Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Dojenje i odvikavanje od bočice

Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno Dojenje i odvikavanje od bočice

Pozdrav,

5.3. rodila sam curicu u 34 tjednu trudnoće. S obzirom da je rođena prerano bila je na prematurnom odjelu, odvojena od mene i u početku su je hranili adaptiranim mlijekom dok nije krenulo moje, pa sam izdajala i davala svoje na bočicu. U par navrata sam je pokušala i dojiti, ali s obzirom da je bila slabašna, pa je još dobila i žuticu nakon svakog pokušaja bi se toliko umorila da ne bi onda jela ni na bocicu nego su joj morali davati hranu na sondu, pa su mi predložili da je ne forsiram dok malo ne ojača. Kad smo dosle doma nastavila sam s izdajanjem, ali kako je počela dobro dobivati na težini i jesti sve više, pa je izdajanje počelo biti prava muka odlučila sam skroz preći na dojenje (do sada sam je svako toliko stavljala na cicu da se pomalo uči, nekoliko puta je nešto i pojela, ali ne dovoljno da se zasiti). Uglavnom, od jučer ujutro sam krenula u borbu zvanu dojenje.

Raspored od jučer do sada izgleda ovako:

22.3.
    9:00 sati - budim je - presvlačenje (piškila) - dojenje, desna dojka - zaspala
    13:00 sati - budim je - presvlačenje (piškila i kakala) - dojenje, lijeva dojka - zaspala
    17:00 sati - budim je - presvlačenje (piškila) - dojenje, desna dojka - zaspala
    19:30 sati - sama se probudila - presvlačenje (piškila) - dojenje: pojela lijevu, pa desnu cicu, više nije htjela ni jednu iako sam je forsirala jedno 2 sata, a još je bila gladna, pa sam ipak odustala i dala na bočicu 60ml - zaspala

23.3.
    1:30 budim je - presvlačenje (piškila i kakala) - dohrana, adaptirano mlijeko 100ml - zaspala
    5:00 budim je - presvlačenje (piškila) - bočica 50ml (moje milijeko) - zaspala
    odlučila sam je ipak vratit na 3 sata razmaka kod hranjenja

8:00 budim je - presvlačenje (piškila i kakala) - dojenje, desna dojka - zaspala
    11:00 budim je - presvlačenje (piškila) - dojenje, desna i lijeva dojka - zaspala
    14:00 budim je - presvlačenje (piškila) - dojenje, desna i lijeva dojka, neće više ni jednu, ali traži jos, pa sam dala bočicu, 30ml - zaspala
    17:00 budim je - presvlačenje (piškila) - dojenje, lijeva dojka, više ne želi, a traži još, pojela na bočicu 140ml - zaspala (jedva, dosta bila nemirna, trajalo sve skupa do 19 sati, ap će sljedeće buđenje biti u 21:00 umjesto u 20:00)

Ponekad moram dati adaptirano mlijeko jer ne uspjevam izdojiti koliko ona može pojesti. Stvarno bi je htjela naučiti samo dojiti, ali naučila se na bočicu i nisam sigurna kako da to postignem odnosno da se uspije sama nahraniti do kraja bez da dodajem bočicu. Znam da sam tek u početku i da to ne ide tako brzo, ali me zanima da li da nastavim ovako ili mi možete dati neki bolji prijedlog, savjet ako griješim.

Unaprijed hvala!

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Pokusaj joj dati na zlicicu, u casu ili spricu. Sve, samo ne bocicu, jer ih zna zbuniti. Zapravo, jednostavnije je piti iz bocice nego iz cice (jer gospodja mora potegnuti malo), tako da nakon zlice ili case bi mogla pozeljeti ciku.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lorena, ovo se čini kao malo podoja/obroka, štogod davala djetetu.
    Dijete ove dobi moralo bi sisati minimalno 10x u 24 sata.
    Također, ako dodaješ adaptirano/izdojeno, ne bi smjela odokativno zaključivati treba li djetetu dodatna klopa ili ne treba, nego joj kontinuirano treba dodati ekstra hrane, jednaku količinu svaki dan (ukupna dnevna količina, najbolje podijeljena na više malih obroka, nikako jedan od 140 ml jer dijete ima mali želudac i bolje je dati više puta manju količinu dodatne hrane... pr. umjesto da navečer daš 140 ml, radije joj ponudi 4x dnevno po 35 ml)

Dijete sad ima 2.5 tjedna?
    Molim te, napiši, budi li se ona ikad ili je ti budiš uvijek?
    Trebala bi je početi buditi svaka dva, najviše dva i pol sata, čak i noću (noć bi prorijedili na svaka 3 sata, čim ulovi ritam). Ako ne želi baš sisati jer ju je teško razbuditi (a sigurno jest, bit će bolje i lakše kad ojača, a onda će se i sama početi buditi), ponudi joj prvo izdojeno ili minimalnu količinu adaptiranog mlijeka pa kad se malo razbudi, onda je namjesti na dojku.

Dakle, odmah probaj početi "razbijati" tu količinu mlijeka koju joj daješ odjednom, na više minimalnih doza tijekom dana (svaka 2-3 sata), da ukupno dobiješ 140-150 ml. I dalje, molim te, napiši sljedeće:

s koliko g je dijete rođeno
    s koliko je otpušteno
    je li utvrđeno da se žutica povukla
    ima li perioda u danu/noći kad se sama budi i traži sisati (vidim tamo samo jedan)
    koliko ima mokrih pelena u 24 sata, koliko pokakanih
    koliko ima podoja u 24 sata (ovdje mi je jako teško vidjeti i čini se da ih je premalo)
    koliko otprilike traje podoj na svakoj dojci, opiši ga kako izgleda, vidiš li, čuješ ili osjećaš otpuštanje mlijeka, vidiš li je ili čuješ da guta
    koliko uspiješ izdojiti, koliko često se izdajaš

Postoji SNS sustav za dodavanje dohrane preko cjevčice koja se zalijepi uz dojku pa dijete uči sisati i siše dohranu do siše dojku i stimulira proizvodnju.
    Ali, prije njega, odgovori na ova pitanja pa ćemo vidjeti dalje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zaboravih...
    kakav joj je refleks sisanja, sve ok?
    Ako bi joj davala nekom alternativnom metodom, bilo bi odlično da je to kapaljkom ili špricom (ako se odlučiš, napiši da te uputimo kako) jer tada dijete siše prst osobe koja ga hrani i vježba/jača refleks sisanja dok jede.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lorena,
    posavjetovala sam se sa savjetnicom koja je stručna za nedonoščad pa ću sad malo korigirati svoje savjete, ali mi ti svejedno odgovori na pitanja.

Dakle, prvo i osnovno, dijete bi trebala buditi i hraniti svaka 3 sata (sati se broje od početka jednog podoja do početka drugog, a ne od kraja prvog podoja pa do buđenja, akoje dijete počelo jestio u recimo 13h, zaspalo u 13.30h budiš ga u 16h, ne u 16.30) - nedonoščad se budi svaka 3 sata (danju i noću!) kako bi im se dozvolilo da zadovolje i potrebu za snom (jako važno za razvoj i sazrijevanje mozga) i potreba za hranom.

Dijete bi trebalo dobivati dohranu iza svakog obroka dojenja.
    Bilo bi odlično ako možeš dati izdojeno, ali svaki put nakon dojenja, dodaj još hrane, 30 ml.
    S buđenjem svaka 3 sata, moraš imati 8 obroka.

Cijelo ovo vrijeme, ako zbilja na kraju želiš dojiti, trebala bi se izdajati. Svaka 3 sata, nakon dojenja i dohranjivanja djeteta, kad zaspi, izdajati obje dojke (bar 10 minuta svaku). Ovo je nešto što majke nedonoščadi trebaju raditi do negdje otprilike punog termina djeteta (40 tj.) kako bi postigle i održale punu laktaciju.
    Ako je to prezahtjevno ili ti se čini da premalo izdajaš pa te to obeshrabruje, odlična je zamjena za izdajalicu SNS koji sam ti spominjala.
    Ako bi putem SNS-a dodavala dohranu, dijete bi je sisalo direktno s dojke i istovremeno zamijenilo izdajalicu-stimuliralo proizvodnju mlijeka (i isisavalo svo mlijeko iz dojke, uz dohranu). Razmisli o tome, ako ti je izdajanje prezahtjevno (meni osobno je bilo).

Ako se odlučiš za izdajalicu, treba izdajati kroz cijeli dan (svaka 3 sata otprilike) i bar jednom noću.

Bilo bi izvrsno u praćenje djeteta uključiti patronažnu i zamoliti je da dolazi povremeno s vagom i izvaže dijete.
    Kod nedonoščadi je jako važno da ne stagniraju ili gube na težini i bilo bi dobro da vas patronažna prati.
    Ako je to nemoguće, uzmi kućnu vagu i važi popišane pelene, jako je važno znati koliko dijete eliminira urina (i kakice) jer nam to govori o tome koliko dobije na dojci, a kod nedonoščadi je svaki gram važan.

Javi se s odgovorima i dodatnim pitanjima ako imaš.
    Sretno!

Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Pozdrav,

hvala na brzom odgovoru i savjetima.

Evo da odgovorim na vaša pitanja.

Rita je rođena s 2640g (5.3.), u bolnici je pala na 2500g, a kad su nas pustili doma je imala 2520g (12.3). Jučer navečer 23.3. sam je vagala (patronažna mi je posudila vagu) i imala je 2960g. Vrlo je živa i aktivna kad je budna (za razliku od prvih dana kad smo došle doma) i patronažna je rekla da je super i da jako dobro napreduje te kako sam joj se požalila da više ne mogu samo izdajati jerda me to užasno umara predložila mi je da je pokušam staviti samo na prsa, pa da vidim kako će ići.

Danas nisam uopće izdajala i nisam joj dala bočicu, isključivo sam je dojila. Podoji traju dosta sat do sat i pol, prvih 20min jede vrlo živo, čuje se dobro kako vuče i guta, nakon toga zaspe i izbaci bradavicu (bude musava od mlijeka, uglavnom i podrigne) onda se nakon cca 15min probudi i opet traži dojku, pa joj dam te opet jede nekih cca 10-15min, ali sad već malo manje živahno...i tako dok ne zaspe skroz.

Ovako je izgledao raspored u zadnja 24 sata (pokušala sam je malo puštati da vidim ako će se sama buditi zato razmaci nisu točno na 3 sata):

21:00 (ja sam je budila) pelena popišana i pokakana - dojenje 1 sat - desna dojka
    3:00 (ja sam je budila) pelena popišana i pokakana - dojenje 1ipol sat - lijeva dojka
    6:00 (probudila se sama) pelena popišana i pokakana - dojenje 1 sat - desna dojka
    10:00 (ja sam je budila) pelena popišana i pokakana - dojenje 1ipol sat - lijeva dojka
    14:30 (ja sam je budila) pelena popišana i pokakana - dojenje 1ipol sat - desna dojka
    18:00 (sama se probudila) pelena popišana - dojenje trajalo jako dugo, 2ipol sata, pet puta sam je vraćala na dojku, prva dva puta je lijepo živahno jela, a ostala tri puta je bilo više spavanja nego što je jela, zaspala je tek u 20:30 - lijeva dojka
    21:30 (sama se probudila) pelena popišana i pokakana - dojenje 1 sat - desna dojka

Ne znam, meni se čini da lijepo i dosta jede samo dugo traje jer još nema snage dugo sisati u komadu, pa se umori, pa malo odspava, pa onda opet krene. Jedino u popodnevnim satima želi pojesti puno više jer je u to doba puno jela i na bočicu, pa joj vjerojatno i sad toliko treba, a nema snage sama toliko isisati, pa se zato probudila nakon sat vremena i tražila još.

S obzirom da za sada ima ok težinu volila bi ovako nastaviti nekoliko dana dok je patronažna opet ne izvaže krajem tjedna, pa da vidim ako i dalje napreduje na težini. Šta vi mislite o tome?

Lijep podrav,
    Lorena

Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

I još sam nešto zaboravila dodati, jučer kako sam je cijeli dan samo dojila kakica joj je postala jako tekuća i čini mi se nekako da dosta nemirno spava, pa sad nisam više sigurna da li ona uopće pojede nešto onog masnijeg mlijeka, pa se u biti ne najede kako treba. Jutros u 5 sam je dojila jedno 20min i nakon što je malo zaspala, pa se opet probudila sam joj dala svog izdojenog mlijeka na bočicu (60ml). Sad mi se čini da puno mirnije spava. Jedino nisam sigurna hoće li onda ona na ovaj način ikad naučiti sisati kako treba i riješiti se bočice kad još ojača?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ona bi trebala imati 8 obroka u 24 sata.
    Bez obzira kako dobiva, koliko, ona je nedonošče, vrlo je mala (po dobi i težinom), mora dobiti hranu svaka 3 sata.

Ako je do sada dobro dobivala, onda ona dobro siše bar dio vremena, ima ok tehniku i samo vam treba strpljenja da ojača i uspostavite ritam i sve će lijepo krenuti dalje. Ovaj tren se nemoj zabrinjavati s bočicom, važno je da postignete ritam od hranjenja svaka 3 sata + izdajanje (ili se odluči na hranjenje SNS-om).

Pod dojenje sat i pol, koliko ona zaista siše i guta mlijeko, a koliko spava? U redu je, ako tebi ne smeta, dozvoliti da spava na dojci, ali ne smiješ cijelo to vrijeme na dojci podrazumijevati da se radi o stvarnom sisanju i gutanju mlijeka.
    Četiri sata razmaka je previše između podoja.

Ne bi smjela sama odlučivati hoćeš li joj davati ili ne dohranu, ne smiješ joj dva dana dati 140 ml dodatne hrane i onda joj ih oduzeti (to je krivi savjet patronažne sestre) - tvoje dojke nisu u stanju proizvesti toliku dodatnu količinu mlijeka, a djetetu si uskratila tu količinu hrane koju je jelo dva dana ranije.
    Molim te, dok ne uspostavite dojenje svaka 3 sata i počnete ukidati postupno dohranu, dodaj joj minimalnu količinu dohrane (izdojeno, adaptirano) nakon podoja. Radi se o količini od 30 ml, ne više.
    Ako se odlučiš slušati patronažnu, MOLIM TE, vodi računa da se djetetu ne smije ukidati sva dohrana odjednom, osobito ne djetetu koje još nije u punoj snazi. Ni najjače dijete ne može nasisati toliku dodatnu količinu mlijeka, niti prosječna dojka može toliko dodatno proizvesti u samo 24 sata.

Odlično da ima periode budnosti i da sama traži sisati bar nekad!
    Javi kako ste prošle na vaganju i kako ti ide reguliranje ritma dojenja na svaka 3 sata.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dok se dojenje uspostavlja, možeš joj slobodno nuditi obje dojke, pazeći da uvijek unutar 3 sata prvo ponudiš istu, ali onda možeš slobodno i drugu, prije nego daš dohranu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •