Ivana tako mi je žao...Drži se... nekako...
Ivana tako mi je žao...Drži se... nekako...
Mila Ivana, jako mi je žao![]()
![]()
Nadam se brzom oporavku![]()
evo vratila sam se s kiretaže. jučer cijeli dan po bolnici, tek navečer poslije 6 sam došla na red.
doktor koji me pregledao rukom prije same kiretaže je rekao: ajme pa to je stvarno veliko..
onda su mi dali tu kratkotrajnu intravenoznu antesteziju i više se ne sjećam ničeg.
nakon 10 min sam bila u sobi i do neba zahvaljujem djevojci koja mi je obukla gaćice i pokrila me, a i svim ostalim ženama koje su mi bile potpora tamo, a isto tako vama svima koje tu mislite na mene.
u vinogradskoj nisu baš neki uvjeti, ali su doktori i sestre bili jako korektni.
moje bebe kojoj smo se MM i ja, a i ostatak obitelji, jako radovali više nema, ostala je praznina i tuga.
drži se,čuvaj se i oporavi se čim prije....koliko budeš mogla. znam da ti je teško.![]()
Ajme...Ivana žao mi je!
![]()
hvala vam cure, evo krvarenje mi se smanjuje i nadam se da će se organizam oporaviti uskoro.
ajme ivana83, ne mogu vjerovati!
drži se! jako mi je žao!![]()
ivana83![]()
Sad ću postaviti možada malo bedasto pitanje. Na zadnjem pregledu sam bila 8+4, sad sam 12+2. Pošto zadnja 2 tj. uopće nisam imala nikakvih boluckanja, jutos su mi se pojavila nekakva sijevanja u stomaku. To su kratki bolovi, ali baš kao da mi sjevne nešto. Zanima me ako u tom periodu od prošlog pregleda se nešto ne daj Bože dogodilo, bili imala ikakvih simptoma većih i vidljivih. Tipa, jaka bol, krvarenje... :?
ivana 83, žao mi je!![]()
Rebeca, kidaj sa ovog pdf-a!!! I mene je znalo probadati u prvoj trudnoći, pa sam rodila zdravog i živahnog muškića! Mazi bušu i think pink!
rebeca, i ja to kažem, i ako si jako zabrinuta, najbolje je da odeš kod doktora pa da budeš na miru.
I jaRozaGroza prvotno napisa
ali i ovoIvana83 prvotno napisa
I da dodam:
Mene je posle 10. nedelje sve nekako prošlo: mučnine, ta boluckanja su nekako bila mnogo manje izražena, sve se nekako "stišalo" i nije mi bilo svejedno, tim pre što sam stalno imala taj smećkasti končić na gaćicama.
Došlo je vreme za redovan pregled UZV na 11+6 i... :D
Moja bebolina skakuće i maše mi sa obe rukice. Joj, kako mi je laknulo kad sam videla.
A doc je bila prvo jaaako ozbiljna i zagledana u ekran, jedno 30 sec (ali meni je to izgledalo kao večnost) i nije mi bilo svejedno. Onda je okrenula ekran prema meni i rekla med. sestri: Vidite kako deca rastu, samo mi starimo![]()
Brišem, brišem...Ma ja ta boluckanja i lagana sjevanja, jedva da osjetim, i to još k tome nije konstantno. Ali idem ujutro kod dr. svejedno za par dana mi je vrijeme na redoviti pregled. Vjerojatno kako je meni sve se bilo smirilo zadnja 2 tj. sada i mala sitnica se osjeti![]()
![]()
![]()
Bila ja na pregledu sve ok. a bolovi nisu vrijedni spomena pogotovo ovakvi kao što ja imam, maternica se širi. Cure![]()
Malo i na ovom topicu da poskočimo i da se radujemo!
rebeca bravo! :D Nek se nastavi sve školski!
![]()
danas sam bila na kontroli, i dalje krvarim. phd nalaz su mi samo napisali residua placentae, mislila sam da će mi neke konkretnije nalaze dati, a ne napisati ostaci posteljice, ... ?
uglavnom doktorica koje me pregledala je rekla da ću vjerojatno morati na rekiretažu :shock:
navela sam joj da imam mliječni iscjedak, da me svrbe gljivice, al ništ ona na to.
doktor koji me pregledavao na UZV veli uterus 85x45mm, cavum dilatiran 8mm, unutar njega odjeci ehogenosti bez cirkulacije, adnexa b.o.
i nek pijem ergometrin još 5 dana, kontrola za 5 dana...
:/
Rekiretaža???? Pa što je tim ljudima, šta nije dovoljno sve što si prošla nego te sad opet moraju mrcvariti!?
~~~~~~~~~~~~~ da če se tijelo ipak samo očistiti i brzo regenerirati.
![]()
Strasno! ~~~~~~~~~~~~~ da sve bude u redu!
ivana :shock: :shock: ma ne mogu vjerovat....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da neće biti potrebno ponovno
ja se najtoplije nadam da neće trebati, jer ponovno strugati nakon tako malo vremena.....
pitam se zašto mi nisu rekli da duže pijem ergometrin nakon kiretaže nego samo 3 dana, ali nisam ja doktor da si određujem dozu.
i ja sam pila ergometrin 3 dana, mislim da obično daju takvu dozu, krvarila sam nekih 7-8 dana...
ajme kako mi je žao što ovo prolaziš![]()
DragaIvana da se ne ponovi kiretaza drzim fige. Inace i ja sam krvarila duze vreme kad mi je bila kiretaza, pitaj nekog doktora da ti da hormonsku terapiju kako bi se obnovio endometrij malo brze (ja sam pila znam cykloproginovu) mislim da nema potrebe od grize dok krvaris, ostavi da se organizam sam iscisti.A ako nedaj boze treba ponovna intervencija trazi da ti to urade s vakumom, tako se manje ostetuje endometrij.
Ja znam kako ti je draga ali mora da znas da ce sve ovo jedan dan biti samo ruzna proslost.
I pazi se, sad su ti hormoni u nebo i ne daj da te neko nervira i skloni se od sve sto ti nije po volji.
Pazi se i cuvaj samo sebe,ljubim te draga i budi hrabra![]()
![]()
Ivana...žao mi je...stvarno nisam znala......u svojoj sam frci pa nisam čitala....drži se....
![]()
Ivana ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da sve bude u redu!![]()
Ivana ~~~~~~~~~~~~~~~~ da ipak neće biti potrebno ići na zahvat još jednom.
sad će zvučat glupo,al sr..nje.. nekako uopće više ne krvarim, a očekivala sam puno krvarenja zbog tog zaostalog tkiva ili što već je, i da će taj ergometrin pomoći...
mislim si što mogu napraviti samo da ne moram ponovno na kiretažu,...:?
Ivana, jako mi je žao.Ne daj bože da moraš ići ponovo; i ja sam se toga toliko bojala ali hvala bogu, bilo je sve u redu. Jedino mi je čudno da nisam ništa dobila da pijem poslije, a vidim da vas je većina nešto dobila. :? Krvarila sam oko dva tjedna i još imala smeđkasti iscjedak tjedan dana. Menstruaciju sam dobila u roku, kao da se ništa nije ni desilo, što me jako veseli.
Ne znam da li postoji nešto što bi ti mogla napraviti da potakneš izbacivanje. Žao mi je što nisam od pomoći al ti šaljem jedan virtualni.
Inače, nedavno sam čula prestrašnu priču o kiretaži koja je završila ponovnom kiretažom nakon 2 tjedna.Žena je toliko propatila, al je nakon prve kiretaže na živo prijetila tužbom ako joj drugi put ne daju anesteziju. I dobila je, al je ostala toliko istraumatizirana od prve da je rekla kako odustaje od bebe barem slijedećih 10 godina.
![]()
To me tako žalosti!![]()
Pa taj ergometril ili kako se već zove, služi za "skupljanje" materice i sprečava krvarenje, koliko ja znam...
Neće te on očistiti, već bi trebalo prilikom tog "skupljanja" materica sama da izbaci što je višak. Ne mora to da ide kroz krvarenje...
Btw, ja sam posle porođaja imala krvarenje 2 nedelje, pa je prestalo i nisam imala ništa 5-6 dana i onda kad je ponovo krenulo... usr*la sam se živa i čak sam zvala gin. da pitam šta da radim i da li je to normalno...
Može biti da ćeš za dan dva opet po nešto izbacivati van.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ iz sve snage da tvoje telo samo odradi što treba i da ti ne trebaju lekari za to!
![]()
cure moje![]()
evo vratila se ja od doktora. ujutro sam prvo bila kod socijalnog po uputnice. bio je jako susretljiv i izbombadirala sam ga pitanjima. pregledao me i rekao da on ne smatra potrebnim rekiretažu, ali nek ipak odem u vinogradsku.
tamo su isto rekli da ne treba i sad sam stvarno odahnula i čekam prvu menstruaciju, a onda krećem s pretragama.
Sva sreća![]()
Može li mi netko objasniti zašto je nakon kiretaže ili vakumske aspiracije nužno barem 2 dana strogog mirovanja, ako nakon te intervencije pacijenticu 2-3 sata zadrže na ležanju , a onda puštaju kući- što uključuje hodanje, kretanje nakon 3 sata od operacije, a istovremeno se inzistira na strogom mirovanju?
I što bi se dogodilo ako se pacijentica ne bi pridržavala upute o mirovanju, već bi lagano hodala (npr. pola sata dnevno) idući dan i tako svaki nakon operacije?
To pitam iz razloga što i kod operacije vena u bolnicama se prakticira strogo mirovanje (ležanje), a u poliklinikama nakon iste operacije forsiraju i potiču kretanje i to što više. Terapija za oporavak je upravo u kretanju. U praksi se vidjelo da je oporavak puno brži i bolji ukoliko se pacijenti kreću što prije nakon operacija.
Molim komentare.
Ivana, hvala Bogu da ne trebaš proći tu torturu ponovo.
A što se tiće mirovanja iza zahvata, treba se svakako par dana pripazit, ali ne i stalno ležat,lagana šetnja je upravo potrebna da se tijelo očisti i da zaostala krv izadje vanka a ne ostaje u tijelu.
mislim isto što i bebeto, ali treba uzeti u obzir da je svaki organizam drugačiji. meni se jako grčila maternica nakon kiretaže i to me prvih nekoliko dana slalo nazad u krevet iako sam se kretala po kući odmah ujutro nakon.
Ja sam odmah po izlasku iz bolnice preuzela svojeg jednogodišnjaka koji je poprilično zahtjevan, nosala ga do besvijesti i naravno, dojila. Osjećala sam se malo umornijom i iscrpljenijom, ali to je sve. Nisam ležala niti jedan dan; nije mi nitko ni rekao da moram, a nisam si mogla ni priuštiti.
cure,![]()
@@@,
strogo mirovanje 1-2 dan ne ide u obicajene savjete nakon kiretaze, nisam to pronasla ni po dostupnoj literaturi (uglavnom kazu mirovati prvih 2-3 sata, ne voziti prvih 24 sata, te nisu preporucljivi veci fizicki napori i dizanje tezih stvari), no to ne iskljucuje mogucnost da doktor iz nekih spec. razloga nekome ne preporuci i mirovanje.
Ja sam se uvijek nastojala nakon isteka tih prvih par sati sto prije pokrenuti (tako mi je i psihicki bilo lakse)
meni su napisali 10 dana mirovanje, curama koje su bile sa mnom 4 dana,
lakše je psihički ne ležati i svakako mi je bio dobar osjećaj kad sam se ujutro istuširala i obukla odjeću, biti u piđami mi još gore pada jer se onda osjećam ko bolesnik.
Sigurno je teško ležati i samo o tome misliti, a ne možeš skrenuti misli.Mene je spasio sin koji je dovoljno zahtjevan da nisam stigla previše razmišljati o tome.
Ja sam ležala u bolnici 5 dana i preporučeno još (ako se dobro sećam) nedelju dana kod kuće