Stranica 3 od 7 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 350

Tema: Preseljenje u Dublin

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Samo mi je čudno kako uopće još ima koga u RH kad je vani tako divno.
    Zato što ljudi nemaju novaca ni za kartu do Irske, kamoli za početak novog života. Ja sam sigurna da bi se dogodilo masovno iseljenje iz Hrvatske da se ljudima osigura nekakav početni kapital.

S kim god sam pričala od ljudi koji žive vani, a znam ih stvarno puno, od Njemačke, Mađarske, Belgije, Švicarske, Austrije..svi žive normalno, mi preživljavamo. Dovoljno je kad vidiš koliko često mijenjaju aute, stanove..Kaže mi jedna što živi u Njemačkoj već jako dugo (ona radi u dućanu, muž u tvornici) kako je u njihovoj zgradi, odmah do njihovog stana postojao stan koji se iznajmljivao svakakvim ljudima. A nju je bilo strah jer je bilo i problematičnih i svakakvih. Pa su onda oni kupili taj stan. Uredili su ga (ne s namještajem iz Ikee i Mime nego uložili puno desetaka tisuća eura) i iznajmljuju ga. ovi drugi, moji susjedi koji žive u Švicarskoj imaju svoju kuću tamo a ovdje su sagradili kuću sa šest (Š E S T) stanova, opremili je vrhunskih materijalima, namještajem a jedan stan im je samo igraonica (kompjuteri, bilijar, pikado, fliper itd). Ovdje dolaze nekoliko puta godišnje. Pazi, mi nebi imali novce ni za kartu do Švicarske. Jedna se udala za Mađara i priča mi o njihovom sistemu nakon poroda. Koliki im je porodiljni, dječji, kako je sve organizirano da se potiče natalitet (beneficije na više djece), kako je hrana, pogotovo dječja oprema strašno jeftina, naspram našim cijenama. Nadalje..imam prijatelja u Australiji. radi kao bauštelac i odavno je već kupio kuću i žive ko carevi. Austrija-mama ima dvoje djece, bira sebi satnicu koju će odrađivati tjedno. Dobila je otkaz i sa biroa plaću od koje me glava zabolila kad sam čula Ma meni je dovoljno to što svi ti ljudi dolaze ovdje nekoliko puta godišnje. Aj ti odi par puta ghodišnje vani i boravi tamo po dva, tri tjedna.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Trina, moji frendovi imaju ista takva iskustva, vani se živi bolje i za prosječnog Hrvata sigurno bi život bio ugodniji i lagodniji.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

to i ja kazem, ne trebaju mi kucerine i viletine i sl. ali zelim da ne planiram odlazak u HNK jednom godisnje u proracunu za godinu zajdeno s registracijom auta. da ne odlazim na plitvice jer je taj tjedan, vec recimo u poljece ili zimu kad sve smrzne.
    ova recesija, kriza ili ti ga depresija traje predugo. vise nema sloja drustva koje nije okrznula ili ranila. niko od nas ne trazi kruha preko pogace, ali je i pogaca postala kao kolac.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Još sam zaboravila reći, mi U Dalmaciji se još nekako i koprcamo jer većina nas živi od turizma, a kad čujem ljude iz npr Slavonije..meni nije jasno kako ti ljudi uopće preživljavaju. Mi imamo dva apartmana, mužev posao je direktno vezan za turizam..i opet jedva spajamo kraj s krajem. Katastrofa.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Preseljenje u Dublin

Imam susjeda koji je cijeli radni vijek odradio u BMW- u i dok je radio mijenjao je aute na godišnjoj bazi.
    Sve BMW i sve mrak makine.
    I onda je otišao u mirovinu i došao sa starom Kiom.
    I pitaju ga susjedi što se desilo, gdje je BMW?!?
    A on odgovara:" nije to bilo moje, ja sam to posudio u firmi na što sam kao zaposlenik imao pravo. Sad više ne radim i nema posuđivanja"
    Isto tako mnogi izvana pa i ovdje uzimaju aute na lizing pa vrate i uzmu drugi, treći...
    Vani je to normalno.
    Ali taj auto nije vlasništvo vozača, već lizing kuće, a vozač ga je posudio i plaća mjesečno za to.
    Hoću reći; nije sve baš onako kako se čini.
    Jer ako netko stalno mijenja aute, ne znači da je za svaki iskeširao 20 000€ +
    Posljednje uređivanje od Tanči : 12.11.2014. at 11:21

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ne razumijem što je lošeu tome. prvo čovjek je bio ovdje, ja tamo ne mogu, posudili mu auto, meni nitko neće ni kiju posudit, dapače... pola hrvata strepi od ovrhe i deložacije pod redovno

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I da, znam i ja da je kod susjeda jelo slađe, a trava zelenija, ali baš da je toliko- nije.
    Ovi koji su otišli pišu:" u početku je bilo teško, sad je ok.."
    Naravno kad su se navikli.
    Opet kažem nek proba tko hoće.
    Moj muž je probao i je, zaradio je za stan u pet godina i imao je dobru plaću, ali mu nisu pohani piceki padali s neba, a dok je radio u Austriji svaki Austrijanac je imao veću plaću od njega, a posao isti.
    I nismo mogli ni onda, kao ni sada kupiti sve i priuštiti si sve što smo željeli.
    Sve je stvar prioriteta.
    I meni nije problem prilagoditi se i po magli ići na Plitvice.
    Imala sam u životu i jako, jako malo, i srednje i puno i uvijek sam se isto ponašala.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    ne razumijem što je lošeu tome. prvo čovjek je bio ovdje, ja tamo ne mogu, posudili mu auto, meni nitko neće ni kiju posudit, dapače... pola hrvata strepi od ovrhe i deložacije pod redovno

A gdje sam rekla da je loše?
    Samo sam navela primjer kako su ljudi mislili da on te aute kupuje i mijenja non stop, a zapravo nije tako.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I meni nije problem prilagoditi se i po magli ići na Plitvice.
    Imala sam u životu i jako, jako malo, i srednje i puno i uvijek sam se isto ponašala.
    Mi bili prošli vikend, prelijepo vrijeme, ulaznica za odrasle 55 kn, dječje neka sića. Ne mora se svakamo usred sezone.
    U puno stvari se slažem s Tanči, nije da vani baš cvjetaju ruže, tko želi dobro živjeti taj će raditi od jutra do sutra. Yummy mummy, ti si u nešto drukčijoj situaciji, ako sam dobro shvatila ne radiš nego si se udala za Irca koji ima dobru plaću, i naravno da ti je super.

Ima i kod nas prednosti, i to nemali broj. Ono što meni užasno smeta je korupcija na svim razinama i doslovno zagađenost svakodnevice politikom. No nadam se da će se i to promijeniti, pa taman trajalo cijeli vijek moje generacije. Ali netko mora tu i ostati, inače nas stvarno više nema

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

dobro, mislila sam da želiš reći da je to jednako loše kao i nama tu gdje ni nema autoindustrije.
    moja teta je otišla u london s 18 samo s ruksakom i beštekom jer je planirala jesti najjeftinije konzerve i živjeti u najlošijim sobičcima sve je uložila u obrazovanje za sudskog tumača, sad je njezina kćer družavna tužiteljica u Londonu. Jel se osjećao kao stranac, vjerojatno i tu i tamo. bi li joj ovdje kći bila to što je ne bi. a i sin je uspješan i muž solidna familija from scratch. muž je portugalac koji je od recepcije postao manager u hotelskom lancu

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I moj prijatelj je tu od studoša koji part-time radi na recepciji postao direktor hotela (i to stranog hotelskog lanca), i? Nije za to morao u London.
    A njegov brat koji je svojom barčicom vozio turiste po rivijeri u ratno vrijeme dok ponude nije bilo je danas vlasnik uspješne tvrtke.
    Hoću reći, treba imati ideju i raditi. Tko to nema, lako nađe izgovor da se tu ništa ne isplati.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pitanje je ipak omjera i vrste prepreka. netko bolje podnosi da više radi i da je sam u stranoj zemlji nego da daje 70% svojih prihoda državi koja to upumpa u remetinečke goste a netko obrnuto

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I vani ima i korupcije i lopovluka i netolerancije...svega.
    Ono što mene muči su odgovori koje nisam dobila, npr. Što s našim diplomama?
    Što s dozvolama; radnim i boravišnim?
    Koliko košta zdravstveno i što u slučaju bolesti, operacija itd
    Koliko košta recimo studij medicine za dijete?

ivchica30 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo kupili nekretninu - i mjesecna rata kredita nam je skoro pa upola manja nego sto bi nam bio najam za tu istu nekretninu. Zbog toga nismo htjeli biti podstanari.
    Ovdje svi kukaju, ali (meni je posao i dalje vezan za HR) imam dojam da je zivot ipak laksi nego u HR.
    Ima stvari koje mi se jako svidjaju, stvari koje mi se svidjaju manje... ali tako bi mi bilo i u HR, pa po tome ne sudim.
    Rijetki su trenuci kada se osjecam kao stranac. Sve je stvar prilagodbe i karaktera.
    Elly ti si u Italiji?

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj muž je u mirovini i kupio je s 50% popusta karte za Orašara.
    Ali može samo dvije pa sam mu ja rekla neka uzme dvije s popustom i jednu po punoj cijeni.
    No ljubazni blagajnik je ipak i treću dao s popustom.
    Treba predočiti dokaz o mirovinskom statusu.
    I može za 3. I 4. kategoriju ulaznica.
    Mi smo dobili drugi red balkona i idemo na Badnjak.
    Neopisivo se veselim.
    I da, ulaznice su preskupe.
    Za sve; i kino i kazalište i muzeje...
    Ovdje su jos skuplje, od pocetnih 25-28 € za maloljetno dijete koje jos na racun baletne skole ima pravo na tu snizenu kartu i 40€ za odraslu osobu - ako hocu sjediti tamo gdje se dobro vidi.
    Roberto Bolle & Friends nas je kostao 70 €/osoba...
    Isplati se godisnja karta, ali kosta od 400 € pa nadalje (placenih u komadu)...

Htjedoh reci, i ovdje su eventi vrlo skupi. Evo npr. cijene za Orasara u Kazalistu Rosetti u Trstu: http://www.ilrossetti.it/scheda_fuor...?RecordID=4503

A da se ne bi pomislilo da je tako u renomiranim kazalistima i samo za renomirane predstave: kada moja E. ima gala predstavu u gradskom kazalistu, nas ulaznica dodje 15 € po osobi - nisu nam gratis ulaznice, bez obzira na to sto smo roditelji.

Zakljucak je da je zivotni standard vani uglavnom bolji, ali su ulaznice u startu skuplje, pa se dodje na isto.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivchica30 prvotno napisa Vidi poruku
    Elly ti si u Italiji?
    Da, FVG.

Bumbalu avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

I vani ima i korupcije i lopovluka i netolerancije...svega.
    Ono što mene muči su odgovori koje nisam dobila, npr. Što s našim diplomama?
    Što s dozvolama; radnim i boravišnim?
    Koliko košta zdravstveno i što u slučaju bolesti, operacija itd
    Koliko košta recimo studij medicine za dijete?
    o vidim da se diskusija nastavila u filozofskom smislu ali evo da odgovorim sto znam.

1) nase diplome su priznate, znaci ako si doktor si doktor i mozes dobiti posao (govorim za irsku) isto tako i dipl ekonomist. Za ucitelja treba napraviti njihov neki kurs koji ukljucuje garda vetting
    2) Nema nikakvih dozvola jer smo u EU, dodjes, nadjes stan, prijavis boravak i dobijes njihov OIB i imas ista prava ko i svi ostali, konkretno ja sam ga dobila za 3 dana
    3) Zdravstveno se placa ako nisi osiguran ali opet max do 1500 eur godisnje. Ako imas osiguranje onda ti ono pokriva jedan dio ovisno o polici. Ako si socijalni slucaj mozes dobiti medical card i zdravstveno ti je besplatno
    4) Studiji kostaju ali ih ima VISE i mozes izabrati koji ici. Kredit za placanje studija se dobije bez beda i kamata je simbolicna na njega - detalje ne znam jer me jos to ne intersira sad. Ali grad je prepun studenata iz raznih krajeva svijeta.

Kod nas na studij medicine ne mozes ako nemas dobro debelu vezu ili jos deblju plavu kovertu (znam iz prve ruke)

ivchica30 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

Da, FVG.
    Ja sam u VR.
    Posljednje uređivanje od ivchica30 : 12.11.2014. at 12:54

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Bumbalu prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas na studij medicine ne mozes ako nemas dobro debelu vezu ili jos deblju plavu kovertu (znam iz prve ruke)
    nemam veze s medicinom, ali ovo me uvijek nerviralo, kao da medicina prima 3 osobe. pa eto vec je lista cekanja za ta tri mjesta popunjena od vrtica.
    mrzim ovo. necu reci da ne vjerujem da ima takvih upisa, ali ipak bas da su svi upisali tako faks mi je previse. cak i ja koja mogu satima u ovom raspolozenju pisati kako mi je to koma.

Elly znam da su ulaznice i vani skupe, ali kazem meni se smarcio kad sam shvatila da mi to ove godine je previse i da cu nagodinu morati razmisaljti o tome puno puno ranije, jer ce mi biti stavka u zivotu. da li ces ti od 1. mjeseca 2015 poceti stediti za odalzak u kazaliste.
    na ovom radnom mjestu radim od 2008. radim u javnom sektoru. placa mi se smanjila iako non stop trube da se place nec dirati. pri tome nemam niti jedan dodatak. MM radi isto u javnom sektoru. oboje imamo OK primanja, ali s dvoje djece sve postaje teze.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ovo za studij medicine se promijenilo zadnjih godina?
    nisam imala ni veze a još manje plavu kovertu kada sam upisivala,
    završavala a bome i zapošljava ,

inače potpisujem spajalicu, nisu kuće i novci jedini razlog zašto bi otišla van,
    ne stignem sad više ali pratim

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Bumbalu prvotno napisa Vidi poruku
    o vidim da se diskusija nastavila u filozofskom smislu ali evo da odgovorim sto znam.

1) nase diplome su priznate, znaci ako si doktor si doktor i mozes dobiti posao (govorim za irsku) isto tako i dipl ekonomist. Za ucitelja treba napraviti njihov neki kurs koji ukljucuje garda vetting
    2) Nema nikakvih dozvola jer smo u EU, dodjes, nadjes stan, prijavis boravak i dobijes njihov OIB i imas ista prava ko i svi ostali, konkretno ja sam ga dobila za 3 dana
    3) Zdravstveno se placa ako nisi osiguran ali opet max do 1500 eur godisnje. Ako imas osiguranje onda ti ono pokriva jedan dio ovisno o polici. Ako si socijalni slucaj mozes dobiti medical card i zdravstveno ti je besplatno
    4) Studiji kostaju ali ih ima VISE i mozes izabrati koji ici. Kredit za placanje studija se dobije bez beda i kamata je simbolicna na njega - detalje ne znam jer me jos to ne intersira sad. Ali grad je prepun studenata iz raznih krajeva svijeta.

na ovo se nadovezujem,
    žurim pa sam nepismena-zapošljavala

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Eto, vidite kako se piše napamet.
    Nije istina da se na medicinu upisuje preko veze, ali je istina da treba imati dobre ocjene i dobro riješiti prijemni.
    Uostalom na medicinu oduvijek idu i završavaju je ambiciozni i vrijedni đaci.
    Ne znam nikoga da se s trojkama upisao na taj faks kao ni na strojarstvo, elektrotehniku, arhitekturu...

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nije istina da se na medicinu upisuje preko veze, ali je istina da treba imati dobre ocjene i dobro riješiti prijemni.
    Ne znam nikoga da se s trojkama upisao na taj faks kao ni na strojarstvo, elektrotehniku, arhitekturu...
    Ma nemoj. Zato doktorska djeca bez kapi znanja i sposobnosti, a bome i volje, upisuju i završavaju medicinu bez ikakvih problema. Sigurno postoje vrijedni ljudi koji upisuju medicinu i svojim znanjem i trudom dođu do kraja. Ali ja poznajem puuno ovih drugih.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

A ja baš poznajem puno pametnih i požrtvovnih ljudi koji su se vlastitim trudom i znanjem ne samo upisali, nego i odškolovali. I što ćemo sad?

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ne da mi više editirati, no htjela sam reći da nije pravilo da se kod nas svi snalaze i muljaju, a vani su svi sami "pravednici". To su klišeji koje i mi sami podgrijavamo.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

evo što ćete sad?

vratiti se na temu cure.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    da li ces ti od 1. mjeseca 2015 poceti stediti za odalzak u kazaliste.
    Ja na racun njene baletne skole imam JAKO velike troskove (samo godisnja skolarina iznosi 1500 € - a na to se jos naslazu troskovi za redovitu opremu, kostime za predstave, ulaznice za nas, putovanja na gostovanja njene skole gdje nista nije gratis, ljetni baletni stage... nije nam gratis cak ni godisnji DVD (15€) ni fotografije..); odlasci na predstave koje zelimo vidjeti mi budu samo kap u svim tim troskovima.
    Tako da da, planiram i stedim za njih.
    I razumijem te.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja na racun njene baletne skole imam JAKO velike troskove (samo godisnja skolarina iznosi 1500 € - a na to se jos naslazu troskovi za redovitu opremu, kostime za predstave, ulaznice za nas, putovanja na gostovanja njene skole gdje nista nije gratis, ljetni baletni stage... nije nam gratis cak ni godisnji DVD (15€) ni fotografije..); odlasci na predstave koje zelimo vidjeti mi budu samo kap u svim tim troskovima.
    Tako da da, planiram i stedim za njih.
    I razumijem te.
    Ono što je Spajalica htjela reći je da početkom 2015 mora početi razmišljati o JEDNOM odlasku u kazalište sa obitelji na kraju godine.
    Ne o godišnjoj karti ili mjesečnom gledanju predstava.
    I to je grozno.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cathy, vjeruj mi, razumjela sam ju JAKO dobro.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja ne znam ni jedno "doktorsko dijete" da je upisalo i završilo medicinu, ali znam puno pametnih i vrijednih koji su od jutra do mraka i tako godinama učili i završili medicinu.
    Ne razumijem taj tipično hrvatski stav/jal kad su nečiji uspjesi u pitanju?!?
    Ako imaš- onda kradeš, a sve drugo je preko veze.
    E nije!
    Elly, mene uopće ne čudi ovo što pišeš jer znam da je tako.
    Kum mi je Talijan iz Udina i doselio se u Pulu jer kako kaže: u Italiji je koma.
    I radije je tu podstanar s dvoje djece.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Što se tiče medicine u Zagrebu i Rijecu, poznam dosta osoba koje su upale i završili na pošten način. Ni na jednom fakultetu nema upisa SAMO preko veze.
    Ali ih ima, a prema iskustvima poznanika i prijatelja, i na medicini i to ne malo. Onda dolazi specijalizacije ...na koje opet neki upadnu pošteno, ali dosta njih preko veze.
    I onda upadneš u bolnicu u klanove. Rodijačke, političke i sl. O tome bi se dale pisati knjige.
    Ako si žena i igrom slučaja specijaliziraš nešto što je tradicionalno muški svijet, pazi se.

To su sumirana iskustva medicinara koje poznajem od Zagreba do provincijskih bolnica u dobi od 30 do 70 godina, ne poznaju se, a svi pričaju slično.

Ne mislim da vani nema toga, ali mislim da su veze manje presudne. A odnosi manje primitivni.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja znam i jedne i druge (nisam rekla da medicinu studiraju samo ljudi preko veze). Odrasla sam u krugu medicinara, družila se sa djecom doktora, tako da znam o čemu pričam. Najgore od svega je što se i specijalizacija dobiva preko veze i kuverti pa onda oni vrijedni i inteligentni ostaju bez svog izbora. I to znam.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ako se netko i upisao preko veze, nije završio fakultet preko veze.
    Kolika je šansa da su baš sve ocjene poklonjene, kupljene, specijalizacija isto?
    Kako takav liječnik liječi?
    Pa mi bi trebali imati stopu mortaliteta veću nego Somalija i Indija zajedno.
    A nemamo.
    Nego imamo izvrsne i cijenjene liječnike koji lako pronalaze posao bilo gdje vani.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Što se tiče veza vani i upisivanja "tatinih sinova" koliko ja znam ako su roditelji bogati i utjecajni mogu upisati svoje dijete svuda.
    Doniraju novce sveučilištu, izgrade novo bolničko krilo i zauzvrat njihovo dijete upada u elitni faks u koji ja ne bi nikad upala da sam ne znam kak sposobna i bistra.
    Toliko o tome.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

stvarno ste pretjerale ovo za medicinu - to mi je u rangu josipovićeve izjave kujundžiću.

A da ne velim kako em su morali puno učiti i truditi se, em teško dođu do posla, em su za tako oodgovoran posao potplaćeni.

Nemam liječnika u obitelji, ali imam puno prijatelja- i uvrijedio me i josipović izjavom o plavoj kuverti, a bome i vi ovdje o doktorskoj djeci i upisivanju prek veze.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

prije se moglo i s trojkom upisati strojarstvo, bila ih je masa koji su na prijemnima a i kasnije u toku faksa briljiljali a u školi bili tek prosječni, naravno bilo je i orbrnutih slučajeva.

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Skrenule ste s teme.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Jesmo, s razlogom.
    Zlo mi je od priča kako je vani super, a kod nas ništa ne valja i sve je prek veze.
    Kad nije.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    stvarno ste pretjerale ovo za medicinu - to mi je u rangu josipovićeve izjave kujundžiću.

A da ne velim kako em su morali puno učiti i truditi se, em teško dođu do posla, em su za tako oodgovoran posao potplaćeni.

Nemam liječnika u obitelji, ali imam puno prijatelja- i uvrijedio me i josipović izjavom o plavoj kuverti, a bome i vi ovdje o doktorskoj djeci i upisivanju prek veze.
    nano bas tako.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I nije točno da se igdje može samo tako doći.
    Mnoge zemlje imaju stroge uvijete za useljenike.
    Svojevremeno kad sam se raspitivala za N.Zeland uvijet je bio magisterij, minimalno magisterij i to ne mr struke po Bologni, već mr. sci.
    Dakle nisam mogla otići tamo i recimo šišat ovce za početak dok se ne snađem.
    I da ne nabrajam dalje.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tanci ja razumijem tvoju zelju da objasnis da vani ne cvijetaju ruze, stim se slazem.
    sto se tice NZ bez mr. sc. sam i tamo mogla otici sa svojim faksom. ni to nisam zeljela. eto imam neku struku koja je reklo bi se in ili OK, ni MM nema losu. nismo zeljeli otici vani. mozda je moj poriv trenutacan, jer zbilja eto mi kako ti visokoobrazovani, s OK poslovima, moramo razmisliti da li cemo ili ne djecu odvesti u kazaliste jer je cijena visoka.
    jos jednom cu napisati, kad bi otisla van ne bi ocekivala vilu, ne bi ocekivala luksuzni auto, vec prosijecan (mada mentalni sklop ljudi je kod nas takav ako si vani moras voziti Merceder, BMW ili tako nesto, bas da pokazes kako je vani sve vauuuuu i da si i ti uspio).

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

o pa ja znam vise njih, bas konkretno za medicinu i stomatologiju

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

na većinu uglednih fakulteta vani se ne može upasti ako platiš školarinu niti ako doniraš ne znam kakav iznos nego moraš proći vrlo stroge kriterije i proći vrlo teška testiranja, a to izgradnji čitavih bolnica da bi se dijete upisalo na medicinu je vrlo smiješno, možda u Dubaiu, ali bogati ljudi na zapadu očekuju da se njihova djeca pobrinu za sebe i da budu sposobni takve protekcije su stvarno više sadržaj sapunica nego stvarnost

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Meni su smiješne ove priče kako svaki drugi sudionik ove rasprave zna nekoliko njih koji su "upali" na medicinu prek veze.
    Kak to da ja ne poznam nikog?
    A imam završenih doktora oko sebe ko u priči.
    I ako je istina o upisima preko veze, onda postoje i dokazi za to pa dajte prijavite to.
    Da se stane takvim rabotama na kraj.
    U suprotnom, ispada klevetanje.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Moj muž je probao i je, zaradio je za stan u pet godina i imao je dobru plaću, ali mu nisu pohani piceki padali s neba, a dok je radio u Austriji svaki Austrijanac je imao veću plaću od njega, a posao isti.
    I nismo mogli ni onda, kao ni sada kupiti sve i priuštiti si sve što smo željeli.

Pa zaraditi za stan u 5g je u RH i sa dobrom plaćom čista utopija. A ostalo je više manje isto, niti padaju pohani piceki s neba, i opet i tu neki imaju i bolju plaću od te dobre za isti posao, i opet si ne možemo sve priuštiti. A opet si vani zaradio za stan u 5g, a u RH za 25g. Tako da je ipak vani trava puno zelenija.

Da radim ovaj posao u sličnoj firmi u npr. u GB, plaća (neto) bi mi bila mjesečno oko 8-9 tis GBP. Ovdje mi to skoro dođe kao godišnja! Ali opet sam tu - zašto: ne znam ni sama, navika, strah od promjene, komocija...
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 12.11.2014. at 17:18

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Stan je koštao 40 000 DM
    Znači cca 8 000 DM ušparanih godišnje.
    To je oko 30 000 kn.
    Zašparanih radom na normu na drebanku i mnogim prekovremenim satima u Južnoafričkoj republici.
    Danas mu se 5 godina tamo odrađenih ne prizna u mirovinski staž.
    I da ne nabrajam dalje.
    Opet kažem: treba otići i probati.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Meni su smiješne ove priče kako svaki drugi sudionik ove rasprave zna nekoliko njih koji su "upali" na medicinu prek veze.
    Kak to da ja ne poznam nikog?
    A imam završenih doktora oko sebe ko u priči.
    I ako je istina o upisima preko veze, onda postoje i dokazi za to pa dajte prijavite to.
    Da se stane takvim rabotama na kraj.
    U suprotnom, ispada klevetanje.
    O čemu ti? Pa nismo ovdje na domoljubnom sijelu.

Npr. http://www.poslovni.hr/hrvatska/poli...akultet-218162
    http://www.poslovni.hr/hrvatska/koru...-zatvor-218326

Treba još linkova o aferama na fakultetima, od Pule, preko Zagreba do Osijeka? Treba link na barometre korupcije da usporedimo Hrvatsku s drugim razvijenim zemljama? Linkove na Nations in tranzit da usporedimo i ostala područja s drugim zemljama? Linkove na ekonomske parametre rasta i razvoja?

Iz Hrvatske ljudi odlaze na zapad, nije obratno, tj. brojke su u velikom nesrazmjeru.

Sustav u Hrvatskoj je truo, klijentelistički, vladaju korupcija i nepotizam do najmanje stanice sustava. Nacionalno je dovoljno redovito pratiti sudske slučajeve i čitati do koje mjere to seže i u kojim oblicima se javlja, a lokalno se samo treba uključiti u neke kanale da vidiš kako rade telefoni, kako lokalni dužnosnici namještaju posao svojim članovima stranaka, od upravitelja, preko ražalovanih načelnika općina koji su izgubili izbore, do teta, čistačica i ostalog osoblja u drugim tijelima ili lokalnim firmama samo zato što su u istoj stranci. Pozdrav iz jednog od razvijenijih djelova Hrvatske.

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    O čemu ti? Pa nismo ovdje na domoljubnom sijelu.

Npr. http://www.poslovni.hr/hrvatska/poli...akultet-218162
    http://www.poslovni.hr/hrvatska/koru...-zatvor-218326

Treba još linkova o aferama na fakultetima, od Pule, preko Zagreba do Osijeka? Treba link na barometre korupcije da usporedimo Hrvatsku s drugim razvijenim zemljama? Linkove na Nations in tranzit da usporedimo i ostala područja s drugim zemljama? Linkove na ekonomske parametre rasta i razvoja?

Iz Hrvatske ljudi odlaze na zapad, nije obratno, tj. brojke su u velikom nesrazmjeru.

Sustav u Hrvatskoj je truo, klijentelistički, vladaju korupcija i nepotizam do najmanje stanice sustava. Nacionalno je dovoljno redovito pratiti sudske slučajeve i čitati do koje mjere to seže i u kojim oblicima se javlja, a lokalno se samo treba uključiti u neke kanale da vidiš kako rade telefoni, kako lokalni dužnosnici namještaju posao svojim članovima stranaka, od upravitelja, preko ražalovanih načelnika općina koji su izgubili izbore, do teta, čistačica i ostalog osoblja u drugim tijelima ili lokalnim firmama samo zato što su u istoj stranci. Pozdrav iz jednog od razvijenijih djelova Hrvatske.

debeli X

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

A o čemu ti, Zuska?!?
    Kakvo domoljubno sijelo?
    Da shvatim to osobno, kao uvredu ili?
    Ja imam pravo napisati svoje mišljenje, a ako ti imaš problem s tim- nemoj čitati.
    I da, sipanje optužbi bez dokaza je klevetanje.

Stranica 3 od 7 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •