Pokazuje rezultate 1 do 50 od 111

Tema: Brak pri kraju - što i kako dalje?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    *mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

I ja potpisujem Sirius u svemu. I već sam ti pisala na drugom topicu, nemoj uzimati stvari k srcu kao da naši postovi osuđuju tebe kao osobu i majku. Nisu, dapače. Sve mi prolazimo kroz teška razdoblja i drago nam je pročitati da ima netko tko nas razumije i možda netko tko je znao kako se postaviti u našoj situaciji.

Mi ne možemo točno znati kakva je tvoja situacija, možemo samo zaključivati iz tvojih postova.

Ono što sam ja zaključila iz tvojih postova jest da imaš muža koji ti je velika pomoć u odgoju djeteta i koji zajedno s tobom suodgaja dijete. A vjeruj mi, takvi se danas svijećom traže. I da sada opet tražim partnera, sa ovakvom pameti i iskustvom, ta značajka bi mi sigurno bila na vrhu liste željenih osobina. (Mislim, MM je već takav partner, ali sreća moja da jest).

Ja sam isto tražila i dobila pomoć psihologa, nakon bolesti i smrti našeg djeteta. I kada više MM i ja nismo prepoznavali jedno drugo i nismo znali što bismo sa svojom boli i nemoći. Znala sam ja svu teoriju napamet - o tugovanju, o depresiji, o PTSP-u... ali opet mi je bilo puno lakše kada sam to čula od nekoga drugoga koji je još i stručnjak na tom polju. Mogu reći da nam je taj odlazak psihologu spasio brak. I taj tvoj dip.psiholog sigurno gluposti priča.

Ako ništa, netko će te saslušati i pomoći ti da razumiješ svoje vlastite osjećaje i koji je uzrok njima.

Molim te, stani na loptu. Stavi na papir posebne lijepe trenutke koje pamtiš sa svojim MM-om i sve one dobre osobine koje on ima. Dobro pročitaj to što piše na papiru, a onda odi po pomoć.

Još jedna stvar koju ti želim reći - većina nas idealizira roditeljstvo, želi biti savršen roditelj i ne ponoviti pogreške svojih roditelja. Svi mi mislimo da baš mi znamo najbolje što treba našem djetetu i kako biti najbolji roditelj.

Ali roditeljstvo je, kao i veza i brak uopće, također u mnogočemu stvar kompromisa. I to što ti i TM ne vidite način odgoja na isti način.. pa, to je tako u 99% slučajeva. I moraš prihvatiti činjenicu da ćeš morati olabaviti ponegdje i dopustiti da TM učini po svom.
    Ponekad kada moram biti cijeli dan odsutna i ostaviti dijete MM-u, dođe mi da mu sve detaljno zapišem kada i što će jesti, kada spavati, kako zaspati, kada šetati, kada se igrati, što ovako, a što onako... I onda odustanem. Iako sve vrišti u meni kada vidim da mu je utrpao nogavice od hlača u različite čarape, dao mu jabuku treći put taj dan i stavio ga spavati sat i pol kasnije od predviđenog vremena. Ali onda sama sebi kažem - on je njegov roditelj kao i ja, ima pravo razvijati svoj odnos sa njim, metode odgoja i hendlanja i ako je dijete sretno i on sretan, neću se miješati. Možda su ovo banalne sitnice o kojima pišem, možda se kod vas radi o dubljim stvarima, ali svejedno - moraš shvatiti da nemaš ekskluzivno pravo na odgoj svog djeteta.

Oprosti ako sam gruba, ne želim te povrijediti. Nadam se da će ti naši postovi biti od nekakve pomoći.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj *mamica* prvotno napisa Vidi poruku
    moraš shvatiti da nemaš ekskluzivno pravo na odgoj svog djeteta
    Lijepo si sve napisala, a posebno ti hvala za ovaj izdvojeni dio. Ponekad zaboravim da dijete nije samo moje. Moj je muž itekako prisutan u životu našeg djeteta od onih nošenja za podrigivanje (a toga je bome bilo), presvlačenja, uspavljivanja, dizanja i nosanja po noći, hranjenja, kupanja, šetnji... Tu stvarno nemam pravo ništa prigovoriti. Mene više muče oni neki sustavi vrijednosti i vjerovanja koji su nam se počeli razilaziti.

@ Teta Eta - nije njegov pristup odgoju loš, samo je drugačiji od mog. Ovo što sam iznad napisala - vrijednosti su problem. Kako *mamica* kaže, nemam ekskluzivno pravo na odgoj. A nemam ni ekskluzivno pravo na tvrdnju da su moje vrijednosti (jedine) ispravne.

Poslušala sam vaše savjete pa sam se na jedan dan (trenutno ne mogu više, ali uskoro ću i to) maknula od svih. Bilo nam je svima puno bolje kad sam se vratila. Trenutno se osjećam odlično, no znam da to nije dugoročno. No, bitka je svakako započela.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj mishekica prvotno napisa Vidi poruku
    Lijepo si sve napisala, a posebno ti hvala za ovaj izdvojeni dio. Ponekad zaboravim da dijete nije samo moje. Moj je muž itekako prisutan u životu našeg djeteta od onih nošenja za podrigivanje (a toga je bome bilo), presvlačenja, uspavljivanja, dizanja i nosanja po noći, hranjenja, kupanja, šetnji... Tu stvarno nemam pravo ništa prigovoriti. Mene više muče oni neki sustavi vrijednosti i vjerovanja koji su nam se počeli razilaziti.

@ Teta Eta - nije njegov pristup odgoju loš, samo je drugačiji od mog. Ovo što sam iznad napisala - vrijednosti su problem. Kako *mamica* kaže, nemam ekskluzivno pravo na odgoj. A nemam ni ekskluzivno pravo na tvrdnju da su moje vrijednosti (jedine) ispravne.

Poslušala sam vaše savjete pa sam se na jedan dan (trenutno ne mogu više, ali uskoro ću i to) maknula od svih. Bilo nam je svima puno bolje kad sam se vratila. Trenutno se osjećam odlično, no znam da to nije dugoročno. No, bitka je svakako započela.
    Meni osobno je bilo najteže prihvatiti da nema ništa loše u tome da MM radi stvari na svoj način i gleda na život svojim očima.
    Prije tog mog prosvjetljenja bili smo u gadnoj krizi, a dugo smo bili zajedno prije toga.
    Ali otkad sam to nekako provarila u sebi, puno nam je bolje, zapravo meni je puno bolje u našem odnosu.
    Ne znam zašto sam nekad mislila da postoji samo jedan ispravan način i jedno ispravno mišljenje o nečemu-naravno moje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj gita75 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni osobno je bilo najteže prihvatiti da nema ništa loše u tome da MM radi stvari na svoj način i gleda na život svojim očima.
    Prije tog mog prosvjetljenja bili smo u gadnoj krizi, a dugo smo bili zajedno prije toga.
    Ali otkad sam to nekako provarila u sebi, puno nam je bolje, zapravo meni je puno bolje u našem odnosu.
    Ne znam zašto sam nekad mislila da postoji samo jedan ispravan način i jedno ispravno mišljenje o nečemu-naravno moje.
    Debeli potpis! Ali meni je to morala reći psihijatrica i to više puta... No, isplatilo se.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj mishekica prvotno napisa Vidi poruku

Mishekice, tek ste zakoračile u svijet. Tvoje dijete će (pretpostavljam) krenuti u vrtić, pa u školu, družit će se s djecom iz kvarta, puno će tu biti ponašanja i vrijednosti koje će ono upijati, a koje se tebi neće sviđati. To je tako, ne možeš dijete izolirati i odgojiti ga u savršenom kalupu. Meni se čini da imaš stvarno dobrog muža s kojim se da razgovarati i naći kompromis, šteta je to olako odbaciti.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Mishekice, tek ste zakoračile u svijet. Tvoje dijete će (pretpostavljam) krenuti u vrtić, pa u školu, družit će se s djecom iz kvarta, puno će tu biti ponašanja i vrijednosti koje će ono upijati, a koje se tebi neće sviđati. To je tako, ne možeš dijete izolirati i odgojiti ga u savršenom kalupu. Meni se čini da imaš stvarno dobrog muža s kojim se da razgovarati i naći kompromis, šteta je to olako odbaciti.
    x

I *mamica* je sve jako lijepo i istinito napisala. Nemam što dodati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •