vertex, mislim da je poanta u tome kako definiras sto su potrebe djece. te kako definiras tko te potreba treba ispunjavati.

autorica hoce reci da je problem u tome, da se svjesno ili nesvjesno to TKO kodira kao zena, te da se i STO kodira drugacije kada to nesto radi zena, a drugacije kada to nesto radi muskarac.
sto je navodi na to da se u nekim stvarima uopce ne radi o potrebama djece (a to se tako deklarira) nego o potrebama da se zena drzi u cvrsti okvirima.

za ilustraciju izvadak iz mnogih rasprava iz zivota i sa foruma:
susjeda koja dolazi s posla u 17 ili xx sati kuci po nekima/mnogima ne ispunjava potrebe djece i u principu je manje ili vise nedobra majka.
ta ista osoba koja traca susjedu, poslije objasnjava da je njen muz fantastican otac, koji ispunjava potrebe djece, a recimo nema ga 3x tjedno doma.

dakle potrebe djece (koje su zasebna tema) se kodiraju razlicito u odnosu na to da li ih ispunjava zensak ili muska osoba. to sve naravno na podsvjesnom nivou. svi ce vam kad ih pitate odgovoriti da potrebe djece definiraju neovisno o tome da li ih ispunjavaju mama ili tata, ali cete brzo uociti da to uopce nije tocno. vidi gornji primjer.

zaseban kapitel je naravno pitanje: sto su potrebe djece? pitanje je naravno vise nego kompleksno.
nakon promatranja, razmisljanja, usporedivanja, itd te razmisljanja o temi od kad sam majka, ja mislim sljedece:

1.potrebe su samo jednim djelom objektivne naravi.
drugim djelom su subjektivne naravi.

2. potrebe su samo jednim djelom apsolutne naravi (dakle definirane biologijom nas kao ljudskih bica)
drugim djelom su relativne naravi i definarana su nasim drustvenim i socijalnim konstruktim.

3. moraju biti kodirane svijetom u kojem m i kao roditelji zivimo, ne nekom nerealnom i apstraktnom bajkom