Stranica 5 od 7 PrviPrvi ... 34567 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 321

Tema: Smanjenje rodiljne naknade?!

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    neki govore o korištenju socijalnih prava
    neki o iskorištavanju

ako se spomene lažno trudničko bolovanje
    odmah će se naći netko tko će napisati da je bio na bolovanju radi blizanačke trudnoće, krvarenja, prijetećeg pobačaja....
    i od onih tko spominju zloupotrebu napraviti bezosjećajne kučke
    gle, u redu, otvorite temu o zloupotrebi bolovanja i iskorištavanju socijalnih prava

mislim da je van pameti govoriti o tome na ovoj temi

jer jednostavno zloupotreba bolovanja ne može biti razlog za ovakvu krizu

niti za rješavanje krize ovakvim metodama

Naravno, kad se potegne tema zloupotrebe bolovanja naći će se mnogi koji će se naći povrijeđeni jer je teško odrediti baš svakog simulanta pa onda pate oni kojima je bolovanje zbilja potrebno
    ali to je jednostavno off topic

tema je smanjenje rodiljnih naknada
    u doba najgore krize
    a tu su istu krizu skoro ili već prebrodile države koje su pomogle svojim građanima raznim olakšicama
    mi kao da želimo ostati u ovim govnima

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Da, to mi je nevjerojatno. Pričamo o zloupotrebi socijalnih prava i onda se ubaci operacija bolesnog djeteta u inozemstvu. Kaj nije to trolanje?
    isto koliko i ubacivanje zloupotrebe socijalnih prava dok je riječ o smanjenju naknade rodiljama

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Zapravo sam htjela reci ...zasto bi se roditelj kojiima potrebu ostati doma uz dijete ( iz razno raznih razloga) i ima zakonsku mogucnost -zbog toga osjecao lose ili na grbaci nekom?
    Jer neki postovi su bili u tom tonu...
    Moji postovi nisu u tom tonu, nego se pokušava skrenuti rasprava da nekome nametne da je nešto rekao, pa da se onda raspravlja o tome, a zaboravi na bit rasprave.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Moji postovi nisu u tom tonu, nego se pokušava skrenuti rasprava da nekome nametne da je nešto rekao, pa da se onda raspravlja o tome, a zaboravi na bit rasprave.
    Tvoji postovi su u tonu " koji bi poslodavac ( i zasto) tolerirao dugotrajnu(?) odsutnost zbog koristenja socijalnih prava?".
    bez obzira sto ta prava jesu omogucena zakonom.
    alex je skrenula na zloupotrebu odredenih prava , bolovanja konkretno. Sto opet nema previse veze da li prava treba ograniciti ( ako vec netko zloupotrebljava ono sto ne bi trebao).

eto, onda sam ti ja navela jedan od primjera da znam osobe koje su godinama koristile ( u ovom slucaju) dopust za njegu i nakon toga su se vracale na svoja radna mjesta. Osim ako firma nije propala u meduvremenu. Moram ti reci da mi je prva na pamet pala poznanica blagajnica , ali medu njima je bilo i visoko obrazovanih osoba sa radnim mjestima u bankama , drzavnoj sluzbi ili sto vec.
    eto , jednostavno jesam u " tome" i igrom slucaja takvi ljudi postoje.
    Kao sto sam rekla, nekima je sigurno bilo puno isplativije ostati doma sto se novaca tice, ali to ne znaci da su muljali ili zlupotrebljavali pravo. Nego samo su jako malo placeni na svom poslu, pa su znacajno vise ispod drzavnog minimuma.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Evo da se i ja ukljucim

Iza sebe imam tri trudnoce, od kojih sam dvije bila u cjelosti na komplikacijama (opravdano) i nakon toga na porodiljnom po godinu dana

U trcecoj trudnoci sam radila 2/3 iste, dok god sam mogla, a kad sam na poslu pocela prodisavati komplikacije, otisla sam na komplikacije (na koje me moja ginicka htjela poslati jos ranije)

Dakle, falila sam puno, a falit cu jos, jer za sada imam namjeru ostati doma tri godine
    Financijski mi je to jako neisplativo, jer su mi i komplikacije daaaleko manje od place, a od naknade za drugih sest mjeseci i one nakon godine dana da ne pricam
    Eto, netko je rekao da ne zna da rodilje s vecim placama to koriste, pa evo me- ta sam (o nekim drugim faktorima ovisi hocu li na kraju i ostati 3 godine, ali imam namjeru)

Na komplikacije sam morala, na ovo ne moram, ali zelim
    I mogu si to trenutno priustiti (sto je kod vecine kljucni), a ako ne budem vise mogla vratit cu se ranije

I ne mislim da su te tri godine sulude, naprotiv
    Ali, ne mislim da sam zbog toga bolja mama, niti da je losija ona koja je ostala 6 mjeseci
    Ja, eto, mogu i zelim iskoristiti to pravo, a moja placa i placa mm-a su do sada dobro punile proracun pa po tom pitanju nemam griznju savjesti
    I meni osobno bi puno vise odgovaralo da cijelo vrijeme dobivam 70-80% place, nego kao sto je sada, al eto

Ne radim u drzavnoj sluzbi, ali u pitanju je veca firma i drzi se zakona
    Zamjenu sam dobila i bit ce tamo dok se ne vratim i posao me ceka
    Kako ce to izgledati, ne znam, al sto se samog posla tice svejedno mi je vratim li se nakon 6 mjeseci ili tri godine - jer, stvari se tamo mijenjaju gotovo na dnevnoj bazi

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    da, izgleda da ništa ne možeš napisati da se to tendenciozno ne okrene
    Jel'da

Nakon objašnjenja, isprike, molbe... na petoj strani Ginger opet poteže "suludo"
    Vidi, i meni smetaju konstrukcije koje su se ovdje pojavljivale - da sam lošija mama jer mi se ne isplati biti doma 3 godine, jer imam posao koji volim i relativno dobru plaću. Pa se nisam uhvatila toga i ne puštam. Ali "suludo" će očito živjeti vječno. Pa neka živi

Hoćemo još jednom - ja mislim da su ove 3 godine prvenstveno namijenjeno ženama na manje odgovornim radnim mjestima kojima se to još i isplati jer su (nažalost) potplaćene. To je onda socijalna pomoć i trebala bi se davati svima kojima je potrebna, a ne samo ženama koje rode 3 i više djece.
    Onima koje mogu normalno živjeti od muževe plaće ne treba ni tih 1600 kuna pa je onda i nepošteno da ih uzimaju ako im niti nisu potrebne.
    Onima koje imaju radna mjesta s kojih ne mogu bez nekih posljedica izbivati niz godina i koje ravnomjerno pridonose kućnom budžetu svojim primanjima su ove 3 godine SF.
    Ostaju još nezaposlene koje se prijave prije trudnoće i koje 3 godine dobivaju džeparac iz proračuna (ovakvih korisnica 3-godišnjeg rodiljnig dopusta ja osobno znam najviše).
    Pa se pitam, ako se već treba rezati (a valjda je očito da će se rezati na sve strane) nije li bolje razmotriti ove 3 godine, a ne odmah krenuti na onih prvih 6 mjeseci pune plaće.
    Eto, samo to.
    Jer smo mi žene kao ravnopravne na tržištu rada.
    Jesmo li?
    Ili još bolje pitanje, želimo li biti?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj AndrejaMa prvotno napisa Vidi poruku
    Svatko od nas koji sudjeluje u ovoj raspravi osjetio se ili prozvanim radi nečeg ili je osjetio potrebu da nešto komentira...
    Misslim da se svi slažemo da ne bi trebalo iskorištavati sustav, ali da bi došli do toga niti sustav nas kao majke ili korisnike rodiljnih naknada.
    I da smo uređenija država, imali bismo puno više mogućnosti i puno manje potrebe za muljanje.
    A ovo je poanta cijele rasprave.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Te tri godine su mjera za povećanje nataliteta, a da li je to uspješna mjera, to je drugo pitanje, na koje bi odgovor mogla dati statistika.
    Ja bih na primjer na temelju iskustava iz moje okoline rekla da to jest uspješna mjera za povećanje nataliteta, ali to naravno ne mora ništa značiti.
    Drugo pitanje je smatramo li mi povećanje nataliteta bitnim ili ne.

Žene koje ja poznajem, a koje su koristile dopust do treće godine djetetovog života doprinose kućnim budžetima podjednako kao njihovi muževi, a niti muževi im nemaju velika primanja, ljudi su naprosto zaključili da će im život biti jednostavniji ako mama ostane kod kuće, da je to bolje za njihovu djecu, a da financijski mogu izdržati. Sa koliko novaca netko misli da mu obitelj može preživjeti tri godine - to je stvarno vrlo subjektivno i ovisi o jako puno faktora.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Te tri godine su mjera za povećanje nataliteta, a da li je to uspješna mjera, to je drugo pitanje, na koje bi odgovor mogla dati statistika.
    Ja bih na primjer na temelju iskustava iz moje okoline rekla da to jest uspješna mjera za povećanje nataliteta, ali to naravno ne mora ništa značiti.
    Drugo pitanje je smatramo li mi povećanje nataliteta bitnim ili ne.
    Samo da sad ne ispadne da ne smatram natalitet bitnim.

Ali, po meni ova mjera nije uspješna jer ne može naknada od 1600 kuna biti poticaj za rađanje trećeg djeteta.
    Prije je to mogućnost dužeg ostanka doma, što se opet isplati samo nekim mamama.
    Pa ispada da je ovo mjera za povećanje nataliteta među slabije plaćenim ženama na manje odgovornim radnim mjestima.
    Koja je, uz to, i plodno tlo za razne muljaže (prema mom iskustvu).

Ja uopće ne mogu gledati pronatalitetne mjere iz te perspektive. Trebaju znači biti ispunjene 3 osnovne pretpostavke: da žena ne pridonosi značajno kućnom proračunu (tj. obitelj, još uvećana za jednog člana, može normalno živjeti od muževih primanja), poslodavac je može bez većih problema zamijeniti na duže vrijeme i njen višegodišnji izostanak s radnog mjesta neće utjecati na kvalitetu njenog rada.

Nije li poštenije da dobivamo, ne znam, prvih 6 mjeseci punu plaću, drugih 6 mjeseci 50%, pa da se dalje ta naknada umanjuje... ili manji postotci, ovo optimistično bubam.
    Pa svatko bira što i koliko želi.
    Možda bi recimo i neka samohrana majka s dobrom plaćom željela ostati duže doma uz svoje dijete. Ali može se slikat s 1600 kuna. Itd. itd.

Mislim, kakve su to pronatalitetne mjere koje se ne odnose na sve žene, već samo na one potplaćene i/ili one koje mogu živjeti od muževe plaće?

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pcelice, slobodno ti rolaj ocima, ne smeta me, rekla sam da ne mislim da je netko losija mama jer je bila 6 mjeseci doma, niti da je bolja ona koja je doma tri godine
    Niti mislim, niti imam pravo na to (kao sto je meni rekla jedna mama u parku, da je ona bolja od mene, jer je uzela neplaceno do 3 godine i bila sa svojim djetetom, a moje jadno dijete odgaja baka )

Pisala sam o svom primjeru i svojoj namjeri
    Jednako doprinosim kucnom budzetu, nisam potplacena i nije mi financijski isplativo - mislim da se pisalo da nema takvih primjera
    Na poslu imam zamjenu koja ce biti tamo dok se ne vratim
    Tu istu zamjenu ne bih imala da se vratim i idem svako malo na bolovanje - sto je, priznat ce svatko, realna opcija s troje djece u vrticu (baka vise nije opcija, jer je poprilicno bolesna i ide na operaciju)
    Moja odluka nije konacna, al necu imati griznju savjesti prema bilo kome, ako odlucim iskoristiti i tu mogucnost

I je, trebat ce rezati, al neke druge stvari bi trebale doci na red prije porodiljnih naknada
    Sad, kako Mima kaze, pitanje je koliko je natalitet bitan, jel...
    Tebe se tice samo prvih 6 mjeseci pa te to i smeta, a mene smeta i ostalih 6 (ili do 3.godine) jer se tice i mene

Mima, dobro si to napisala

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Hoćemo još jednom - ja mislim da su ove 3 godine prvenstveno namijenjeno ženama na manje odgovornim radnim mjestima kojima se to još i isplati jer su (nažalost) potplaćene. To je onda socijalna pomoć i trebala bi se davati svima kojima je potrebna, a ne samo ženama koje rode 3 i više djece.
    Onima koje mogu normalno živjeti od muževe plaće ne treba ni tih 1600 kuna pa je onda i nepošteno da ih uzimaju ako im niti nisu potrebne.
    Onima koje imaju radna mjesta s kojih ne mogu bez nekih posljedica izbivati niz godina i koje ravnomjerno pridonose kućnom budžetu svojim primanjima su ove 3 godine SF.
    Ostaju još nezaposlene koje se prijave prije trudnoće i koje 3 godine dobivaju džeparac iz proračuna (ovakvih korisnica 3-godišnjeg rodiljnig dopusta ja osobno znam najviše).
    Ne znam hoćemo li sad opet ispočetka, i u krug, ali mislim da nisi u pravu, i da gledaš to samo u 2 krajnosti. Misliš da između ne postoji dio žena, koje nisu niti na visokim i jako odgovornim mjestima, ali imaju relativno ok pozicije i plaće i vjerojatno i neko više obrazovanje, kojima s trećim djetetom (blizancima, ili više djece) njima kao obitelji odgovara da mama bude malo duže doma? I ako je država odlučila davati tih 1660 kn iz bilo kojeg razloga, zašto misliš da ne pomažu i onima koji imaju 5000/6000/7000 kn plaću - oni najčešće koriste i stambene kredite, ispadne im npr. skuplji vrtić ili nemaju pravo na dd, nisu najsiromašniji, ali nisu ni bogati, i zašto ne bi za treće dijete dobili tih "pišljivih" 1660 kn?

Ja recimo imam neko malo bolje radno mjesto, i plaću oko 7000, pa svejedno razmišljam ostati doma s drugim djetetom, i to na neplaćenom, i točno nam na mm-ovu plaću fali 2000 kn da budemo na mjesečnoj nuli, i da recimo mogu dobivati 1660 kn to ne bi bilo za baciti. Ima svakakvih obitelji, načina i opcija za čuvanje djece, svakakvih trenutnih situacija oko djece ili posla, i to što je netko bio za troje djece 5 i pol godina na porodiljnom, od 40 god. koliko ćemo mi ukupno raditi, što to može toliko nepovratno značiti? Ja imam 13 g. radnog staža, imam 36 godina, a morat ću raditi još 31, je l da?

Vjerojatno se nećemo u potpunosti složiti, ali dopusti da ima žena i obitelji, koje nisu neplaćene/potplaćene i "isplati im se" koristiti max porodiljni; a koje također koriste te 3 god. I ako misliš da bi to bila strašna ušteda pomnoži koliko se godišnje rodi treće djece (i sljedeće/blizanaca) sa 1600 kn.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Btw, bez obzira na naknade i ostalo, mi bi se odlucili za trece dijete, nikakva mjera nam po tom pitanju nista ne znaci

Bubilo, bas sam se tebe sjetila, pratim na drugoj temi...
    I kako kazes, ima i takvih, visokoobrazovanih, dobro placenih, na ok radnim mjestima, koje isto zele iskoristiti tu mogucnost
    A s ovih 1600 kn cu platiti bar dio jednog kredita...
    Posljednje uređivanje od Ginger : 07.03.2014. at 13:17

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Prije je to mogućnost dužeg ostanka doma, što se opet isplati samo nekim mamama.
    Ne znam je li to uspješna ili neuspješna pronatalitetna mjera, ali ne ostaju žene 3 godine doma jer im se isplati ili ne isplati... nego jer nemaju baka servis, jer najstarije kreće u školu, srednje je boležljivo i stalno izbiva iz vrtića, imaju još jednog člana obitelji na brizi... you name it - koriste ga razni ljudi sa raznim obiteljskim situacijama, a koje mogu preživjeti te tri godine s tatinom plaćom + 1660 kn.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Samo da sad ne ispadne da ne smatram natalitet bitnim.

Ali, po meni ova mjera nije uspješna jer ne može naknada od 1600 kuna biti poticaj za rađanje trećeg djeteta.
    Pa ispada da je ovo mjera za povećanje nataliteta među slabije plaćenim ženama na manje odgovornim radnim mjestima.
    Koja je, uz to, i plodno tlo za razne muljaže (prema mom iskustvu).

Ja uopće ne mogu gledati pronatalitetne mjere iz te perspektive. Trebaju znači biti ispunjene 3 osnovne pretpostavke: da žena ne pridonosi značajno kućnom proračunu (tj. obitelj, još uvećana za jednog člana, može normalno živjeti od muževih primanja), poslodavac je može bez većih problema zamijeniti na duže vrijeme i njen višegodišnji izostanak s radnog mjesta neće utjecati na kvalitetu njenog rada.

Nije li poštenije da dobivamo, ne znam, prvih 6 mjeseci punu plaću, drugih 6 mjeseci 50%, pa da se dalje ta naknada umanjuje... ili manji postotci, ovo optimistično bubam.
    Možda bi recimo i neka samohrana majka s dobrom plaćom željela ostati duže doma uz svoje dijete. Ali može se slikat s 1600 kuna. Itd. itd.

Mislim, kakve su to pronatalitetne mjere koje se ne odnose na sve žene, već samo na one potplaćene i/ili one koje mogu živjeti od muževe plaće?
    Potpisujem.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam je li to uspješna ili neuspješna pronatalitetna mjera, ali ne ostaju žene 3 godine doma jer im se isplati ili ne isplati... nego jer nemaju baka servis, jer najstarije kreće u školu, srednje je boležljivo i stalno izbiva iz vrtića, imaju još jednog člana obitelji na brizi... you name it - koriste ga razni ljudi sa raznim obiteljskim situacijama, a koje mogu preživjeti te tri godine s tatinom plaćom + 1660 kn.
    Od svih tih razloga, sigurna sam da namjera zakonodavca kod omogućavanja 3g porodiljnog nije bila da se pokrije niti jedan od njih, niti bi trebalo biti. Dakle, po tebi je normalno da se uzmu 3g porodiljnog jer najstarije dijete kreće u školu?

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

I jos da dodam, ako bi se bas moralo rezati po tome, i ja se slazem da je bolje dirati ove 3 godine, nego prvu godinu
    Al sam misljenja da se nista tu ne bi trebalo dirati, samo dodati, al to nije realna opcija

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Ginger prvotno napisa Vidi poruku
    Pcelice, slobodno ti rolaj ocima, ne smeta me, rekla sam da ne mislim da je netko losija mama jer je bila 6 mjeseci doma, niti da je bolja ona koja je doma tri godine
    Niti mislim, niti imam pravo na to (kao sto je meni rekla jedna mama u parku, da je ona bolja od mene, jer je uzela neplaceno do 3 godine i bila sa svojim djetetom, a moje jadno dijete odgaja baka )

Pisala sam o svom primjeru i svojoj namjeri
    Jednako doprinosim kucnom budzetu, nisam potplacena i nije mi financijski isplativo - mislim da se pisalo da nema takvih primjera
    Na poslu imam zamjenu koja ce biti tamo dok se ne vratim
    Tu istu zamjenu ne bih imala da se vratim i idem svako malo na bolovanje - sto je, priznat ce svatko, realna opcija s troje djece u vrticu (baka vise nije opcija, jer je poprilicno bolesna i ide na operaciju)
    Moja odluka nije konacna, al necu imati griznju savjesti prema bilo kome, ako odlucim iskoristiti i tu mogucnost

I je, trebat ce rezati, al neke druge stvari bi trebale doci na red prije porodiljnih naknada
    Sad, kako Mima kaze, pitanje je koliko je natalitet bitan, jel...
    Tebe se tice samo prvih 6 mjeseci pa te to i smeta, a mene smeta i ostalih 6 (ili do 3.godine) jer se tice i mene

Mima, dobro si to napisala
    Rolam očima jer sam se ispričavala, objašnjavala i molila da se ta riječ više ne koristi kao uvreda jer je to nije bila namjera.
    Ali neki ljudi očito ne znaju prihvatiti ispriku i uvažiti nečiju molbu.
    Neka, ni meni to ne smeta, samo ti nastavi.

Ticalo bi me se možda i više od ovih 6 mjeseci da možemo normalno živjeti s naknadom koju bi tada dobivala.
    Mislim, mogli bi živjeti, ali ne bi mogli imati standard života kakav sad imamo i kojeg se ne želim odreći.

Znam da ima bezbroj raznih situacija, ali se i dalje pitam zašto bi (u slučaju smanjenja naknada za rodilje, koje smatram dnom dna) prvo na udaru bila baš ta primanja tijekom prvih 6 mjeseci.
    Jer je tu najveća ušteda?
    Pa baš lijepo...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni je recimo povećanje nataliteta vrlo mutna kategorija i ne mogu uopće reći da mislim da je to važno, ali ću svejedno podržati svaku socijalnu mjeru koja olakšava život djeci i roditeljima, kaj bi se reklo - za to mi nije žao plaćati porez.

Naravno da nitko ne rađa dijete radi 1600 kuna, ali ga činjenica da će moći ostati kod kuće i tako čuvati troje djece itekako može potaknuti da se odluči na treće dijete, jer je svjestan da će to logistički moći izgurati.

A opet ponavljam, procjena hoće li obitelj moći ili neće moći preživjeti sa umanjenim primanjima, to je vrlo subjektivna stvar. Svi mi imamo i različite uvjete života (pa netko recimo ima riješeno stambeno pitanje, a netko nema, a netko ga ima jako loše riješeno pa opet procijeni da će radije ostati kod kuće a rješavanje stambenog pitanja odgoditi za kasnije). Zaista ne bih rekla da se može reći da ovo pravo koriste samo žene koje ne pridonose značajno kućnom budžetu, jednostavno nije tako. I kriteriji što znači normalno živjeti se isto jako razlikuju.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Evo 2011. 41 197 rođene djece, od toga cca 20 tis. prvorođene djece, cca 14 tis. drugorođene, ostalo treća i ostala djeca.
    Ispada, da za 18% postoji mogućnost trogodišnjeg porodiljnog. Fale mi podaci o plaćama, ali sigurno je 1660 kn za tih max 18% rođene djece državi puno manje novca, nego da za prvo i drugo dijete podignu naknadu drugih 6 mj. Opovrgnute me ako mi je računica kriva.

http://www.dzs.hr/Hrv_Eng/ljetopis/2012/sljh2012.pdf
    str. 113

Je li pronatalitetna politika fer prema bolje plaćenima? Ne znam, o tome moram malo razmisliti čemu služi i kako djeluje PP

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

I jos da dodam, ako bi se bas moralo rezati po tome, i ja se slazem da je bolje dirati ove 3 godine, nego prvu godinu
    Al sam misljenja da se nista tu ne bi trebalo dirati, samo dodati, al to nije realna opcija
    Uletila si mi u međuvremenu, ali eto vidiš da se slažemo
    A naravno da ne bi trebalo dirati ništa, tj. puno je još mogućnosti za rezanje prije porodiljnih naknada.
    Ali i sam spomen te mogućnosti je sramotan i za zamislit se.

Deaedi, slažem se i s tobom.
    I btw, moja ljubica baš i kreće u školu kad i ja na porodiljni, ali svejedno neću koristit 3 godine nego ću zaposliti tetu čuvalicu (iako bi je radije ja dočekivala doma kad dođe iz škole, ali bi se onda puno drugih, jednako lijepih stvari, trebali odreći... i ne bi to mogla omogućiti i drugoj svojoj djeci jer bi bila doma do pred penziju itd. itd.).

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pa tu se slazemo, ne bi trebala biti prva na redu. Ne bi trebala biti uopce na redu

Al i ti slobodno nastavi

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Od svih tih razloga, sigurna sam da namjera zakonodavca kod omogućavanja 3g porodiljnog nije bila da se pokrije niti jedan od njih, niti bi trebalo biti. Dakle, po tebi je normalno da se uzmu 3g porodiljnog jer najstarije dijete kreće u školu?
    Ne, nego jer nekoj konkretnoj obitelji s npr. troje male djece, u nekom trenu toj obitelji više odgovara da je jedan roditelj doma nego da radi. Ne kužim, koji razlozi bi bili "normalni" da se koristi 3 god. porodiljnog?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa baš je to namjera zakonodavca - da omogući parovima koji žele imati treće dijete da to lakše izvedu, da im život bude jednostavniji.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ne kužim, koji razlozi bi bili "normalni" da se koristi 3 god. porodiljnog?
    Pa svakako ne za njegu člana obitelji kojeg imaju na brizi, što si spomenula
    Da, ali iz druge kasice.

Mima, da im život bude jednostavniji s 1600 kuna?
    E baš bi mi ga pojednostavnilo.
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 07.03.2014. at 13:44

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Obitelj je obitelj, ne brineš se 24h dnevno 3 godine samo za treće dijete, nego i dalje za cijelu obitelj.
    Ne jednostavniji s 1660 kn, nego s 10 sati dnevno.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A eto vidiš, moja šogorica koja je do treće godine trećeg djeteta ostala kod kuće smatrala je da je njenoj obitelji život jednostavniji, unatoč samo 1600 kuna primanja, što je ajmo reći četvrtina njene plaće.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

A znam, vas zapravo žulja što tih 1660 kn dobijaju žene koje su ionako planirale više djece, ali ionako ne bi radile, pa kad skupe sve - lažnu zaposlenost, lažna bolovanja i naknade za dugačke porodiljne dopuste, uzmu nešto što nikad nisu uplatile niti će uplatiti u sustav.

Ah, to bih stavila na dno liste.
    Moja osobna lista izgleda ovako:
    Prvo mjesto, milion penzionera, na koje odlazi valjda 1/3 cijelog proračuna, koliko, 36 milijardi kn samo za mirovine godišnje? I koji su radili 25 godina, da bi sada bili u penziji 35 godina.

Drugo mjesto, milijarde kuna duga u zdravstvu, i zdravstveno osiguranje svakome, a gomila današnjih bolesti otpada na loš životni stil (loša prehrana, pretilost, nekretanje, pušenje i sl.)

Onda bi mi na red došli razni Mamići, fontane i slično, a na dno bi stavila majke višerotke koje varaju HZZO, možda se baš ta djeca jednom uspiju zaposliti i prehraniti sve ove penziće koji će živjeti 96 godina.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A što bi sa penzićima, utopila ih u fontanama?

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Moram se nadopuniti, zvučim brutalno. Ne bih ja penziće u komore, (ni u fontane) nego sustav nije održiv ako se generacijama šalje ljude u mirovinu s 50 godina (manje od 50% današnjih mirovina su starosne mirovine), a ljudi danas sve duže žive, tj. sve su duže u sustavu mirovina.
    Vjerojatno mi usporedba nije ok i na mjestu, jer pretpostavimo da je netko otišao s 50 god. u mirovinu jer je na to imao pravo, a ne zato jer je kao ova majka ostvario naknade jer je prevario sustav. (Iako je onih koji su prevarili sustav da bi dobili npr. invalidsku ili sl. mirovinu možda i više nego ovakvih majki... kakve mi sve kategorije "varatelja sustava" imamo)

No, u nekom glupom i imaginarnom smislu nije mi ok da je netko u mirovini dulje nego je radio (zapetljala sam se, ne hvatajte se za ovo, off topic je, i odoh ja dok se nisam još više uvalila )
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 07.03.2014. at 14:58

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ajoj Bubilo, slažem se i ja s ovom listom.

Ali nisu se nažalost spominjali ni mladi penzići a kamoli mamići... nego porodiljne naknade.
    Ja samo želim svoju plaću i kad rodim, pa barem tih 6 mjeseci koliko je sada moguće.
    Nisam diplomu našla na putu ni dobila posao na lijepe oči (nego na lijepi prosjek ocjena).
    I onda me (osim lažnih penzića, mamića itd.) nerviraju i lažno zaposlene trudnice, koje ne brine tako kao mene smanjenje naknade i super im je što će godinu ili tri godine dobivati išta.
    A ja se vraćam na posao i opet uplaćujem u taj sustav iz kojeg svi gledaju kako će iscrpit najviše što mogu
    Tj, smeta mi sve, od najvećih do najmanjih lopova.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Moram se nadopuniti, zvučim brutalno.
    Meni ne zvučiš brutalno, nego u pravu
    I razumijem što hoćeš reći

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa jesu li ti ljudi krivi što ih se slalo u penziju sa 50?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A ja sam recimo radila deset godina prije nego što sam išla na porodiljni, pa što ne bih ja dobila više od žene koja je radila tri godine a imala duplo veću plaću od mene?
    Pa ja sam više uplatila u sustav od nje!

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mima, pa ako postoji način da sve uđe u računicu, i staž i prosjek, zašto ne?

Edit: time bi se stalo u kraj i onima koje su se prijavljivale na masne plaće kad bi ostale trudne pa imale krasne prosjeke za porodiljne (da, znam i takvih, iz susjedne nam države koja se koristi i našim proračunom).
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 07.03.2014. at 15:11

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ali nisu se nažalost spominjali ni mladi penzići a kamoli mamići... nego porodiljne naknade.
    Ja samo želim svoju plaću i kad rodim, pa barem tih 6 mjeseci koliko je sada moguće.
    Pa zato što onima koji su ostvarili pravo na mirovinu ne mogu to pravo oduzeti, mogu ih samo smanjiti (ali ni to valjda više ne mogu), tek raznim mamićima valjda nitko ne može ništa, pa onda idu gdje mogu - porodiljni, i profesori likovnog.

Kad je sustav totalno neodrživ, i skroz smo u banani.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zato što rađati treba dok imaš par godina staža, a ne kad je vrijeme za penziju.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Jer smo mi žene kao ravnopravne na tržištu rada.
    Jesmo li?
    Ili još bolje pitanje, želimo li biti?
    OT, ali nisam mogla odoljeti....
    Nismo ravnopravne, danas sam čula podatak da u HR žene imaju u prosjeku za 18% manju plaću od muških kolega za isto radno mjesto, a Slovenija svega 2%...

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Zato jer smo svi jednaki pred zakonom. Nemaju sve zene diplome i 10-tak godina staza i doprinosa uplacenih da bi tek tada isle na 1, 2 ili trece dijete. I imajte na umu da se porodiljni ne placa do 18-te vec do 3 godine treceg djeteta. Znaci djeca punih 15 i vise godina traze stalna "ulaganja" sto kroz skolu, vrtic itd...ako imas dvoje u skoli na boravku tu je 800kn mjesecno samo troskovi koje placas skoli. A da ne kazem kako je onima koji placaju vrtic (mene to nije kacilo). Raspravljate se koja je iskoristila koje, tko je majka, tko nije. I dio zena koje su "iskoristile" tih jadnih 1600 i ostale kuci svejedno moraju hraniti dijete i nakon 3 godine. Bespredmetno, jer drzava tebe ne sili da imas dijete pa da ti placa vise na temelju staza i uplacenih doprinosa.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pa jesu li ti ljudi krivi što ih se slalo u penziju sa 50?
    Neke su slali, nekima je to bio izbor na koji su imali pravo. I ne mislim da su krivi ljudi. Samo sam navela svoj osobni "žulj" glede pražnjenja sustava. Koji se ne bih uvijek usudila izreći, barem dok ga malo ne izbrusim .

Možemo sad naći još gomilu primjera koji nam smetaju jer su fer ili nefer u vezi punjenja i korištenja javnog novca, ali ne znam da se može postići fer ili nefer model. Javne financije ne funkcioniraju tako - pod pretpostavkom da nema varanja, uplaćuju koji imaju (koji zarađuju, troše...), koriste koji trebaju (imaju potrebe). Da nije tako, sve bi bilo privatno.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

A joj, zaglibismo duboko....

Vidi, nisam ni ja diplomu nasla na putu (samohrana majka troje djece me nije bas bez odricanja skolovala), nisam dobila posao na lijepe oci (na ovaj trenutni su me zvali s dugog), nisam lazno prijavljena na visoku placu (koliko je kome visoko, to je relativno, al nisam potplacena), punila sam proracun poprilicno, pa i mene smetaju pevaranti
    Al necu puno popraviti ako se ja vratim nakon 6 ili 12 mjeseci, a ovi gore navedeni primjeri nastave po svom...
    Ja bar ne muljam

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj KrisZg prvotno napisa Vidi poruku
    Bespredmetno, jer drzava tebe ne sili da imas dijete pa da ti placa vise na temelju staza i uplacenih doprinosa.
    Bilo bi bespredmetno kad država ne bi tjerala da uplačuješ doprinose. A prisiljen si da uplačuješ, plačaš više, a kada trebaš dobiti izjednačen si skoro sa onima koji ne uplačuju ništa ili su uplatili znatno manje. Bit socijalne države treba biti neki minmum, pa onda proporcionalnost, a ne obrnuto, proporcionalnost (do 4250 kn) , pa onda maximum (4250) , kako je sada definirano.
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 07.03.2014. at 16:16

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Vidi, nisam ni ja diplomu nasla na putu (samohrana majka troje djece me nije bas bez odricanja skolovala), nisam dobila posao na lijepe oci (na ovaj trenutni su me zvali s dugog), nisam lazno prijavljena na visoku placu (koliko je kome visoko, to je relativno, al nisam potplacena), punila sam proracun poprilicno, pa i mene smetaju pevaranti
    Al necu puno popraviti ako se ja vratim nakon 6 ili 12 mjeseci, a ovi gore navedeni primjeri nastave po svom...
    Ja bar ne muljam
    I mene je odškolovala samohrana majka, dobijem na koliko sam prijavljena...
    Ne razumijem što hoćeš reći.
    Neću puno popraviti ako se vratim nakon 6 mjeseci, ne puno u državnom proračunu, ali da u kućnom.
    I ne muljam i mirno spavam, a to mi je najvažnije.

A navedeni primjeri će nastaviti po svom jer ih nitko ne kontrolira.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

KrisZg, po tvome ispada da je najbolje da onda žene čim rode imaju do kraja radnog vijeka sve istu plaću. I eto ravnopravnosti.
    Uopće ne razumijem koja je tvoja poanta s ovim da te država ne sili da imaš dijete pa da ti plaća više na temelju staža i doprinosa.
    Ne, nego me sili da kad dobijem dijete veći dio svoje plaće dam drugima, tj. u proračun odakle se onda pare dijele više nepošteno, nego pošteno.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Masa ljudi ide u mirovinu čim stekne prve uvijete.
    I onda kukaju, jedu po pučkim kuhinjama, prodaju stanove koje su dobili za Juge, imaju besplatni Zet, popust za vlak...
    Masa ih "proda radno mjesto" za stotinjak tisuća kn ne razmišljajuć što će kad to potroši, a potroši se brzo.
    Masa ih se vuče po lažnim bolovanjima i neki uspiju i invalidsku mirovinu dobit i onda ponosno zalijepe invalidsku naljepnicu na auto.
    Mnogi svjesno rade na crno da bi izbjegli plaćanje alimentacije ili dobivali dd, besplatne vozne karte, popuste na prehranu u školi itd.
    Nezaposlena trudnica odjednom ima zaposlenje i nakon mjesec- dva ide na " komplikacije"" dobiva 800kn, njoj super jer do tada nije imala ništa. Samo mora susjedu obrtniku koji ju je " zaposlio" dat lovu za dva mjeseca doprinosa i to je sve.
    O stranim državljankama da ne pričam.
    Za sve navedeno osobno imam na desetke primjera u svojoj okolini.
    I onda se osjećam ko idiot i ja i moj muž koji je išao u punu, starosnu mirovinu po sili zakona kad je navršio 65
    Radio bi on i dalje jer kako kaže; zdrav je, može i kaj će doma, ali zakon mu nije dao.
    Nemoram ni reći kako su mu se svi čudili jer čovjek s razmišljanjem poput mog muža nije valjda normalan.
    ...a ja sanjam dan kad će sva muljanja biti prošlost, a muljatori kažnjeni.

Sent from my iPhone using Tapatalk

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

KrisZg, po tvome ispada da je najbolje da onda žene čim rode imaju do kraja radnog vijeka sve istu plaću. I eto ravnopravnosti.
    Uopće ne razumijem koja je tvoja poanta s ovim da te država ne sili da imaš dijete pa da ti plaća više na temelju staža i doprinosa.
    Ne, nego me sili da kad dobijem dijete veći dio svoje plaće dam drugima, tj. u proračun odakle se onda pare dijele više nepošteno, nego pošteno.
    Po mome ne "ispada" nikaj od toga kaj si sada napisala, sama izvodis zakljucke, kao i u prijasnjim postovima.Jedino sto mogu nadodati da u slucaju da sve zene imaju istu placu onda bi se moglo raspravljati ovako.Ali nemaju i zato jednako vrijedi za sve. Imati dijete je tvoja vlastita odluka a ne odluka drzave.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj KrisZg prvotno napisa Vidi poruku
    Bespredmetno, jer drzava tebe ne sili da imas dijete pa da ti placa vise na temelju staza i uplacenih doprinosa.
    Na ovo se odnosio moj post.

Nego na osnovu čega bi me država trebala plaćati kad rodim?
    Molim te odgovori na ovo pitanje.

Uz to, ne tražim da me plaća više nego jednako.
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 07.03.2014. at 17:15

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Država bi te kad rodiš trebala plaćati na osnovu solidarnosti i socijalne osjetljivosti, što i radi.
    Nema baš smisla pričati o tome tko je koliko uplatio u fond iz kojeg se isplaćuju rodiljne naknade.
    (što onda sa muškarcima, možda bi trebalo zbrajati i njihovu plaću, a onima koji nemaju djece negdje nakon pedesete vratiti novce. A žene koje rode više djece bi trebale valjda imati manje naknade). Uopće nema smisla tako razmišljati kad se radi o jednom solidarnom fonsu.
    To što je naknada prvih 6 mjeseci izjednačena sa plaćom je isto jedna mjera, možda i poticajna, za žene koje više zarađuju - a zapravo uopće nije ne znam kako pravedna niti logična.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Sve OK, ali rado bi da se javi netko tko radi u privatnoj firmi (a da nije to firma od muža, tate, kumova ili sl.) pa da ga je posao čekao 6g.
    Ja sam u privatnoj firmi, nisam u rodu s vlasnicima i posao me čekao. Otišla sam s 8 tjedana trudnoće na bolovanje i vratila se s 15 mjeseci starosti djeteta.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam u privatnoj firmi, nisam u rodu s vlasnicima i posao me čekao. Otišla sam s 8 tjedana trudnoće na bolovanje i vratila se s 15 mjeseci starosti djeteta.
    To nije 6 godina, nego 2 godine, trostruko manje od mog pitanja.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

I mene je odškolovala samohrana majka, dobijem na koliko sam prijavljena...
    Ne razumijem što hoćeš reći.
    Neću puno popraviti ako se vratim nakon 6 mjeseci, ne puno u državnom proračunu, ali da u kućnom.
    I ne muljam i mirno spavam, a to mi je najvažnije.

A navedeni primjeri će nastaviti po svom jer ih nitko ne kontrolira.
    Pa nista posebno, ti si spomenula, a ja se nadovezala da nisi jedina
    Slazem se tu s tobom
    A kucni budzet, a to je vec netko rekao, ne trazimo svi isto

Stranica 5 od 7 PrviPrvi ... 34567 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •