Ja sam bila na kiretaži prije prije tri i pol godine i sada kad se sjetim bolova uhvati me grč u stomaku.

Dakle ovako, bila sam trudna 7 tjedana i nakon što sam počela lagano krvariti javila sam se svojoj ginekologici koja me odmah poslala u bolnicu. Tamo su me nakon pregleda smjestli u sobu i dali tablete koje moram popiti u toku dana (to je bilo oko 14 h).

Suitra ujuto, oko 6 sati odveli su me na pregled i nekon ultrazvika odlučili napraviti kiretažu (plod se nije vidio, pa je doktorica zaključila da je spontani već u tijeku). Ne sjećam se da sam dobila injekciju u venu (možda griješim), ali se sjećam injekcije u rodnicu koja je bila prilično bolna, (btw, nitko me nije pitao o anesteziji). "Čišćenje", kako su to nazvali je bilo strašno bolno, nisam mogla ni plakati jer nisam mogla doći do zraka, sestre su me držale, a jedna mi je dala da nešto zagrizem (još je samo falilo da me nalijevaju alkoholom!). Stalno su govorile "još samo malo", a meni se činilo da traje cijelu vječnost. Kad je napokon bilo gotovo, rasplakala sam se do besvjesti!

Dali su mi uložak, da ga stavim među noge (bez gaćica) i tako samo u gornjem dijelu piđame i komadom vate koji sam pridržavala rukama me odveli u sobu (kroz hodnik gdje su sjedile žene čekajući pregled).
Ležala sam na krevetu, skvrčena od bolova, kad je nakon možda sat vremena došla sestra napraviti krevet. Rekla sam joj da ne treba, a ona da mora nek se ustanem. Kad je završila, ja legla nazad, a ona počela vikat šta ja to radim, sve sam pokvarila, reći će ona glavnoj kako sam neposlušna! Kasnije sam skužila da je takav kućni red, da se leži u posloženom krevetu, ali meni je to bilo prvi puta u bolnici i pojma nisam imala o kućnom redu.
Poslije su me premjestili u sobu sa ženama koje su bile na održavanju trudnoće, pa kad su mi donijeli jogurt koji namijenjen samo trudnicama, uzeli su ga nazad uz opasku "vi niste više trudnica".
Najgore su mi bile primjedbe sestara "ajde šta se dereš, imat ćeš ti još djece, bolje da je ovo odmah otišlo ako ne valja!"

E sad, što se tiče lokalne ili opće anestezije, ipak ne bih odabrala opću, jer ovako ipak imam pregled svega što mi se događa.
Ali lokalna ne djeluje jednako na svakoga (tako se barem da naslutiti po pričama), a vjerujem da se i kiretaža razlikuje od žene do žene baš kao što se porodi razlikuju.