Citiraj Zorrica prvotno napisa Vidi poruku
Pozdrav svima!
Nova sam na forumu. Imam sina Jakoba starog 18 mjeseci. Ne živim s njegovim ocem (živi i radi u drugom gradu), ali smo dobro organizirani tako da Jakob viđa često oca i preko tjedna, te svaki vikend. Radim i još uvijek ga dojim. On pohađa jaslice. Imam pitanje. Često sam na bolovanju, ali nemam 100% plaće kako mi je plaća veća od makisimuma određenog pravilnikom. Moje drage druge mame su zaposlene u državnim i javnim službama koje im isplaćuju razliku od maksimuma određenog pravilnikom do njihove osnovice. Zaposlena sam kod privatnika, koji mi ne isplaćuje tu razliku, jer nije obavezan. Inače su mi kolege i nadređeni u tvrci tolerantni i smatraju da je zdravlje moga sina važnije od posla, pa im ne smeta što sam često na bolovanju (za sad). Osjećam se diskriminiranom kao mama, jer sam zaposlena u privatnom sektoru. Znate li mogu li se kome po tom pitanju obratiti? Ima li uopće smisla?
Ne znam o čemu pričaš, u državnom i javnom sektoru nije baš moguće takvo isplaćivanje razlike (ako se to radi nekima, onda je protuzakonito, i sigurno je da se ne isplaćuje svima), dok baš u privatnom sektoru poslodavci imaju mogućnosti isplatiti ženama na bolovanju punu plaću, ako to žele. Nemaju nikakvih ograničenja niti zakonskih zabrana da se to napravi.
Naravno da su rijetki takvi, no evo moj poslodavac ne smanjuje plaću za nekoliko dana bolovanja, bez obzira da li je za mene ili dijete. No, isto tako, podrazumijeva se da nadoknadim i obavim propušteni posao, te da se javljam na telefon i odgovaram na emailove i dok sam na bolovanju.

Inače, naravno da je nepravedno da su žene sa većim primanjima konstantno zakinute: i kod porodiljnih naknada (nakon 6mj), i za naknadu radi komplikacija u trudnoći, i za bolovanje djeteta, jer imaju ograničenje maksimalnog iznosa, dok žene se manjim primanjima dobivaju svoju punu plaću. Dakle, dva puta su zakinute: prvo plaćaju više, a onda opet dobivaju manje. Tako je i npr. za plaćanje vrtića uz ZGB: plačaš više za prirez, pa onda platiš još i skuplji vrtić Tu je čak i veća nepravda, jer plačaš istu kvalitetu usluge skuplje od nekog drugog.