Results 1 to 37 of 37

Thread: njoke

  1. #1
    kate's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,702

    Default njoke

    1kg krumpira u ljusci
    1 vrecica parmezana
    2 jaja
    300g oštrog brašna
    (u topli zgnjeceni krumpir,nikako vruci)


    U dosta slane vode dok ne isplivaju

    kako to vi radite?

  2. #2
    buby's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,873

    Default

    kupovne

  3. #3
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Kad od rucka ostane pire-krompira!

  4. #4
    kate's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,702

    Default

    ma da

    ali jel ima neka varijanta da se ubaci nesto pa da budu zelene i te fore

  5. #5

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    pomiješ krumpir sa kuhanim špinatom(blitvom) usitnjenim.

  6. #6
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Kad od rucka ostane pire-krompira i spinata!

  7. #7
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default Re: njoke

    Quote Originally Posted by kate
    1kg krumpira u ljusci
    1 vrecica parmezana
    2 jaja
    300g oštrog brašna
    (u topli zgnjeceni krumpir,nikako vruci)


    U dosta slane vode dok ne isplivaju

    kako to vi radite?
    ja ne dodajem parmezan, a stavljama margarin/maslac i malo soli.
    mjere radim uvijek odoka, otprilike bi moglo biti ovako kako si i ti navela

  8. #8
    sladjanaf's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    1,950

    Default

    uvijek kupovne!

  9. #9

    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    199

    Default

    Ja umijesim krumpir i brasno ( bez jaja radim zbog male) i nitko nije primjetio nikakvu razliku!!

  10. #10
    snoopygirl's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    dalmacija
    Posts
    1,201

    Default

    moja nona radi taj recept s kumpirom (krumpir kuhat u kori, jedno jaje na kilu, kilu ipo kumpira, krumpir se dobro zgnjeći, dodat malo margarina, soli i brašna kolko popije, mjesit dok je toplo, a da bolje popiju šug, palcem se pritisnu u sredini i provaljaju na ribežu), a sveki radi nekakve s mljekom i brašnom, baš ću je pitat recept pa vam javim. Meni su od kupovnih najbolje kplus, (ispričavam se, nije reklama), najbolje upiju šug, probali smo sve druge, sve su nekako brašnaste. Recimo uz pašticadu su najbolje svekine, onda sljede nonine pa kupovne. Za umake od sira i vrhnja i sl, najbolje su kupovne. Uz savur od divljači samo nonine.

  11. #11
    darva's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    388

    Default

    Za one koji prave domace njoke, molim pomoć. Ja još uvijek nisam ta, spremam se za prvi pokušaj
    Taj dan kad mi trebaju njoke (rođendanska narudžba) nisam ih u mogucnosti napraviti.E sad, je li pametnije smjesu napraviti prethodni dan pa drzati u frizideru ili par dana ranije pa smrznuti? I ima li to uopce smisla, oće li biti tvrdi? S obzirom da je prvi put....

  12. #12
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Starinski recept za njoke- napravljeni mnoštvo puta.
    Oko 1 kg krumpira ( za 4 osobe) oguliti i skuhati u slanoj vodi.

    Kad je kuhano dobro zgnječiti ( da ne ostanu komadići krumpira) na dasci ili stolu, probati da li je dovoljno slano i ostaviti da se gotovo skroz ohladi. Ako je krumpir topao traži više brašna, pa su njoki tvrdi. Nikakva jaja ni išta drugo.

    Posipati brašno po krumpiru, ja ga nikada ne važem nego stavljam malo po malo, pa dok tijesto ne dobije finu teksturu- ni da se raspada, ni da se lijepi. Praksom se to fino nauči.

    Napravim kobasicu na lagano nabrašnjenoj površini, promjera oko 2 cm i režem ukoso svakih oko 1,5 cm. Kad imam vremena prođem ih preko ribeža, ali super su i ovako.

    Bitno je da voda jako kuha dok ih stavljate unutra. Znači ne sve odjednom, nego po malo da stigne zakuhat opet voda dok uzmete druge njoke, ali opet ne prepolako da ne bi oni prvi bili već skuhani.

    Kuhate par minuta u puno slane vode dok njoki sami ne isplivaju. Zatim se procijede pod mlazom hladne vode ( da odmah prestane kuhanje) i pomiješa sa saftom.

    Najjednostavniji recepti su obično i najukusniji, a nakon par pokušaja svatko nađe svoj najbolji način. Prijatno!

  13. #13
    anitak's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    243

    Default

    Beti koliko njoka ispadne od te količine ?

  14. #14
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by anchi pp View Post
    Kad od rucka ostane pire-krompira!
    X

  15. #15
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by darva View Post
    Za one koji prave domace njoke, molim pomoć. Ja još uvijek nisam ta, spremam se za prvi pokušaj
    Taj dan kad mi trebaju njoke (rođendanska narudžba) nisam ih u mogucnosti napraviti.E sad, je li pametnije smjesu napraviti prethodni dan pa drzati u frizideru ili par dana ranije pa smrznuti? I ima li to uopce smisla, oće li biti tvrdi? S obzirom da je prvi put....
    Frižider nikako. Ili odmah skuhati ili smrznuti.

  16. #16
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Dakle, da ja od ostataka pirea skuham njoke, mislim da bi mene pojeli kao dodatak...
    Uvijek stavljam jaja, brasno(oštro) i sol i to u vruc krumpir.
    Dosad mi se jednom dogodilo da sam radila krumpir tijesto i da se zbog vrste krumpira (valjda) nije dalo umijesiti, odnosno bilo je gnjecavo i odvratno.

  17. #17
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Quote Originally Posted by anitak View Post
    Beti koliko njoka ispadne od te količine ?
    Tuperware plava zdjela od pet litara je moja posuda za serviranje njoka.
    Znači otprilike toliko kad pomiješam sa saftom.

    Nisam ih nikada smrzavala, ali mislim da se mogu smrznut, ali paziti da se ne zalijepe. Bit će ružni.

  18. #18
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Smrzavaju se tako da ih se poreda na pobrasnjenu tepsiju, stavi u skrinju da se smrznu i onda smrznute u prebaci u vrecicu. Tako zadrze oblik i ne pretvore se u kasu kad ih skuhas.

  19. #19
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    cure su ti sve rekle, a za vizualni dojam uguglaj giorgio locatelli gnocchi...ima na you tubu pa mozes pogledati.

  20. #20
    Mellyca's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Pula/ Linz
    Posts
    697

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Frižider nikako. Ili odmah skuhati ili smrznuti.

    Zasto ne u frizider???
    Mi obicno znamo napraviti vise, pa jedemo dva-tri dana, kada ih zelim zgrijati jednostavno ih stavim u prokuhanu vodu na min-dvije, procijedim i budu mi kao da sam ih sada napravila svjeze. Ali to jer sam mislila da im ne smeta ako odstoje u frizideru dan dva..

  21. #21
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    Samo od krumpira i brašna radimo i mi, djeca i ja, to nam je zadnje vrijeme omiljena zabava
    Jako su im fini!

  22. #22
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Probala sam ja jednom napraviti tijesto za njoke par sati unaprijed,
    sve se razvodnilo, morala sam baciti.
    Dakle, ili odmah skuhati, ili zalediti, ovako kako je Marta rekla.
    Najbolji krumpir za njoke je bijeli, onaj malo brašnasti.
    Jedan mali trik;
    kada umijesite tijesto, razvaljajte ga na jedan do dva cm debljine,
    pa režite trake iste širine,
    dobili ste već gotove "kobasice" za rezanje, samo što si četvrtkaste u presjeku,
    malo ih skrolajte prstima, narežite i voila´...

  23. #23
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Mellyca View Post
    Zasto ne u frizider???
    Mi obicno znamo napraviti vise, pa jedemo dva-tri dana, kada ih zelim zgrijati jednostavno ih stavim u prokuhanu vodu na min-dvije, procijedim i budu mi kao da sam ih sada napravila svjeze. Ali to jer sam mislila da im ne smeta ako odstoje u frizideru dan dva..
    Ne smeta, ali to više nije ...to. Gube na okusu i nekako "odrvene". Ne znam. Nisu mi više fine.

  24. #24
    darva's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    388

    Default

    Hvala cure. Sutra se bacam na posao

  25. #25
    Mellyca's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Pula/ Linz
    Posts
    697

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Ne smeta, ali to više nije ...to. Gube na okusu i nekako "odrvene". Ne znam. Nisu mi više fine.
    aaa, ja mislila tko zna zasto... Meni budu fine i tako, uopce ne osjetim neku razliku u okusu

  26. #26
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Dakle, da ja od ostataka pirea skuham njoke, mislim da bi mene pojeli kao dodatak...
    zasto?
    nama cesto ostane i ja napravim kurcice
    ne znam oce li me editirat, č pa ć

  27. #27
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Zato što pojedu njoka od kile i po krumpira bez pardona. A ostaci od pirea, pobogu, šta je to uopće? Zapravo se ne sjecam kad je kod nas ostalo pirea, jer pod a) ne pravim ga baš često, a pod b) prozdru sve osim karfiola i uvijek gledaju jedan drugom u tanjur.

  28. #28
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    nda, cim mm kuha ivar i ja se bojimo da je i pire negdje sa strane
    a kako bi ivar rekao - ti kuhas bolje, ali on kuha redovito

  29. #29

    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    300

    Default

    Quote Originally Posted by ivarica View Post
    nda, cim mm kuha ivar i ja se bojimo da je i pire negdje sa strane
    a kako bi ivar rekao - ti kuhas bolje, ali on kuha redovito

  30. #30
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Quote Originally Posted by ivarica View Post
    zasto?
    nama cesto ostane i ja napravim kurcice
    ne znam oce li me editirat, č pa ć

    Prosvijetli nas, jel ti to praviš neke kurčiće...

  31. #31
    darva's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    388

    Default

    , vidit ćemo kako ce se moji zvati i na šta će ličiti
    A ja mislila da su Martini profinjeni pa ne žele njoke od ostataka
    Tako je nekako i kod nas, mi ne znamo za ostatke

  32. #32
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    Quote Originally Posted by piplica View Post
    Prosvijetli nas, jel ti to praviš neke kurčiće...
    da, zamijesim ostatke pirea s jajima, brasnom i malo pp pa ih prigam u ulju
    tetka me ucila ko malu da se to zove kurcici

  33. #33
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    pravim 2 vrste njoka, klasično s jajima, ili u topal krumpir stvim maslac i bršno i zamjesim , dakle bez jaja

  34. #34
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ivka, dobra ti je tetka.

  35. #35
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Quote Originally Posted by ivarica View Post
    tetka me ucila ko malu da se to zove kurcici
    mi smo to ipak zvali pimpeki, i tak i moji zovu

  36. #36
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    i ja sam ih kao mala zvala tim prostim imenom, baka me naučila
    u kući kurčići, za van šufnudle

    skužila sam odmah zašto marta ne radi od ostataka - jer ih nema
    kod nas ako i ima, nema toliko za napraviti njoke
    baš sam ih danas radila

  37. #37
    katarinam's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Posts
    610

    Default

    Najčešće ih pravim od ostataka pire-krumpira dodam jaje, brašno, malo soli ili vegete i ispadnu dobri.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •