Zato što ljudi nemaju novaca ni za kartu do Irske, kamoli za početak novog života. Ja sam sigurna da bi se dogodilo masovno iseljenje iz Hrvatske da se ljudima osigura nekakav početni kapital.
S kim god sam pričala od ljudi koji žive vani, a znam ih stvarno puno, od Njemačke, Mađarske, Belgije, Švicarske, Austrije..svi žive normalno, mi preživljavamo. Dovoljno je kad vidiš koliko često mijenjaju aute, stanove..Kaže mi jedna što živi u Njemačkoj već jako dugo (ona radi u dućanu, muž u tvornici) kako je u njihovoj zgradi, odmah do njihovog stana postojao stan koji se iznajmljivao svakakvim ljudima. A nju je bilo strah jer je bilo i problematičnih i svakakvih. Pa su onda oni kupili taj stan. Uredili su ga (ne s namještajem iz Ikee i Mime nego uložili puno desetaka tisuća eura) i iznajmljuju ga. ovi drugi, moji susjedi koji žive u Švicarskoj imaju svoju kuću tamo a ovdje su sagradili kuću sa šest (Š E S T) stanova, opremili je vrhunskih materijalima, namještajem a jedan stan im je samo igraonica (kompjuteri, bilijar, pikado, fliper itd). Ovdje dolaze nekoliko puta godišnje. Pazi, mi nebi imali novce ni za kartu do Švicarske. Jedna se udala za Mađara i priča mi o njihovom sistemu nakon poroda. Koliki im je porodiljni, dječji, kako je sve organizirano da se potiče natalitet (beneficije na više djece), kako je hrana, pogotovo dječja oprema strašno jeftina, naspram našim cijenama. Nadalje..imam prijatelja u Australiji. radi kao bauštelac i odavno je već kupio kuću i žive ko carevi. Austrija-mama ima dvoje djece, bira sebi satnicu koju će odrađivati tjedno. Dobila je otkaz i sa biroa plaću od koje me glava zabolila kad sam čula Ma meni je dovoljno to što svi ti ljudi dolaze ovdje nekoliko puta godišnje. Aj ti odi par puta ghodišnje vani i boravi tamo po dva, tri tjedna.

Odgovori s citatom