Evo nas mjesecima kasnije ne mičemo se sa mjesta. Logopeda imamo samo 1X u dva tjedna zasad. Najesen ćemo početi češće kada navrši 3 godine. Bili smo na tim testiranjima za razvoj, RTČ i Vineland ljestvica, expresivni govor kasni, receptivni je ok, i ima kašnjenje u emocionalnom razvoju. Kaže defektologica da je to vjerovatno povezano sa nemogućnosti izražavanja. Drugi spekti kognitivnog razvoja su uredni. Nema novih riječi, samo neke koje liče na riječi,ali samo ja razumijem. Npr kada broji do deset ja kužim, ali drugi ne. Oponaša životinje, pjeva, pogađa tonove.
Jezik je počeo plaziti tek prije 2 mjeseca, puhati neče kroz usta, samo kroz nos i tako. Logopedica sumnja da je razlog organski, tj, skraćeni frenulum (več mu je cvrknut nakon rođenja) ili možda 3.krajnik, pa čekamo na orl pregled. I uvijek postoji mogućnost da su ti neki živci oštećeni zbog osnovne bolesti(Chiari). Inače kaže da je mali pametnica i zna jako puno pojmova, cijelu abecedu, brojke, uglavnom više nego očekivano za dob. ali taj govor....jako me strah. Crta cvijet, čovjeka glavu, oči usta, kosu sve, čak i neka slova zna napisati, uglavnom odlična motorika.
I preporučila nam je znakovni jezik za bebe, jer mali brzo uči te geste pa da se ipak može nekako izraziti. Je li tko od vas to koristio? Kaže da ne usporuje govorni razvoj već ga samo potiče. Set cd i knjiga dođe oko 500 kn.
I koliko su riječi vaša djeca govorila sa 2-3 godine, jesu to bile čiste riječi? Moj ni baba ni tata ne može reči

Samo riječi na M i N i H.Bojim se da nikad neče
govoriti

Oprostite na dugom postu, morala sam to izbaciti iz sebe