Stranica 1 od 7 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 321

Tema: Smanjenje rodiljne naknade?!

Datum pristupanja
    Dec 2013

Početno Smanjenje rodiljne naknade?!

Taman pročitala
    http://www.jutarnji.hr/zahtjev-minis...lnice/1168759/

Ne bi bilo ni malo u redu

njokica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

U planu 21 je pisalo da neće smanjivati porodiljne naknade. Drugo, prije su govorili da su porodiljne naknade i još mislim mirovine zadnja linija obrane kod štednje. Eto.

filip avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Daj Bože da im ovo nije u planu.Pa ionako dobivamo mizeriju.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Neka se ne uvrijede oni koji imaju drugačija stajališta....
    Ali eto nam Vlade koja propagira bijelu kugu, kojoj obitelj nije svetinja, brak ne znači ništa, ...
    kao i mnogo drugih stvari koje su obećali, ili rekli da oni ne bi nikad... sve dolazi na vidjelo.....
    Neka prodaju aute, mobitele i odreknu se 30% svojih plaća i bit će za sve....

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

užas, horor!

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

da, i mene uhvatila jeza, ali onda sam pročitala malo prije ovo:

http://www.jutarnji.hr/milanka-opaci...odine/1169089/

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pa jel vi ozbiljno vjerujete svemu šta se napiše u novinama? Osobito u bljutarnjem?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj AndrejaMa prvotno napisa Vidi poruku
    Neka se ne uvrijede oni koji imaju drugačija stajališta....
    Ali eto nam Vlade koja propagira bijelu kugu, kojoj obitelj nije svetinja, brak ne znači ništa, ...
    kao i mnogo drugih stvari koje su obećali, ili rekli da oni ne bi nikad... sve dolazi na vidjelo.....
    Neka prodaju aute, mobitele i odreknu se 30% svojih plaća i bit će za sve....
    Ne branim Vladu ali možda smanjenje porodiljnih naknada ne bi bilo potrebno kad npr. većina žena ne bi odlazila na bolovanje čim ugledaju plus na testu, kad se porodiljni i bolovanja ne bi zlorabili na sve moguće načine (poput fiktivnih zaposlenja samo radi ostvarivanja prava na porodiljni i sl.).

Ja sam neki dan kod ginekologa doživjela deja vu iz prve dvije trudnoće - čim mi je upisao novu trudnoću u trudničku knjižicu pitao me hoćemo li otvarati bolovanje.
    Pa je sestra ponovila isto pitanje.
    A ja sam samo odgovarala da nisam bolesna nego trudna.

I ovaj put ću se vratiti na posao nakon pola godine, iako imam pravo na one sulude 3 godine izbivanja s radnog mjesta.
    Zato jer mi se ne isplati ostati doma nakon 6 mjeseci, s obzirom da bi tada primala niti polovicu svoje plaće (ustvari, nemam pojma koliko se dobiva nakon 6 mjeseci jer taj dio porodiljnog nisam dosad ni koristila).
    A i zato jer sam potrebna na svom poslu, nevjerojatno, ali iako radim u zloglasnoj javnoj službi nema me tko zamijeniti.

Hoću reći, kad bi svi mi, ne Vlada, nego mi, obični mali ljudi, stekli navike da svoje sitne prevare ne smatramo normalnima i opravdanima, možda bi i to bio iskorak naprijed.
    Ali lakše je kriviti Vladu, a ne primjećivati sebe, susjede, poznanike ili prijatelje koji raznim muljažama itekako pridonose ukupnom lošem stanju u državi.

I slažem se, neka vladajući prodaju aute, mobitele i smanje sebi plaće, to bi bilo odlično, ali ne bi bilo dovoljno za sve. Jer dok god mi smatramo da su sitni lopovluci i prevare nešto normalno, štoviše - naš mentalitet, nikad nam ničega neće biti dovoljno.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    I ovaj put ću se vratiti na posao nakon pola godine, iako imam pravo na one sulude 3 godine izbivanja s radnog mjesta.
    s ostatkom posta bih se složila (uostalom isto dobijem ospice u zadnje vrijeme kad netko krene sa svetinjom braka ne znam zašto )
    ali mislim da te tri godine nisu sulude, budući da je samo pola godine plaćeno, pola dobivamo minimalac a ostalo je neplaćeno pa tko voli nek izvoli

i slažem se da ova vlada, koliko god se ja još više bojim one koje je sad u opoziciji, ima kretenske poteze štednje na prosvjeti i rodiljama, a svoje plaće ne diraju

još se nadam da je novinska patka, ali kako se stvari do sad razvijaju, ne zvuči nejerojatno

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pomikaki, slažem se, i sama imam alergiju na ovu, u zadnje vrijeme popularnu, svetinju braka (iako vjerujem i u brak i u doživotnu ljubav ) .
    Uštede na obrazovanju su sramotne, ali strah me i pomisliti što nas još čeka s Jovanovićem na čelu MZOŠ-a.
    A još me više strah alternative u opoziciji.

Koliko ja znam, sve tri godine porodiljnog (ili kako se već zove) su plaćene, doduše neku crkavicu, ali se ipak nešto dobije.
    I po meni je to više mjera za omalovažavanje žena, nego za podizanje nataliteta.
    Ali dobro, to je moj stav, subjektivan naravno.

I nažalost ne zvuči nimalo nevjerojatno da će rezati porodiljne, tj. ništa nas ne više ne može iznenaditi...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Koliko ja znam, sve tri godine porodiljnog (ili kako se već zove) su plaćene, doduše neku crkavicu, ali se ipak nešto dobije.
    može biti da si u pravu, morala bih provjeriti. Ja si svakako ne mogu priuštiti više od tih pola godine crkavice, sve da i hoću.
    Ali u svakom slučaju rado bih vidjela da se uvode neke pozitivne mjere izlaska iz krize, pa ne može biti toliko teško, svud oko nas su zemlje koje ih uspješno primjenjuju. Kad se ne mogu već sami ničeg sjetiti, nije mi jasno zašto bar ne kopiraju, nije zabranjeno

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Odmah sam napisala da se ne uvrijede oni koji ne misle kao ja...

I slažem se sa gotovo svim što ste napisale, da se puno zlorabe neke naknade, ali isto tako ovog puta gledam isključivo na sebe.
    U prethodne tri trudnoće radila sam do kraja, u ovoj sam otišla nešto ranije (u 4 mjesecu trudnoće) radi blizanačke trudnoće. Poslije trećeg djeteta vratila sam se na posao nakon godinu dana. Neću govoriti unaprijed koliko i da li ću ostati na porodiljnom sada kada ću roditi 4 i 5 djete, ali isto tako želim provesti barem tu prvu godinu sa svojom djecom. U tome me neće spriječiti ni visina naknade. Za dalje ćemo vidjeti. Hoću reći, ima nas koji pošteno radimo i zarađujemo, ne muljamo, i onda kada bi trebali ili bolje reći htjeli ostvariti svoje pravo da imamo djecu i da se o njima kvalitetno brinemo tu prvu godinu - država nam to na neki način uskraćuje... da li visinom naknade koja je nekima bitna, ili uvjetovanjem povratka na posao ili tko zna kojim razlogom... (i ne mislim da je to samo ova Vlada, i ona prošla je) jer svi su uvijek uzimali onima kojima je najteže bilo (mirovine, zdravstvo, rodilje), umjesto da uzmu sebi ili da se ukinu razno razne agencije, savjetnici, nepotrebne birokracije i sl.

I da, meni je obitelj svetinja, koliko god nekome izbijale ospice zbog toga, oprosti pomikaki, imam pravo na svoje mišljenje i nikome ga ne namećem....
    Pri tome mislim na roditelje i djecu te na njihovu povezanost, dakle smisao riječi obitelj, zajedništvo, kvalitetno vrijeme, odgoj i sl, što je jako teško ostvariti ako se moraš braniti za svaku kunu i razmišljati kome ostaviti dijete nakon par mjeseci, umjesto da ostaneš s njim kod kuće barem tih godinu ili tri...
    Ili da uopće razmišljaš hoćeš li imati djete, ne radi svje želje da ga imaš ili ne, već radi financija....

Uostalom mislim da se svi slažemo da ne bi bilo korektno da se dira u rodiljne neknade koje su ionako male, zar ne??

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Kad se ne mogu već sami ničeg sjetiti, nije mi jasno zašto bar ne kopiraju, nije zabranjeno
    Zato što tada moraju uzeti sebi, dati narodu, smanjiti poreze, dati dječji doplatak bez obzira na prihode i sl....

Prvih 6 mjeseci dobiva se prosjek svoje plaće unazad 3-6 mjeseci prije početka porodiljnog
    Drugih 6 mjeseci dobiva se max 2660,80
    Ako se koristi za treće ili blizance od prve do treće naknada je 1663,00kn

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

AndrejaMa, nisam se uvrijedila
    I slažem se, apsolutno, da nije pošteno dirati rodiljne naknade.
    Ali nažalost, ne mogu pritom ne vidjeti i zanemariti svakodnevne muljaže oko sebe, koje su nam već postale nešto normalno.
    I mislim da se svi moramo mijenjati, ne samo Vlade.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I slažem se, apsolutno, da nije pošteno dirati rodiljne naknade.
    Ali nažalost, ne mogu pritom ne vidjeti i zanemariti svakodnevne muljaže oko sebe, koje su nam već postale nešto normalno.
    I mislim da se svi moramo mijenjati, ne samo Vlade.
    x
    i
    ovo s autima i mobitelima mi se čini kao mazanje očiju, lakše je vladi prepirati se oko auta nego da ih netko pita a što je sa gospodarstvom. Od štednje se ne živi, živi se od privrede.
    Pčelice dugo te nije bilo, drago mi je da si tu i da ti se može čestitati.
    Pa čestitam!!!

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

[QUOTE=Kosjenka;2580728]x
    i
    ovo s autima i mobitelima mi se čini kao mazanje očiju, lakše je vladi prepirati se oko auta nego da ih netko pita a što je sa gospodarstvom. Od štednje se ne živi, živi se od privrede.

E da tu je glavni problem jer oni ne znaju kako pokrenuti gospodarstvo, samo režu plaće i uzimaju nam i ovo malo što imamo, kad bi ljudi mogli živjeti normalno i naći posao tko zna možda bi i manje varali državu
    Posljednje uređivanje od Mali Mimi : 28.02.2014. at 14:00

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

E da tu je glavni problem jer oni ne znaju kako pokrenuti gospodarstvo, samo režu plaće i uzimaju nam i ovo malo što imamo, kad bi ljudi mogli živjeti normalno i naći posao tko zna možda bi i manje varali državu
    možda, ali opet kad gledam ove koji rade i imaju puno, više od većine najviše varaju državu...

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ne branim Vladu ali možda smanjenje porodiljnih naknada ne bi bilo potrebno kad npr. većina žena ne bi odlazila na bolovanje čim ugledaju plus na testu, kad se porodiljni i bolovanja ne bi zlorabili na sve moguće načine (poput fiktivnih zaposlenja samo radi ostvarivanja prava na porodiljni i sl.).
    gle, ja sam u prvoj T radila jer sam se super osjećala, a u drugoj sam zbilja morala na komplikacije i kukala jer mi je u tom slučaju lova koju sam dobivala od HZZoa bila za skoro 2000kn manja od moje plaće. dakle, to se isplati samo onima koji imaju manju plaću od 4250 ili otprilike toliku. znam da puno ljudi dobiva malu plaću ili nikakvu, ali ima i onih koji imaju mrvicu više od toga pa tima to baš ne paše. stoga, ne treba generalizirati .

Zato jer mi se ne isplati ostati doma nakon 6 mjeseci, s obzirom da bi tada primala niti polovicu svoje plaće
    i ja sam se s 2. djetetom vratila nakon 6 mj. a MM je nastavio 2. dio jer ima još manja primanja od mojih, koja baš i nisu prevelika. s 3. djetetom planiram ići na pola radnog vremena jer tih 3, odnosno čak i 5 godina, ako se vratiš nakon 6 mj. raditi, dobivaš 1660 kn od HZZoa (kao da si full 3 godine doma) i polovicu plaće od poslodavca, pa si razmisli i o toj opciji, ako vam financijski odgovara.

a glede sitnih lopovluka, duugo će još proteći vode ispod Savskog mosta prije negoli se nekaj pokrene u pozitivnom smilsu, i zato mislim da ne treba uzimati od trudnica i rodilja, od penzionera ili potplaćenih prosvjetara . a te skupine uvijek prve nagrabuse kad se idu rezat plaće ili primanja...
    Posljednje uređivanje od Franny : 28.02.2014. at 16:52

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj gita75 prvotno napisa Vidi poruku
    pa jel vi ozbiljno vjerujete svemu šta se napiše u novinama? Osobito u bljutarnjem?
    pa gle ja sam tu info čula nevezano za jutarnji, tu o uzimanju trudnicama i rodiljama, ali me razveselila i ova druga vijest. ako imaš kakve točnije informacije, samo ih ti slobodno podijeli s nama od bilo kojeg izvora.

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ja neću uopće braniti Vladu, vidim da tu ima onih koji to itekako rade, ali ću primjetiti da je ovo čisti spin!

Dakle "Linić" (najomiljeniji po nekim istraživanjima) ministar želi smanjiti naknade - gdje je on to izjavio???

Opačićka, žena koja je operirala čeljust i u bolnici je, ne da...

ma daj... čak i ako testiraju puls javnosti, preglupo je... pogotovo dok ZOR i neki drugi zakoni prolaze bez beda...

čisti spin! da se uhvatimo toga i ostavimo sve ostalo... nema šanse da uzmu naknade!

ako uzmu zalijte me fekalijama ko Tomića!
    Posljednje uređivanje od ksena28 : 28.02.2014. at 17:44

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Zato jer mi se ne isplati ostati doma nakon 6 mjeseci, s obzirom da bi tada primala niti polovicu svoje plaće (ustvari, nemam pojma koliko se dobiva nakon 6 mjeseci jer taj dio porodiljnog nisam dosad ni koristila).
    A i zato jer sam potrebna na svom poslu, nevjerojatno, ali iako radim u zloglasnoj javnoj službi nema me tko zamijeniti.

Nevjerojatno!
    Kažeš da smo sve mi koje smo sa srećom uzele te tri godine porođajnog " sulude"?

Vjerojatno si jako mlada kad misliš da je itko nezamjenjiv. Itekako se svakoga može zamijeniti. jedino gdje te nitko ne može zamijeniti, je mjesto mame tvoje djece. Samo kao mama si nezamjenjiva. Sve, ali baš sve drugo na svijetu je zamjenjivo.

Gledati ostajanje doma sa svojom djecom sa stanovišta isplativosti?! Nikako to ne mogu razumjeti. Uvijek se može živjeti sa manje novaca, ali ostavljati bebu od 6 mjeseci, jer se ne isplati... čudno. U stvari, ako tata ostaje na porodiljnom, to je onda razumljivo.
    Ako država plaća mamu (ili tatu) da brinu o djeci dok su im najpotrebniji i onda to ne iskoristiti...

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

beti, ali mnoge mame ostaju svih 12 jer im je isplativije da su one na porodiljnom (tocnije roditeljskom), a ne ocevi, iako bi tako dobili jos ekstra mjesece.
    a znam i one majke koje su otisle na posao nakon 6mj. a ocevi nastavili roditeljski dopust jer su imale vece place. malo ih je, ali ih, srecom, ima.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 01.03.2014. at 00:03

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Nevjerojatno!
    Kažeš da smo sve mi koje smo sa srećom uzele te tri godine porođajnog " sulude"?

Vjerojatno si jako mlada kad misliš da je itko nezamjenjiv. Itekako se svakoga može zamijeniti. jedino gdje te nitko ne može zamijeniti, je mjesto mame tvoje djece. Samo kao mama si nezamjenjiva. Sve, ali baš sve drugo na svijetu je zamjenjivo.

Gledati ostajanje doma sa svojom djecom sa stanovišta isplativosti?! Nikako to ne mogu razumjeti. Uvijek se može živjeti sa manje novaca, ali ostavljati bebu od 6 mjeseci, jer se ne isplati... čudno. U stvari, ako tata ostaje na porodiljnom, to je onda razumljivo.
    Ako država plaća mamu (ili tatu) da brinu o djeci dok su im najpotrebniji i onda to ne iskoristiti...
    Koliko ja citam, vidim da smo po pcelici sve zamjenjive na poslu osim nje.

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Bravo Beti3, ja sve cekam kako ce netko napisati, kako je najvazniji posao biti mama....
    Bila doma sa malim do 2 godine, financijski me iscrpilo, ogolilo, ali to bivanje sa svojim ditetom me obogatilo, prizemilo a njega ojacalo!

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Tko god misli da je nezamjenjiv život ga vrlo brzo prizemlji.

Pčelice, super si napisala neke stvari, ali ti je način...
    Što se naknade tiče (ove od 1663), ja tu ne vidim ništa omalovažavajuće. Tolika je kolika je, uzmi ili ostavi.

Mi smo upravo ove šk. godine doživjeli mini financijski krah radi nje, odnosno odluke da ostanem kući dok se E. ne pohvata sa školom.

I već sam isto najavila poslodavcu u rujnu 2015 i 2018, pa nek traži zamjenu

Nema žive šanse da propustim polazak u školu (i neke druge događaje u ranijem djetinjstvu), pa kol'ko košta da košta (a košta, poprilično).

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Franny prvotno napisa Vidi poruku
    pa gle ja sam tu info čula nevezano za jutarnji, tu o uzimanju trudnicama i rodiljama, ali me razveselila i ova druga vijest. ako imaš kakve točnije informacije, samo ih ti slobodno podijeli s nama od bilo kojeg izvora.
    haha, ne radim u vladi i nemam nutarnjih informacija.
    ali radim u državnoj upravi i znam kako novine prenose informacije, točnije dezinformacije i poluinformacije.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I opet je žena ženi vuk. Pa možda je žena ostala trudna u pola nekog projekta koji ima rok, možda ovo, možda ono...
    Pčelica je osudila varanje sustava, zar je to loše?
    A dalje svatko neka si organizira život kako želi i može.
    Što se tiče novina i prenošenja informacija potpisujem Gitu.
    Često vezano uz vlastiti posao pročitam takve gluposti uz bombastične naslove da mi se želudac okrene.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Hvala što ste me tako brzo podsjetile zašto sam pošla s ovog foruma na kojem te za drugačije mišljenje odmah nagrade smajlićem s g....m

Ne, nisam nezamjenjiva na način kako su to neke od vas (krivo) shvatile, ali bi traženje zamjene za mene uključivalo vanjske suradnike, a to moju firmu košta dosta novaca.
    Pa zašto onda ne bi odradila svoj posao koji jako volim i za koji sam se, na kraju krajeva, školovala punih 30 godina (vidiš, nisam ni tako mlada ).

A vi stojte doma koliko god želite, vaš izbor.
    Meni samo smeta što zbog loših izbora, lažnih komplikacija, besmislenih pronatalitetnih mjera i slično ja ni tih 6 mjeseci možda neću moći dobiti svoju punu plaću, što je nepošteno prema svim ženama koje su uložile u svoje obrazovanje i posao, i koje uz karijeru, vidi čuda, žele biti i mame.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Kosjenka, uletila si mi dok sam pisala ovaj post.
    Hvala na čestitkama ranije
    Ma čemu objašnjavati, tko želi razumije što sam htjela reći...

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Evo, i ja sam uložila mnoge godine na školovanje, doduše ne 30 (neke jako visoke škole), ali završila fakultet, provela dvije godine u inozemstvu na usavršavanju uz rad, tada još par godina u HR na usavršavanju uz rad, imam više od 15 godina radnog staža, članstvo u Komori (inženjerska struka), razne seminare i sl....
    I gle čuda, cijenim svoj posao i struku, i više od svega želim biti mama (vidi se iz potpisa), ali uvijek stavljam djecu i obitelj ispred posla. Zbog toga sam i mijenjala posao (uvijek radila kod privatnika, a ne u državnom sektoru). Znala sam biti isto usred projekta, ali svi smo zamjenjivi.... prijenos podataka, komunikacija i sve ostalo vezano za posao danas su puno bolji nego prije 10-20 godina. Evo, i sada pred porod, još uvijek gotovo svakodnevno komuniciram sa ekipom oko projekata koji su ostali iza mene.

Pčelice, ja sam razumjela što si htjela reći, ali nismo svi u istoj situaciji. Nekome muž možda zarađuje dobro, nekome lošije, netko ima još neko zaleđe , netko nema, pomoć obitelji i sl. , nekog tko će čuvati djete sa 6 mjeseci....

Različite smo, različito mislimo, i različite su nam stvari prioriteti....

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Svi razumiju sto si zeljela reci ali si mogla to isto tako napisati s manje prepotencije. Kako ti porucujes zenama da STOJE doma tako ti ja kazem da stavljas posao ispred vlastite djece.Ti nisi nezamjenjiva na poslu, nezamjenjiva si kao majka i to je tvoje osnovno pravo a isto tako imas ga pravo ne iskoristiti.I to je ok, to je tvoja odluka ali nema potrebe da te zene prozivas suludima itd. Ja nisam iskoristila ni za jedno dijete porodiljni jer sam se skolovala i ne pada mi na pamet da prosipam bljuzge zenama koje jesu jer i dan danas mi je zao sto sam mlada i naivna stavila fax ispred male.Drek nisi dobila zato jer si se vratila na posao vec zbog prepotencije iz svakog slova.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Razumijem i ja što si htjela reći, treba stati na kraj neredu.

Ali mislim da su te vražje komplikacije vrlo subjektivna kategorija-ja recimo još uvijek nisam načisto jesam li trebala na njih ili ne.Sve trudnoće savršene, ali nisam u stanju prelaziti 150+ km dnevno, izvodim gluposti po cesti. Da mi je kojim slučajem posao bliže radila bih puno duže.

A nije mi ni za trudnu ženu da premeće gajbe po konzumu, i još sto drugih poslova

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj trampolina prvotno napisa Vidi poruku
    Razumijem i ja što si htjela reći, treba stati na kraj neredu.

Ali mislim da su te vražje komplikacije vrlo subjektivna kategorija-ja recimo još uvijek nisam načisto jesam li trebala na njih ili ne.Sve trudnoće savršene, ali nisam u stanju prelaziti 150+ km dnevno, izvodim gluposti po cesti. Da mi je kojim slučajem posao bliže radila bih puno duže.

A nije mi ni za trudnu ženu da premeće gajbe po konzumu, i još sto drugih poslova
    Naravno da treba stati na kraj ali i to sto kazes, ima tu na forumu cura kaj je imala spontani jer je njezinu seficu u konzumu bolilo dupe kaj je trudna pa je premetala robu. Poznanica izgubila dijete jer je u tijeku pljacke bistra sefica njoj naredila da preda novac pljackasu a znala je da je trudna.I mogla je otici na bolovanje jer je imala razloga ali nije, jer nije bolesna vec trudna.Danas đžabe narices nad sudbinom. Ovdje se ne radi o profesionalnim traziteljima pomoci i radanju djece radi socijalnih prava.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Nevjerojatno!

Ok, evo onda javi mojoj banci da neka zamjeni duznika po mom kreditu, jer sam ja nezamjenjiva svojoj djeci. A bila sam bas glupa sta sam se vratila nakon 6 mj na posao.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mislim da je ovo otišlo u krivom smjeru.....
    Neke se ljute jer su nazvane "sulude" i ostale kod kuće, druge pak zato što im se zamjera što smatraju da su nezamjenjive, treće pak jer ne mogu vraćati kredite...

A istina je između, i svima ista....
    Da su naknade veće, izbjegli bi prijevremeno vraćanje na posao radi financija, "suludost" bi bila također OK, jedino ostaje nezamjenjivost... a to je možda isto ponekad tako....

Ostanimo pri tome hoće li se naknade smanivati ili ne...
    A očito nečeg ima, jer prema izjavama nekih ministara ( na televiziji ) sad se opravdavaju....

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nisam za smanjivanja nikakvih prava, doplataka i sl. ali mislim da je problem u našem narodu što sve shvaćaju kao svoje pravo.
    Pravo na bolovanje, pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu, pravo na besplatno školovanje, pravo na porodiljni od godine, dve, tri ....
    Ali tko to plaća?
    Država. Odakle državi novac za to?
    Mislim da svi moramo stati na loptu i malo razmisliti.
    Ovakav sustav kakav je sada je naprosto neodrživ.
    I nešto će se morati mijenjati. Drastično.
    Slažem se da smo mi narod koji jako voli muljati i onda te muljaže postaju pravilo, a oni rijetki koji ne muljaju su budale.
    Mene samo strah da nam se ne desi amerikanizacija.
    I ne nije nemajka ona žena koja ima jedno dijete, nije glupača ona majka koja prekida porodiljni nakon 6 mjeseci jer ne želi zapasti u dugove, nije bedasta ona majka koja kombinira karijeru i majčinstvo...
    Svi mi imamo svoje razloge i sudbine kao i pravo na svoje mišljenje bez da nas neistomišljenici vrijeđaju.

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj ksena28 prvotno napisa Vidi poruku
    ja neću uopće braniti Vladu, vidim da tu ima onih koji to itekako rade, ali ću primjetiti da je ovo čisti spin!

Dakle "Linić" (najomiljeniji po nekim istraživanjima) ministar želi smanjiti naknade - gdje je on to izjavio???

Opačićka, žena koja je operirala čeljust i u bolnici je, ne da...!
    e tu te moram potpisati . baš je i MM skomentirao kad sam mu čitala taj članak da kak Opačićka govori a nemre pričati . rekoh mu ja da je možda pisala, a ne govorila, hahaha. mislim oke, slažem se, novinari od svakog d**ka nprave senzaciju i vrlo često nam daju kost za oglabanje, da ne bismo vidjeli kaj je pravi problem, ali moram priznati da sam impulzivno odreagirala jer sam si taman složila nekak financijsku konstrukciju u glavi, budući da nam stiže 3. dijete, a ni MM ni ja baš ne mlatimo pare i taman bi mi sad trebalo da mi smanje naknadu u nekom trenutku...

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam za smanjivanja nikakvih prava, doplataka i sl. ali mislim da je problem u našem narodu što sve shvaćaju kao svoje pravo.
    Pravo na bolovanje, pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu, pravo na besplatno školovanje, pravo na porodiljni od godine, dve, tri ....
    Ali tko to plaća?
    Mislim da svi moramo stati na loptu i malo razmisliti.
    Ovakav sustav kakav je sada je naprosto neodrživ.
    I nešto će se morati mijenjati. Drastično.
    Slažem se da smo mi narod koji jako voli muljati i onda te muljaže postaju pravilo, a oni rijetki koji ne muljaju su budale.
    Mene samo strah da nam se ne desi amerikanizacija.
    I ne nije nemajka ona žena koja ima jedno dijete, nije glupača ona majka koja prekida porodiljni nakon 6 mjeseci jer ne želi zapasti u dugove, nije bedasta ona majka koja kombinira karijeru i majčinstvo...
    Svi mi imamo svoje razloge i sudbine kao i pravo na svoje mišljenje bez da nas neistomišljenici vrijeđaju.
    Kako mislis " odakle drzavi novac za to"?
    ti, tvoja susjeda , ja ...dajemo novac drzavi svaki dan kroz poreze i doprinose.
    Nazalost , ako osobe koje smo izbrali da to rade , ne znaju to dobro raditi...
    ako se jos putem gubi ogromna kolicina novca za krade , punjenje privatnih racuna...
    Nista nije besplatno, niti zdravstvena zastita, niti skolovanje , niti bolovanje ...
    nemojmo se zanositi mislju da bi privatizacija zdravstva ili skolstva donjela bilo sto bolje.
    i nemojmo se zanositi parolama da netko nama radi uslugu jer sve to imamo besplatno.
    jer nemamo - besplatno. Izdvajamo za to svaki dan u ducanu , svaki mjesec na placi.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da, preveliki je odljev novca na pi*darije.

samo ja sve sumnjam ima li kod nas uopce sposobnih ljudi koji bi mogli nesto korisno napraviti, a ne samo pretakati iz supljeg u prazno

Pcelice, odusevljena sam kaj sam te ponovo vidjela, i cestitam

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Ali tko to plaća?
    Od 25% poreza. Takav sustav koji uključuje besplatno zdravstvo, školstvo i jako visoka socijalna prava postoji i u drugim državama kojei maju visoke poreze. recimo skandinavske zemlje. i tamo sustav funkcionira i itekako je održiv jer nema korupcije.
    a da se sustav zloupotrebljava, to je istina, samo što je teško promijeniti mentalitet naroda

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Joj cure, ma znam ja odakle se financira država.
    Ali probajte stvari postaviti ovako: proračun se puni iz poreza, porez plaćaju potrošači, odnosno- mi, mi nemamo novaca i kupujemo sve manje i manje...
    Proračun je poluprazan pa država prodaje npr. Inu, Autoceste, Plitvice...da popuni praznine.
    Novaca i dalje manjka pa država daje sve u privatizaciju i bolnice i vrtiće ...
    To ja onako hipotetički, ali itekako je moguće pa i puno gori scenario od ovog mog.
    I znate koliko će onda trajati plaćeni porodiljni?
    Eventualno koji tjedan, kao u Americi.
    Mišljenja sam da ovakav sustav kakav mi imamo sada je daleko najbolji u odnosu na mnoge zemlje, ali, na žalost neodrživ.
    Da se vratim na osobni primjer: ja sam rodila u ljeto 2000. kad je pok. Račana vlada vladala.
    Pobijedili su nakon sto godina HDZ na izborima.
    I kaj su napravili?
    Ograničili porodiljne naknade.
    Ja sam tada imala 12 godina staža i plaću od oko 4000 kn, a dobila sam naknadu od 1600 kn svih dvanaest mjeseci.
    Da, da, za poludit, ali takav je bio zakon i nije mi bilo pomoći.
    Zakon su ukinuli malo kasnije, ali mene i mnoge majke u to vrijeme jako zakinuli.
    Dobivala sam naknadu kao i majke koje su bile nezaposlene i samo fiktivno prijavljene na adresi u RH, a zapravo su živjele u Bosni.
    A ja sam cijeli život uplaćivala doprinose i poreze, a one ništa.
    I danas nakon mojih 25 godina staža i muževih 42 godine staža u RH ( radio je i 6 vani), znači on i ja smo zajedno plaćali doprinose do sada 77 godina s tim da ja plaćam i dalje i mi jedva uspijemo dobiti lijek za dijete uz 50% plaćanja, a znam jedan slučaj gdje roditelji isti lijek plaćaju u cijelosti jer im HZZO ne da ni lipe pa moraju svali mjesec u Sloveniju kupovati lijek za dijete.
    S druge strane HZZO bez lipe nadoplate plaća nezaposlenima porodiljne naknade, alkoholičarima liječenje, narkomanima liječenje, pušačima liječenje....
    A za djecu nema.
    Na djeci treba štedjeti.
    Na žalost to je tako i zato sam i ja ogorčena na muljanja.
    Posljednje uređivanje od Tanči : 02.03.2014. at 10:33

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Na žalost to je tako i zato sam i ja ogorčena na muljanja.
    I ja isto,
    S drugačijom pričom, ali jednakim nastojanjem ispunjavanja svojih obaveza prema državi i poštivanja zakona (zbog čega se često osjećam kao magarac).
    Zato sam i spominjala ove 3 godine, jer iskreno - ja osobno ne znam niti jednu zaposlenu ženu koja ima pravo na ovu naknadu i koristi je. Ali znam neke nezaposlene, kojima to dobro dođe.
    Pa se pitam je li to porodiljna naknada ili socijalna pomoć uvjetovana brojem djece (što opet nije pošteno)?

A drago mi je da ste spomenuli Skandinaviju jer sam se baš sjetila kako nas je prilikom jednog boravka u Norveškoj u restoranu posluživala trudna konobarica. I kako je nama iz Hrvatske to bilo strašno neobično.

Slažem se i ostatkom tvog posta Tanči, koliko god zvučalo okrutno spominjanje neplaćanja liječenja pušačima i sl.
    Ali valjda bi, u ovoj oskudici, trebalo znati prioritete.
    A to su svako djeca, njihovo zdravlje i kvalitetno obrazovanje.
    Pa i rodiljne naknade, ako stvarno želimo veći natalitet i ravnopravnost žena na tržištu rada.

Mikka hvala!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tanci , polazis od krive pretpostavke.
    ti polazis od pretpostavke da je to sto je drzava socijalna krivo za lose stanje u njoj.
    sto je apsolutno netocno jer ima puno drzava u kojima su socijalna prava vrlo visoka , puno vise nego u Hrvatskoj pa su drzave u odlicnom, dobrom ili solidnom stanju.
    nije drzava i sustav lose zbog socijalnih prava ugrozenih skupina. Drzava je lose zbog : nespososobnosti, nedostatka dugorocnih planova, korupcije , krada onih koji upravljaju novcem...nastavi niz.
    Nije drzava lose jer neka majka ima pravo ostati doma tri godine za sicu, ili zato sto mozes na bolovanje kad si bolestan, ili zato sto susjed Pero koji skuplja boce okolo dobiva i 500 kn socijalne pomoci ...
    Sigurno da netko i zloupotrebljava odredena socijalna prava, ali na dobrom
    sustavu je da provodi zakon , a ne da reze prava. Obzirom da osim nesposobnosti, riba smrdi od glave, ne treba nista cuditi...

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne, Sirius, upravo suprotno.
    Ja sam se osvrnula na dio o muljanjima koji je spomenut ranije u temi.
    Što znači socijalna država?
    Da li je Danska socijalna država?
    Jeste čitale one mailove od jedne Hrvatice koja je otišla živjeti tamo?
    Jeste gledale Milićeve dokumentarce snimane unazad koju godinu u skandinavskim zemljema?
    A svemu ovome ću i pridodati činjenicu iako nema direktne veze sa temom da se puno ugodnije vozim u busu odkad Zetovci strogo gledaju karte i to zato jer se broj putnika prepolovio.
    Ljudi vrijeđaju i napadaju vozače koji samo rade svoj posao i tvrde kako su oni platili prirez i kako javni prijevoz mora biti besplatan, ma nemojte?
    A Zet grca u gubicima kao i socijalno, mirovinsko ...a ljudi bi sve besplatno jer su kao to sve već "platili"
    Ok, mi koji radimo, mi i plaćamo, ali što s onima koji ne rade i nikad nisu?
    Oni mogu dobiti socijalnu pomoć, porodiljnu naknadu, dječji doplatak, besplatan prijevoz ,stan od Bandića u Sesvetama koji poslije iznajmljuju...
    Zašto se ne bi prava i naknade određivala prema onome koliko si uplatio u fondove, kao npr. kod mirovina?
    Zašto žena koja ima plaću 15000 kn ostavlja dijete od 6mj i vraća se na posao, zašto njoj ne ostaje naknada od 15000 kn do kraja porodiljnog?
    Zašto?
    Pa ona je platila doprinosa na svoju plaću još toliko i sad nema novca za njenu naknadu nego svima isto.
    Da li je to pošteno?
    I onda je ona nemajka jer ostavlja dojeće dijete, a djelatnica npr. Konzuma je majka heroj jer je ostala doma tri godine, a ostala je zato jer joj se isplati, za razliku od ove prve kojoj se to ne isplati.
    O tome ja pišem.
    O neredu i nepoštenju.
    O našem mentalitetu koji je na žalost takav i bojim se da muljanja i korupciju nećemo iskorijeniti nikada.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne, Sirius, upravo suprotno.
    Ja sam se osvrnula na dio o muljanjima koji je spomenut ranije u temi.
    Što znači socijalna država?
    Da li je Danska socijalna država?
    Jeste čitale one mailove od jedne Hrvatice koja je otišla živjeti tamo?
    Jeste gledale Milićeve dokumentarce snimane unazad koju godinu u skandinavskim zemljema?
    A svemu ovome ću i pridodati činjenicu iako nema direktne veze sa temom da se puno ugodnije vozim u busu odkad Zetovci strogo gledaju karte i to zato jer se broj putnika prepolovio.
    Ljudi vrijeđaju i napadaju vozače koji samo rade svoj posao i tvrde kako su oni platili prirez i kako javni prijevoz mora biti besplatan, ma nemojte?
    A Zet grca u gubicima kao i socijalno, mirovinsko ...a ljudi bi sve besplatno jer su kao to sve već "platili"
    Ok, mi koji radimo, mi i plaćamo, ali što s onima koji ne rade i nikad nisu?
    Oni mogu dobiti socijalnu pomoć, porodiljnu naknadu, dječji doplatak, besplatan prijevoz ,stan od Bandića u Sesvetama koji poslije iznajmljuju...
    Zašto se ne bi prava i naknade određivala prema onome koliko si uplatio u fondove, kao npr. kod mirovina?
    Zašto žena koja ima plaću 15000 kn ostavlja dijete od 6mj i vraća se na posao, zašto njoj ne ostaje naknada od 15000 kn do kraja porodiljnog?
    Zašto?
    Pa ona je platila doprinosa na svoju plaću još toliko i sad nema novca za njenu naknadu nego svima isto.
    Da li je to pošteno?
    I onda je ona nemajka jer ostavlja dojeće dijete, a djelatnica npr. Konzuma je majka heroj jer je ostala doma tri godine, a ostala je zato jer joj se isplati, za razliku od ove prve kojoj se to ne isplati.
    O tome ja pišem.
    O neredu i nepoštenju.
    O našem mentalitetu koji je na žalost takav i bojim se da muljanja i korupciju nećemo iskorijeniti nikada.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

A stanje u državi je loše jer nema proizvodnje,
    jer ne znamo iskoristiti prirodne resurse
    jer svi zarađuju od turizma više od nas
    Itd.itd.itd...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Zar mislis da oni koji dobivaju socijalnu pomoc i dd ne bi zeljeli raditi?
    zar mislis da blagajnica u konzumu ne bi zeljela zaradivati vise da ne mora dobivati dd?
    Tko kaze da je netko nemajka ako ostavlja doma dijete od 6 mj. i odlazi raditi jer ima dobra primanja , ili mora raditi jer ju poslodavac stiska , a ima kome dijete ostaviti na skrbi?
    ma daj, fulala si poantu.
    zasto bi meni smetala naknada koju dobivaju obitelji koje imaju manji prihod od mene?
    jednom sam se vratila na posao sa 5,5 mj starosti, jer me je poslodavac stiskao.
    evo sad sam vec 6 godina na grbaci drzave jer imam bolesno dijete i komisija mi dozvoljava da koristim svoja prava omogucena zakonom. Zasto bih se trebala osjecati lose jer koristim socijalna prava?
    Posljednje uređivanje od sirius : 02.03.2014. at 12:36

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Zašto?
    Da li je to pošteno?
    O tome ja pišem.
    O neredu i nepoštenju.
    I ja.
    Pa ispadoh nemajka i prepotentna ambiciozna kučka
    Nema veze, ne smetaju me takvi komentari od ljudi koji me nimalo ne poznaju i ne razumiju o čemu pišem.
    Ali, nažalost, takvih je svugdje još uvijek puno previše za neke općenite pomake nabolje.
    Tih koje i ti spominješ, koji smatraju da imaju bogomdano pravo na besplatno sve i mogu varati državu čim im se za to ukaže prilika, jer je država trula.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Zar mislis da oni koji dobivaju socijalnu pomoc i dd ne bi zeljeli raditi?
    zar mislis da blagajnica u konzumu ne bi zeljela zaradivati vise da ne mora dobivati dd?
    Tko kaze da je netko nemajka ako ostavlja doma dijete od 6 mj. i odlazi raditi jer ima dobra primanja , ili mora raditi jer ju poslodavac stiska , a ima kome dijete ostaviti na skrbi?
    ma daj, fulala si poantu.
    Pročitaj temu od početka, ako ti se da

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ispada hvala Bogu da imam malu plaću pa mi se "isplatilo" biti doma. (I ne, nisam neobrazovana, samo su u našem kraju puno manje plaće).
    Vezano ili nevezano na temu smatram da porodiljnja naknada ne bi smjela biti limitirana, nego iznositi (pucam bezveze) 70% tvoje prosjećne plaće bez obzira da li je ona 3000 ili 23000. Pa neka svatko odabere.

Inače znam nekoliko žena koje koriste porodiljni duljine 3 godine, a imaju plaću debelo veču od ove crkavice koju dobivaju, ali isto tako znam nekoliko ljudi koji dobivaju dječji d., zato što su prijavljeni na burzu, a rade na crno.

Stranica 1 od 7 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •