Ne pitaj... ima....
Moj E. nije imao prepreka pri upisu (jer mu je astma dijagnosticirana tek kasnije) ali u jasličkoj dobi mi smo i ustanovili što je djetetu zbog smetnji koje je imao uglavnom u vrtiću. Dolje je u jaslicama bio tepih, on se vječito gušio u prašini. Igrali su se na podu - nije bilo sjajno. ALI izdurao je. Nikad kasnije nisam ga toliko puta vodila na hitnu kao u vrtićko vrijeme. Zapravo, ne znam jesam li ga uopće vodila u školskoj dobi.
Eh, sad...
Mišljenje pedijatra i specijalista trebalo bi biti više kao uputa za osoblje vrtića (kao i za alergičare koji pate od prehrambenih alergija) nego prepreka za upis. Ne znam kakvi su sad propisi, ali upis takvog djeteta u grupu nekada je omogućavao manji broj klinaca u grupi (jer se ovo tretiralo kao posebne potrebe - odgajatelji su morali biti upućeni što i kako, zdravstveni voditelj je morao isto znati što učiniti u slučaju napada, sve to treba imati pod kontrolom). Davno su moja djeca bila u vrtiću, pa ne znam kako je sada, ali ima razloga zašto su to predložili i to nije smetnja upisu, samo treba voditi računa o najboljem interesu djeteta.
mašnice, ono što bi trebalo učiniti je porazgovarati sa specijalistom i dogovoriti što da piše na papir. Ponavljam, to NIJE prepreka za upis u vrtić. Sretno!