Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
Zar nije za djetetov razvoj najbolje da je sa majkom što duže, a ne da se mama vrati na posao sa 6 mj? A i ne bi se složila da je dugoročna korist na strani onih koji bolje zarađuju, jer iz mog primjera ispada da sam ja svojoj curi morala ukinuti jednu vanškolsku aktivnost jer je nisam mogla više plaćati, s obzirom da mi je vrtić jako poskupio, a istovremeno, susjeda koja je prijavljena na minimalac (svojim odabirom, baš da iskoristi sve što država daje), je uredno dijete upisala na strani jezik, jer joj je vrtić postao besplatan!
ja i dalje tvrdim da većina ljudi nije svojom odlukom prijavljena na minimalac nego odlukom poslodavca i da ta razlika koju on ne uplati za doprinose završi u poslodavčevom džepu.
Sve to što ti država/grad daje i dalje je manje od onog što možeš izgubiti. Prvo u svakom momentu ti poslodavac može ne isplaiti razliku i pravit se grbav, drugo bolovanja, porodiljni se računaju po minimalcu. Ako se šta firmi dogodi ti imaš pravo tražiti naplatu onog što ti piše na platnoj listi.