Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 151

Tema: Iz prirode u tanjur

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Iz prirode u tanjur

Mi doma bas nismo neki veliki majstori u tome, no ima ljudi koji dosta koriste bilje iz prirode (iako sad rjedje zbog sve vise zagadjenja) za klopu. Evo ono za sto ja znam, a bas me zanima s cime mozete jos nadopuniti ovaj popis!

- agacija/bagrem: cvjetovi sami za sebe (klopao kao klinac, osobito fino nakon kise) ili pohani (nisam probao, no nekad se to znalo cesce jesti)
    - bazga: isto pohano (nikad probao), pekmez (nije los), sirup od cvjetova ili bobica (pio cesto, no bas ne volim taj miris)
    - koprive: cuspajz od mladih kopriva (slicno spinatu, no kako ne volim bas spinat osim na leso tako mi se ni ove koprive nisu bas svidjele)
    - kiselica: mljac za grickanje dok se covjek izvali na livadi

Naravno, tu jos dolazi cijeli niz bobica, ili ovako njam usput, ili kao pekmez ili sok ...

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

E da, kao klinci smo sestra i ja grickali vitice ("fige") sa vinove loze ...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je kopriva bolja u omletu.

- gljive (potrebno ih je dobro poznavati)
    -šparoge (nema ih u blizini i ja ih ne uočim, brala sam ih par puta ali je berba bila neuspješna), pa kupim na placu
    -začini (metvica, vrijes, timijan)
    -čajevi (bazga, menta,....)
    - gospina trava (ja radim ljekovito ulje koje koristim za većinu kožnih problema, naših i djece)
    -kesteni - jedva čekam
    -šumske jagode
    -borovnice (nadam se tatek, da ove godine nećemo propustiti "tvoju" berbu borovnica)

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Aaaaaaa i ja sam se nešto nagrickala kiselice i lozinih vitica kad sam bila mala

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da nagrickala.
    moja mama je nas vodila na prezivljavanja u prirodu sa par grama soli i paketicem sibica. valjda zato sestra i ja ne znamo razliku izmedju kruske i jabuke sve dok plod ne naraste.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kiselica je medvjeđi luk, ili ne ????

medvjeđi luk na "špinat" mi je mrak

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mara prvotno napisa
    kiselica je medvjeđi luk, ili ne ????

medvjeđi luk na "špinat" mi je mrak
    Medvjedji luk raste u sumama ili na rubovima suma i livada, obicno an vlaznim mjestima i ima jaki miris na luk.

Kiselica raste na livadama (obicno onim kultiviranim, koje se redovno kose) i jede se stabljika od cvata koja obicno naraste 20-50 cm, dobro se vidi na livadama bas sad, u ovo doba godine, jer strsi iznad ostatka livade, a i lijepe je crvenkasto-selene boje.
    Okus - ime sve govori: ugodno kiselkast

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Žaru volim u svim oblicima, a najbolje kao uljevak, odnosno žaranik.
    Moze i u rizotu.

U ratu smo klopali pohovane cvjetove tikve, e sto je to dobro! ili smo samo imali niske kriterije

Onih vitica vinove loze sam se nazderala kao dijete, isti slucaj sa ranjenikom (ne znam drugi naziv) i cuvarkucom.

Postoji i divlja biljka masnik za koju kazu da je najbolja u zeljanici, cak bolja od spinata.

Zovu smo redovno pili u soku, kao i caj od lipe, a i smreku. Poseban specijalitet je sok od ruze, ali djulbesecerke.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kako pripremate koprivu? Ima je na tone kod nas. Jedino neznam kak da bum sigurna da nije zapisana :/

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nekoć davno, dok smo MM i ja hodali po brdima i u bespućima ostajali po tjedan dana, volila sam brati biljke za čaj, jutarnja šetnja je bi rezultirala čajem od mente, lišća borovnice, majčine dušice, kupine i maline, stolisnika. Baš je bilo super.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Jedino neznam kak da bum sigurna da nije zapisana :/
    jesam pisala o tome kako je moja mama jednom dok smo zurile na rally na sutjesci cucnula pisati bas na koprivu?
    i popodne odvozila trke?

jel netko spomnuo kuke i sparoge?
    mi ih na zumberku beremo.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Uvijek beremo mladu zaru/koprivu, ili ako je odrasla stabljika, onda vrhove.
    Nastojim brati tamo gdje nije prometno, na nekoj livadi i sl. Perem je i rezem kao spinat. Cini se tvrda, ali nije, jednostavno se pece/kuha.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mi redovno svake godine jedemo pohani bagremov cvijet (samo se uvalja u tijesto za palačinske - malo gušće nego za palačinke) i na vruće ulje.
    Također, sirup od bazginog cvijeta.
    Koprive na salatu ili već na sto drugih načina (priprema kao špinat).
    A listovi vinove loze - sarmice u tim listovima, super.
    Pekmeze pravimo od svakakvih šumskih bobica (ribiz crveni i crni, borovnice, kupine, šumske jagode).
    Šumske gljive su mi puno finije nego klasične (šampinjoni, bukovače), a probala sam ih preko 40 vrsta pripremljene na milijardu načina.

kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Po livadama klopali kupine i još nešto, mi smo to zvali "kolačići" - običan plod drače u proljeće (Dalmatinke će me valjda razumit što je to)

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Moja teta je planinarka i kad sam bila dijete ona je brala raznorazne trave i to smo jeli na lešo sa maslinovim. Prošle je godine imala moždani, sad slabo i nerazgovjetno govori :/ , a mi nismo nikada pitali što je to brala. Sjećam se samo termina divlji kupus.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    da nagrickala.
    moja mama je nas vodila na prezivljavanja u prirodu sa par grama soli i paketicem sibica. valjda zato sestra i ja ne znamo razliku izmedju kruske i jabuke sve dok plod ne naraste.
    stvarno :shock: doduše nije ni moja daleko

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja volim sok od ružinih latica

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bi sad dala punu zdjelu ovih krekera koje zvacem za litru sirupa za sok od bazge...
    uh, taj miris mi je dan danas u nosu ( nazalost- baka vise nije u kondiciji da radi sirup)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kikic prvotno napisa
    i još nešto, mi smo to zvali "kolačići" - običan plod drače u proljeće (Dalmatinke će me valjda razumit što je to)

vidiš - ne mogu se sjetiti jesmo li mi to jeli ili samo žvakali :?
    to je ono žuto-zeleno, zar ne?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ovisi je li bilo skroz suho ili je još imalo barem malo zelene boje.
    ako je bilo skroz suho, onda smo skidali onaj obruč i jeli samo sredinu.
    jeli?!
    pa tamo nije bilo ni miligrama "nečega".
    tek tako da nešto radiš...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

off topic ali

baš ste me podsjetile na djetinjstvo i uživancije u prirodi na selu ...

iz prirode u tanjur?! kakav tanjur?! najslađe su bile susjedove smokve, a tek vinogradi ... poslije kupanja u obližnjem jezeru ili rijeci se nije išlo kući stazom nego poljem pa netko papriku netko zeleni grozd, glavno da se jelo ...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a susjed sa sačmaricom ?

ja sam tipična gradska štakoruša,s prirodom sam na vi,osim onih par maminih polušaja da me odvuče na planinarenje koji su završili tako da sam nakon par metara zaurlala ZMIJAAAAAAA i odustala

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kopriva na varivo, čaj od koprive (navodno jako dobro čisti krvi i fino je), medvjeđi luk s kiselim vrhnjem-delicija, maslačak, gljive (svekar stručnjak), pohani bazgin cvijet-mljac, sok od bazge s limunom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

JA sam zaboravila najvažnije - drijen!

sok, džem, crveni zreli plodovi (prolazili su i zeleni svojedobno)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A trnine?
    MMmmmmmmmmmmmmmmmmmmm, al sam ih se u životu najela: kljeti kupe usta ili ih baciš na vatru, a kad promrznu... mmmmmmmmmm

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Eh, da, murve (mislim da ovdje kažu dud), toga sam se u djetinjstvu najela za pet života, a to niko ne bere, sazori, opadne i truli.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se sjecam neceg predobrog sto smo skupljale po skadarskom jezeru (medju bjelouskama) - zove se nesto --- vrag, ima pipke kao neki svemirac a unutra je poput mladog oraha. kako smo se tog prejedale.
    mama je vidjela to jos i u medjimurju, znate li mi pomoci?

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    ja sam tipična gradska štakoruša,s prirodom sam na vi,osim onih par maminih polušaja da me odvuče na planinarenje koji su završili tako da sam nakon par metara zaurlala ZMIJAAAAAAA i odustala
    Identicno.
    Nemam blage veze o cemu pricate... :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a košćele?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Eh, da, murve (mislim da ovdje kažu dud), toga sam se u djetinjstvu najela za pet života, a to niko ne bere, sazori, opadne i truli.
    ovo nisam voljela - a mislim da se kod nas niti nisu jele

uvijek ih je puno dvorište bilo ...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

šta su košćele?

ja sam se, uz trnine, najviše najela kupina.
    uzmeš onu travku koja na vrhu ima cica-macu i nižeš, nižeš... kad nanižeš desetak tih travki (budu po dvadesetak centimetara), izvališ se i krkaš.
    i onda još žvačkaš tu travku, na kraju.

a bagrem po Zagrebu toliko miriše da jučer nisam odoljela, unatoč olivu. pojela sam punu šaku!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    uzmeš onu travku koja na vrhu ima cica-macu i nižeš, nižeš... kad nanižeš desetak tih travki (budu po dvadesetak centimetara), izvališ se i krkaš.
    i onda još žvačkaš tu travku, na kraju.
    to!!
    kako li se samo sjetiš svega!!

nizanje je savršen izum!

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Daaaaaaaaaa, nizanje, daaaaaaaaaaa :D

A dudovi, isuse, kako ja to volim, al već godinama nisam nigdje vidjela ni drvo, a ni na placu za kupit, šmrc...

Jedno od najživljih sjećanja iz djetinjstva mi je kad smo morali na vjeronauk, a pokraj župnog dvora je rasao veliki crni dud. Mi bi se pentrali na njega i jeli dok nam jezik ne bi bio skroz crn i dok ne bi netko tko je bio na straži viknuo da dolazi pop...zločest ko pas

Uvijek je vikao na nas da smo došli na vjeronauk, a krademo iz božjeg dvorišta, stoka jedna, odmah na ispovjed

pcelica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mljac, mljac
    kupine, maline, one male sitne šumske jagode, pa drijen, trnine, još neke sitne crvene plodove (zaboravila kako se zovu), pa onda one divlje kruške koje su se stavljale u žito da dozriju.
    Bilo je toga još dosta, ovo ljeto vodim i Niku na degustaciju.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ah, Vrijeska, drijen, ne sjećam se kad sam ga zadnji put vidio u šumi. Pretpostavljam da bi ga se dalo i uzgajati. U Nepalu ga nude pod nazivom "cherries" uz jakov sir 8) Mrak.

Od ne-egzotike: gljive, kesteni, šparoge, kupine

Od egzotike: manjige, kapari, razni plodovi mora (ugrci, kozice, priljepci, dagnje)

Početno

No, dobro...
    Ajde, molim vas, vi koji ste odrasli u Zagrebu, recite mi GDJE ste pobogu nasli "kupine, maline, one male sitne šumske jagode, pa drijen, trnine, još neke sitne crvene plodove pa onda one divlje kruške koje su se stavljale u žito da dozriju... i dud"

pcelica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja nisam odrasla u Zagrebu.
    Hoćeš da i tebe vodim na degustaciju?

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo, ja nisam odrasla u Zagrebu, ali jesam u Sarajevu, nisam imala niti imam rodbine na selu, ali smo svi u porodici ribari

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a sigurno ne na Britancu!
    Ili Kvatriću!

Mi se prekjučer vozili biciklima podnožjem Medvednice (Markuševac, Novoselec)...
    Ima svega toga što smo nabrajali, ali je još u cvatu ili se taman "zametnuo" plod.
    Pa nije Zagreb samo asfalt!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Istina.
    A tako malo ljudi koristi ikakve prirodne resurse.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam odrasla u Zagrebu i najela se dosta toga. kako vele -Zagreb ima i okolicu.

Ja obožavam dud (murvu) i na Knežiji ima drvo (al je na cesti - uz samu Savsku).

Kloklo, prošle godine je murve bilo za kupit na Dolcu. Al skupo ko sam vrag.

Inače na glavnim placevima u gradu svake godine ima za kupiti i šumskih jagoda, divljih malina i kupina (ne uzgajanih) drijena i još koječega (pa i koprive, dalmatinske mišance, radiča-maslačka).

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Moj svekar je presadio iz šume šumske jagode pa ih ima u vrtu. Što je to slaaatko! Samo mi sad ne ostane ništa (dijete sve pozoblje).
    Je li ih ko našao u šumi? Ili medo sve pojede?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Po zimi u gradu, ljeti na selu kod babe i dide :D
    Više sam se nauživala u ta dva-tri ljetna mjeseca nego cijelu godinu u gradu (ali priznajem ja sam živjela u podsljemenskoj zoni - tada selo, danas elitni kvart, pa sam i u gradu/šumi mogla puno toga kušati!)

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj dille prvotno napisa
    No, dobro...
    Ajde, molim vas, vi koji ste odrasli u Zagrebu, recite mi GDJE ste pobogu nasli "kupine, maline, one male sitne šumske jagode, pa drijen, trnine, još neke sitne crvene plodove pa onda one divlje kruške koje su se stavljale u žito da dozriju... i dud"
    Kupine - skoro posvuda, samo se malo makni iz centra, ima ih an periferiji, od sprnja nadalje
    Maline - dosta rijetke u i oko Zagreba, samo malo ih ima na Medvednici, Samoborsko nema, dosta ih iam na Velebitu i jos vise u Sloveniji
    Borovnice - V. Crnec u Samoborskom je najvece nalaziste u sredisnjoj Hrvatskoj, ima i nesto malo sa stubicke strane Medvednice te izmedju Graficara i Risnjaka
    Sumske jagode - svugdje gdje su neki usjeci sumskih cesta, rubovi livada itd
    Dudovi - da, rijetki su, tek tu i tamo ih se nadje u pregradju
    Drijenak - isto teze naci, najbolje na visim planinama, osobito blize moru (Velebit!)
    Sipak - posvuda uz rubove suma, iam ih puno u okolici grada
    ...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja i dille bi krepale da dođe do kataklizme, a pleme spiljskog medvjeda bi preživjelo

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    ja i dille bi krepale da dođe do kataklizme, a pleme spiljskog medvjeda bi preživjelo
    E, maria, ubi nas s tim sitnim fontovima ...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne znam, maria...
    ja bih se radije zvala spiljskim medvjedom (medvjedicom, čak) nego rasla samo na standardnoj prehrani.
    vjeruj mi da se ovi doživljaji ne mogu platiti.
    a najviše se sjećam kada bih došla gladna sa njive, a strina mi veliku krišku kruga polila - običnim uljem iz plastične ambalaže (sjećate se one rebraste, četvrtaste). drugoga nije bilo.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

to sam samo ja i moj humor......

mislim da ne glorificiram odrastanje na betonu,dapače....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

znam ja da ti ne misliš ozbiljno, ali to mi je bio tragger za odbijanje svakog elitističkog načina razmišljanja u smislu "ja iz centra grada".

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

neš ti elite iz socijalističkih višekatnica

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •