-
Ima li nezaposleni otac pravo na roditeljski dopust
Dobar dan, molim vas za pomoć, nisam uspjela pronaći odgovor među postovima.
Uskoro trebam roditi, a zbog financijskih razloga smo mm i ja planirali da ja počnem raditi s bebinih 6 mj., i da zatim on ide na roditeljski 8 mjeseci (6+2). No, on je upravo ostao bez posla, i sad je na otkaznom roku.
Može li on kao nezaposlena osoba dobivati porodiljnu naknadu, ako je imao 2,5 god. neprekinutog radnog staža 8 mj. prije odlaska na roditeljski?
Hvala vam!
-
-
Probaj ovdje izvući odgovor: http://www.zakon.hr/z/214/Zakon-o-ro...skim-potporama
Koliko se meni čini, imat će pravo, jer se spominje prenos sa majke na oca bez obzira na radnopravni status. Ali, najbolje je da pitaš direktno u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, oni bi ti trebali reći točno.
Nadam se da će se javiti i netko tko zna kako to sad ide .
-
Ja se sad ne sjećam točno gdje sam to vidjela, ali mislim da ima, ako se prijavi kao nezaposlena osoba u roku od mjesec dana nakon otkaza, i onda im se redovito javlja, tj ostane u evidenciji. Mislim da onda dobiva 1600kn, kao i nezaposlena majka. Dalje nisam gledala jer moj nije više u evidenciji.
-
A i možda se zaposli, barem na kratko, do 6. mj. bebine starosti, pa onda otvori porodiljni...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma