Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: problemi s jetrom - kakva prehrana?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Sin 13,5 god, ima povišene jetrene enzime, samo to mi je dr. rekla preko tel., nije mi pročitala vrijednosti... Kaže paziti na prehranu i za dva mjeseca kontrola, te da ćemo tada provjeriti i masnoće te u slučaju povišenih enzima će nas poslati vaditi markere...Nakon te riječi, ja nisam znala šta bi rekla i pitala pa evo sad mi se milijun pitanja vrzma po glavi...Voli on slatko, ali ne jede ga na svakodnevnoj bazi u većim količinama, nije ljubitelj povrća, meso spremam uglavnom pečeno ili prženo, to voli...gazirano ne pije...Iz iskustva, može li doista prehrana uzrokovati povišene enzime ? Budući je ljubitelj slatkog, smije li npr. med, domaće kolače u malim količinama ili ni to ? Molim vas dajte koji savjet i iskustvo...E da, željezo mu je isto nisko, prepisala terapiju.
    Posljednje uređivanje od cappy : 21.02.2019. at 10:49

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj cappy prvotno napisa Vidi poruku
    Sin 13,5 god, ima povišene jetrene enzime, samo to mi je dr. rekla preko tel., nije mi pročitala vrijednosti... Kaže paziti na prehranu i za dva mjeseca kontrola, te da ćemo tada provjeriti i masnoće te u slučaju povišenih enzima će nas poslati vaditi markere...Nakon te riječi, ja nisam znala šta bi rekla i pitala pa evo sad mi se milijun pitanja vrzma po glavi...Voli on slatko, ali ne jede ga na svakodnevnoj bazi u većim količinama, nije ljubitelj povrća, meso spremam uglavnom pečeno ili prženo, to voli...gazirano ne pije...Iz iskustva, može li doista prehrana uzrokovati povišene enzime ? Budući je ljubitelj slatkog, smije li npr. med, domaće kolače u malim količinama ili ni to ? Molim vas dajte koji savjet i iskustvo...E da, željezo mu je isto nisko, prepisala terapiju.
    Sad je u fazi brzog rasta, koja često opterećuje sve organe, ne samo jetru. To će proći, što zna i dr - zato ga je i naručila za 2 mjeseca.

Prilagodba prehrane:
    1. srediti željezo - iz iskustva, matični sok aronije puno pomaže, mi koristimo ovaj, ali možeš uzeti bilo koji http://www.opgcizmesija.hr/hr/7008/aronija/
    2. ubaciti zeleno povrće i mahunarke u prehranu - za željezo je odličan slanutak, možeš ga kuhati ili raditi hummus ili raditi salatu (kao grah salatu, s lukom, bučinim uljem i slatkim kukuruzom - sve iz konzerve, gotovo je za 3 sekunde)
    3. NE izbacivati meso, zbog anemije, ali prilagoditi način pripreme (prženo u dubokom ulju maksimalno izbaciti u korist pečenog u pećnici, pirjanog i kuhanog), ubaciti ribu
    4. med ja ne bih izbacivala, ima puno mikronutrijenata
    5. slatkiši - isto ne bih izbacivala, ali njima se ne treba hraniti, nego malo zasladiti nakon obroka (tipa pojesti 2-3 kockice čokolade, a ne 100 g, ali ako mu je teško, radije izbaci u potpunosti - uvedi svježe i suho voće)
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 21.02.2019. at 11:24

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Hvala Peterlin : )

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •