Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Mljevena začinska paprika

  1. #1

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno Mljevena začinska paprika

    Koristite li je? koliko? Znate li nešto o njenoj štetnosti?

    Ja sam njenu upotrebu naslijedila iz mamine kuhinje, dodajem ju varivima, gulašima...u zadnje vrijeme stavljam samo malo, počelo me kopkati da je štetna...

  2. #2

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    planeta zemlja
    Postovi
    284

    Početno

    i ja sam citala da nije bas zdrava, zaboravih sta su nasli u njoj, seticu se

  3. #3
    ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    KLC
    Postovi
    574

    Početno

    Mljevenu ciglu

  4. #4
    MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    3,516

    Početno

    Ja ju uopće ne koristim zbog MM kojem je loše od nje ma kako je malo stavila u jelo.
    Na kraju sam skužila da mi ni ne treba

  5. #5

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    planeta zemlja
    Postovi
    284

    Početno

    Citiraj ivory prvotno napisa
    Mljevenu ciglu
    ako je samo to onda i nije neki problem

  6. #6
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    A ja cula da ima C vitamina i da je zdrava.
    Mislim da je teze probavljiva u zaprskama, ali ne kao zacin sam po sebi.
    Ja ju stavim i u sirni namaz i prefina nam je.
    Zaprsku nikad ne radim, ali ju trpamo u ostala jela kao zacin.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,805

    Početno

    Ma stavljali su minij (temeljna boja za željezo, ona crvena) ali to je bilo davno i to na placu kod kumica. Kupiš industrijsku, pakiranu, i nemaš frke. Meni je ona nezamjenjiva, u neka jela mi nikako ne ide paradajz koncentrat a ružna su mi blijeda. Osim toga, kiselina iz paradajza nekako promijeni meso. Alternativa je ribana mrkva, ali ona je slatka, pa ako je unutra već i luk, bude previše.

  8. #8

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Postovi
    355

    Početno

    Ja koristim domacu. Moj rodjak proizvodi i slatku i ljutu. Izvrsna je, a i boja joj je drugacija nego kupovnoj. Mozda zato sto oni ne suse peteljke s paprikom... ne znam... ali znam da je izvrsna.

  9. #9
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    Citiraj mamazika prvotno napisa
    Meni je ona nezamjenjiva, u neka jela mi nikako ne ide paradajz koncentrat a ružna su mi blijeda.

    Meni su isto neka jela ruzna blijeda.
    Posebno fasirano meso. Volim kad se zakamuflira crvenom paprikom 8)

  10. #10
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ja ju prvo lipofiliram 8) Zvuči kao velika guba, a svodi se na namakanje u ulju par minuta i nije potrebno ni grijati.

  11. #11
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Ja ju prvo lipofiliram 8) Zvuči kao velika guba, a svodi se na namakanje u ulju par minuta i nije potrebno ni grijati.
    A zasto to radis?

  12. #12
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ogromna većina začina svoje čarolije predaje jedino masnoćama. Lipofiliranjem se sve te čarolije rastope i rasprše i postanu potpuno iskoristive. Često je potrebno primjeniti i malo nasilja u vidu topline, pri čemu stradaju alkaloidi, ali se izvuku dragocjeni u mastima topljivi sastojci. Na taj način se u litru klope može bez straha od riganja vatre strpati i dvije žličice mljevenog papra, a učinak je ugodno grijanje cijelog organizma (i topljenje tjelesnih masnoća).

  13. #13

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    Zanimljivo...

  14. #14

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    planeta zemlja
    Postovi
    284

    Početno

    Davore, 'ajd sad polako, biberu uradis sta??? Mislim, prosto ne mogu da zamislim da ce mi biti manje ljut ako ka stavim u ulje.

  15. #15
    kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    SF Bay Area
    Postovi
    3,685

    Početno

    I mene jako zanima taj postupak jer volim zacine u hrani, pa i biber, a i sama sam primetila da je super kad ga se stavi bas mnogo.
    btw, mi koristimo zacinsku papriku u prilicnim kolicinama, i jako mi je bitan njen kvalitet, moze mnogo toga da promeni u ukusu.

  16. #16
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Mljeveni papar (i ostale začine koje mislim pržiti) šušnem u vruću masnoću tako da se zapjeni, najviše oko 30 sekundi i potom se preko svega ubaci povrće, tako da se začini baš ne skure previše. Potom dinstanje povrća i kad se prožme sa začinima podlijevanje i ukuhavanje.
    Oprez sa ljutom paprikom i čilijem. Kapsicin se razlaže na ohohoj višim temperaturama od alkaloida u papru i hoće ostati prilično ljuto.

  17. #17
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Često je potrebno primjeniti i malo nasilja u vidu topline, pri čemu stradaju alkaloidi... (i topljenje tjelesnih masnoća).
    Baš sam nedavno čitala da alkaloidi ne nestaju nikako, ni kuhanjem, ni pečenjem. Zapravo se namirnice koje ih sadrže treba izbjegavati.
    Krumpir, rajčica i paprika.

  18. #18

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    joj Davore, koliko ti treba da napravis jedan rucak :?
    Svaka ti cast na strpljenju i prikupljenim informacijama.

  19. #19
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ja isto mljevenu papriku uvijek dodajem u masnoću , ponekad u žlicu u kojoj ima par kapi ulja , izmješam papriku sa tom masnoćom i dodam u jelo . Jedino je tako prava boja koju daje paprika .

  20. #20

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    Viš, o tome nisam uopće mislila, papriku, uvijek slatku, i ja dodajem na masnoću - na prodinstani luk npr., uvijek maknem s plina na par sekundi, dodam što već ide...

    Zaključak je čini mi se, da nije štetna...ili barem mi ne znamo...

  21. #21
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    LeaB, piperin je alkaloid i.
    Moje kuhanje traje najviše oko 45 minuta, jer kuham jako jednostavnu hranu. Sve preko toga su - svatovi.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •