Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 76

Tema: Higijena i kulinarske emisije...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno Higijena i kulinarske emisije...

Na topicu o Ani Ugarković već je ta diskusija započela, ali je ja želim produbiti i proširiti.

Naime, iako stvarno volim gledati te emisije o kuhanju i učiti, moram s konsternacijom i tugom reći da se stvarno da vidjeti svega, o jezikovoj juhi da ne pričam, a i na onoj večeri za pet da se vidjeti svakakvih bisera.

Najviše me čudi galantna uporaba svježih jaja?!?!?! Mislim, da nisu termički obrađena...

Pa onda ta jedna daska (užas), pa prljave ruke, pa redosljed namirnica, pa prčkanje po nosu a onda po hrani (to sam vidjela isto...)... češkanje po glavi, otiranje o zamazanu pregaču i onda estetsko slaganje salatice po tanjuru, prčkanje po mesu rukama - da ga se složi da ljepše izgleda...

Ajme meni!

Ja fakat nisam sterilna, ali pazim na ono što su realne opasnosti.

Efekt tih emisija je da se ja sad gadim jesti bilo gdje, osim kod sebe doma.

A stvarno sam voljela jesti po restoranima.

Čak su mi i privatne kuće sumnjive...

Eto, što napravi TV...

I čudim se koliko ima neznanja i neinformiranosti...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I prodavačica u pekari se češka a još k tome uzima novce rukama pa onda tim istim rukama bez pranja i rukavica nama daje kruh. Kako ga nemožemo oprati niti dezinficirati, izuzev tostiranja, onda bi se i o tome dalo razglabati...a opet svi kupujemo kruh.

To je kao kod vožnje autom, svjesni smo kolika je mogućnost saobraćajke, daleko veća nego avionske nesreće no ipak sjedamo u auto - voziš razumno i pažljivo, koristiš remen i autosjedalice...tako je i s restoranima, preuzimaš rizik. Ja nedam djeci jesti semifredo u Bubizzeriji ali ga ja uvijek jedem i znam da mogu pobrat salmonelu ali riskiram svoje zdravlje, ne njihovo. Od emisija gledam samo Anu, ono ostalo nema kulinarsku vrijednost za mene - a gledam je zbog recepata ne zbog daske tj. dasku nisam nit primijetila, niti čačkanje po nosu, ja gledam drvo a ne šumu.
    A po rezanom mesu i ja kopam rukam, slažem batke i karabatke, koji put i kuhaču liznem da vidim jel dosta slano.

Ja se bojim saobraćajke i droge i nasilja u školi i na facebooku, al dođe to kako djeca rastu.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    I čudim se koliko ima neznanja i neinformiranosti...
    Zato Ana ima emisiju ,a ti nemaš.

Meni se uvijek sviđao Goli kuhar kad je u onim prvim emisijama kuhao pun strasti.Nije mi smetalo njegovo lickanje žlica,probavanje hrane,mješanje salate rukama , bome se ne sjećam koliko je dasaka imao...to njegovo kuhanje(i on sam) mi je bilo tako mljac!
    Eto ,i sad mi to Ifi pokvari sa temom o čistoći suđa i radnih ploha.Što napraviše godine...

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ja se brate sa Ifigenijom u potpunosti slažem, sva ta komocija kad kuhaš za druge je totalno nprihvatljiva!

Ja u svojoj kuhinji nemam kapu na glavi ali imam svezanu kosu, a o lizanju kašika i kuhača da ne govorim, od toga mi se želudac prevrće!

Krh kupujem u pekari u kojoj koriste rukavice ili bar papir. ili ga ne kupujem.

moja mama smatra da pretjerujem, možda i jesam al ne mogu drugačije

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja mislim da je to u kuharskim emisijama i napravljeno tako zato da emisija izgleda 'sočno', da to kuhanje ne djeluje sterilno. Čini mi se da je R. Bakalović negdje i kometirao kako kuhanje ne smije biti sterilno, da se tu mora mljackati, probavati, jesti prstima itd. Tako da bih rekla da je u slučaju Ane a i J. Olivera u pitanju show. Ana mi inače uopće ne djeluje neuredna osoba, upravo suprotno, pa se možda na taj način njenim emisijama pokušava dodati malo strasti i 'safta'. Koliko je to uspješno to je drugo pitanje, jer posvuda čitam kako ljudi komentiraju tu neurednost i packavost.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Nataša,Sarajevo prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se brate sa Ifigenijom u potpunosti slažem, sva ta komocija kad kuhaš za druge je totalno nprihvatljiva!

Ja u svojoj kuhinji nemam kapu na glavi ali imam svezanu kosu, a o lizanju kašika i kuhača da ne govorim, od toga mi se želudac prevrće!

Krh kupujem u pekari u kojoj koriste rukavice ili bar papir. ili ga ne kupujem.

moja mama smatra da pretjerujem, možda i jesam al ne mogu drugačije
    X

Ifigenija, svaka čast na topicu!

U današnje vrijeme neznanje je uzelo maha, a tema higijene nije tu nikakva iznimka. (Ili možda ovakvi forumi samo pomažu da se bolje vide razmjeri neinformiranosti, neznanja ili još gore, polovičnih informacija).

Slažem se da kod kuhanja za druge, a pogotovo na TV, o takvim stvarima i te kako treba voditi računa. Da bar pokažu kako PERE ruke i sve te namirnice prije nego ih ubaci u lonac... Čini mi se da nam treba novi dr. Andrija Štampar!

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moram se nasmijati , jer da se sazna što se sve radi sa hranom u restoranima, te kruhom u pekarama...itd. Bilo bi kolektivnog rig..nja.
    Mogu u pekarama stavljati rukavice koliko hoće, kad "u onoj prostoriji u koju ne vidite" gdje se mijesi kruh...ima propusta da boli glava.
    Pa nisu jednom pronašli nokat, dlake, kojekakve dijelove tijela miševa...i inih malih životinjica.
    U restoranima, o ponovnom zamrzavanju već 3 puta odmrznutog mesa, miješanju 5 dana stare goveđe juhe sa friškom....bolje da ne govorim.

Btw. Dobar tek svima koji upravo doručkuju

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa vidiš, to dokazuje koliko smo zapravo žilavi. Meni je samo par puta bilo zlo nakon jela u restoranu

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

a ja sam mislila da sam ja blesava što svaki dan komentiram upravo ovakve stvari kao da ću nešto promijeniti
    obožavam te emisije gledati, iako nam nije neki izbor na ova redovna 4 programa, pa...
    ali brate mili, može li Ana očistiti one nikte prije početka emisije
    Posljednje uređivanje od alkemicar : 05.02.2010. at 11:33

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj pituljica prvotno napisa Vidi poruku
    I prodavačica u pekari se češka a još k tome uzima novce rukama pa onda tim istim rukama bez pranja i rukavica nama daje kruh. Kako ga nemožemo oprati niti dezinficirati, izuzev tostiranja, onda bi se i o tome dalo razglabati...a opet svi kupujemo kruh.

To je kao kod vožnje autom, svjesni smo kolika je mogućnost saobraćajke, daleko veća nego avionske nesreće no ipak sjedamo u auto - voziš razumno i pažljivo, koristiš remen i autosjedalice...tako je i s restoranima, preuzimaš rizik. Ja nedam djeci jesti semifredo u Bubizzeriji ali ga ja uvijek jedem i znam da mogu pobrat salmonelu ali riskiram svoje zdravlje, ne njihovo. Od emisija gledam samo Anu, ono ostalo nema kulinarsku vrijednost za mene - a gledam je zbog recepata ne zbog daske tj. dasku nisam nit primijetila, niti čačkanje po nosu, ja gledam drvo a ne šumu.
    A po rezanom mesu i ja kopam rukam, slažem batke i karabatke, koji put i kuhaču liznem da vidim jel dosta slano.

Ja se bojim saobraćajke i droge i nasilja u školi i na facebooku, al dođe to kako djeca rastu.

Usput, prodavačica ne smije uzimati kruh rukama, nego uvijek čistim komadom papira i li posebnim, čistim hvataljkama.

Što se bolesti tiče, ja sam jednom imala salmonelu. Nadala sam se da ću umrijeti, dok sam ležala u hodniku poluživa i čekala doktora, ozbiljno. Pomisao da to još jednom prođem ja, ili moje dijete mi je užasna. O drugim bolestima koje sam vidjela na zaraznoj dok sam ležala bolje da šutim.

Naravno da nećemo krepat uvijek, npr. ako zaliješ rakijom manja je šansa da se nešto razvije. Isto tako navodno vino ubija, a pivo može potaknuti razvoj štetnih baja, i tako. Ovisi i koliko je tko jak i kolika je koncentracija zagađenja u jelu.

Ali to ne znači da možemo bit neuki, pa se ko na početku antisepse pri operacijama junačit, kao neki tadašnji "kirurzi" - kao koje su to sad gluposti!

Zdravlje je bitno, i mislim da onaj tko kuha, uči kuhati, ili se stavlja u medije da kuha itekako mora znati pravila kojima se štiti ljudsko zdravlje.

Autosjedalica isto mnogo puta zapravo nije "potrebna" - nećeš uvijek nastradat ako dijete odvedeš do grada bez sjedalice, ali onaj jedan put bi moglo biti fatalno.

Tako i u jelu.

Eto, apeliram da se na ovaj forum - gdje dolaze roditelji koji kuhaju sebi, drugima i najvažnije - djeci na vrh pod važne obavijesti stave higijenski propisi. Koji točno - dogovorit ćemo se ili odnekud kopirat. Ali ne vidim da je to kako se meso kuha manje važno od toga kad se uvodi jabuka, a kada kruška.

Posve se slažem s raznim daskama za sirovo i kuhano, ili bar pranjem između; strogim odvajanjem onoga što se termički obrađuje i onoga što se jede sirovo.

Na jednom morskom seoskom gospodarstvu kuhari su rezali lubenicu za goste istim nožem i na istoj dasci kao sirovo meso, i gdje su otvarali školjke - zamisli onaj sok od školjki na temperaturi od 35 kroz dva dana - što stvori. I sve to otvoreno iza šanka, kao da gosti uživaju?!?!?!?

Oni navodi o prljavštini u pekarama i o javašluku u restoranima me samo dalje uvjeravaju u to da u ovom narodu baš ne živi svijest o tome da je zdravlje važno. Kad idem jesti vani gledam jel imaju HACCP. I to je super sustav.

HACCP u kulinarske shoowe!

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ja mislim da je to u kuharskim emisijama i napravljeno tako zato da emisija izgleda 'sočno', da to kuhanje ne djeluje sterilno. Čini mi se da je R. Bakalović negdje i kometirao kako kuhanje ne smije biti sterilno, da se tu mora mljackati, probavati, jesti prstima itd. Tako da bih rekla da je u slučaju Ane a i J. Olivera u pitanju show. Ana mi inače uopće ne djeluje neuredna osoba, upravo suprotno, pa se možda na taj način njenim emisijama pokušava dodati malo strasti i 'safta'. Koliko je to uspješno to je drugo pitanje, jer posvuda čitam kako ljudi komentiraju tu neurednost i packavost.
    Koji su to termini? Nehigijena jednako sočno?!
    Probat se može. Ja imam metalni pladnjić, izvadim žlicom iz lonca, probam, jedem - rukama, vilicom, kakogod. Ako jedem prstima, operem ruke prije nego što čupam salatu i super. Ako je sterilno, neka je sterilno.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    X

Ifigenija, svaka čast na topicu!

U današnje vrijeme neznanje je uzelo maha, a tema higijene nije tu nikakva iznimka. (Ili možda ovakvi forumi samo pomažu da se bolje vide razmjeri neinformiranosti, neznanja ili još gore, polovičnih informacija).

Slažem se da kod kuhanja za druge, a pogotovo na TV, o takvim stvarima i te kako treba voditi računa. Da bar pokažu kako PERE ruke i sve te namirnice prije nego ih ubaci u lonac... Čini mi se da nam treba novi dr. Andrija Štampar!
    Novi Andrija Štampar je HACCP. Živio HACCP.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pa vidiš, to dokazuje koliko smo zapravo žilavi. Meni je samo par puta bilo zlo nakon jela u restoranu
    I to je kao smiješno? Dovodit sebe u opasnot da bi afirmirao nečiju aljkavost?!

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Što se bolesti tiče, ja sam jednom imala salmonelu. Nadala sam se da ću umrijeti
    Možda baš zbog ovog imamo takav stav, ja sam se čak dvaput otrovala hranom

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Emisije o kojima govorimo su SHOW, televizijski kulinarski show, ne emisije o zdravlju.
    Što hoću reći je da je očito nečija percepcija (ljudi koji rade te emisije, zato sam spomenula Bakalovića) da kulinarski show ne izgleda sočno saftno i strastveno ako je sterilan, i da to mljackanje, lizanje, nehajna upotreba suđa dolaze radi takve percepcije. Cijeli image J. Olivera je da je on nekakav razbarušeni ulični dečko pa je i njegov show napravljen tako da sve skupa djeluje nehajno otkačeno i neformalno. Mislim da su ljudi koji rade Aninu emisiju išli u tom pravcu (što je po mom mišljenju pogrešno jer ona uopće nije osoba koja se uklapa u takvu koncepciju). No ono što želim reći je da te emisije ne izgledaju tako zato što su oni stvarno zmazani kuhari, nego zato što netko misli da se to ljudima tako sviđa.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Zato ja kad jedem u restoranu obavezno naručim i coca colu.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja uopće ne jedem po restoranima jel su mi preskupi.
    Jedem samo u onima brze hrane poznatog inozemnog lanca ,čula sam da tamo imaju puno bolje kontrole.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imam jednu dasku, češem se dok kuham, svakakve namirnice diram od jednom i tko zna što još sve ne radim a da nisam ni svjesna, ajme meni ozbiljno ugrožavam zdravlje i živote svoje obitelji! Pod hitno idem kupiti još jednu dasku za početak

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja kad gledam te kulinarske emisije uopće ne primjećujem to što vi primjećujete.
    Ne zato što sam aljkava ili zato što mi higijena nije bitna, već zato što me u takvim emisijima zanimaju jedino recepti koje ću pripremati ja u svom domu.
    Volim Večeru za 5 jer ima zanimljivhi stvari za nas smrtnike, onako uobičajene, a opet svakakvih ideja pokupiš.
    Ana mi je prezahtjevna s namirnicama.
    Jedino kaj mi je fuj je Jezikova juha jer se tu radi o restoranima.
    Doduše, sada bar znamo u koje definitivno ne treba ići...
    Ali ni inače ne idem po restoranima jer su mi skupi, rijetko kada, ali do sada nisam imala nikakva loša iskustva.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

meni je higijena u kuhinji od velike vaznosti - to je i razlog sto ne volim jesti svugdje. a i od djetinjstva slusam o neispravnim uzorcima iz raznoraznih ugostiteljskih i slicnih objekata...
    nikako ne volim vidjeti da neko istom kasikom proba hranu vise od jednom, ako kuha za druge. ja mogu probati i 200 puta, na koncu ide samo u moj zeludac.

u biti, nastojim ne obracati paznju na nesavrsenstva u kulinarskim emisijama, ali se zna desiti da primijetim nesto sto mi se ne svidja. ipak, pamtim samo recept

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja bih potpisala Mimu. Radim upravo na jednom priručniku iz javnog zdravstva i u principu su svi ti mikrobići i bakterije koje poližemo s prstiju sasvim neštetni (salmonela, listerija, toksoplazma i sl. je nešto sasvim drugo, ne možete ih dobiti tek tako, jer ste pojeli pecivo u tramvaju ne opravši ruke).
    Btw, kad sam pitala jednu od autorica priručnika zašto ne jede ribu, rekla je da je doktorirala na parazitima u ribi i otada joj nije palo na pamet jesti ribu. No, mislim da bi tako bilo da je doktorirala na parazitima u bilo kojoj vrsti hrane.
    A kulinarske emisije su show i mislim da higijena tu nije u prvom planu ne zato što je inače nevažna, već ne bi bilo zanimljivo da gledamo kako kuhar/ica svakih pet sekundi pere ruke (ko što, recimo, radimo doma).

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj wewa prvotno napisa Vidi poruku
    u biti, nastojim ne obracati paznju na nesavrsenstva u kulinarskim emisijama, ali se zna desiti da primijetim nesto sto mi se ne svidja. ipak, pamtim samo recept

Cilj emisije jeste prenijeti recept, a ne upozoravati na bolesti koje bi nas pritom mogle dohvatiti.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Imam jednu dasku, češem se dok kuham, svakakve namirnice diram od jednom i tko zna što još sve ne radim a da nisam ni svjesna, ajme meni ozbiljno ugrožavam zdravlje i živote svoje obitelji! Pod hitno idem kupiti još jednu dasku za početak
    "Separate raw chicken from other foods.
    Immediately after preparing it, wash your hands with soap and water, and clean anything you or raw chicken touched.
    To kill harmful bacteria, cook chicken to at least 165° F.
    Don’t return cooked meat to the plate that held it raw."

http://www.consumerreports.org/cro/f...7_chick_ov.htm

Ne znam zašto je to smiješno

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ahh, televizija je odavno prestala biti edukacijski medij (čak i državna) i postala komercijalni. Nema razloga za optimizam.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Što se tiče "Kod Ane" meni je sasvim ok, od kad nema onog Bakalovića koji j enon stop sve oblizavao i dirao prstima, i nakon toga imao masnu bradu. On mi je baš bio ljiga.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

slazem se s mimom da je to show a ne javnozdravstvena kampanja
    a srecom, nisu izabrali da je domestos sponzor
    onda bi i show drukcije izgledao

ja kad jedem vani, bilo s nogu bilo u nekom restoranu, bilo kod frendica i obitelji, znam da jedem s rizikom da je netko nesto polizao ili da nije oprao ruke
    i to mi je prezivljiv rizik, mada mi se kad nisam gladna, evo sad, riga na tu pomisao
    ali kad sam tamo, ne pada mi na pamet ubijat se tom mislju i manje uzivat u pripremljenom sve dok me ne omete neki estrem (kad netko umoci jednom pregrizlu stapku celera ili cipsa u zajednicki dip ili zabije svoju oblizalu vilicu u moju salatu da zgrabi moju mrkvu, ili kad prelomi svojim prstima pola moje snite kruha), tada najcesce ne mogu nastavit uopce jesti
    svjesna sam pritom da to moje gadjenje, a koje nije glumljeno, stvarno je i moje je i ne da mi se na psihoterapije da ga mijenjam, najcesce nailazi na nerazumijevanje okoline pa sam ih sa svojim neurozama zato dobro upoznala prije

tako bi i ti ifigenija trebala
    a umjesto da gledas kulinarski show, gledaj monka

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

meni sva ta prica oko higijene u kuhinji koji ovdje zagovarate je romatnicna, ali i istovremno SF. meni izgleda kao u onim americkim filmovima iz 50-tih kad zena sva sredjena docekuje muza s posla i sve je idilicno. i ja bi tako zivjela ali ne zivim.
    imam vise daski doma, ali ne zato da bi imala jednu za povrce, jednu za meso, jednu za ne znam sto jos. meni to ide po jelima, ako ih istovremeno kuham. dakle na istoj dasci cu iskeckati i luk, i meso i mrkvu ako radim rizi bizi, a na drugoj cu sjeckati nesto sto radim paralelno. ne znam da li operem ruke nako sjeckanja mesa , koristim zlice za isprobavanje i to je nesto sto mijenjam, jer kad probam nesto automatski je spustim u sudoper, ali mi se ne vadi iz njega pa izvadim drugu, ali kad jedem nutellu iz teglice istu zlicu cu uroniti vise puta u tu teglicu jer nisam disciplinirana da stanem na jednoj zlici . kulinarske showe ne gledam ne zato sto ne zelim nego su u neko doba dana kad meni ne pase.
    a prica o tome kad nesto radis da ti se zgadi je kod mene funkcionirala samo kad sam slusala mikrobiologiju namirnica. poslije toga nisam jela ali doslovno par godina: domaci dzem, sir bilo kakve vrste, piletniu, bilo sto je je domace tipa kobasice, kulen i sl. tako da kad sam poslozila svoje kockice u glavi sad normalno to jedem.
    ponekad mi se znalo dogoditi da sa sendvicem u ruci uletim u labos. sto niti je pametno niti je higijenski niti je dozvoljeno, ali eto ni kad sam radila s mikricima, ni sa kemikalijama to me nije diralo.
    evo jucer sam bila u jednom labosu u kojem nas se naslo par raznlicitih struka i meni je poceo curiti nos. kako nisam imala maramicu uzela sam toaletni papir sa laboratorijskog stola i obrisala nos. jedan dio ljudi se zgrozio nad mojim djelom jer eto oni u tom labosu rade razne gadarije pa to je fuj, a isti bi nesto drugo napravili sto bi meni bilo van svake pameti.
    dakle sve je stvar percepcije.
    a trovanje hranom je nesto sto nas moze docekati na najneockivanijem mjestu, i to je rizik koji moramo preuzeti, bas kako je neko gore napisao kao kad vozimo auto.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nikad mi ove stvari o kojima pišete nisu pale na pamet. Imam samo dvije daske za rezanje, veću i manju. I češkam se dok kuham, i ližem kuhače dok kuham... U biti kad ovo sve čitam, ja sam vrhunac šlampavosti i neurednosti. Sad me sram .

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj gita75 prvotno napisa Vidi poruku
    Nikad mi ove stvari o kojima pišete nisu pale na pamet. Imam samo dvije daske za rezanje, veću i manju. I češkam se dok kuham, i ližem kuhače dok kuham... U biti kad ovo sve čitam, ja sam vrhunac šlampavosti i neurednosti. Sad me sram .

ti si samo normalna
    mi druge smo neuroticne
    utjesno je samo to da i ti imas koju

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Joj, ja sam stručnjak ovakvih nekakvih tema gdje dođe do izlistavanja po čudnim kriterijima.

Češkanje je možda ružno za vidit, al nikakve štete od njega.

Čak ni probavanje hrane s kuhačom uvijek istom nije problem ako se jelo kuha - što ne rikne na 100 stupnjeva neće nikad i nikako.

Ali jedna te ista daska za kuhano, sirovo, meso i povrće je stvarno problem. I nepranje ruku.

I ona parola - domaće je domaće - to je isto problem... Elem, veterinari iz naše obitelji bi tijelom svojim i životom stali između nekoga tko bi jeo vrhnje s placa ili sir i dotičnih proizvoda. Bolje da ne znate u kojim uvjetima i s kojim prekršajima protiv higijena i zdravlja se to ponekad radi. Kod mene doma - samo sterilne tvornice i njihovi proizvodi...

Ne, čačkanje nosa nije toliko problem, koliko npr. da se ne čeka da kravina sisa ozdravi, nego se mlijeko puno i bakterija i antibiotika muze i od toga se pravi "DOMAČE". Da krepaš! I onda ženice liječe djecu homeopatijom a djeca jedu kravlje antibiotike i bakterije. Uslast... Srećom pa je priroda mudra i ima svoje mehanizme obrane (npr. bakterije mliječno kiselog vrenja...),, ali opet. Što nije u redu - nije u redu.

I niz je beskonačan.

Zato mislim da bi se neumorno trebalo govoriti i pokazivati ono što ulazi u obavezni zdravstveni standard... pogotovo na TV... ako kuhari rade svinjarije na TV - što se radi iza kamera... užas!

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ne, čačkanje nosa nije toliko problem, koliko npr. da se ne čeka da kravina sisa ozdravi, nego se mlijeko puno i bakterija i antibiotika muze i od toga se pravi "DOMAČE".
    Nažalost, više nema mlijeka ni mesa bez antibiotika i hormona, bilo domaće ili industrijsko (moj jedan profa tvrdi da je u tom pogledu industrijsko gore nego domaće, jer se antibiotici daju i preventivno, o hormonima da ne govorim). Postoje maksimalno dopuštene količine regulirane zakonima (MDK ili NDK kratica u stručnoj terminologiji) koje ne bi trebalo prijeći kad je riječ o antibioticima i hormonima, ali je činjenica da se oni nalaze baš u svoj životinjskoj hrani. No, to je već za neku drugu temu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meni je jezikova juha otvorila prozor u svijet koji doista postoji :/
    a ja to dosad nisam imala prilike vidjeti jer uđem u restoran s one prednje strane i interijer mi se više il manje sviđa, al sam držala da je kuhinja ipak ok :/

ah, ima jedna pekara u kojoj sam ima par god vidjela miša, ne mogu preć preko toga

A "Kod Ane" mi je show i nisam joj vidila prljave prste ni nokte...zapravo, nisam ni gledala...jer preletim preko te emisije na ubrzano, valjda sam samo jednu emisiju pogledala cijelu u miru...ipak su mi djeca još premala da budem detaljnija.
    Kad kuham za sebe, obitelj, oblizujem se bez ustezanja...kad dolaze gosti nisam. Eto

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja obozavam monka

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

pogledam ponekad ''veceru za 5'' i ''kod ane'' (jel se sad tako zove ili kako?? neman pojma). uopce nisam primjetila ovo o cemu pisete.
    ja iman samo jednu dasku i ta jedna mi je dosta. pa necu kuhati sljedove od 5-6 jela!! do iduce upotrebe se ionako opere u masini.

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ona obožava monka - hahahahaha! rikavam!!!!!!!!!!!

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Te emisije kod ane i večeru za pet samo povremeno pogledam, primjetila sam štošta, ali sam isto tako svjesna da toga ima i po restoranima, pekarama i .... svuda
    Bila sam u jednom službenom posjetu jednoj velikoj pekari, nisam mogla vjerovati da su mogli dobiti HACCP. Jedan kolega nam je pričao kako je u jednoj pekari ( zemlja EU) vidio osušenog miša, što to znači? Imaju HACCP.
    Vjerujem da Ifigenija zna puno značenje HACCP. Može to sve biti pod kontrolom i postojati razni zapisi, osnovni problem je kućni odgoj čovjeka. Tko može znati i kontrolirati svakog radnika da li je nakon toaleta oprao ruke, pa i ako ih kao dezinficira, tako ih brzo provuče kroz otopinu da to i nema učinka.
    Ne jedem po restoranima ako ne moram, od susjeda i rodbine znam kako koja diše i što mogu uzeti. Ne uzimam sve i kod svih što mi se ponudi. Nisam pretjerano osjetljiva ali polizivanje i prljavštinu ne toleriram.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je fascinantno koliko reklame za sredstva za čišćenje utječu na podsvijest.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ovako i kod mene. Samo što mene nije sram, ja to smatram normalnim.
    Inače, u restoranima nikad ne jedem, u fast foodovima nekad ljeti i to s ogromnim guštom. I hebe mi se što su radili prije s tim, ako krepam od nečega bar ću krepati sretna, sa hamburgerom u ustima

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je fascinantno koliko reklame za sredstva za čišćenje utječu na podsvijest.
    Ajd molim te ovo objasni.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj kalimero prvotno napisa Vidi poruku
    Bila sam u jednom službenom posjetu jednoj velikoj pekari, nisam mogla vjerovati da su mogli dobiti HACCP. Jedan kolega nam je pričao kako je u jednoj pekari ( zemlja EU) vidio osušenog miša, što to znači? Imaju HACCP.
    HACCP se sustav samokontrole. Pa sad ti pusti nas Balkance da se samokontroliramo

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam dosta opsesivna oko higijene u kuhinji. Mislim da je to dijelom i zato što dugo godina nisam kuhala meso, pa ga se sad bojim kao kakvog kemijskog oružja. Zato imam različite daske za meso/povrće, dasku za povrće isto čistim između dva različita povrća (to je makrobiotička fora), nož stalno perem, ruke, perem, spužvice bacam svaki čas itd.
    Ali recimo vani jedem bez razmišljanja, a tako i kod drugih ljudi, iako sigurno ima svega, no uopće ne razmišljam o tome, i kao što već rekoh samo mi je jednom ili dvaput bilo zlo

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

x

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moje dijete je imalo salmonelu. Ulovila sam ga da na igralištu pije vodu iz slavine koju znaju oblizivati i cucki, dok sam se okrenula za drugim djetetom. Eto, nije mi palo na pamet da mu kažem NE TO RADITI.... Imao je tada 6 godina. Provela sam 3 mjeseca na bolovanju radi toga. Ne pada mi na pamet da zanemarim mjere opreza... a opet se dogodi ovakva stvar.

S druge strane, ako je televizija javni medij, trebalo bi povesti mrvicu računa i o toj edukativnoj komponenti, kroz te emisije ili neke druge. BOme smo počeli jako jaaako zanemarivati higijenu (vidim u školi, nažalost, navike druge djece - učiteljice muku muče dok ih privedu pranju ruku...). Katastrofa!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Prije par mjeseci u jednom tc, mimoišla sam se u wc za kupce sa tetom koja je radila tamo.
    U svojoj uniformi s kapicom na glavi, žena je izašla iz wc, produžila pokraj umivaonika i izašla van.
    Uredno otišla iz pulta i u kuhinjicu gdje se rade svakojake ukusne delikatese.
    Imaju HACCAP, sanitarci ih redovito obilaze, ali kao što netko reče....kućni odgoj.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja sam nasla nokat u sladoledu u slasticarni. zapeo mi izmedju prednjih zubi....

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam nasla nokat u sladoledu u slasticarni. zapeo mi izmedju prednjih zubi....
    I ja , no prošla sam bolje, uočila sam ga prije nego što mi je zapeo. Prošlo je sedam godina dok sam opet kročila u istu slastičarnicu.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mene čudi da one za "Večerom za pet" ne informiraju kako se pravilno drži pribor za jelo?!
    Također sam prijetila da kuhar nad ogromnim loncem (dakle jelo će jest više ljudi) kuša jelo kuhačom i onda je opet stavi u jelo i slično.
    Radila sam sezonski u jednom restoranu.....!

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    X
    A ja još u istoj kutiji držim drvene boje, pastele i flomiće. Ifi, dođeš na kavu i kolače?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Što se tiče spornih daski, imam ih više komada, baš bih voljela imato one lijepe debele raznobojne svaku za drugu namirnicu, ali ih realno nemam kud u kuhinju staviti.
    Imam plastične i staklene daska, ali obično za jedan obrok režem na istoj daski, ali po redoslijedu.
    Prvo povrće, pa na kraju meso i onda daska ide u perilicu suđa.
    Noževe imam posebne za jedno i drugo.
    Za povrće one male oštre koje kupiš na sajmu 5 komada 10 kuna i meni nema boljih za rezanje voća i povrća, jer su oštri i tanki, a za meso imam veliki teški nož i njime režem samo meso.
    Ne zamaram se ako je netko probavao jelo a kod njega sam na ručku, jer pretpostavljam da se su bakterije pokrepale na visokoj temperaturi, ali zato uvijek prva nagrabim salatu, da ne dođem u situaciju kad svi grabe svojom vilicom iz iste zdjele - to mi se gadi.

LoveLight avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

I ona parola - domaće je domaće - to je isto problem... Elem, veterinari iz naše obitelji bi tijelom svojim i životom stali između nekoga tko bi jeo vrhnje s placa ili sir i dotičnih proizvoda. Bolje da ne znate u kojim uvjetima i s kojim prekršajima protiv higijena i zdravlja se to ponekad radi. Kod mene doma - samo sterilne tvornice i njihovi proizvodi...
    Ja jedem sir i vrhnje sa placa sigurno 30 god. i nikad nista.
    E da samo znas sta sve stavljaju u proizvode iz sterilnih tvornica da im produze rok trajanja. Pitam se kako svjeze mlijeko moze ostati svjeze (kako reklamiraju) 10 dana?
    A posto mogu birati, ja i dalje navijam za sir i vrhnje sa placa sa nesto bakterija (na koje je moje tijelo uostalom naviklo), nego za kemiju koju stavljaju u proizvode sterilnih tvornica

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •