Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: sjedalica bez certifikata

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno sjedalica bez certifikata

što s ovakvom sjedalicom?
    koliko je ispravna?
    da li je uopće ispravna?
    filmar baby 0-18kg

ima istu konstrukciju kako Bubu iz TL-a
    ima crvenu kopču

danas sam prijateljici montirala sjedalicu
    nigdje, ali baš nigdje nema certifikata
    montirati je teško kao i svaku bubu sjedalicu

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gdje ju je prijateljica kupila?
    takva sjedalica ( bez oznake certifikata) kolko ja znam ne bi smjela biti u prodaji.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ines dobro zbori. I osim sto ne bi trebala biti u prodaji, ne bi trebala biti u vozilu.

Sjedalicu bi frendica trebala vratiti i kupiti drugu.

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Ines dobro zbori. I osim sto ne bi trebala biti u prodaji, ne bi trebala biti u vozilu.

Sjedalicu bi frendica trebala vratiti i kupiti drugu.
    hm...kupljena je u BiH prije kojih godinu i pol :/

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cure molim vas da detaljno napišete zašto je ta sjedalica loša
    ja znam zašto je loša ali pošto mene NJM poznaje neće mi vjerovati...mislit će da su opet to njene neke mušice "oko kupovine i trošenja novaca"

ja sam mu pokušala objasniti ali me ne sluša
    sjedalicu su platili 150KM i sad njemu nije jasno zašto ona nije dobra...

molim vas detaljnije ako nije problem Ines, Ancica
    pa da ja to lijepo isprintam i dam mu na uvid od žena koje se u to kuže

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Problem je sljedeci.

Kad je dijete vezano u sjedalici, dijete recimo tesko 13 kg, ono kod sudara pri brzini od samo 25 km/h poleti napred i povuce na sjedalicu silom 20-30 puta vecom od njegove tezine, u ovom slucaju kao da ima 260-390 kg.

Ako:

- plastika nije dovoljno cvrsta
    - trake pojasa nisu dovoljno cvrste
    - mehanizam zakocivanja pojasa sjedalice nije dovoljno cvrst (tako da se pojas ne otpusti pod tom silom)

dijete leti. I to silom malog slona teskog 260-390 kg i lupa o sto vec udari tom istom silom, da bi se zaustavio svojim krhkim tijelom.

A da imamo barem neku garanciju da su:

- plastika dovoljno cvrsta
    - trake pojasa dovoljno cvrste
    - mehanizam zakocivanja pojasa dovoljno cvrst

sjedalica treba proci testiranje.

Ako sjedalica nema atest onda nemas pojma da li ce izdrzati silu sudara i kod najmanjih brzina, a da ne velimo kod prosjecne brzine od 50 km/h na kojoj se sve sjedalice moraju testirati (neke se testiraju i na vecim).

Ako dode do sudara, dok promatramo dijete kako leti kroz vozilo nikakvu utjehu nam nece pruziti pomisao da je "sjedalica izgledala OK" a posebno ne ako znamo da smo imali priliku osigurati nasem djetetu bolju sigurnost, a namjerno nismo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jel ima neki crash test u kojem je dijete u sjedalici, sjedalica pričvršćena pojasom, ali nije "zakočena" - jel me kužite?

U kojem trenutku bi se pojas vozila zakočio od udarca?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne kuzim u kojem kontekstu mislis na "zakocena".

Klizni pojas vozila se zakoci pod silom od 0,7 N ili vise. Znaci, "klizi" dok god se na njega primjenjuje sila koja je manja od 0,7 N, a to je skoro svaki put kad auto prede prek rupe, lezeceg policajca, rizola , lagano zakoci itd.

Ako je sjedalica ispravno vezana pojasom ona nece pri sudaru "odletjeti kroz prozor" (osim ako plastika ili kaj vec ne valja pa pukne ili nekaj slicno). Ali ako nije cvrsto vezana za sjediste, sto vise "stopljena s njim", onda kod sudara ima praznog hoda i leti previse prema naprijed (ili na stranu, ako je udarac sa strane), a dijete skupa s njom.

Npr., sjedalice koje se montiraju u smjeru voznje su dizajnirane tako da kad dode do sudara pri brzini od 48 km/h djetetova glava ne odleti naprijed vise od 550 cm. To je kod vecine auta dalje od ruba sjedista vozila. Da bi ovo dobro sjelo najbolje je izvadit metar i vidjet koja je to razdaljina - ogromna!

Cim imas lufta ili u pojasu vozila kojim je vezana sjedalica ili u pojasu kojim je vezano dijete, ta razdaljina se povecava i moze kao posljedicu imati, izmedu ostalog, to da dijete tresne glavom o naslon sjedista ispred i ozbiljno se povrijedi (mozda i smrtonosno).

Nemam link na crash testove gdje sjedalica nije dobro montirana ili je pojas zakazao.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pod nije zakočena sam mislila da nije stisnuta crvenom ili na neki drugi način.
    Al odgovorila si mi što sam i htjela znati

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •