Potpuno se slazem s tobom, Ivstarce. Evo nasla sam Obiteljski zakon i ta dva clanka, bilo mi je zanimljivo procitati da se eksplicitno regulira situacija koja bez donacije ne moze nastati.
http://www.poslovniforum.hr/zakoni/obiteljski_zakon.asp
(da bar negdje postoji na webu taj zakon iz 1978. o mpo)

4. Posebne odredbe o majčinstvu i očinstvu djeteta začetog uz medicinsku pomoć

Članak 85.

Nije dopušteno u sudskom postupku utvrđivati ili osporavati majčinstvo, odnosno očinstvo djeteta koje je začeto u postupku oplodnje uz medicinsku pomoć i suglasnost donatora.

Članak 86.

(1) Iznimno, majčin muž može osporavati očinstvo djeteta rođenog za vrijeme trajanja braka ili tijekom tristo dana od prestanka braka, ako je dijete začeto uz medicinsku pomoć sjemenom druge osobe bez pisanog muževa pristanka.

(2) Žena koja je dijete rodila, koje je začeto jajnom stanicom druge žene, ima pravo osporavati majčinstvo ako je do oplodnje uz medicinsku pomoć došlo bez njezinog pisanog pristanka.

(3) Žena čijom jajnom stanicom je dijete začeto bez njezinog pisanog pristanka ima pravo osporavati majčinstvo ženi koja ga je rodila ako istovremeno traži da se utvrdi njezino majčinstvo.
Ivstarce, ako se donacija j.s. ne radi zato sto je majka uvijek poznata (clanak 53), onda se zacece donacijom sjemena isto ne bi radilo, jer je i otac uvijek poznat - naime muz - clanak 54 u Zakonu.

E sad, ako je zakon iz 1978. trenutno na snazi, da li to znaci da cure kojima treba donacija sjemena mogu zahtijevati da se inseminacija napravi u HR, ako nadju donatora? Mislim, sto zapravo koci to njihovo pravo?