Results 1 to 25 of 25

Thread: Do kad su bebe termolabilne

corinaII's Avatar

Default Do kad su bebe termolabilne

Znam da su male bebice termolabilne ali do kojeg mjeseca. Ja imam bebicu od 2.5 mjeseca u stanu mi je 22 stupnja... Do kad bi je trebala toplije oblaciti i od kad vrijedi pravilo jedan rukavić vise nego nama.

Osoblje foruma spajalica's Avatar

da termolabilne, pa nece se pokvariti LOL
    ja sam svoje oblacila kao i sebe, a na nogama sam im uvijek vidjela ako im je hladno, a na vratu ako im je vruce, pa sam ih prema tome oblacila/skidala.

corinaII's Avatar

Spajalice draga termolabilne ne znaci da će se pokvariti vec da male bebe ne mogu regulirati svoju tjelesnu temperaturu kao mi odrasli i zato ih se kad se rode oblaci u par slojeva.
    Roda forum postoji da bi razmjenjivali iskustva i postavljati razna pitanja i teme.... Ali očito nekim da bi se izrugivali na tuđi račun.

LolaMo's Avatar

Draga corinall,
    slobodno oblači bebicu kao i sebe plus jos jedan sloj (body npr)..popipaj prsa ili leđa, ako su joj topli, onda je ok

pomikaki's Avatar

Quote Originally Posted by LolaMo View Post
    Draga corinall,
    slobodno oblači bebicu kao i sebe plus jos jedan sloj (body npr)..popipaj prsa ili leđa, ako su joj topli, onda je ok
    meni je ovo vrijedilo od trećeg dana nakon poroda, bilo je ljeto, stan u potkrovlju, kako bi to izgledalo da sam je oblačila u par slojeva?
    Na 22 stupnja oblačila bih je kao i sebe, možda još jedan tanki sloj.

LolaMo's Avatar

Quote Originally Posted by pomikaki View Post
    meni je ovo vrijedilo od trećeg dana nakon poroda, bilo je ljeto, stan u potkrovlju, kako bi to izgledalo da sam je oblačila u par slojeva?
    Na 22 stupnja oblačila bih je kao i sebe, možda još jedan tanki sloj.

Pa da..to sam i rekla..kao i sebe plus body bez rukava npr..tako sam ja

trampolina's Avatar

Ovisi i o bebi. Popipaj je i vidjet ćeš treba li je obući ili svući.

E. i T. sam već s desetak dana oblačila kao i nas, a H. je do 6. mjeseca spavao u dobro zagrijanoj sobi jer bi inače bio kao santa leda. I danas je zimogrozan.

željkica's Avatar

mojoj bebi su često noge hladne onako budu znojne i hladne pa joj obučem još jedne ,jel to pokazatelj nečega?

A kako bebu oblačiti dolje? Gornji dio mi se čini lakši, bodi i majica i to računam da su 2 sloja. Ali što dolje? Štramplice i hlačice mi se čini previše, a opet samo u hlačicama mi se čini premalo iako uvijek uz one hlačice sa stopalima obučemo još i čarapice. Totalno sam izgubljena s tim oblačenjem, je li još termolabilna ili nije... Ima 7 tjedana.
    A za van ove dane tek pojma nemam. Stalno kao puše neki vjetrić pa me strah odmah da joj je hladno ak ju vodim bez onog jednodjelnog odijelca za van, a opet je to nekak zimsko i kad ju izadim van vidim da je uzasno vruća pa pretpostavljam da joj je to previše...
    Može neki savjet kako vi za ovo oblačite svoje bebe? Je li još premalena za neko normalno oblačenje?

Quote Originally Posted by corinaII View Post
    Spajalice draga termolabilne ne znaci da će se pokvariti vec da male bebe ne mogu regulirati svoju tjelesnu temperaturu kao mi odrasli i zato ih se kad se rode oblaci u par slojeva.
    Roda forum postoji da bi razmjenjivali iskustva i postavljati razna pitanja i teme.... Ali očito nekim da bi se izrugivali na tuđi račun.
    tek sad vidim ovo,
    termolabilne je pojam koji se koristi, koliko je meni poznato, u drugom smislu, jer tvoje djete se nece ni raspasti, ni razgraditi, ni inaktivirati, ni........
    tako da mi je u ovom pitanju rijec termolabilan neprimjerena.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Thermolabile
    http://www.merriam-webster.com/dictionary/thermolabile

i da rodin forum sluzi informiranju i edukativnog je karaktera pa sam eto iskoristila priliku da iskoristim.

i sad nek me

maca papucarica's Avatar

Quote Originally Posted by marita25 View Post
    A kako bebu oblačiti dolje? Gornji dio mi se čini lakši, bodi i majica i to računam da su 2 sloja. Ali što dolje? Štramplice i hlačice mi se čini previše, a opet samo u hlačicama mi se čini premalo iako uvijek uz one hlačice sa stopalima obučemo još i čarapice. Totalno sam izgubljena s tim oblačenjem, je li još termolabilna ili nije... Ima 7 tjedana.
    A za van ove dane tek pojma nemam. Stalno kao puše neki vjetrić pa me strah odmah da joj je hladno ak ju vodim bez onog jednodjelnog odijelca za van, a opet je to nekak zimsko i kad ju izadim van vidim da je uzasno vruća pa pretpostavljam da joj je to previše...
    Može neki savjet kako vi za ovo oblačite svoje bebe? Je li još premalena za neko normalno oblačenje?
    Meni se bodi i majčica i hlače sa stopalicama i čarapice čine sasvim dovoljne.
    Kad je bilo hladnije, oblačila sam dvoje čarapica.
    Malo vjetrića godi i nama pa vjerujem i njima, a kad je ovako toplo radije bih temperaturu regulirala nekom dekicom i laganom pamučnom kapicom nego nečim debelim.

Mislim da beba od 7 tjedana već ima dosta baby fat-a da ju ne treba previše utopljavati, a i uvijek je bolje i lakše to raditi u slojevima koje lako ukloniš ako joj je prevruće.

Mi smo cijelu jesen i zimu prezimili u kombinaciji sljedećeg (ovisno o hladnoći) bodi dugih rukava, majica, pamučni tanki đemperić (za hladnije dane), flis-pletena jaknica sa kapuljačom za van, pamučna kapica, trenirkica, 1-2 čarapica, vunene dokoljenke za van (nisam plela, H&M je ), flis dekica, flis skafanderić svega par puta kad je bilo jako hladno. Kad je baš jako puhalo (tipa orkanska bura; idemo van i tad, imamo psa pa nam je to normalno) stavili bi zaštitu od vjetra na kolica.

pomikaki's Avatar

Quote Originally Posted by spajalica View Post
    tek sad vidim ovo,
    termolabilne je pojam koji se koristi, koliko je meni poznato, u drugom smislu, jer tvoje djete se nece ni raspasti, ni razgraditi, ni inaktivirati, ni........
    tako da mi je u ovom pitanju rijec termolabilan neprimjerena.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Thermolabile
    http://www.merriam-webster.com/dictionary/thermolabile

i da rodin forum sluzi informiranju i edukativnog je karaktera pa sam eto iskoristila priliku da iskoristim.

i sad nek me
    meni je isto sama riječ termolabilna bila urnebes
    još kad se spominje utopljavanje na 22 stupnja
    ali opet kad sam ubacila u gugl ispada da se zaista na više mjesta spominje da su bebe termolabilne
    i kad sam malo pažljivije pročitala zaključila sam da corina pod utopljavanje valjda ipak misli na jedan tanji dodatni sloj odjeće
    pa sam se suzdržala
    Last edited by pomikaki; 09.04.2014 at 09:53.

ja se uglavnom suzdrzavam, ali ovo mi je pojam koji cesto koristim, a nikako mi nije uz bebe, sorry.
    eto sad ce ispasti da sam nabrijana, zbilja nisam, ali proteini su termolabilni isl.
    idem i ja sad googlati za bebe i termolabilnost da se pospem pepelom ako sam u krivu.

I ja upotrijebila izraz termolabilna... :D
    Nama ga je patronazna koristila pa sam to nekako prihvatila kao strucan izraz, jel. :D
    Ako ona fusari s krivim izrazima onda sam se i ja krivo izrazila, al shvatili ste sto sam htjela pitat (jel beba od 7 tjedana jos uvijek nema svoju termoregulaciju i kako ju obuci za ovo vrijeme vani - ili je i ovaj izraz krivi? :D ).

evo proguglala:
    dakle na google kad stavis termolabinost beba izbaci niz foruma i taj izraz, kao i neke clanke iz susjedne nam drzave.
    kad ukucas thermolability +infant na pubmedu nema tog pojma u tom smislu
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?...ability+infant
    niti kad ukucas thermolability+baby
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?...olability+baby

dakle prica s termolabilnosti beba po meni i dalje je postalo nesto sto se koristi neispravno, pa eto i dalje ukazujem na isto.
    no dopustit cu i dalje da grijesim i pa ako neko me moze uputiti o tom pojmu rado cu procitati.

I ja upotrijebila izraz termolabilna... :D
    Nama ga je patronazna koristila pa sam to nekako prihvatila kao strucan izraz, jel. :D
    Ako ona fusari s krivim izrazima onda sam se i ja krivo izrazila, al shvatili ste sto sam htjela pitat (jel beba od 7 tjedana jos uvijek nema svoju termoregulaciju i kako ju obuci za ovo vrijeme vani - ili je i ovaj izraz krivi? :D ).
    shvatila sam je sta je pokretacica topica htjela reci, pa sam se nasalilia, da bi ukazala na krivi izraz i dala joj svoj odgovor,
    ali termolabilnost nije definitivno isto kao i termoregulacija.
    Last edited by spajalica; 09.04.2014 at 10:21.

pomikaki's Avatar

.
    Last edited by pomikaki; 09.04.2014 at 10:48.

Znam da nije isto. Al buduci da ne zelim biti tudum i izvaliti krivo pitam da li bi pravilno bilo reci da bebe nemaju termoregulaciju? Jer termoregulacija koliko znam je izraz za odrzavanje tjelesne temperature i razvija se sa oko 6 tjedana. Tako sam bar nasla u nekom clanku,al ne znam je li i to vise tocno.

corinaII's Avatar

Vidim da se dosta raspravlja o izrazu koji sam koristila. Meni su tako rekli u rodilištu : obucite bebu u par slojeva dok su mali termolabilni su .....
    Eto....

corinaII's Avatar

Ja računam valjda oni znaju ipak bi to trebalo biti stručno osoblje pa nisam biti provjeravala ispravnost izraza termolabinosti... Nego koristila taj pojam pod normalno jer mi je tako rečeno u Rodilištu.

Znam da nije isto. Al buduci da ne zelim biti tudum i izvaliti krivo pitam da li bi pravilno bilo reci da bebe nemaju termoregulaciju? Jer termoregulacija koliko znam je izraz za odrzavanje tjelesne temperature i razvija se sa oko 6 tjedana. Tako sam bar nasla u nekom clanku,al ne znam je li i to vise tocno.

u ovom slucaju termoregulacija bi bio ispravan pojam.

corinaII zao mi je sto si krivi izraz cula u zdravstvenoj instituciji, ne bi ulazila u to od koga si cula i sl. ali pojam termolabilne nikako mi ne ide sa bebama.

Yummy_mummy's Avatar

Ja se samo sjecam da su mi rekli da jedino kapicu na galvu da stavim bebi ako idemo van jer kroz glavu izbacuje visak temperature, pa da doma nema kapu. Carape joj nikad nisam stavljala jer sam se bojala da joj one ne prekinu cirkulaciju, tako da je vjecno sa bosim nogama bila. Ne znam je li to bilo ispravno ili ne, ali, hvala Bogu, nikad nije bila bolesna niti vdjela doktora osim na cijepljenu.

Mislim da ja nju definitivno previse utopljavam. U stanu nam je 22-23, ona je u bodiju dugih rukava i hlacicama i majici ili jednodjelom odijelcu... i jos ju malo pokrijemo. I sad se osjecam ko u zacaranom krugu. Strah me da sam ju naucila na previse toplo pa ak ju sad krenem manje utopljiavati da ce se prehladiti... ili sam samo paranoicna?

pomikaki's Avatar

ako nije boležljiva, samo se opusti, obuci je kao i sebe, na 22 C se nemaš zašto brinuti. Kad spava, pokrij je tanjom dekicom.

flossycandy's Avatar

Ja sam R od rodjenja prilicno lagano odijevala. Dakle samo bodi dugih rukava i lagane pamucne hlace i carape-nista vise..kapicu sam joj stavila dva puta mozda. Ovisno o vremenu za setnju u kolicima eventualno bi je pokrila pamucnom dekom. Buduci da sam rodila krajem 4.mjeseca nekako mi je bilo glupo previse je zabundati..a i mora se naviknuti na ovaj becki vjetar