Ivstarce, da li to znaci da postoji i neki drugi zakon gdje se govori o ocinstvu i majcinstvu, osim Obiteljskog? Obiteljski zakon regulira majcinstvo i ocinstvo kod medicinskih postupaka, a za inseminaciju kod kuce isto ima solucija u Obiteljskom zakonu, jer se donator moze odreci ocinstva u korist ocuha (to je jedan stavak u dijelu zakona o posvajanju) koji onda dijete moze posvojiti. Inace, kod donacije sperme radi se najcesce o IUI, koji nije skup postupak u odnosu na IVF.

Inace, ovaj postupovnik koji je Gost1 opisala mi se cini cudan. Ovdje recimo je najvaznije zdravlje i kvaliteta sperme, pa donator mora biti izmedju 17 i 34 godine, nepusac itd. Osobno znam jedan par koji ima muski faktor i dvoje djece oba preko IVFa, ali bi taj par bio ok za doniranje po postupovniku? Stariji ljudi bi bili u redu? Nazalost, ne mogu doci do kriterija za donatore u okolnim drzavama da se utvrde koliko su slicni jer nisu na engleskom. Znam da recimo u Spanjolskoj, u kojoj je dozvoljena donacija jajnih stanica (i puno zena donira jer se to smatra humanim a ne radi love jer su naknade puno manje od 1,000 eura), svakako se ne trazi od zena koje doniraju da budu udate i majke dvoje djece; kao sto to nije ni slucaj u Juznoafrickoj republici, Ceskoj ili Ukrajini ili Engleskoj.

Eto mene bi zivo zanimalo sto bi se desilo kad bi jedan par u Hrvatskoj koji zadovoljava te uvjete dosao u tu bolnicu koja ima banku i zatrazio da donira. Ali to se nece desiti, jer prvo, obicni ljudi nemaju veze s neplodnoscu i ne znaju koji je problem - osim onih koji poznaju nekoga tko prolazi kroz postupke i suosjecaju - a drugo, opcoj javnosti nije poznato gdje i kako to uciniti, pa i nama koji smo zainteresirani za tu polemiku nije jasno gdje i kako.

U biti, da sam u toj situaciji, i meni bi bilo lakse otici u Prag, pa koliko bilo skupo, nego da se borim za to u HR, gdje bi svo zalaganje vjerojatno palo na gluhe usi, dakle jedini rekurs bi bili mediji, a mozete li zamisliti da se u takvoj situaciji povlacite po novinama... I tako, ostaju izlike...

Cini mi se da jedino sto mozemo uciniti kao pojedinci je:
1. Saznati kako i gdje donirati
2. Sami donirati ili upoznati ljude koje poznajemo s problematikom i kako oni mogu pomoci (tocka 1.), najucinkovitije kroz osobne price
3. Postirati zakonske opcije (i kucnu opciju, koja cini mi se nije protiv zakona, ili se varam?) negdje na internet tako da ljudi znaju koja su im prava i solucije ako se nadju u toj nezavidnoj situaciji. (Evo ja se javljam nesto napisati, ali nisam pravnik, pa to netko treba prekontrolirati.)