Stranica 4 od 7 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 321

Tema: Smanjenje rodiljne naknade?!

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Da, na ovoj temi se pojavio novi moment - ljudi bi se trebali osjećati loše i onda kad koriste socijalna prava na koja imaju pravo jer tako štete poslodavcu.
    Srce mi puca od sažaljenja prema mojim jadnim poslodavcima.
    Nije tako, čudi me Mima da tako izvrčeš napisano.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Joj, daj nemoj gdje se spominje ?
    krenulo je sa tim da kako to da zene ostaju godinu dana ili tri godine na porodiljnom i sto ce za to vrijeme njihovi jadni poslodavci. A nastavilo se sa tim sto ce nakon porodiljnog njihovi jadni poslodavci kad sigurno vise ne znaju niti raditi posao.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Moja poznanica radi u privatnoj trgovini , i bila je 5 godina na dopustu za njegu djeteta. Vratila se na posao prije 6 mj.

Ok, sad ako napišem da za sve poslove nisu potrebne iste kvalifikacije, i stručno znanje, ispasti ću Zlica od opaka. Ali nije isto biti liječnica ili pravnica koja izostane s posla na 6g ili blagajnica, gdje je jedina promjena bila uvođenje fiskalnih blagajni (za što se educira poludnevnim tečajem).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sto se tice bolovanja , a vec je bila tema davno...
    gdje ima prava ( bilo kakvih) ima i zloupotrebe istih.
    da li to znaci da treba ukinuti pravo i mogucnost njegovog koristenja , ili treba smanjiti zloupotrebu istih ?
    Ne odnosi se samo na pravo na bolovanje , nego sve sto ti padne na pamet.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

krenulo je sa tim da kako to da zene ostaju godinu dana ili tri godine na porodiljnom i sto ce za to vrijeme njihovi jadni poslodavci. A nastavilo se sa tim sto ce nakon porodiljnog njihovi jadni poslodavci kad sigurno vise ne znaju niti raditi posao.
    A šta će poslodavci -uzeti nekog drugog, normalno, jer ako te ne treba 6g na radnom mjestu, onda te uopće niti ne treba. Ali nemoj onda kukakti da te poslodavac degradirao ili zaposlio nekog drugog za tih 5,6 g. Normalno je da u državnoj/javnoj službi te radno mjesto čeka, to su veliki sustavi sa većom rotacijom zaposlenih, ali šta da mali poslodavac napravi u firmi od 10,15 zaposlenih?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Ok, sad ako napišem da za sve poslove nisu potrebne iste kvalifikacije, i stručno znanje, ispasti ću Zlica od opaka. Ali nije isto biti liječnica ili pravnica koja izostane s posla na 6g ili blagajnica, gdje je jedina promjena bila uvođenje fiskalnih blagajni (za što se educira poludnevnim tečajem).
    Je , tako je . Mi glupi , needucirani, bez fakultetske diplome si mozemo dozvoliti izbivanje sa posla i ostati par godina doma . Tu i tamo mozemo na racun hzzo-a otici na par mjeseci godisnjeg odmora sa djetetom u inozemne bolnice .

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ne moment je da bi se ljudi trebali osjećati loše kada iskorištavaju i zloupotrebljavaju prava koji im omogućava država
    a ista ta država omogućava drugima da iskorištavaju radnike do besvjesti
    pa imamo one, koji to mogu, koji traže bolovanje za svaki drek, i da dobiju ga jer su doktori kukavička govna
    i one koji rade sa upalama pluća, suprotno molbi, savjetu doktora, jer bi radi izostanka s posla mogli dobiti otkaz
    ali onda nije u redu to potezati kao protuargument kad se govori o smanjenju rodiljnih naknada

jer to može samo pogoršati probleme

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Je , tako je . Mi glupi , needucirani, bez fakultetske diplome si mozemo dozvoliti izbivanje sa posla i ostati par godina doma . Tu i tamo mozemo na racun hzzo-a otici na par mjeseci godisnjeg odmora sa djetetom u inozemne bolnice .

Znala sam da češ tako okrenuti moje riječi, ne čudi me.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sve to ide iz iste blagajne
    i lažna bolovanja
    i trudničke nadoknade
    i fond za skupe lijekove....
    pa zakonom spojenih posuda..

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

i s tim "da sam ja poslodavac, rađe ne bih zaposlila ženu"....

Uvijek pokušavam pronaći neku ravnotežu između poslodavca i svojih želja i potreba. Nekoliko sam se puta našla u toj situaciji. Ako je poslodavac korektan prema tebi, tada i radnik osjeća neku obavezu prema poslodavcu. Ovo nije ovisno o profesiji ili pak poziciji, ali ja to tako doživljavam.
    Ja sam se ljetos našla u situaciji u privatnoj firmi gdje sam nakon svega 5 mjeseci rada morala objaviti da sam trudna i da na mene ne mogu računati na budućem projektu 100%. Prošla sam svašta, od uvjeravanja ginekologa da odmah u 12 tjednu trudnoće idem na čuvanje radi godina i blizanačke trudnoće, što sam odbila i on napisao u dokumentaciji da sam odbila, do toga da je taj isti poslodavac od mene tražio da radim 12 sati da bih stigla obaviti svoj posao... nakon nekoliko mjeseci takvog rada , bez plaćenog prekovremenog i plaće koja je kasnila dva-tri mjeseca, u 6 mjesecu trudnoće otišla sam na čuvanje... zar bih se trebala osjećati loše??? Pa s profesionalne strane, nisam do kraja završila projekt, ali sam dobro i kvalitetno prenjela na druge prije nego sam otišla....

A vraćanje na posao, prošla sam već tri puta to, i nikada nisam imala većih problema. TReba malo vremena da se pohvataju novi propisi, zakoni, programi i sl... ali kao što je netko rekao, stečeno zvanje je kao vožnja biciklom - ne zaboravlja se....
    A i desilo mi se da bih po povratku bolje i kvalitetnije obavljala posao nego kolege koji su cijel vrijeme bili tamo...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

A šta će poslodavci -uzeti nekog drugog, normalno, jer ako te ne treba 6g na radnom mjestu, onda te uopće niti ne treba. Ali nemoj onda kukakti da te poslodavac degradirao ili zaposlio nekog drugog za tih 5,6 g. Normalno je da u državnoj/javnoj službi te radno mjesto čeka, to su veliki sustavi sa većom rotacijom zaposlenih, ali šta da mali poslodavac napravi u firmi od 10,15 zaposlenih?
    za tih 6 godina, valjda, poslodavac može zaposliti zamjenu?
    Valjda se događa u tim privatnim firmama da s vremena na vrijeme netko ode, a netko dođe, pa mu treba par dana da se uhoda?

Za što se točno zalažeš? Da žena koja npr ima dijete s pp dobije otkaz ako traži produljenje dopusta?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, izgleda da ništa ne možeš napisati da se to tendenciozno ne okrene

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I kužim zašto sada navlačiš raspravu na to da je HZZO platio tvom djetetu operaciju u inozemstvu - hvala Bogu da je tako, tako i treba biti.
    Ali uvlačenjem tog argumenta u ovu raspravu, zar želiš degradirati svoje opravdano bolovanje na razinu moje susjede koja je otvorila bolovanje sa prvim + na testu, jer joj se nije dalo ići na posao. Zašto i bi, kad je dobiava naknadu jednaku plaći - a da je dobila npr. 60% te plaće, onda bi itekako radila i ne bi joj palo na pamet pozivati se na svoja "socijalna prava".

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

sve to ide iz iste blagajne
    i lažna bolovanja
    i trudničke nadoknade
    i fond za skupe lijekove....
    pa zakonom spojenih posuda..
    Ma to je svima jasno sa imalo soli u glavi.
    ali osim uvodenja reda ( sto je svakako pohvalno) imamo i ministra koji je dolaskom na funkciju rekao da ce stediti gdje stigne. Samo je zaboravio da zdravstvo nije ministrstvo koje donosi novac, nego ministarstvo koje treba novac .
    Osim ako si amerika , pa mozes umrijeti na cesti ako novaca nemas.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Za što se točno zalažeš? Da žena koja npr ima dijete s pp dobije otkaz ako traži produljenje dopusta?
    A ja ću te sad pitati, zar tebe nije sram ovako nešto napisati i da sam i pomislila, a kamoli rekla?

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Joj što li ste sve napisale u međuvremenu....
    Ja ne bih nikoga degradirala, niti po obrazovanju niti po poziciji, već sam rekla to...
    I mislim da bi zakon trebao biti jednak za sve, da bude omogućen povratak na radno mjesto, bez obzira o trajanju porodiljnog ili pak radno mjesto.
    I da, normalno je da se vratiš na manju ili u najboljem slučaju na istu plaću, mene je to dočekalo sva tri puta nakon vraćanja s porodiljnog, ali to je tako... i razumljivo je...i ne mislim da je to neki veliki problem, činjenica je da su nama ženama plaće manje nego muškarcima i inače, a ovo je još jedan dodatni argument - iako možda ne najpravedniji....

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

za tih 6 godina, valjda, poslodavac može zaposliti zamjenu?
    E vidiš, pa ne može. Tj. nitko ne može biti zamjena 6g, barem po Zakonu o radu. pa poslodavac onda mora zaposliti i zamjenu na neodređeno, može je držati na određeno mislim max. 3g, a onda mu se nakon 6g vrati i djelatnica sa porodiljnog i ima 2 osobe zaposlene na 1 radnom mjestu, a treba mu samo jedna.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

E vidiš, pa ne može. Tj. nitko ne može biti zamjena 6g, barem po Zakonu o radu. pa poslodavac onda mora zaposliti i zamjenu na neodređeno, može je držati na određeno mislim max. 3g, a onda mu se nakon 6g vrati i djelatnica sa porodiljnog i ima 2 osobe zaposlene na 1 radnom mjestu, a treba mu samo jedna.
    nije tocno.
    imam zamjenu vec 6 godina , kojoj u ugovoru pise da je zamjena do mog povratka. Bilo to 6 mj. ili 6 godina.
    i sama sam prije bila na nekoliko takvih ugovora -kao zamjena.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

nije tocno.
    imam zamjenu vec 6 godina , kojoj u ugovoru pise da je zamjena do mog povratka. Bilo to 6 mj. ili 6 godina.
    i sama sam prije bila na nekoliko takvih ugovora -kao zamjena.
    To je nemoguće po ZOR-u, jednostavno protuzakonito. Pitaj bilo kojeg pravnika koji se bavi radnim pravom.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne mozes imati ugovor " zbog potreba posla" dulje od 3 godine.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

To je nemoguće po ZOR-u, jednostavno protuzakonito. Pitaj bilo kojeg pravnika koji se bavi radnim pravom.
    u krivu si. Moguce je i potpuno legalno.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Puno je toga tu sada rečeno, a ja ću samo to za one koji misle da se po državnim službama koriste bolovanja kak se ko sjeti reć to da sam bila na bolovanju 5 dana, i istog trena je k mojoj doktorici poslana kontrola bolovanja, ne samo meni, već svim kolegicama koje se usude otić na bolovanje sa temperaturom 39,5, proljevom i sličnim tegobama. A samo ću reć to da je moja doktorica pitala MM kad je došao k njoj da gdje ja to radim, jer da joj do sada još nitko nikada nije poslao kontrolu (pa ni toliko ozloglašeni privatnici).

I samo ću reć to, jesam bila sam sa svojom djetetom 6,5 godina doma, koristila sam pravo koje imam, ali nisam ga zlorabila jer ga nisam ni molga zlorabit, jer mi ga je produživala komisija svakih 3-6 mjeseci, na temelju nalaza.

Rodila sam dvoje djece, u prvoj trudnoći sam na bolovanje otišla u 6 mj. trudnoće, nakon što sam završila na hitnoj sa napadom žući, a u drugoj isto u 6 mj. trudnoće s tim da sam samo rekla šefici da idem na kontrolu u Vinogradsku i vratim se na posao, ali sam ju morala nazvat i reć da sam ostala u bolnici.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Sirius je u pravu. Postoji razlika da li u Ugovoru piše da je netko zaposlen kao zamjena ili radi povećenja opsega posla.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

u krivu si. Moguce je i potpuno legalno.
    To što takav ugovor postoji, ne znači da je zakonit.

Inače, a šta u situaciji kada se prva djelatnica želi radi na posao nakon 6g, a poslodavac je npr. zadovoljniji sa onom koja je bila na zamjeni? Koju bi trebao zadržati?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj AndrejaMa prvotno napisa Vidi poruku
    Sirius je u pravu. Postoji razlika da li u Ugovoru piše da je netko zaposlen kao zamjena ili radi povećenja opsega posla.
    OK, dopuštam da se nešto promijenilo novim ZOR-om, baš ću se konzultirati sa kolegom pravnikom.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

OK, dopuštam da se nešto promijenilo novim ZOR-om, baš ću se konzultirati sa kolegom pravnikom.
    Nije to novi ZOR, vec je godinama tako ( barem od kad sam na trzistu rada).

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Inače, a šta u situaciji kada se prva djelatnica želi radi na posao nakon 6g, a poslodavac je npr. zadovoljniji sa onom koja je bila na zamjeni? Koju bi trebao zadržati?
    Pa to ovisi... pravno, treba vratiti na posao prvu djelatnicu, jer je druga potpisala Ugovor o zamjeni. Ali postoji mogućnost tipa preraspodjela posla, drugog radnog mjesta, povećanje opsega posla i sl. Jednom kad vrati prvu djelatnicu na posao, poslodavac zakonski ima mogućnost otpustiti je nakon svega 30 dana.
    Divnog li Zakona!!!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

U drzavnoj firmi po trenutnom zakonu onu prvu, koja je prije koristenja svojih socijalnih prava imala ugovor na " neodredeno" na svom radnom mjestu.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

A ja ću te sad pitati, zar tebe nije sram ovako nešto napisati i da sam i pomislila, a kamoli rekla?
    pa onda što si mislila? Što da radi žena koja zaista mora biti doma s djetetom a radi u privatnoj firmi?

I ja mislim da se na određeno može zapošljavati do 3 g, ne znam što je predviđeno u ovakvom slučaju. Pretpostavljam da bi osoba na zamjeni morala dobiti otkaz. (uleti pametnijih ljudi u međuvremenu)
    NIje neka sreća, ali ako je radila na zamjeni znala je da radi dok se ne vrati osoba koju zamjenjuje. Znam osobu koja je radila u privatnoj firmi na zamjenama oko tri godine, zato što je u međuvremenu više radnica bilo na porodiljnom. Ali kad su se vratile jedna po jedna, ostala je bez posla.
    Znam isto tako ljude koji su radili na zamjeni pa kad se otvorilo radno mjesto u toj firmi dobili su posao.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

U drzavnoj firmi po trenutnom zakonu onu prvu, koja je prije koristenja svojih socijalnih prava imala ugovor na " neodredeno" na svom radnom mjestu.
    Da, zato i kažem da nije baš isto u kakvoj firmi radiš.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

pa onda što si mislila? Što da radi žena koja zaista mora biti doma s djetetom a radi u privatnoj firmi?
    Ali mi ne razgovaramo o ženi koja zaista mora biti doma radi njege djeteta sa pp.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ali mi ne razgovaramo o ženi koja zaista mora biti doma radi njege djeteta sa pp.
    neki od nas razgovaraju.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nije to novi ZOR, vec je godinama tako ( barem od kad sam na trzistu rada).
    Gleda u ZOR i ne vidim institut Ugovora o zamjeni. Piše izričito ovako:

Ugovor o radu na određeno vrijeme
    Članak 10. (NN 73/13)
    (1) Ugovor o radu može se iznimno sklopiti na određeno vrijeme koje je određeno rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja.
    (2) Ako je ugovor o radu iz stavka 1. ovoga članka sklopljen u trajanju dužem od tri godine, poslodavac s istim radnikom ne može sklopiti sljedeći uzastopni ugovor o radu na određeno vrijeme.

Pa evo, stvarno me sad profesionalno i osobno zanima taj Ugovor o zamjeni, pa bi rado da mi netko pošalje temeljem kojih članaka ZOR-a se može sklopiti, nevezano za ovu raspravu.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

neki od nas razgovaraju.
    TI očito, jer tražiš razlog da raspravu svedeš na osobnu razinu. Ajmo se vratiti na raspravu bez osobnih tenzija.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Svatko od nas koji sudjeluje u ovoj raspravi osjetio se ili prozvanim radi nečeg ili je osjetio potrebu da nešto komentira...
    Misslim da se svi slažemo da ne bi trebalo iskorištavati sustav, ali da bi došli do toga niti sustav nas kao majke ili korisnike rodiljnih naknada.
    I da smo uređenija država, imali bismo puno više mogućnosti i puno manje potrebe za muljanje.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Shvatila da razgovaramo o koristenju socijalnih prava.
    Kojih je vise : bolovanje, rodiljni , roditeljski, dopust za blizance ili 3 dijete, dopust za njegu...
    sve su to prava.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Svatko od nas koji sudjeluje u ovoj raspravi osjetio se ili prozvanim radi nečeg ili je osjetio potrebu da nešto komentira...
    Misslim da se svi slažemo da ne bi trebalo iskorištavati sustav, ali da bi došli do toga niti sustav nas kao majke ili korisnike rodiljnih naknada.
    I da smo uređenija država, imali bismo puno više mogućnosti i puno manje potrebe za muljanje.

U potpunosti se slažem.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Gleda u ZOR i ne vidim institut Ugovora o zamjeni. Piše izričito ovako:

Ugovor o radu na određeno vrijeme
    Članak 10. (NN 73/13)
    (1) Ugovor o radu može se iznimno sklopiti na određeno vrijeme koje je određeno rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja.
    (2) Ako je ugovor o radu iz stavka 1. ovoga članka sklopljen u trajanju dužem od tri godine, poslodavac s istim radnikom ne može sklopiti sljedeći uzastopni ugovor o radu na određeno vrijeme.

Pa evo, stvarno me sad profesionalno i osobno zanima taj Ugovor o zamjeni, pa bi rado da mi netko pošalje temeljem kojih članaka ZOR-a se može sklopiti, nevezano za ovu raspravu.
    Pa upravo to je to... trajanje Ugovora određeno je nastupanjem određenog događaja - povratka na posao zaposlenice koja je imala Ugovor na neodređeno na tom radnom mjestu. Bitan je ovaj ili...dakle bilo koja od tih činjenica.
    Posljednje uređivanje od AndrejaMa : 06.03.2014. at 12:10

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa upravo to je to... trajanje Ugovora određeno je nastupanjem određenog događaja - povratka na posao zaposlenice koja je imala Ugovor na neodređeno na tom radnom mjestu.
    Ali stavak 2 definira da je max. trajanje takvog Ugovora 3 godine.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Nisam pravnica, ali vrlo često s njima surađujem, a i sama sam imala nekoliko sitaucija kada sam morala proučiti ZOR.
    Neću garantirati 100% da sam u pravu, ali ovakvih Ugovora sam vidjela pa zato znam....

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Da, ali takav Ugovor nije definiran trajanjem, nego povratkom prve zaposlenice. I može trajati dulje od godine, odnosno traje do povratka prve zaposlenica. U tom trenutku kada se prekine, više ne vrijedi, odnosno ne može se ponovo produžiti. Dakle druga zaposlenica ili ostaje bez Ugovora ili se može sklopiti neki drugi Ugovor ako za to ima poslodavac potrebe i želje.
    Posljednje uređivanje od AndrejaMa : 06.03.2014. at 12:14

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

neki od nas razgovaraju.
    svi razgovaramo
    ali neki nekima tendeciozno podmeću da smatraju da je to zloupotreba

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Kojih je vise : bolovanje, rodiljni , roditeljski, dopust za blizance ili 3 dijete, dopust za njegu...
    sve su to prava.
    I to su sve prava koja podliježu provjeri, posebno dopust za njegu, bolovanje, koji su u zadnje vrijeme na tapeti, i koja provjeravaju razno razne komisije (o stručnosti kojih ne bi govorila na ovoj temi, to je za posebnu temu) i zato mislim da tu stvarno nema govora o zloporabi korištenja istih jer uz sve provjere i potrebnu dokumentaciju nije niti moguće.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sve su to prava.
    neki govore o korištenju socijalnih prava
    neki o iskorištavanju

ako se spomene lažno trudničko bolovanje
    odmah će se naći netko tko će napisati da je bio na bolovanju radi blizanačke trudnoće, krvarenja, prijetećeg pobačaja....
    i od onih tko spominju zloupotrebu napraviti bezosjećajne kučke

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Roko_mama prvotno napisa Vidi poruku
    I to su sve prava koja podliježu provjeri, posebno dopust za njegu, bolovanje, koji su u zadnje vrijeme na tapeti, i koja provjeravaju razno razne komisije (o stručnosti kojih ne bi govorila na ovoj temi, to je za posebnu temu) i zato mislim da tu stvarno nema govora o zloporabi korištenja istih jer uz sve provjere i potrebnu dokumentaciju nije niti moguće.
    Ne slažem se ... zlouporabe ima... svugdje i u svim oblicima...
    Ja recimo znam za više slučajeva (osobito u državnoj službi) gdje je moguće dogovoriti se da jednostavno čak ni ne otvaraš bolovanje ako se radi o par dana. KAo da si na poslu. Ili obavljanje nekih privatnih stvari u toku radnog vremena.... Ako ti ginekolog prepiše čuvanje, nisam čula da je netko bio provjeravan... A o komisijama i sl. ... čak ne bih ni govorila. Naravno da ima slučajeva kad je to medicinski opravdano ( i ja koristila za drugo djete nekoliko mjeseci dulje radi dijagnoze koje je djete imalo), ali da ima i onih koja nisu medicinski opravdana... ima!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ne slažem se ... zlouporabe ima... svugdje i u svim oblicima...
    Ja recimo znam za više slučajeva (osobito u državnoj službi) gdje je moguće dogovoriti se da jednostavno čak ni ne otvaraš bolovanje ako se radi o par dana. KAo da si na poslu. Ili obavljanje nekih privatnih stvari u toku radnog vremena.... Ako ti ginekolog prepiše čuvanje, nisam čula da je netko bio provjeravan... A o komisijama i sl. ... čak ne bih ni govorila. Naravno da ima slučajeva kad je to medicinski opravdano ( i ja koristila za drugo djete nekoliko mjeseci dulje radi dijagnoze koje je djete imalo), ali da ima i onih koja nisu medicinski opravdana... ima!
    Ja sam čula da takvih slučajeva da si doma a ne pišeš bolovanje ni godišnji ima i kod privatnika, kod nas konkretno nema (nekad davno se moglo, sad više ne), isto tako obavit nešto za vrijeme posla neki mogu i koji rade kod privatnika, neki koji rade kod privatnika mogu radit i od doma, a mi u državnim službama ne možemo. A što se tiče komisija, ja sam bila nekoliko puta, i vjeruj mi da nisam imala takvu medicinsku dokumentaciju protiv koje nisu mogli ništa, poslali bi me odavno radit, i stvarno ne znam nikoga tko je koristio njegu, a da nema osnove (možda nekad davno kad je išlo preko CZSS-a), a sad te otkantaju sam tak.

A što se tiče ginekologa i otvaranja bolovanja radi čuvanja trudnoće i ja da sam na njegovom mjestu ako mislim da postoji ikakav rizik za trudnicu rađe bi otvorila bolovanje, nego da me danas-sutra netko tuži da je zbog moje neodgovornosti izgubio dijete.
    Posljednje uređivanje od Roko_mama : 06.03.2014. at 12:44

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

neki govore o korištenju socijalnih prava
    neki o iskorištavanju

ako se spomene lažno trudničko bolovanje
    odmah će se naći netko tko će napisati da je bio na bolovanju radi blizanačke trudnoće, krvarenja, prijetećeg pobačaja....
    i od onih tko spominju zloupotrebu napraviti bezosjećajne kučke
    Da, to mi je nevjerojatno. Pričamo o zloupotrebi socijalnih prava i onda se ubaci operacija bolesnog djeteta u inozemstvu. Kaj nije to trolanje?
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 06.03.2014. at 12:47

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Roko_mama prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam čula da takvih slučajeva da si doma a ne pišeš bolovanje ni godišnji ima i kod privatnika, kod nas konkretno nema (nekad davno se moglo, sad više ne), isto tako obavit nešto za vrijeme posla neki mogu i koji rade kod privatnika, neki koji rade kod privatnika mogu radit i od doma, a mi u državnim službama ne možemo. A što se tiče komisija, ja sam bila nekoliko puta, i vjeruj mi da nisam imala takvu medicinsku dokumentaciju protiv koje nisu mogli ništa, poslali bi me odavno radit, i stvarno ne znam nikoga tko je koristio njegu, a da nema osnove (možda nekad davno kad je išlo preko CZSS-a), a sad te otkantaju sam tak.

A što se tiče ginekologa i otvaranja bolovanja radi čuvanja trudnoće i ja da sam na njegovom mjestu ako mislim da postoji ikakav rizik za trudnicu rađe bi otvorila bolovanje, nego da me danas-sutra netko tuži da je zbog moje neodgovornosti izgubio dijete.
    Ma slažem se, ima svakakvih sitaucija.... zato što ima zloupotrebe svih ovih prava, ponekad se ja osobno osjećam prevareno i iskorišteno, jer si neki mogu i žele dozvoliti takvu zlouporabu, a onda kada onima kojima ta prava stvarno pripadjau moraju proći svakave kontrole i neki čak ne uspiju u ostvarivanju istih.

A za ginekologe... ili općenito za doktore... da, ako ima indicija... ali na žalost često je praksa da pišu komplikacije i bez pravih argumenata, a ne može se reći da je sve iz predostrožnosti i zdravu i urednu trudnoću, na radnom mjestu koje ne donosi nikakav rizik (npr. ured ili neki "lakši" posao) odmah da se šalje na komplikacije...

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zašto se uopće uvodi moment koliko se lako ili teško vratiti na posao nakon tri godine odsutnosti? Jednako je lako ili teško ako ste bili odsutni zbog njege djeteta, produženog porodiljnog, ili varanja države.
    Ako se dokazuje da je to jedno užasno unazađivanje za radnika i nemoguća situacija za poslodavca, onda je to tako bez obzira na razlog odsutnosti.
    Zato se ne treba čuditi što zvuči kao da se dovode u pitanje prava, jer stvarno to i jest dovođenje u pitanje smisla socijalnih prava.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da, to mi je nevjerojatno. Pričamo o zloupotrebi socijalnih prava i onda se ubaci operacija bolesnog djeteta u inozemstvu. Kaj nije to trolanje?
    Pa ne bih rekla. Ti si pocela o tome kako si pet godina kod kuce moze priustiti samo osoba na niskoj poziciji. Konketno moja poznanica iz price , blagajnica u trgovini mjesovitom robom.
    i , da , njoj je bilo i novcano puno povoljnije biti doma. 3000 kn ( to je zajedno sa dd) je puno vise od njezine place. Nekome je naravno puno manje. Ali to ne mjenja na stvari da je njezino dijete bilo tri puta na operaciji u inozemstvu , i da je kronican bolesnik.
    ovo je roditeljski forum, i svi smo se senzibilni na djecu, ali isto tako mozemo reci da je to puno novaca za osiguranje ( sto zaista jest) pa obzirom da mozda netko zloupotrebljava pravo na lijecenje u inozemstu, treba to pravo ukinuti.

Zapravo sam htjela reci ...zasto bi se roditelj kojiima potrebu ostati doma uz dijete ( iz razno raznih razloga) i ima zakonsku mogucnost -zbog toga osjecao lose ili na grbaci nekom?
    Jer neki postovi su bili u tom tonu...

Stranica 4 od 7 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •