Eh, s ovim natezanjima s doktorima susrela sam se davno davno.... Oni često ne mogu procijeniti našu razinu znanja (pa nam govore ili premalo ili previše) i nema nam druge nego pitati. pitati i opet pitati.
Aerochamber ili haler - tja, to ti je isto lutrija.
Moj E. je koristio baby haler do škole ili i dulje, ne sjećam se točno, ali tu negdje oko osme godine smo ga izbacili, kad mu je dr. na Rebru pokazao kako da inhalira lijek direktno iz pumpice i to mu se pokazalo najboljim (iako to nije pravilo - jednostavno treba probati). Ako imaš haler, on se može koristiti i s onom silikonskom maskicom i bez nje.
Općenito je stav liječnika da je za malu djecu bolje to inhaliranje iz BILO KAKVE komore nego direktno u usta, jer ne mogu od tog jednog udaha povući lijek dovoljno duboko u pluća. Valjda. Tako sam ja to sebi objasnila.
A da ne kažem da mi na prvom pregledu (kad je dijete dobilo flixotide 50 i ventolin) nisu objasnili ni čemu ti lijekovi služe, koji je kortikosteroid za trajnu upotrebu i održavanje stanja, koji je hitna stanja (bronhodilatator), koji je antihistaminik itd.
Ni danas nisam sigurna da znam sve što treba, ali je dosta bolje nego prije desetak i više godina. Skupljamo pomalo informacije - na kapaljku.
Iskustvo iz prakse - za kašalj obično smo se snalazili s domaćim receptima (sljezov čaj, iscrpina sljezovog korijena za kapanje nosa, morska voda za toaletu nosa - to radi i danas, luk, sirup od lovora...), svinjska mast i metoda lupkanja za odljepljivanje sluzi - to je djelovalo.
Ostalo - kontrola mikroklime u stanu i alternativa: crni kim, slana soba, solna lampa, obavezno ljetovanje na moru svake godine
I ono što jelena.O uvijek govori - vodiš dnevnik i pratiš da vidiš da li to ima veze i sa prehranom (neki klinci ne podnose mliječne proizvode i drugu hranu, a baš kravlje mlijeko je veliki generator sluzi u dišnim putevima), pišeš svaku opstrukciju pa gledaš kad cvate lijeska (bolje da se ne podsjećam) i drugo bilje...
Nama je dr. na Srebrnjaku rekla da ako dijete nema DOKAZANU alergiju na neku tvar, da to još uvijek ne znači da nije alergično. Oni ispituju na ograničen broj tvari, a preosjetljivost je širok pojam. Ako nije alergičan na brezu (to ispituju), možda je na štajaznam sremzu (to ne ispituju, a biljka je puna peludi u sezoni i raste nam 50 m od kuće).