-
Lektira Smogovci
Jedno pitanje iz lektire glasi: Iz kojih dviju obitelji potječu glavni likovi djela?
Jedna obitelj su Vrageci, ali koje je prezime Nosonjine obitelji moji klinci nisu uspjeli uočiti...
Upomoćććć!!!!
-
Ha dobro pitanje... ljubitelj sam ali odgovor ne znam - to je uvijek bila "Nosonjina" obitelj ...
-
a Dunjina obitelj, kaj nije ona treća?
-
Dunjina je Žandarova; i ima i Marinina obitelj ...
-
Dunja nije među glavnim likovima. Ako je tu uopće moguće razdvojiti glavne od sporednih likova, ali ako se ograniči na prvu knjigu, onda je prilično jasno koje su dvije glavne obitelji.
"Nosonjina" obitelj nema definirano prezime, pa ni imena (Dado je isto nadimak), a u kasnijim nastavcima doznajemo doduše da se mama zove Mira, ali to je evidentno zato što ju je u seriji glumila Mira Furlan. Isto kao što se u kasnijim serijama neki Mazalu obraćaju s Damire (Damir Šaban!).
Mislim da je važnije istaknuti sredine iz kojih obitelji dolaze - Vrageci iz Naselka, Nosonjina obitelj iz Nebodera (s velikim N). Taj kontrast je prilično dobro i opisan u jednom od prvih poglavlja (kasnije se gubi, kad je Hitrec nastavio štancati nastavke bez onog socijalnog konteksta kojeg je odlično prikazao u prvoj knjizi).
-
Nosonja Hitrec
-
-
nema tog u nekoj prozivci na početku u školi? lupam, nisam jaaako dugo čitala..ono kad kasni
-
-
Hvala na odgovorima... biti će onako kako smo i mislili: Nosonjina obitelj