1kg krumpira u ljusci
1 vrecica parmezana
2 jaja
300g oštrog brašna (u topli zgnjeceni krumpir,nikako vruci)
U dosta slane vode dok ne isplivaju
kako to vi radite?
1kg krumpira u ljusci
1 vrecica parmezana
2 jaja
300g oštrog brašna (u topli zgnjeceni krumpir,nikako vruci)
U dosta slane vode dok ne isplivaju
kako to vi radite?
ma da
ali jel ima neka varijanta da se ubaci nesto pa da budu zelene i te fore
pomiješ krumpir sa kuhanim špinatom(blitvom) usitnjenim.
Kad od rucka ostane pire-krompira i spinata!
ja ne dodajem parmezan, a stavljama margarin/maslac i malo soli.kate prvotno napisa
mjere radim uvijek odoka, otprilike bi moglo biti ovako kako si i ti navela
Ja umijesim krumpir i brasno ( bez jaja radim zbog male) i nitko nije primjetio nikakvu razliku!!
moja nona radi taj recept s kumpirom (krumpir kuhat u kori, jedno jaje na kilu, kilu ipo kumpira, krumpir se dobro zgnjeći, dodat malo margarina, soli i brašna kolko popije, mjesit dok je toplo, a da bolje popiju šug, palcem se pritisnu u sredini i provaljaju na ribežu), a sveki radi nekakve s mljekom i brašnom, baš ću je pitat recept pa vam javim. Meni su od kupovnih najbolje kplus, (ispričavam se, nije reklama), najbolje upiju šug, probali smo sve druge, sve su nekako brašnaste. Recimo uz pašticadu su najbolje svekine, onda sljede nonine pa kupovne. Za umake od sira i vrhnja i sl, najbolje su kupovne. Uz savur od divljači samo nonine.
Za one koji prave domace njoke, molim pomoć. Ja još uvijek nisam ta, spremam se za prvi pokušaj
Taj dan kad mi trebaju njoke (rođendanska narudžba) nisam ih u mogucnosti napraviti.E sad, je li pametnije smjesu napraviti prethodni dan pa drzati u frizideru ili par dana ranije pa smrznuti? I ima li to uopce smisla, oće li biti tvrdi? S obzirom da je prvi put....
Starinski recept za njoke- napravljeni mnoštvo puta.
Oko 1 kg krumpira ( za 4 osobe) oguliti i skuhati u slanoj vodi.
Kad je kuhano dobro zgnječiti ( da ne ostanu komadići krumpira) na dasci ili stolu, probati da li je dovoljno slano i ostaviti da se gotovo skroz ohladi. Ako je krumpir topao traži više brašna, pa su njoki tvrdi. Nikakva jaja ni išta drugo.
Posipati brašno po krumpiru, ja ga nikada ne važem nego stavljam malo po malo, pa dok tijesto ne dobije finu teksturu- ni da se raspada, ni da se lijepi. Praksom se to fino nauči.
Napravim kobasicu na lagano nabrašnjenoj površini, promjera oko 2 cm i režem ukoso svakih oko 1,5 cm. Kad imam vremena prođem ih preko ribeža, ali super su i ovako.
Bitno je da voda jako kuha dok ih stavljate unutra. Znači ne sve odjednom, nego po malo da stigne zakuhat opet voda dok uzmete druge njoke, ali opet ne prepolako da ne bi oni prvi bili već skuhani.
Kuhate par minuta u puno slane vode dok njoki sami ne isplivaju. Zatim se procijede pod mlazom hladne vode ( da odmah prestane kuhanje) i pomiješa sa saftom.
Najjednostavniji recepti su obično i najukusniji, a nakon par pokušaja svatko nađe svoj najbolji način. Prijatno!
Dakle, da ja od ostataka pirea skuham njoke, mislim da bi mene pojeli kao dodatak...
Uvijek stavljam jaja, brasno(oštro) i sol i to u vruc krumpir.
Dosad mi se jednom dogodilo da sam radila krumpir tijesto i da se zbog vrste krumpira (valjda) nije dalo umijesiti, odnosno bilo je gnjecavo i odvratno.
Smrzavaju se tako da ih se poreda na pobrasnjenu tepsiju, stavi u skrinju da se smrznu i onda smrznute u prebaci u vrecicu. Tako zadrze oblik i ne pretvore se u kasu kad ih skuhas.
cure su ti sve rekle, a za vizualni dojam uguglaj giorgio locatelli gnocchi...ima na you tubu pa mozes pogledati.
Zasto ne u frizider???
Mi obicno znamo napraviti vise, pa jedemo dva-tri dana, kada ih zelim zgrijati jednostavno ih stavim u prokuhanu vodu na min-dvije, procijedim i budu mi kao da sam ih sada napravila svjeze. Ali to jer sam mislila da im ne smeta ako odstoje u frizideru dan dva..
Samo od krumpira i brašna radimo i mi, djeca i ja, to nam je zadnje vrijeme omiljena zabava
Jako su im fini!
Probala sam ja jednom napraviti tijesto za njoke par sati unaprijed,
sve se razvodnilo, morala sam baciti.
Dakle, ili odmah skuhati, ili zalediti, ovako kako je Marta rekla.
Najbolji krumpir za njoke je bijeli, onaj malo brašnasti.
Jedan mali trik;
kada umijesite tijesto, razvaljajte ga na jedan do dva cm debljine,
pa režite trake iste širine,
dobili ste već gotove "kobasice" za rezanje, samo što si četvrtkaste u presjeku,
malo ih skrolajte prstima, narežite i voila´...
Zato što pojedu njoka od kile i po krumpira bez pardona. A ostaci od pirea, pobogu, šta je to uopće? Zapravo se ne sjecam kad je kod nas ostalo pirea, jer pod a) ne pravim ga baš često, a pod b) prozdru sve osim karfiola i uvijek gledaju jedan drugom u tanjur.
nda, cim mm kuha ivar i ja se bojimo da je i pire negdje sa strane
a kako bi ivar rekao - ti kuhas bolje, ali on kuha redovito
, vidit ćemo kako ce se moji zvati i na šta će ličiti
A ja mislila da su Martini profinjeni pa ne žele njoke od ostataka
Tako je nekako i kod nas, mi ne znamo za ostatke
pravim 2 vrste njoka, klasično s jajima, ili u topal krumpir stvim maslac i bršno i zamjesim , dakle bez jaja
i ja sam ih kao mala zvala tim prostim imenom, baka me naučila
u kući kurčići, za van šufnudle
skužila sam odmah zašto marta ne radi od ostataka - jer ih nema
kod nas ako i ima, nema toliko za napraviti njoke
baš sam ih danas radila
Najčešće ih pravim od ostataka pire-krumpira dodam jaje, brašno, malo soli ili vegete i ispadnu dobri.