrijedi? Da li se može do godine dana, pa onda na pola? Mi još nismo u situaciji, ali me zanima za svaki slučaj. ;D

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja sam samo komentirala zato što je tema išla u smjeru da doma ostaju samo oni kojima se financijski "isplati". prije mene je samo, čini mi se, trampolina rekla da je ostala doma, a nije financijski isplativo.

htjela sam se nadovezati na to, da ostaju doma žene i s višim primanjima, naprosto zato jer to smatraju u određenom razdoblju kvalitetnijim rješenjem. nisam imala treće dijete zbog ovih ili onih novaca od grada ili države nego jer smo to dijete jaaako željeli. i vrijeđa me generaliziranje da tamo nekakvi imaju dijete jer ih država zato plaća i dobivajo od Bandića ne znam kakve novce...troškovi propuštenih zarada su u našem slučaju veći...kao i kod prvog i drugog porodiljnog...svako dijete smo imali jer smo ga željeli i ne gledamo ga samo kroz dobiven/izgubljeni novac..halo?

Svatko radi onako kako misli da je najbolje u danim okolnostima, svatko se protegne koliko mu je dug pokrivač...i nekako mi se čini da su se svi ovdje složili da porodiljne nakande ne bi trebalo smanjivati, dapače....

Tanči, prijedlog da porodiljni ide kao postotak od plaće je meni osobno ok i puuuno povoljniji, ali tu je onda pitanje jednakog starta za svu djecu (zaštita djece iz obitelji slabijeg imovinskog starta itd...)....generalno, niže od ovog ne bi trebalo ići...a kad bude stanje javnih financija bolje svakako tražiti nove modele i štiti nove i rastuće obitelji

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj nela08 prvotno napisa Vidi poruku
    Jesi sigurna da je tako? Od kada to vrijedi? Da li se može do godine dana, pa onda na pola? Mi još nismo u situaciji, ali me zanima za svaki slučaj. ;D
    Evo ja sam sigurna.ja sam na pola radnog vremena s trecim djetetom.bila sam doma 18 mj i sada jos imam tri godine na pola radnog vremena(ostatak roditeljskog u duplom trajanju ).i pola place i naknadu 1660kn

Sent from my GT-I8190N using Tapatalk

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj mona prvotno napisa Vidi poruku
    Evo ja sam sigurna.ja sam na pola radnog vremena s trecim djetetom.bila sam doma 18 mj i sada jos imam tri godine na pola radnog vremena(ostatak roditeljskog u duplom trajanju ).i pola place i naknadu 1660kn

Hvala na odgovoru. Nekako spominjemo još jednu bebicu sve nesta u sali, ali i osjećam da nisam rodila svu svoju djecu još, a OVK se čini bas dobra mogućnost za iskoristiti. Radim u srednjoj školi, jedino tko zna kako bi tamo reagirali, ali SBBKBB je za sada.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj zika prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam samo komentirala zato što je tema išla u smjeru da doma ostaju samo oni kojima se financijski "isplati". prije mene je samo, čini mi se, trampolina rekla da je ostala doma, a nije financijski isplativo.

htjela sam se nadovezati na to, da ostaju doma žene i s višim primanjima, naprosto zato jer to smatraju u određenom razdoblju kvalitetnijim rješenjem. nisam imala treće dijete zbog ovih ili onih novaca od grada ili države nego jer smo to dijete jaaako željeli. i vrijeđa me generaliziranje da tamo nekakvi imaju dijete jer ih država zato plaća i dobivajo od Bandića ne znam kakve novce...troškovi propuštenih zarada su u našem slučaju veći...kao i kod prvog i drugog porodiljnog...svako dijete smo imali jer smo ga željeli i ne gledamo ga samo kroz dobiven/izgubljeni novac..halo?

Svatko radi onako kako misli da je najbolje u danim okolnostima, svatko se protegne koliko mu je dug pokrivač...i nekako mi se čini da su se svi ovdje složili da porodiljne nakande ne bi trebalo smanjivati, dapače....

Tanči, prijedlog da porodiljni ide kao postotak od plaće je meni osobno ok i puuuno povoljniji, ali tu je onda pitanje jednakog starta za svu djecu (zaštita djece iz obitelji slabijeg imovinskog starta itd...)....generalno, niže od ovog ne bi trebalo ići...a kad bude stanje javnih financija bolje svakako tražiti nove modele i štiti nove i rastuće obitelji

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Jeste se uhvatile izraza suludo, pa zar je tako uvrjedljiv?
    Ja ga često koristim za nešto što je MENI nebulozno, neshvatljivo, neprimjenjivo. Meni. Za mene.
    I naglasila sam da je to moje subjektivno mišljenje.

Između ostalog, i iz ovog razloga:

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    možda sam zlovoljna danas ali ne mogu ne primjetiti dase bar jednom godišnje razvija rasprava je li mame koje rade uopće imaju pravo biti mame. zašto opet o tome diskutiramo?
    žalosna sam kad je varanje države i uzimanje novca na razne polulegalne načine (ne mogu zaboraviti staru raspravu u kojoj je jedna od forumašica željela uzeti novce od svoje pratete ili neke druge stare rođakinje, samo da bi ostala doma s djecom) poželjno, a zarađivanje za život sramota.
    ustvari ono što me zanima s tri godine porodiljnog je, koliko od vas misli da se nakon tri godine može vratiti na svoje staro radno mjesto i raditi kao i prije? meni osobno, bilo je izuzetno teško vratiti se nakon godinu i nekoliko mjeseci, nisam više bila u toku ni sa čim, promjenili su se propisi, programi, proizvodi, a i više nisam bila dovoljno brza.
    Ja mislim da bi mi nakon 3 godine trebalo jako puno da se vratim u posao i obavljam ga kako treba.
    Radim u znanosti i tu je cjeloživotno učenje i kontinuirano proučavanje literature obavezno.
    A tu su još i projekti, studenti...
    Drugim riječima, trebala bi svakako raditi i dok sam na porodiljnom, barem pratiti što se događa, da skroz ne ispadnem iz toka.

I još jednom se ispičavam i molim vas da, ako je ikako moguće, pređete preko izraza "suludo" jer mi stvarno nije bila namjera nikoga uvrijediti, a ima bit da su mnogi smrtno povrijeđeni mojim (očito) krivim izborom riječi.
    Mislim, iz puno postova ovdje sam mogla zaključiti da sam loša majka jer volim svoj posao, a ne drvim po tome (jer nema smisla raspravljati o nečemu tako besmislenom), može se valjda i ta nespretno izabrana riječ konačno povući iz rasprave.

I drago mi je da ima još žena koje shvaćaju o čemu pišem, kojima muljanja smetaju jednako kao i meni i za koje nije nemajka žena koja radi cijelu trudnoću i/ili se ranije vrati s porodiljnog (i to ne samo zbog toga jer joj se to više financijski isplati, već zbog svojih razloga, koji god oni bili).

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj nela08 prvotno napisa Vidi poruku
    zvala sam HZZO i rekli su mi da ako se vratim nakon djetetovih 6 mj. raditi, imam pravo raditi pola radnog vremena i to duplo od tih mjeseci koji mi ostanu. dakle 2,5 godine mi ostane puta 2.

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

OT:
    p.s. nela08, i ja radim u srednjoj i jaako su mi filozofirali oko stanke za dojenje, vadili se na to da ja ne radim u nastavi 8h i da kaj ja hoću i bla, bla. ali tko radi u nastavi svih 8 sati dnevno?? uvijek se u nekim sporovima vade na to, makar je i priprema za rad dio mojeg radnog vremena, ali to se rogatome ne da objasniti, ako ne želi. a nisam imala snage potezati neke pravnike, niti financijski to nisam mogla, da im dokažem da imam pravo na to, budući da bih tu stanku i tako koristila samo 2 mj. dok ne bi počeli ljetni praznici učenicima.
    sad kad im spomenem rad na pola, ne usudim se ni pomisliti kaj budu sve iskemijali, iako oni u principu ne gube ništa jer bi me žena koja me mijenja cijelo radno vrijeme, nastavila mijenjati pola radnog vremena i sve 5. jedino možda puše radi doprinosa, ali nisam još sigurna u taj podatak.

ali mona je stručnjakinja po tom pitanju i kaže da bez obzira na to slaže li se poslodavac ili ne, HZZO donese takvo rješenje o radu na pola, samo što se početak rada odgađa na 30 dana jer toliko prođe, od kad predaš njima zahtjev dok ga oni ne riješe. dakle, poslodavac ne mora dati privolu, ali onda HZZO svejedno donese rješenje po pola rv, koliko sam skužila. tak da mi je malo bedasto da se uopće i traži dozvola poslodavca, kad i tak i tak mora pristati na to...
    Posljednje uređivanje od Franny : 05.03.2014. at 14:07

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    meni se bas cini obratno, i iznenadila sam se kad sam procitala tvoj post

cini mi se da se razvije rasprava o stay at home mamama bar jednom godisnje, i da se nekako upakirano pljuca po njima. vidis, kako imamo razlicit pogled na forumske rasprave

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Franny prvotno napisa Vidi poruku
    OT:

ali mona je stručnjakinja po tom pitanju i kaže da bez obzira na to slaže li se poslodavac ili ne, HZZO donese takvo rješenje o radu na pola, samo što se početak rada odgađa na 30 dana jer toliko prođe, od kad predaš njima zahtjev dok ga oni ne riješe. dakle, poslodavac ne mora dati privolu, ali onda HZZO svejedno donese rješenje po pola rv, koliko sam skužila. tak da mi je malo bedasto da se uopće i traži dozvola poslodavca, kad i tak i tak mora pristati na to...
    Pa sada da sam strucnjak...
    Kada sam ja kretala u to htjela sam znati koja su mi prava i duznosti pa sam citala pravilnike i konzultirala pravnike.na koncu mi nije trebalo.moji su potpisali izjavu bez problema.i nije bilo nikakvog iscudavanja na moju ideju
    A sto se tiče odgode ovako mi je pravnik objasnio.tih 30 dana je maksimalan rok sto daju poslodavcu da nađe zamjenu ili si drugacije organizira posao.znaci poslodavac moze reci ne moze od 1.4 ali moze od 10.4. Ako ne da dozvolu hzzo mu daje tih maksimalnih 30 dana i to je to.
    To je pravo roditelja i nema pravnih nacina da te sprijece u koristenju.a o drugim nacinima sprecavanja zbog kojih roditelji tu mogucnost ne koriste sada ne bi

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Gle, pčelice: tebi je to suludo za tebe. ok, ti nećeš koristiti tu opciju. nekim ženama s većim ili manjim prihodima, ovim ili onim životnim situacijama je to u redu. iskoristit će tu opciju.

tema je smanjenje rodiljnih naknada. izjavom da je sulud roditeljski dopust za tri godine uvrijedila si sve one koji ga koriste u ovom ili onom opsegu. valjda možeš vidjeti i širu sliku od vlastite situacije, a ne komentirati socijalnu politiku države gledajući pri tome samo sebe.

moj stav na temu je da porodiljne naknade kakve su sada, ne bi se trebale dodatno smanjivati. za veliku većinu obitelji one ionako nisu dovoljno poticajne, ali većini je jasno da sustav javnih rashoda sada ne može izdržati ni lipu više. pa neka bar ostane za sada na tome, u financijskom smislu. Kada konjuktura jednom krene, nadam se da će se i naknade za roditeljske dopuste povećati u nekim razboritim modelima koje ćemo nastojati objektivno raspraviti u smislu davanja djeci mogućnosti što jednakijeg starta, pozitivne diskriminacije majki na tržištu rada itd.

To je nekakav okvir u kojem se valjda treba kretati rasprava ovog topica po mom mišljenju...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Samo ću se kratko očitovat iz vlastitog iskustva na ovo što je mamitzi napisala. Ja sam se u listopadu vratila na posao nakon 6 i pol godina (koristila sam produljeni porodiljni radi njege djeteta) i mogu reć da sam se vrlo brzo opet uklopila, i iako su došli novi programi, promijenili se zakoni, da super funkcioniram, mogu slobodno reć bolje od nekih koji su cijelo vrijeme tu (bez samohvale) a mogu reć i da sam osobno ispunjena jer sam mogla biti sa svojim djetetom kad joj je bilo najpotrebnije a sad kad je ona dobro, ja sam se vratila na posao i osjećam se potpuno i zadovoljno. I stvarno ne mislim da kvaliteta nekog radnika ovisi o tome koliko je doma na porodiljnom, neko ili zna svoj posao ili ne zna, ili se trudi ili se ne trudi, bez obzira na sve ostalo. I ja mislim da je za sve (i za mog poslodavca i za mene ) puno bolje da sam ja bila ovaj period doma, jer bi zbog učestalih bolovanja moj posao više trpio nego na ovakav način.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj mona prvotno napisa Vidi poruku

Odnosi li se to i na dopust sa blizancima?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Roko_mama prvotno napisa Vidi poruku
    Samo ću se kratko očitovat iz vlastitog iskustva na ovo što je mamitzi napisala. Ja sam se u listopadu vratila na posao nakon 6 i pol godina (koristila sam produljeni porodiljni radi njege djeteta) i mogu reć da sam se vrlo brzo opet uklopila, i iako su došli novi programi, promijenili se zakoni, da super funkcioniram, mogu slobodno reć bolje od nekih koji su cijelo vrijeme tu (bez samohvale) a mogu reć i da sam osobno ispunjena jer sam mogla biti sa svojim djetetom kad joj je bilo najpotrebnije a sad kad je ona dobro, ja sam se vratila na posao i osjećam se potpuno i zadovoljno. I stvarno ne mislim da kvaliteta nekog radnika ovisi o tome koliko je doma na porodiljnom, neko ili zna svoj posao ili ne zna, ili se trudi ili se ne trudi, bez obzira na sve ostalo. I ja mislim da je za sve (i za mog poslodavca i za mene ) puno bolje da sam ja bila ovaj period doma, jer bi zbog učestalih bolovanja moj posao više trpio nego na ovakav način.
    Radis u privatnom sektoru ili javnom/drzavnom/gradskom?

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj leeloo77 prvotno napisa Vidi poruku
    Odnosi li se to i na dopust sa blizancima?
    Da

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Radis u privatnom sektoru ili javnom/drzavnom/gradskom?
    Mislim da to zbilja nema veze je li javni ili privatni sektor, nego koji konkretno posao radiš. Ja radim u "balkanskoj" podružnici multinacionalne kompanije, pa je za nastavak obavljanja posla svejedno koliko me nema. Konkretan posao koji radim su izmislili Amerinkanci prije 100 godina, i jedino što se u tih sto godina promijenilo su računala i software-i, koji se upgrejdaju tu i tamo. Više mi vremena treba da se naviknem na novi ms office ili nove windowse, nego da se sjetim što bih trebala raditi na radnom mjestu. Naravno da čovjek može učiti i rasti u raznim smjerovima, ali većinu svog posla mogu obaviti znanjem i vještinama koje sam stekla na faksu i u prvih godinu-dvije staža.

MM s druge strane radi u javnom sektoru, i svakog 1.siječnja imaju "novi zakon/propis/naputak... nastavi niz" - koji ih sve uspori i unazadi, jer sve moraju "ispočetka/mijenjati/drugačije", a da se nitko nije mrdnuo s posla ni dana.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ima veze itekako, radila sam i u drzavnoj upravi,pa u velikoj domacoj firmu, i u stranoj firmi, i u banci i u maloj privatnoj firmi, i razlike su ogromne, a posao vise-manje slican
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 05.03.2014. at 21:46

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

kad sam se vratila s porodiljskog nakon cca. godinu i pol (u državnoj upravi) nisam znala ništa. trebalo mi je oko mjesec dana da polovim tijek događaja, nove propise, raznorazna tumačenja, nove obrasce, nove protokole, nove izmišljotine raznorazne.
    stvarno nisam taj jedan period bila u stanju raditi samostalno, za sve su mi trebale upute. mislim da bi za tri godine odsustva trebala puno duže da se ufuram.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Vrlo primjereno ovoj temi, pismo Vedrane Rudan:
    http://www.rudan.info/otvoreno-pismo-muzari/

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ma bas primjereno,jednostavno je odvratno. Od te zene nisam nikad procitala kvalitetan tekst.

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

meni je ovaj tekst vedrane rudan degutantan. znam da je to "njezin stil", ali nije problem toliko ni u rječniku, nego u poruci teksta.

ali, hvala bogu, tu je vedrana da nam objasni kako nas je muški rod kolektivno izmanipulirao i uvjerio da želimo biti majke tako da im ne zauzimamo radna mjesta.
    nakon ove spoznaje, preostaje mi samo preselit se u japan bez djece i muža rekreativnog košarkaša koji me izgleda i vara, da tamo ostvarim doživotnu sreću radeći 14 sati dnevno.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Daedi radim u državnoj službi, i konkretno radimo u sobi šef i ja, znači ako mene nema on mora dobit zamjenu jer bez mene ne može, znači ako mene učestalo nema, on je osuđen svaki dan na drugu zamjenu, i konkretno tak posao trpi više nego u slučaju da sam ja na porodiljnom i on ima trajnu zamjenu do mog povratka.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Daedi radim u državnoj službi, i konkretno radimo u sobi šef i ja, znači ako mene nema on mora dobit zamjenu jer bez mene ne može, znači ako mene učestalo nema, on je osuđen svaki dan na drugu zamjenu, i konkretno tak posao trpi više nego u slučaju da sam ja na porodiljnom i on ima trajnu zamjenu do mog povratka.
    Ovo sam i ja negdje više napisala. Manji je problem ako odem i nema me 3 godine, jer onda planiramo zamjenu, naučim zamjenu prije raditi i odem, zamjena me dočeka, prenese mi posao,... i nastavljam.
    Ali ako radim i nema me povremeno radi bolovanja, to je več problem.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Anemona upravo tako. Također mislim da nije bitno gdje se radi nego kako tko radi, ok, ja možda imam privilegij što radim u državnoj službi i mogla sam si "priuštit" ostat doma tak dugo, jer sam znala da me moj posao čeka (iako se nisam vratila na isto radno mjesto, vratila sam se na mjestu koje ima plaćnu nižu za 500-injak kuna), ali isto tako mislim da bi bilo vrlo neodgovorno od mene da sam se vratila radit i onda većinu vremena provela na bolovanju, i radila a misli mi bile doma jel sve u redu, kak funkcionira i sl.
    Posljednje uređivanje od Roko_mama : 06.03.2014. at 08:41

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Sve OK, ali rado bi da se javi netko tko radi u privatnoj firmi (a da nije to firma od muža, tate, kumova ili sl.) pa da ga je posao čekao 6g.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Deaedi, vjerojatno ga posao ne bi čekao, ali to ne znači da dotična ne bi bila sposobna raditi svoj posao i nakon 6 godina (a o tome pričamo).
    Ja npr. nisam htjela otići sa staroga posla sve dok nisam rodila dijete, baš zato što sam znala da tamo neću imati problema sa porodiljnim i bolovanjima (i nisam formalno).

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I evo da dodam primjer - moja poznanica je bila blagajnica u jednom supermarketu, i posao ju je čekao dok je tri godine bila na dopustu za njegu djeteta.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Sve OK, ali rado bi da se javi netko tko radi u privatnoj firmi (a da nije to firma od muža, tate, kumova ili sl.) pa da ga je posao čekao 6g.
    Mislim da rasprava kreće u krivom smjeru, odnosno krenula je već odavno.

Smanjenje rodiljnih naknada je nedvojbeno loše. I to bi trebalo biti svima jasno. Glupo je sad raspravljati kako je u privatnom sektoru grozno pa bi sad trebali uvesti iste mjere u državni.
    Ako netko stvarno ima potrebe zbog zdravlja djeteta ostati doma, mislim da je u redu da mu se to omogući.
    Ja sam svoje bolovanje u trudnoći odbila, premda me doktorica nagovarala, ali sam smatrala da je to nepotrebno. A radim u državnom sektoru i lako bi se našla zamjena. Neću zbog toga reći da bi se bolovanja trebala ukinuti svima.

Potrebne su vjerojatno strože kontrole, ali i veća prava rodiljama. A mi imamo suprotno, sustav koji lupa po kome može, pa se većina ljudi snalazi kako zna. Kad ljudi imaju osjećaj da ih država cijedi gdje stigne, kako da imaju osjećaj odgovornosti?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tu je pitanje što je prije kokoš ili jaje
    država koja cijedi
    ili ljudi koji su svojim neodgovornim ponašanjem iscjedili tu državu
    pa sada ona cijedi
    zatvoreni krug
    svi hvatamo krivine, sve cijedimo gdje možemo,

slažem se, porodiljne naknade se ne smiju dirati
    netko je napisao za sloveniju
    tamo 11 mjeseci žena ima svoju plaću (ili 70-80% ne znam točno, ali od svoje plaće)
    porodiljni da
    što duži
    i što moguće bolje plaćen
    lažna trudnička (i druga) bolovanja ne

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    tu je pitanje što je prije kokoš ili jaje
    država koja cijedi
    ili ljudi koji su svojim neodgovornim ponašanjem iscjedili tu državu
    oprosti
    ali znamo tko su ti ljudi
    mislim da to nisu bile rodilje
    čak da zbrojiš sva lažna bolovanja to je kap u moru

umjesto da cijepamo dlaku, treba se boriti za prava rodilja i istjeravanje korupcije
    mi (kao narod) toliko volimo teoretizirati i kukati kako je ovdje sve loše, a kad se treba boriti svi se odmah okrenu jedni protiv drugih i ne čine ništa

kao na primjer kad je krenula buka oko kredita u francima pa su ovi koji imaju kredite u eurima komentirali što bi bilo drugima bolje, znali su da uzimaju kredit u francima
    tako mi sad umjesto da jasno kažemo kako vlast cijedi državu koja tone da trpa sebi u đepove, i krade socijali dok sebi kupuje novi vozni park,
    raspravljamo o tome kako su trudnice iscjedile državu
    ma nemojte molim vas

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

je svi mi imamo škužu da su drugi uzeli više
    pa što ne bi i mi tu sirotinju

i ja si pronalazim škuže kad se švercam u tramvaju
    to je sitno, koliko drugi kradu, ja sam već to platila kroz prireze....
    svaka škuža nađe muža

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ma jasno, mi šljakeri smo krivi što je država u bankrotu jer smo neradnici i raspikuće.
    Radit ćemo više!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    I evo da dodam primjer - moja poznanica je bila blagajnica u jednom supermarketu, i posao ju je čekao dok je tri godine bila na dopustu za njegu djeteta.
    Moja poznanica radi u privatnoj trgovini , i bila je 5 godina na dopustu za njegu djeteta. Vratila se na posao prije 6 mj.
    Posljednje uređivanje od sirius : 06.03.2014. at 11:10

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

@ a70v: Da, ali ja ne tražim škužu, bar ne u ovom slučaju (švercala se jesam, bolovala nisam )

Mi smo ovdje savjesne radnice i savršene rodilje (jel tako - tako je). Nemam potrebe tražiti skužu ni za sebe ni za neku babu koja je na porodiljnom za deseto dijete zato što nema obrazovanja i ne želi raditi. Ona negdje postoji ali realno na moj život ne utječe.
    Na moj život i na perspektivu ove zemlje utječu nesposobni političari koji su se kandidirali bez ikakve ideje kako da vode državu s jedinim ciljem da sami proditiraju, utječu Sanaderi i Vidoševići koje još nismo pohvatali, utječu bankari kojima je dato da nas sišu kako ih je volja.

Ova rasprava izgleda kao da sjedimo na brodu koji tone (ok, kliše) i raspravljamo zgroženi kako čistačica loše pere podove. Kad netko kaže kako je problem u tome što je zaposlen kormilar koji je zapravo izučio za konobara, pa je okrenuo brod na hridinu, drugi se javi: da, a čistačica isto tako prima plaću a ne radi ništa. (to što uopće raspravljamo o kormilaru i čistačici je zato što nemamo čamce za spasavanje u koje bi se ukrcavali pa sjedimo na palubi i čekamo svoju sudbinu )

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo je tendenciozno okretanje mojih riječi
    zna se tko je krao i varao i jamio

ali kod nas je prisutno ono "iskoristi što možeš"
    ovaj je jamio tvornicu, ja ću iskoristiti mogućnost ostati na bolovanju mada mi realno ne treba
    ali što ne bih sjedila doma, šetala, pila kavice na suncu, kad mogu za iste pare kao da radim 10 sati dnevno

ali u pravu je pomikaki
    tema su naknade
    u koje se ne smije dirati
    i vjerujem da neće
    ako se u to dira to je znak bankrota države

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

je svi mi imamo škužu da su drugi uzeli više
    pa što ne bi i mi tu sirotinju

i ja si pronalazim škuže kad se švercam u tramvaju
    to je sitno, koliko drugi kradu, ja sam već to platila kroz prireze....
    svaka škuža nađe muža
    Koju sirotinju?
    pa cijelo vrijeme se kroz temu povlaci da bi se zene trebale osjecati lose ako koriste socijalna prava koja su im osigurana zakonom. Bolovanje je jedno od tih prava, a da li je pravo ili lazno , tko to odlucuje?
    nije doktor kumica na placu kod kojeg se dode i dobije po zelji bez osnove?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

e pa ja ne jamim i ne koristim, pa me smeta kad se piše da je takvo ponašanje prisutno "kod nas", jer kod mene nije.
    A ako je prisutno, opet je na državi da to spriječi.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

tema su naknade
    u koje se ne smije dirati
    i vjerujem da neće
    ako se u to dira to je znak bankrota države
    X

ali što ne bih sjedila doma, šetala, pila kavice na suncu, kad mogu za iste pare kao da radim 10 sati dnevno
    Da ti pravo kažem, nisam sigurna da bih od naknade za bolovanje pokrila kredit (kunem se da mi nije to bilo na pameti kad sam odbila bolovanje nego bih krepala da ležim doma bezveze)
    Ne znam točno, koliko se ono skida od plaće kad si na bolovanju, ti mi reci.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, na ovoj temi se pojavio novi moment - ljudi bi se trebali osjećati loše i onda kad koriste socijalna prava na koja imaju pravo jer tako štete poslodavcu.
    Srce mi puca od sažaljenja prema mojim jadnim poslodavcima.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne, ginekolog je samo čovjek koji u današnja luda vremena, kada ti svatko prijeti za svaki drek, sluša od savršeno zdrave trudnice sa savršeno normalnom trudnoćom:
    "tko će odgovarati ako se meni nešto dogodi?"
    a uvijek, u najsavršenijoj i najzdravijoj trudnoći može se nešto dogoditi
    čudi me sirius da ti postavljaš to pitanje
    da si kumica na placu onda bih razumjela

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Da, na ovoj temi se pojavio novi moment - ljudi bi se trebali osjećati loše i onda kad koriste socijalna prava na koja imaju pravo jer tako štete poslodavcu.
    Srce mi puca od sažaljenja prema mojim jadnim poslodavcima.
    ma da , i ja ne vjerujem da to citam ( ne to da ti srce puca ).

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne moment je da bi se ljudi trebali osjećati loše kada iskorištavaju i zloupotrebljavaju prava koji im omogućava država
    a ista ta država omogućava drugima da iskorištavaju radnike do besvjesti
    pa imamo one, koji to mogu, koji traže bolovanje za svaki drek, i da dobiju ga jer su doktori kukavička govna
    i one koji rade sa upalama pluća, suprotno molbi, savjetu doktora, jer bi radi izostanka s posla mogli dobiti otkaz

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ne, ginekolog je samo čovjek koji u današnja luda vremena, kada ti svatko prijeti za svaki drek, sluša od savršeno zdrave trudnice sa savršeno normalnom trudnoćom:
    "tko će odgovarati ako se meni nešto dogodi?"
    a uvijek, u najsavršenijoj i najzdravijoj trudnoći može se nešto dogoditi
    čudi me sirius da ti postavljaš to pitanje
    da si kumica na placu onda bih razumjela
    Ne znam sto bih ti rekla.
    i ti i ja znamo da zakon ima i drugaciju mogucnost bolovanja u trudnoci ( bez patologije) na racun poslodavca ako se ne moze osigurati adekvatno radno mjesto zbog promjenjenog stanja u trudnoci.
    Ali se to ne koristi. Pitam se zbog cega? Vjerojatno zato sto se ne moze utjecati na uvjete rada na radnim mjestima.
    Posljednje uređivanje od sirius : 06.03.2014. at 11:24

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Koju sirotinju?
    pa cijelo vrijeme se kroz temu povlaci da bi se zene trebale osjecati lose ako koriste socijalna prava koja su im osigurana zakonom. Bolovanje je jedno od tih prava, a da li je pravo ili lazno , tko to odlucuje?
    nije doktor kumica na placu kod kojeg se dode i dobije po zelji bez osnove?

Ma tko je to rekao i gdje?

Stvar je u tome da neki socijalna prava ne koriste, nego ih iskorištavaju, u onom lošem smislu. Da ih koriste kada na njih, realno ne bi trebali imati pravo. Kada npr. zdrava trudnica ode na bolovanje, jer joj se ne isplati raditi. A bolovanje nije namijenjeno da nteko kalkulira da li će ga iskoristiti s obzirom na isplativost, nego da ga se koristi kada je potrebno, kada je stvarna dijagnoza u pitanju.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ne moment je da bi se ljudi trebali osjećati loše kada iskorištavaju i zloupotrebljavaju prava koji im omogućava država
    a ista ta država omogućava drugima da iskorištavaju radnike do besvjesti
    pa imamo one, koji to mogu, koji traže bolovanje za svaki drek, i da dobiju ga jer su doktori kukavička govna
    i one koji rade sa upalama pluća, suprotno molbi, savjetu doktora, jer bi radi izostanka s posla mogli dobiti otkaz
    Upravo tako.

Stranica 3 od 7 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •