Mi smo isto uvijek dva tj. Tj 10-12 inhalacijska dana
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mi smo isto uvijek dva tj. Tj 10-12 inhalacijska dana
Postavila sam na Dokaze u medicini pitanje za slane sobe, (zasad) nema dokaza da djeluju na bilo što vezano za ljudsko zdravlje:
http://dokaziumedicini.hr/slane-sobe...druge-bolesti/
"Zaključno, zasad ne postoje uvjerljivi dokazi iz kliničkih pokusa na ljudima da su slane sobe učinkovita terapija za astmu ili povećanje trećeg krajnika. Pronađene randomizirane kontrolirane studije koje su provedene na odraslim osobama ili djeci i koje su ispitale učinak slanih soba bile su loše kvalitete, imale su brojne metodološke nedostatke i ispitanici su redom mogli uzimati druge terapije koje su mogle utjecati na simptome. Prema trenutnom stanju dokaza, moglo bi se preporučiti da slanu sobu posjetite ako se u njoj ugodno osjećate i ako vas opušta, ali ne zato jer iz kliničkih pokusa na ljudima ima uvjerljivih dokaza da će vam pomoći izliječiti bilo koju bolest."
Čekam odgovor za crni kim.
ina, koliko im je trebalo da odgovore? ja pitala za propolis. iako toliko vjerujem u propolis da me neće odgovor pokolebat u mojoj vjeri![]()
Ovisi, jer svako pitanje hendla stručnjak iz tog područja nekog, a i ovisi o slobodnom vremenu, to je volonterska aktivnost. Tipa... moje slane sobe vise nekih 4 tjedna možda (a i meni svejedno, pitala sam samo edukacije radi, jer sam već čula od pulmologa da je to zasad nedokazano). Za češnjak su rekli da ima dokaza npr za sprječavanje prehlada (a njega ne mogu zbog gastritisa). Crni kim isto ima nekih par tjedana da sam postavila, ne pratim, jer ništa od toga nije stani-pani. Inače, propolis (kao i bilo koji med) ako si alergičar (tj. imaš astmu s peludnom alergijom) može biti i štetan. Ali, to tamo nije pitanje vjere, to je isključivo racio i dokazi - ima ih danas ili ih danas nema u relevantnim bazama, znači 0-1 đir. Što ne znači da se za 5 godina neće dokazat itd. - to je znanost. Ali, pitanje je ima li danas dokaza, yes-no. I odgovor je onda takav, jednostavan - da-ne.
Posljednje uređivanje od ina33 : 27.02.2015. at 12:56
A propos propolisa za astmu - općeniti službeni savjet pulomologa je ovaj: samo propisana terapija, baciti sve sirupiće i medove (iako je hidratiziranje s čajem OK) i cijepit protiv gripe. Ali, to je za astmaše znači.
Inače, moćna su ta tradicijska uvjerenja - "tipa rakijom me svog namaži" (Dida moj, Arsen Dedić, i moja mater) - a danas je to opovrgnuto kao terapija za snižavanje temperature, pače opasno - pa zagrijavanje upaljenih mjesta (opet rakija, ja sam doma imala od matere "rakiju za masiranje"), a bolje je hlađenje - recimo, Ameri navodno za upaljeno grlo jedu sladoled, a ne vruće juhice. I tako. Ne kažem da vjera i tradicija nisu moćna stvar, ali ko što Ante Tomić kaže u tekstu o tradicionalnom odnosu Hrvata prema ženama... brate, za nekim tradicijama ne treba žalit.
Ja sam iznjela nase pozitivno iskustvo, rekoh idemo probati...
Na ulju crnig kima smo sada vec 4mj.
Muslim da kid nas JE djelovalo jer bronhitis nemamo vec 3mj inace jako cesto smo na ventolinu.
Sad nas je viroza ulovila sve doma i naglasavam na pluca mu se nije spustilo a znao je na ventolinu zavrsiti samo od sitnih prehlada oko njega.
Ja zadovoljna pa kako bude...
Super, ali, menezapravo, ne zanimaju iskustva (subjektivna, teško provjerljiva, moguće da je dijete koristilo i terapiju, moguće da je takvo doba godine di astma ili bronhitis kod tog djeteta nisu aktivni itd.), nego baš dokazi - ima li po znanstvenim bazama danas dokaza za to, jel' rađeno koje istraživanje - ili ne. Sasvim je moguće da će za 2 godine bit rađeno i da će bit dokazano. Inače, ja nisam đira probat svaku božju stvar svjetu zbog "možda" - jer mislim da tome onda ne bi bilo kraja jer se na "alternativno tržište" svaku malo izbacuje neki spas za koji tvrde da super djeluje na sto stavri. Ali, to je moj manjinski rezon... ako može, ja nalinkam tu što kaže današanja znanost. Bitno je samo da smo svi zadovolji s onim što radimo i da kako-tako guraju naši astmatičari naprijed. Mislim, činjenica je jednako tako da ja ne znam npr. kako bi mojoj bilo bez lijeka - možda bi joj bilo bolje čistim rastom i bez njega (vjerojatno bi), ali to ne znam, mislim da se još uvijek dosta muči i pokrivena s lijekom, iako je napredak stvarno vidljiv i u tom smislu sam zadovljna.
