Idem proguglati sto je ta afrička šljiva.![]()
ne možeš se naručiti kod svog dr?
ili bar dogovoriti kada bi došla
ionako te samo sestra cijepi, dr. samo baci oko u grlo
Kod mog doktora se uopće ne može odmah cijepiti jer su prvo na redu penzići, pa onda treba par puta zvati i čekati svoj red.
Ove godine uopće nisu cijepili po željama.Ja se zadnjih par godina cijepim preko privatnog zdravstvenog - ali ove godine niti oni nisu imali cjepiva.
Osim toga, doktor mi je daleko i od kuće i od posla, a nemam se kome premjestiti jer svi u blizini imaju po 2000 pacijenata.
Inače se ne može naručiti niti dogovoriti ali ne treba niti čekati jer se ide samo k sestri - doktor ne baci pogled ni u što.
Evo, Čuda prirode danas spominju istraživanje koje govori o tome da autizam počinje prije rođenja: otkrivene-kljucne-tajne-autizma
Potral čuda prirode inace promovira cjepljenje i moze se naci dosta korisnih info.
Ja u ovoj mojoj ljekarni ne bih dala psa na cuvanje a kamoli da me cjepe![]()
Ja bih bome svakom dala da me cijepi, samo da se što manje moram sa tim zezati.
Ljekarne su dostupne na svakom koraku, ima ih koliko hoćeš, da farmaceuti cijepe to bi definitivno pojednostavnilo stvar.
Nije da su naši to izmislili, baš sam gledala pa vidim da to po zapadnim zemljama nije uopće neuobičajeno.
Pa moja doktorica nikad me nije pregledala prije cijepljenja, tako da mi je svejedno da li će me cijepiti u ljekarni ili kod nje. Osim toga, pa ja znam kad sam bolesna tj. prehlađena bolje i od doktorice.
Za djecu je ipak pregled prije cijepljenja bitan, ona ne mogu reći da li se osjećaju bolesno, pa je bitan pregled.
Oni to već rade, ovisi doduše o ljekarni. Govorim baš o glukometrima i tlakomjerima.
Možda nisam dobro shvatila, ali spomenuto je "praćenje kroničnih bolesnika" od strane ljekarnika. Ne znam kako to misle realizirati, tj. mislim da ne znaju ni sami što pod time točno misle.
a zašto?? Pa upravo ste cijepljenjem svoje dijete zaštitili raznih bolesti a time ujedno i od "necijepljene dijece", pa nije valjda da sumnjate u djelotvornost cijepiva??
Ovde u usa 'flu shot' mozete dobiti na svakom drugom koraku. Cesto uz to ide i popust u pharmacy :D
Evo, bas ovako to izgleda: http://goo.gl/jaKEMf
ne znam jesu li farmaceuti educirani za intervenciju u slučaju neke neželjene reakcije na cjepivo
mogućnost reakcije je neznatna, ali svaki lijek može izazvati različite reakcije, pa i anafilaksiju
ne znam bi li oni znali reagirati u tom slučaju
Gle sva sreća što se možeš tako razbacivati teorijom nastanka autizma, vjerojatno zbog toga jer imaš zdravo dijete..
I ja imam dvoje zdrave djece i jedno s autizmom....
Rođeni su u roku od 4godine, isti način života, ma sve sve isto....
Malome smo radili genetske testove i dijete je 100% genetski zdravo...
I bilo je 100% zdravo dijete do 16-18mjeseci kad je krenula klasika koja se događa kod autizma...
Iskreno , nisam previše razbijala glavu od čega je do tog stanja autizma došlo već kako pomoći djetetu.
Isto tako, rekla mi je dr na javnom zdravstvu da neće biti apsolutno nikakvog problema ako se dijete dalje neće cijepiti jer ima autizam.
Znači, on kao takav nje opasan za ostatak cijeljene ekipe?
Ili pak se nitko nebi usudio cijepiti ga?
Odgovor, naravno, nisam dobila.
To sto je (moguce) intrauterino ne znaci da nije nastalo kao rezultat uticaja spolja. isto tako ne znaci da ima veze s genom ili grupom gena, niti da se genetskim testovima moze tek tako utvrditi. najverovatije da ni ja ne bih vakcinisala dete s autizmom, i mislim da uvek treba imati mesta za decu s problemima. nije to neki veliki postotak.
a sto se reakcija tice, verujem da ih je lako educirati, nije to ne znam kakva procedura.
I ja imam dijete iz spektra. Autizam kao stanje nije nikakva kontraindikacija za cijepljenje.
Joj, joj , joj....
I ja sam rodila potpuno zdravu djevojčicu sve do njene 12,5 godine je to i bila.
Ronila, ima međunarodni certifikat za ronioca na otvorenim vodama i zaronima do 18m
9 godina je trenirala tkd i prije tri godine položila za crni pojas kao jedna od najmlađih, ako ne i najmlađa u RH te ima tri treća mjesta na prvenstvima RH u formama
Super odlična učenica, najbolja na školi, lanjska državna prvakinja i dobitnica oskara znanja.....
I onda paf; prvi napad, drugi...hospitalizacija, dijagnoza epilepsija, uvođenje lijeka, druga hospitalizacija, uvođenje drugog lijeka....
Uzrok- nepoznat
Genetski testovi svi ok
Ni muž kao ni ja nemamo u familiji nikoga sa epilepsijom
Normalno je rođena, nikad nikakvu traumu glave nije imala...
Milijun pretraga je prošla i sve su ok, osim svakog trećeg eeg-a i eeg-a nakon neprospavane noći
Više ne trenira, boji se
Spava s nama jer se boji sama
Ne smije ni roniti, a sumnjam da bi se sad i usudila
Itd...
I tko ili što je krivac?
Od potpuno zdravog djeteta u uzletu sad imam preplašenu srnu koja samo zbraja koliko je prošlo od proteklog grand mal napada u strahu od sljedećeg.
Krivac?
Cjepiva?
Smog?
Hrana?
Bog?
Ili možda ipak nema krivca, već je to eto tako?!?
Posljednje uređivanje od Tanči : 01.04.2014. at 09:32
S obzirom daje patofiziologija nastanka autizma nepoznata, s obzirom da postoje razne hipoteze, ili ukratko, uzrok je nepoznat...... ljudi se time bave, proučavaju i komentiraju održivost raznih hipoteza.
To nije razbaciavanje teorijom, a činjenica je li netko ima dijete s autizmom ili nema, ne utječe na pravo na čitanje, proučavanje, kritičko razmišljanje i komentiranje.
nisam se mislila razbacivati i žao mi je da si to tako doživjela
u pravu si, nemam osobna iskustva s autizmom i sigurno mi je lakše o tom pisati nego nekom tko je u to direktno uključen
to sam navela samo kao jednu od teorija (koja može biti ispravna, ali ne mora)
autizam sam spomenula samo jer je on česti argument necjepišama
A70V, ne vidim razloga za ispričavanje zbog iznošenja valjane hipoteze kojom se bavi znanstvena zajednica u pokušaju otkrivanja uzroka (a samim time, u budućnosti i sprečavanja i liječenja) neke bolesti.
Ako se ispričala za nešto drugo, pa ja pogrešno shvatio, neka to ona napiše.
Jer tvoje mi tumačenje njezinih riječi apsolutno ništa ne znači.
ispričala sam se jer sam osjetila da sam nekome dirnula u ranu
mada ne mislim da sam išta pogrešno rekla, ali žao mi je da se netko osjetio pogođen
hvala daddy, ali moram ti reći da nisi u pravu što se tiče mujice
jer on je uvijek umjeren i odmjeren, dapače, nekada mu se divim na samokontroli
tu izuzimam razgovore ugodne mujice i davora
to je druga kategorija![]()
Tužno je kada dijete oboli od dječje paralize, naravno.
Međutim, sumnjam da ima ikakvih dokaza za tvrditi da je M.Š. obolio od postvakcinalnog polija (uzrokovanog cijepljenjem). U to virijeme se još prirodni, tzv. "divlji" polio javljao u Hrvatskoj.
A koliko znam, u to vrijeme se nije radila intratipska diferencijacija (postupak za razlikovanje prirodnog "divljeg" poliovirusa od cjepnih poliovirusa) u Hrvatskoj.
Tako da čvrsti stav o tome da se radi o posljedici cijepljenja mi više izgleda kao osobno uvjerenje nego potkrijepljena činjenica.
Inače, prije uvođenja cijepljenja obolijevalo je svake godine od nekoliko desetaka do nekoliko stotina (600) djece od te bolesti, a umiralo od nekoliko (3-4) do tridesetak djece svake godine.
Nakon uvođenja cijepljenja, nikada nije oboljelo više od deset djece godišnje, a zadnji slučaj u Hrvatskoj zabilježen je 1989. godine.
Nakon 1989. dječje paralize više nema u Hrvatskoj, a u slijedećih dvadesetak godina nakon zadnjeg slučaja dječje paralize (od 1990 do 2008) kao posljedica cijepljenja bilo je ukupno devet-deset postvakcinalnih slučajeva (dakle, prosječno jedan slučaj u dvije godine). Nitko od tih koji su razvili postvakcinalni polio u tih 20 godina nije umro od te bolesti.
Zadnjih 6 godina koristimo inaktivirano cjepivo, tako da nemamo više postvakcinalnih poliomijelitsa.
Pa neka svatko procijeni sam je li statistika u prilog cijepljenju ili protiv.
Koliko godina treba proći od ZADNJEG zabilježenog slučaja neke bolesti u HR pa da se dojenčad prestane uopće cijepiti protiv?
50 godina???
Nikad?
Sve dok postoji mogućnost unosa bolesti izvana, ne može se prestati cijepiti.
Poliomijelitis se i dalje javlja redovito u Pakistanu, Afganistanu i Nigeriji.
Ali ljudi putuju i nose svoje viruse, bakterije i parazite sa sobom. A neki od njih se lakše prenose, a neki teže.
Zbog toga se svako malo ponovno javi u nekoj zemlji koja odavno (desetak i više godina) nema poliomijelitisa, ali su im pali cjepni obuhvati. Npr. u Siriji, Iraku, Centralnoafričkoj republici, Ugandi, Rusiji, Tađikistanu....
Ako prestanemo cijepiti ili nam znanto padnu cjepni obuhvati, možemo i mi imati dječju paralizu.
Jer ljudi i roba putuju.
Može se prestati cijepiti tek nakon globalne eradikacije - par godina nakon zadnjeg slučaja na zemlji (kao što je slučaj sa velikim boginjama).
Posljednje uređivanje od mujica : 01.04.2014. at 16:33
Naravno da nije...
Samo sam napisala što mi je dr na Zavodu za javno zdravstvo rekla...
Isto tako rekla je da zapravo ne zna da li je ikad cijepila dijete iz spektra, eventualnom, kako se sjeća, protiv tetanusa....
Nisam iznijela svoje mišljenje da li sam za ili protiv cijepljenja....
U globalu nisam protiv, ali sam mišljenja da se u prve dvije godine ipak pretjeruje s količinom...
U teoriji jesu. U praksi nisu. Osim toga-ljekarne bi trebale biti opremljene malo drugačije za nedajbože takve slučajeve, a to trenutno nisu. Tko bi financirao takvu opremu i tko bi provjeravao njenu ispravnost? Načelno jesam za to da se prate kronični bolesnici (tlak, šećer, kolesterol, trigliceridi...) na takav način, ali za cijepljenje u ljekarnama nisam. Naročito ne djece. Cijepiti dijete u infektu ne valja, a kod njih se sve razvija dosta brzo pa sumnjam da farmaceut može procijeniti zdravlje djeteta u trenutku cijepljenja.
Meni jučer dopala ruku jedna staaaara knjižica o autizmu gdje piše da zapise o autizmu imamo još u 19.stoljeću. Naravno, prvi pravi opisi simptomatologije i klasifikacija datira iz prošlog stoljeća. Meni bi bilo zanimljivo usporediti povijest autizma i povijest cijepljenja.
I još me je nešto zagolicalo. U toj knjižici opisuje se nekoliko primjera gdje su djeca u 2. ili 3. godini života pala u stanje autizma nakon jednog rutinskog liječničkog postupka. To mi je strašno zanimljivo jer sam se i sama nedavno susrela s takvim slučajem. Ne radi se o cijepljenju, ali zanimljivo mi je da u medije dospijevaju samo roditelji čija su djeca nakon cijepljenja, u dobi od godinu i pol dana, pala u stanje autizma.
Još me zanima jesu li pojavnost autizma npr. u Europi i programi cijepljenja u svim europskim državama u ikakvoj korelaciji.
Znam znam, imam google, ali zgodnije mi je da ovdje netko nešto napiše ako ima podatke![]()
P.S. Zgodno je bilo pročitati kako se nekada tretirao autizam i kako su se percipirali odnosi u obitelji. Pa tako piše da je majka obavezna sudjelovati u terapijama svaki dan, a za oca se preporuča sudjelovanje jednom tjedno. Ako baka, neka teta ili bilo tko od rodbine sudjeluje u odgoju i čuvanju djeteta, također je dužan, kao i otac, sudjelovati jednom tjedno na terapijama. Lol.
Ni ja nisam za cijepljenje djece u ljekarni, to je sasvim druga priča, ali jesam za to da se može dobiti "flu shot" - odlične su mi ove fotke koje je kli linkalaodmah mi je pao na pamet ljekarnik Charlija Harpera koji nosi sirup protiv kašlja u džepu
![]()
a što ti rehab kao osoba iz struke, koliko sam skužila, misliš o tome da je povećani broj slučajeva autizma rezultat bolje dijagnostike?
nekada su ljekarnici i zube vadili
mogli bi u svakoj ljekarni staviti 2 paravana, iza jednog vaditi zube
iza drugtog cijepiti
ma neće biti cijepljenja u ljekarnama (na miminu žalost)
nije cijepljenje veliki kunst, to bi mogao netko priučen s osnovnom školom, pikneš i basta
ali, kao i svaka medicinska intervencija, može poći po zlu
rijetko
ali može
kako bi se reklo, daj dite materi
dajte sve medicinske intervencije, pa i one najbanalnije, ljudima koji su se za to obrazovali
evo što bi ljekarnici mogli
psihološka podrška
slušati starčeke i njihove priče iz mladosti![]()
Jezik pregrizla!!!
Od priča iz mladosti gore su one iz sadašnjeg vremena. Naročito pritužbe na doktore![]()
.
Iskreno se nadam da će to pikanje, koje god vrste bilo, ostaviti struci koja se za to školovala. Ionako za ljekarnike među pojedinim penzićima kruži priča da imaju samo posebnu trgovačku školu za smjer lijekova.
Trgovacka skola -smjer vitamini i lijekovi .
![]()
Pa i srednja stručna sprema radi u ljekarnama.
A psihološka podrška penzićima su oduvijek - nigdje se ne čeka toliko kao u ljekarnama.
Ti baš ne sjediš u čekaonicama kod doktora??
SSS radi u ljekarnama, zovu se farmaceutski tehničari i nisu završili nikakvu trgovačku školu. I po zakonu ne smiju izdavati lijekove nego samo raditi s dodacima u prehrani i kozmetikom s posebnom namjenom, smiju također prodavati npr. tlakomjere, dječju hranu i ostalo što se u ljekarni prodaje. Lijek smije po zakonu izdati samo magistra farmacije.