Draga Orcha kao da si opisala mog sina od pocetka do kraja. Dakle, i moj je imao spomenutu cistu i to dvije ali u toku trudnoce i ta cista je normalna faza razvoja mozga i nestaje spontano, na dan poroda moj ju maleni vise nije imao jer je radjen uzv, ali je na porodu potrgana kljucna kost pri cem je dijete vjerojatvmo dozivjelo traumu i dobilo krvarenje u mozgu, drugog stupnja. Takodjer hipertonus, vjezbali smo puno, prohodao je sa 14.5 mj. Sve dok nije prohodao imao je odlicnu komunikaciju iako mi je bilo cijelo vrijeme cudno sto ne pokazuje nis prsticem kao stariji sin, ali ok, mislila sam, bude . Sa 18 mj prekinuo je svu komunikaciju, izgubio pogled u oci, nije vise pricao ni njam ni mama ni baba , a paznja mu je bila ravna pet sekundi. Nije se s nicim igrao i sve je to izgledalo koma, odmah sam ga odvela privatno defektologu , koji je s. Lukom radio punih pet mj. luka je sad navrsio 2 godine i vec tri tjedna ide u vrtic,zadnji nalaz od neuropedijatrice glasi usporen razvoj govora. Kontakt ocima mu je jos uvijek losiji, ali odkako ide u vrtic na tri, cetiri sata, on je drugo dijete !!!imitira drugu djecu, prilazi im, mase pa pa. Dijeli puse, igra se, u stanju je sloziti slagalicu do kraja, jede sam sa zlicom i vilicom, pere ruke sam, motoricki zna prikazati tri pjesmice tipa ringe raja kad si sretan i slicno, puno voli crtati pastelama, mogu reci da se od jednog hiperaktivca jako primirio, iako ima faze kad je vrlo nestasan i neposlusan. Uclanili smo se u jednu udrugu za ranu intervenciju i tamo imamo jednom na tjedan logopeda i defektologa, svakog po 45 minuta. Sve mi je to izgledalo kao autizam , ali je u pitanju samo losa komunikacija, i zbog toga i lose paznje diete usporenije uci i savladava nove vjestine. Opet je poceo govoriti mama, baba, papa , i puno brblja na nekom svom jeziku. Pripazi na prehranu, ukini raznirazne grickalice i uvedi svjeze voce i povrce. Izbaci gluten. Tv i slicne ekrane takodjer ugasi , mozes mu dat crtic 15 minuta i to ciljani edukativni crtic na hrvatskom jeziku. Puno radi sa njim, puhanje balona od sapunice je fenomenalna igra za vjezbanje paznje a i potice rad sa kaziprstom, tjeraj ga da pukne baloncic. Loptanje je isto super igra. Slazite kocku na kocku, umecite sitne perle u bocicu od vode, i sve sto radi neka zavrsi do kraja inzistiraj na tome. Rascisti prostor, mozda ima previse igracaka koje mu okolo oduzimaju paznju. I nadji psihologa i defektologa da ga procjene, i da mu daju adekvatnu terapiju u vidu vjezbica. Nije sve tako crno kako izgleda i ne mora znaciti autizam , ali rana intervenicjja je svakako bitna. Sretno .