Mi smo isto svašta probali, nista nam nije pomoglo osim terapije flixotidom pa singularom uz ventolin. Jedino je sigurno da nam polako prestaje kako ona raste. Sad joj je osam godina, terapije su joj izbacili prošlo ljeto i ostali smo na ventolinu po potrebi. Znači, cca. 1-2 puta mjesečno po dva potiska kad joj dođe loše i to je to . Kod nas očito prolazi rastom, hvala Bogu, nikakva alternativa nama nije pomogla.
I tako smo bili na redovnoj kontroli na Rebru i sva u strepnji iščekivala zeleno svjetlo da dijete može u vrtić. Svi papiri spremni, najavljen dolazak djeteta za 3.3. kad ono hladan tuš. Djetetu se ne preporučuje odlazak u kolektiv do svibnja. Ja sam ovak
Unatoč tome što sam naglasila da čak 3 mjeseca je bez ventolina, što je vrijeme bilo nepovoljno za njegove bronhe, bez obzira što smo išli u slanu sobu i što smatram da mu je od toga bolje.
Jasno mi je da su to upute za djetetovo dobro, ali problem nam je što ga čuva prabaka, muž i ja radimo, stariji ide u vrtić i trenutno smo u pat poziciji. Večeras imam telefonski razgovor s pedijatrom da nađemo neke bolje riješenje iako on će se vjerojatno sada složiti sa pulmologom iako ga je prije koji mjesec otkantao po pitanju lijekova.![]()
Posljednje uređivanje od mašnica : 03.03.2015. at 15:15
Pa sta nisi trazila da napise da moze u kolektiv. Trebala si ga otvoreno to trazit!
Ej pakiramo se. Sutra putujemo a bas najava vremena nije neka al valjda nas bura nece otpuhatinadam se da imamo sve kaj trebamo. Putni nalog mi nisu dali za malu jer ide na ambulantno lijecenje.
Uglavnom javim se. Jucer sam s malim bila kod sk lijecnika radi upisa u 1.raz. nije cjepljen jer kaze dr zvizdi ko lokomotiva. Tako da jedva cekam da cujem kaj ce tamo reci. Maloj se neuroderm.siri pa se nadam da ce je nekom derm.poslati.
Dobila sam iskaznicu od Udruge i sklopili su novi cjenik tako da smo batem s tim imali srece.
sretno
pitaj dole imaju oni dermatologa
Mi obavili godišnju kontrolu (trebala je biti polugodišnja, ali vrijeme leti).
Ovo je prva, nadam se ne i jedina, u kojoj nismo raportirali Ventolin.
Svejedno, profilaksna terapija nije mjenjana.
Kad se sjetim početaka, ovo je.
Učlanite se u udrugu ako već niste.
Besplatno je i neobvezujuće, a aktivni članovi ipak mogu više ako je i evidentiranih više.
http://webograd.tportal.hr/astma-udruga/pocetnastranica
https://www.facebook.com/#!/astma.ud...ef=friends.all
Posljednje uređivanje od Dalm@ : 04.03.2015. at 21:29
lela sretno!!!!!!!!!!!!!!!
nadam se da si vidla da ako plačaš smještaj imaš gratis bazen svakodnevno, pa iskoristi to.
Rekli mi da bi to znacilo da ja dijete sbaki dan vozam na relaciji Zg- Crikvenica. Inace stigli Smo. Odmah nam terapija za oboje pojacaNa. Malom i ventolin uveden, drenaza
Ma izgleda .... na kraju krajeva lijecnica iz komisije mi jedina znala objasniti imam li pravo na bol ili ne.
Nemam.... uzela god.
u tom slučaju imaš svakak pravo barem na dva dana bolovanja kad ih vodiš dole, i kad vraćaš gore.
To je i moja mama rekla. Da kako dsd ja memam ma to pravo a ona ga je imsla prije 35g kad je mene vodila na Losinj
Iiiii izdrzali smo 17 dana bez ventolina. Do nocas. Ali barem se malo povecao razmak ovaj puta. Najmanji.
Posljednje uređivanje od jaffa : 06.03.2015. at 16:47
uvijek imaš pravo kad voziš decu na liječenje van mjesta stanovanja ali samo dane puta,možda možeš to i kasnije izrealizirati.
jaffa,a jel si ti razmipšljala o crikvenici ili lošinju?
Posljednje uređivanje od jelena.O : 06.03.2015. at 18:54
Jaffa znam kako vam je. Drz te se! Nas se razmak pomaknuo na 3mj![]()
Lela imas pravo sto posto, treba u takvom slucaju uzet odbijenicu od ped. Pa se zalit. Meninisu odobrili pa su dobili drugost . Rj . Da imam pravo. I na amo tamosvaki dan i na jedan tam i nazad ak hocu, plusposebnoza neneko pratnju plus za svakodijete sa posebnom pratnjom. U hzzo imaju to misljenje i znaju za to. Da si bar prije tu rekla . Il ak mozes muza posalji il nekog i reci ped.da su ti u hzzo i crikvi tak rekli.pa nek ti posalju jer se ionak zadnji dan ovjerava.
Nisam iskreno jos ali morat cu. Samo moram nekako i skombinirati sa ostalima. U krajnjem slucaju mislim ove godine duze na more otici sa njima, tamo im bude ok.
jaffa traži tim više kaj imaš pravo biti s njima na osnovi i njege i klinca mlađeg od 3 godine,
Samo da javim ako se ko premislja bi li il ne isao....moj mali vec duze vrijeme nije dobro. Govorim ali me nitko ne dozivljava. Idemo iz jedne viroze u drugu sad je ovdje svaki dan kod dr na kontroli. Hropti uzas. Odvedem ga ped kaze ok je a sk dr mi kaze mali je koma. Ovdje kad su ga pregledali ista stvar. Dr mi mijena terapiju ovisno o danu i stanju. nadam se da cemo se stabilizirati .... sto se osoblja tice nemam rijec zamjerke. Vec sve znamo imenom i stvarno su bolnica prijatelj djece.
Ma ja se iskreno ne premisljam radi toga. Da mogu sutra bi isla. Nego mi stariji ima testiranje za skolu, najmanji svoje kontrole, curetak svoje pa ne znam kako bi sve to sada izvela![]()
imate li negdje 3 tjedna lufta?
jaffa znam kak ti je i ja imam slični raspored, stalno nekaj,kalendar skoro popunjen dokolovoza.
Evo mi uspjeli obavit i pregled za upis u prvi razred. Kad se vratimo u skoli cemo. A neke smo stvari stavili na cekanje ova tri tj
E pa tocno to :/ A preko ljeta sam mislila na more duze zapicit kada vec imamo mogucnost.
mislim da svi koji su odradili za školu da su išli prije reda tj.sAMI SI ZAPIKIRALI TERMINE, i unapred rješili, oni koji idu po normalnom postupku su kak ih zovu iz vrtića, doktora, škole
Ma taj pregled za skolu je tak bezveze i mozes ga obavit bilo kad.
Meni je to u crikvi najbolje, svaki dan kontorla ak treba i dva put tri put u danu , stalno je pod kontrolom. Da nam je bar takav dr u zg .. Tako da ja i nakon odlaska od tamo iskljucivo dr b. Slusam i s njim sam putem tel i maila u kontaktu cijelu godinu i izvjestavam ga i konzultiram se kad su god lose . Ove kontrole u zg mi sluze tek toliko da smo negdje upisani .. Ionak smo uvijek prije vani neg smo opce usli ..
Sent from my iPad using Tapatalk
Ma znam, bili smo prosle godine. Morali smo ga proci iako smo odgodili upis![]()
Čula sam za ulje crnog kima da je jako dobro. Drago mi je da netko ima iskustva s njim. Ja osobno mislim da je priroda ipak bolja od kemije (u nekim slučajevima gdje se može primjeniti)
TanjaN znam dosta slucajeva gdje su poceli s kimom i odustali nakon par tjedna. A treba puuuno vise vremena da pocne djelovati. Mi smo i dalje ok. Malo kasljucamo i srecom nista vise.
Bas sam te htjela pitati kog slusasi mi smo kod dr B i on kaze terapija je preslaba. A koga god poznam da je malen ko moja curica ima npr Flixotide 2x1 on kaze to je nis.
Btw stvarno te gledaju svaki dan. Nas je danas dr doktor primio i uveo mu cok cok. Al nacin na koji dr B daje upute mi je fascinantan...konkretan jasan sa svim objasnjenima..podsjeca me na dr F. Samo da budemo bolje nakon 3tj
J. kašlje i kašalj mi liči na lavež psa? Kuri 39, temperatura je krenula u subotu. Jutros bili kod doktorice koja je zaključila da se ništa posebno ne događa ali jutros nije tako kašljala. Negdje mi zvoni da se takav kašalj povezuje s laringitisom.
Da, kasalj kao lavez psa je laringitis. Za hitni mus zamotaj dijete u deku i na balkon par minuta da udahne hladan zrak. Nama je to najbolje se pokazalo za stani pani (osim inhalacija naravno). Kod njega obicno dajem pulmicort, ako ne pomogne onda na hitnu po inekciju (ranije smo koristili racepinephirin). Malenoj sam znala recrodelt staviti.
Mom starijem je u takvim slučajevima spas Tantum Verde (sprej, za djecu): http://www.ljekarne-sokac-osmak.hr/i...jine&Itemid=19
A toplo maslinovo ulje na prsa i leđa?
Negdje sam čitala da je dobar list kupusa namazati maslinovim uljem ili domaćom mašću i umorati u gazu da drži toplina i da je super protiv kašlja.