Dala sam pulmicort i nije kasljala po noci. Davat cu ga par dana bez uvodenja ostale teralije pa cu vidit..
Sent from my iPhone using Tapatalk
Dala sam pulmicort i nije kasljala po noci. Davat cu ga par dana bez uvodenja ostale teralije pa cu vidit..
Ma daje ona meni tako na kapaljku. Vj procjeni koliko ampula trebam. ali onda nemam za krizne situacije....
Moji imaju u četvrtak kontrolu na Rebru, pa sam sva u tome(osim kaj je maleni opet počeo kašljati pa smo krenuli s pulmicortom i vidjet ćemo daljnji tijek).
Vezano za lječ. u Crikvenici, ako sam dobro shvatila, "možda " bi mi odobrili smještaj uz manjega, a što ako ne odobre, onda plaćam smještaj kod njih negdje određeno ili si ga tražim sama. I zanima me za termin, to mi oni odrede ili ? Budući da je stariji školarac, ne bi ja da idem tokom školske godine, zato pitam. A ako idem ambulantno, jel onda mogu npr. otići tamo negdje blizu na ljetovanje kad meni paše, pa idem usput tamo na terapije?
kopiram iz http://www.hzzo.hr/obvezno-osiguranj...staj-uz-dijete
Pravo na smještaj uz dijete u specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju
Na prijedlog izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite, a na osnovi mišljenja doktora specijalista određene specijalnosti, liječničko povjerenstvo područne službe, regionalnog ureda Zavoda iznimno može odobriti boravak uz dijete u specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju osiguranoj osobi - jednom od roditelja ili osobi koja skrbi o djetetu u sljedećim slučajevima:
- kada se provodi točno određen i utvrđen programa "mama - dijete" za izobrazbu roditelja, odnosno osobe koja skrbi o djetetu, za dijete do navršene 3. godine života
- kada je u provođenju bolničke medicinske rehabilitacije djeteta s posebnim zdravstvenim potrebama potrebna prisutnost roditelja, odnosno osobe koja skrbi o djetetu.
Iznimno, bez potrebe prethodnog odobrenja liječničkog povjerenstva Zavoda, pravo na boravak uz dijete, ovisno o odgovarajućim smještajnim kapacitetima specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, ima:
- osigurana osoba - majka djeteta pod uvjetom da je jedina prehrana djeteta majčino mlijeko, odnosno da postoji potreba dojenja djeteta, a što utvrđuje izabrani doktor djeteta, odnosno doktor bolničke ustanove u kojoj se dijete liječi,
- osigurana osoba - jedan od roditelja djeteta s teškoćama u razvoju koje o tome u skladu s posebnim propisima posjeduje odgovarajuće rješenje nadležnog tijela, odnosno nalaz i mišljenje nadležnog tijela vještačenja.
Za vrijeme smještaja uz dijete roditelj nije obvezan sudjelovati u pokriću troškova smještaja.
cappy tvoj bi radi malih godina do 3 godine trebal dobiti pratnju roditelja u tom slučaju bi ti i specijalista trebao napisatida mali treba pratnju ( neki pedijatri se hvataju na to), a kad riješiš njegu ili skraćeno ( možda ne bi bilo loše opet to pokrenuti) onda imaš pravo za njega na pratnju dok god imašto pravo.
Ako želiš ambulantno smještiš se negdje gdi ti paše u okolicu da možeš hodati na vježbe, terapije i sve kaj vam doktor da.
Ako pak želiš ići ko pratnja bolesničkom smještaju onda ako ne želišda budu sami bi trebala bit smještena u hotelskom smještaju, tada ti je napovoljnije vidjeti kolko su cijene Udruge roditelja asmatičara.
Posljednje uređivanje od jelena.O : 09.02.2015. at 18:07
Stariji mu je u noci sa nedjelje na ponedjeljak poceo uzasno kasljati i tesko disati. Nakon inhalacija pulmicort+ventolin zaspao i ujutro bio kao nov.
koji pulmicort koristite ?
http://www.halmed.hr/upl/lijekovi/SP...9-07-01-54.pdf
http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/...9-09-01-77.pdf
Ja imam ovakav.
Ne taj jelenasto si stavila nego respule . Ovo prvo je rihter rekao da nije za djecu.
samo me zanimalo kak to izgleda i koje je jakosti
na deklaraciji od lijeka dok se jos iz vana narucivao i u stranoj literaturi pise da su te respule za djecu do 8 g, no rihter je rekao da to nema veze a i na hrvatskim uputama (tog istog dakle lijeka 0,5 / 2ml)to ne pise, tj nema nikakve upute da se odnosi samo na djecu od 6mj do 8 g . ja ga dajem i isto hdb prolazimo bez ventolina. dajem ga 3x na dan cijelu nerazrjedenu respulu.
ispada da je to ko da si u sebe usisao odma 10 komada flixotida 50, pa nije ni čudo da onda i brzo djeluje
ma ne vjerujem , to je puno slabije od flixotida. jedino je fora u nacinu djelovanja, tj boljeg djelovanja od pumpica.
http://www.almp.hr/upl/lijekovi/SPC/...9-09-01-77.pdf
evo malo detaljnijih uputa
ne stignem sad čitati . proučit ću a i možda danas pitat alergologa kad idem s najstarijim na testiranje
peterlin je na pragu tog kaj sam htela reć, ali vjerovatno i dišni kortikosteroidi imaju različite jačine djelovanja ko i oni za kožu
Posljednje uređivanje od jelena.O : 11.02.2015. at 12:19
Pitaj pa nam javi.
Evo, ovdje sam našla usporedbu nekih lijekova (engleski): http://www.asthma.partners.org/NewFi...Chapter22.html
Kopiram samo tablicu, iako ne znam da li je to dozvoljeno. Ako nije - molim administratore da je izbace:
Moj sin je neki dan dobio Qvar(R) umjesto Flixotide - nisam ga još ni podigla ni pročitala uputu, ali iz ove tablice proizlazi da je u Pulmicortu nekoliko PUTA veća doza aktivne tvari. Ne piše bez razloga da je to lijek za teške slučajeve astme.
Generic Name
Brand Name Concentration
(mcg/puff) Doses
per Canister Cost per Puff
or treatment BeclomethasoneQvar®
Qvar®
40
80100
100$.50
$.63Triamcinolone Azmacort®
100 240 $.30 Flunisolide Aerobid®
250 100 $.71 Budesonide Pulmicort®
Pulmicort Respules®
Pulmicort Respules®
200
250
500200
30
30$1.46
$4.75
$4.75Fluticasone Flovent®
Flovent®
Flovent®
44
110
220120
120
120$.35
$.49
$.68Fluticasone/Salmeterol Combination Advair® 100/50
Advair® 250/50
Advair® 500/50
100
250
50060
60
60$1.87
$2.37
$3.25
I meni se čini da premalo znamo o tome, pa me zanima što će Jelena doznati od liječnika.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 11.02.2015. at 13:32
Nisam sigurna ali mislim da je pulmicort ipak jaci jer je nama receno ako najmanji dobije opstrukciju pod melarthom + 2*2 flixotidea, prelazi na melarth + pulmicort kao terapiju. Sto bi znacilo da je pulmicort jaci? Valjda.
je jači je
svaki noviji je novija generacija i ponaša se isto ko i dermatološki kortići.
veli doktorica da se pulmicort daje u najtežim oblicima astme,drugonije stigla reć jer je bila gužva
Moj je imao dva puta laringitis, prvi put smo otišli na srebrnjak po noći i tamo je inhaliran pulmicort + infektokrupp. Tražila sam pedicu pulmicort na recept, tako da smo drugi put prošli bez doktora. Odmah cim sam čula znakove sam ga inhalirala i nije se pojačalo. To je bilo kad je imao 9 mjeseci, sad ima 11i respule čekaju u ormaru...
Hvala Bogu nismo se neko vrijeme javljali...
Neki dan sam si ispisala sve datume kad mi je maleni bio na ventolinu, pa evo i vama izvještaj:
1.1. (tjedan dana hospitalizacija)
10.2. (tjedan dana hospitalizacija)
19.5.
11.8.
15.10. (tjedan dana hospitalizacija)
12.11.
18.12.
Od 11.11. pijemo redovito ulje crnog kima
Od 8.12. smo krenuli u slanu sobu, odradili 10+3 terapije gratis, 2x tjedno.
Cure moje ja mislim da je nama i ulje i slana počelo djelovati, ove krizne dan, hladne, vlažne, vjetrovite, on je meni super!
Inače je kašalj i nos curio konstantno recimo 10 i 11.mj.
Sad ništa, ni mlađi ni stariji.
Bit' ću nekako hrabra pa ćemo ga od 1.3. upisati u vrtić. Nadam se da bude bezbolno, drž' te fige, javim se.
Žena u slanoj nam je rekla da će se tek sada početi djelovati kako treba slana i da će ga "držati" duže vrijeme. U 5. ili 6.mj. nam je preporučila jedan dolazak a onda najesen pred zimu opet cijeli paket.
mašnice, nadam se da će potrajat bez ventolina
moj najstariji na pragu astme Feno jaaako povišen, za mjesec dana ima kontrolu s metakolinskim testom pa ćemo vidjeti kak će dalje
Moja z.jos kaslje, manje al kaslje jos uvijek dosta. Ne znam ni sama kaj bi. Dajem 3x pulmicort. Hmmm
Kontrola je tek za dva mj.
Koji crni kim kupujete? Ne sjeda tesko na zeludac?
Pa po ovoj usporedbi ispada da je pulmicort najslabiji ? Usporeduje se najslabija respula 30 sa floventom ( to bi bio flixo?) respula 30, flovent 120 ?
Mislim da su to doze a da je bitna koncentracija? Ili?
Mada, respula je 20, hmmm
Meni je zadnji put ped rekla da malom (6,5 g) dajem pola raspule. Inhalirala ga 2x na dan...i jakoooo nam pomoglo. Sad smo na fluimukanu za kasalj al u vrticu je.
Po preporuci prijateljice koja ima višegodišnje iskustvo uzimanja crnog kima, kupujem SAMO Sangreen egipatsko ulje. Ono je najjače ali ona smatra da je i najbolje. U početku ga je nezgodno piti, ali može se promiješati sa sokom/jogurtom. Moji dečki piju čisto na žlicu.
Moram upozoriti da ne djeluje odmah, treba duže vrijeme da počne djelovati što me i ta prijateljica upozoravala i da ne očekujem čuda preko noći.
Njeno dijete je često oboljevalo od bronhitisa i nakon što je redovito i mjesecima koristila ulje sve je stalo, kao rukom odnešeno. Zimi kad je bilo najkritičnije počela je biti zdrava, niti kašlja niti curenja nosa, a te promjene unazad 2 mjeseca (pijemo malo više od 3mj) vidim i kod svojih.
Meni nije jasno, naime stariji sin, alergičar, evo ide deveta godina kako je na terapiji, redovito se kontroliramo, promjenili nekoliko dr( NE našom voljom) a ja NE ZNAM ni što je Feno, ni metakolinski test, ni ventolinski itd, itd...On na svakoj kontroli radi jedino spirometriju i to je to. Ne kužim, kako to da ga nitko ne šalje na te ostale pretrage, mislim sad je da pokucam ok, ove godine je imao jednu opstrukciju, ali ipak...Prije dok je bio manji, znali smo puno češće posezati za ventolinom, no nikad nije radio ništa od gore navedenih pretraga.
Posljednje uređivanje od cappy : 13.02.2015. at 11:21
Cappy, poslat će te ako nalaz spirometrije bude takav da to zatreba.
u klaićevoj sad automatski uz spirometriju rade i Feno većim klincima ( moj najmanji nije još ni spirometriju ni feno radio u klaićevoj, ali na lošinju je, isto tak klinka kad je bila 4.2 je radila u crikvenici a u zagrebu ne).
metakolinski šalje po indikaciji recimo moja klinka je radila prošluu jesen da doktorica vidi dal bi kaj pojačala lijek, na kraju sve ostalo po starom.
sad ovaj najveći nije recimo imao nekih problema, mada u biti je imao do 6 godine , ali tad nije pokazivao smetnje vezane za alergiju, i ige mu je bio sasvim pristojan skoro ništ , u zadnji par godina mu se pojačava ukupniige, pred dve godine kad sam jedva namolila uputnicu bio je prek 700 , s time da je grinje prek 100, u zadnjih par godina je opet počeo kašljati, i sad se doktorica opet počela smilovati i sama ga poslala na pretrage ( inače je ona kao pulmologičar, ali nećemo o tome).
sad specijalizantica hoće vidjeti kak će se on ponašati kod metakolinskog testa da vidi kaj bi i u kojoj dozi uvela, u općoj je liječen uvijek s antibioticima, ventolinom flixotidom.
nego cappy ste sredili kaj jučer?
Posljednje uređivanje od jelena.O : 13.02.2015. at 11:35
Aha, ok.
Inače totalno sam pod dojmom jučerašnje kontrole( najviše zbog mlađeg), ono još ne znam točno kako da to prepričam. Isti dr. koji mi je pred par godina napisao( i rekao ali da ne bi bilo da sam krivo razumjela), da kupim aerochamber, sad kaže, ne to nije za djecu, nek udiše prek halera. Mlađemu je terapija vraćena ona ista koja je prije 10mj mijenjana jer nije bila učinkovita, o kašlju koji sam ja navodila nije htio ni razgovarati, jer normalno je da dijete kašlje( kaže: možda je progutao riblju kost...), a ako od ventolina kašalj ne prestane trenutno, znači da to nije asmatski kašalj.
E da, radili su malenome prick, a u nalazu piše: nepouzdan i rezultat pod upitnikom . Još čekamo rezultate krvnog.
Eh, s ovim natezanjima s doktorima susrela sam se davno davno.... Oni često ne mogu procijeniti našu razinu znanja (pa nam govore ili premalo ili previše) i nema nam druge nego pitati. pitati i opet pitati.
Aerochamber ili haler - tja, to ti je isto lutrija.
Moj E. je koristio baby haler do škole ili i dulje, ne sjećam se točno, ali tu negdje oko osme godine smo ga izbacili, kad mu je dr. na Rebru pokazao kako da inhalira lijek direktno iz pumpice i to mu se pokazalo najboljim (iako to nije pravilo - jednostavno treba probati). Ako imaš haler, on se može koristiti i s onom silikonskom maskicom i bez nje.
Općenito je stav liječnika da je za malu djecu bolje to inhaliranje iz BILO KAKVE komore nego direktno u usta, jer ne mogu od tog jednog udaha povući lijek dovoljno duboko u pluća. Valjda. Tako sam ja to sebi objasnila.
A da ne kažem da mi na prvom pregledu (kad je dijete dobilo flixotide 50 i ventolin) nisu objasnili ni čemu ti lijekovi služe, koji je kortikosteroid za trajnu upotrebu i održavanje stanja, koji je hitna stanja (bronhodilatator), koji je antihistaminik itd.
Ni danas nisam sigurna da znam sve što treba, ali je dosta bolje nego prije desetak i više godina. Skupljamo pomalo informacije - na kapaljku.
Iskustvo iz prakse - za kašalj obično smo se snalazili s domaćim receptima (sljezov čaj, iscrpina sljezovog korijena za kapanje nosa, morska voda za toaletu nosa - to radi i danas, luk, sirup od lovora...), svinjska mast i metoda lupkanja za odljepljivanje sluzi - to je djelovalo.
Ostalo - kontrola mikroklime u stanu i alternativa: crni kim, slana soba, solna lampa, obavezno ljetovanje na moru svake godine
I ono što jelena.O uvijek govori - vodiš dnevnik i pratiš da vidiš da li to ima veze i sa prehranom (neki klinci ne podnose mliječne proizvode i drugu hranu, a baš kravlje mlijeko je veliki generator sluzi u dišnim putevima), pišeš svaku opstrukciju pa gledaš kad cvate lijeska (bolje da se ne podsjećam) i drugo bilje...
Nama je dr. na Srebrnjaku rekla da ako dijete nema DOKAZANU alergiju na neku tvar, da to još uvijek ne znači da nije alergično. Oni ispituju na ograničen broj tvari, a preosjetljivost je širok pojam. Ako nije alergičan na brezu (to ispituju), možda je na štajaznam sremzu (to ne ispituju, a biljka je puna peludi u sezoni i raste nam 50 m od kuće).
cappy ako može utjeha mojim klincima prick je uvijek nepouzdan, rastevi su nam mjerilo a oni su jaaako veliki.+
moja klinka sad 9 godina, a rastom ko 10-11 godina još uvijek je na haleru, čak i veliki i muž pušu na neki mini haler
Posljednje uređivanje od jelena.O : 13.02.2015. at 15:56
Mi smo na volumaticu, svi i ja.
Meni su veliki na aerochamberu, svatko svoj a najmanji na babyhalleru.
Sad je pak curetak pocela kasljati. Ocekujem da bi i koza mogla buknuti :/
Moj E. isto ima relativno loše nalaze (kao i uvijek kad mu kontrola na Srebrnjaku upadne u ovo doba godine). Uputili ga na vježbe disanja.
Olakšavajuća okolnost je što mi već godinama znamo da to kod njega ide sezonski. Sad cvate lijeska. Počeo je s aerius tabletama sinoć.
cure,
jel neka od vas radila nekaj, išla na kakve terapije, da sredi uzroke alergijskih poteškoća vaših klinaca?
jer naše iskustvo je da svi ovi lijekovi samo smanjuju/uklone vanjske pokazatelje alergije, ali ne uspiju maknuti te iste alergije..
moja je z. isto koma, kaslje vec dva tj ,nikako prestat taj suhi kasalj. sad sam ju stavila na ventolin 2x2, atrovent 2x2 , flixo, i pulmicort 2x . nocas nije kasljala. uzas. mislila sam da ce proci samo od pulmicorta al nista. kaslje li ga kaslje a za vikend i nocni krenuo . uf. a nit nos curi nit nista. nikakvih simptoma bolesti.
Misliš na senzibilizaciju?
Nismo probali.
Ja sam sigurna da bi mom sinu pomoglo da ode živjeti nekamo na Jadran, tamo mu je uvijek dobro. Čak i sam kaže da bi se volio odseliti i nije to bezveze. Ali trenutno nam tako nešto teško dolazi u obzir. Vidjet ćemo. Kad dođe do odabira studija, mogao bi otići u neki grad na obali, pa bi se vidjelo je li to za njega. Razmišljamo u tom smjeru.
da, govorim o desenzibilizaciji ili hiposenzibilizaciji kak ju doktori zovu
i baš razmišljam kak je i "obična" homeopatija u biti jedan vid desenzibilizacije jer se uzima minijaturno smanjen alergen
ima li tko i kakva su iskustva?
naša pedijatrica ima odraslog sina kojem je desenzibilizacija pomogla...
mi smo tražili i sigurno ću svoje dijete "upisat" na to..upravo u procesu da se upišemo
ali gledam i alternative![]()
Ja sam čula da klasične hiposenzibilizacije nema, usto to ne vole raditi ako je više alergena u pitanju
Iskreno odgovor njihov da ne prakticiraju ne bu me sprjecilo da trazim apsolutno sve kaj je na raspolaganju