Apsu, to je cijela nauka...

Evo, našla sam neki tekst: http://www.poslovni.hr/tips-and-tric...parketa-231194

Inače, ja imam klasični parket od punog drva. On dolazi u raznim dimenzijama i debljinama.

Ovaj dvoslojni i troslojni parket je lijepljen od više slojeva. NEkad su ga zvali i "lamel parket" - ima ga moja svekrva u stanu građenom šezdesetih - u lošijem je stanju od parketa u mom stanu koji je deset godina stariji. To je bolje od laminata, ali nije tak dobro kao klasika. Mi na poslu imamo taj neki slojeviti cca 5 godina i već se raspada. Za doma je to možda dobro, ali za prostorije u kojima se puno hoda u cipelama + gdje imaš stolce na kotačićima - to je smrt za slojevite parkete.

Da li će parket škripati ovisi dosta i o podlozi. Mi smo u staroj zgradi, koja je građena odmah nakon 2.svjetskog rata - nema betonske deke nego grede... Zamjena parketa (a podloga - one daske, bila je puna crva i raspala se u jednoj sobi) je išla ovako: najprije je došao majstor po preporuci kolege s posla, a kad je vidio o čemu se radi, rekao je "Čekajte, zvat ću ja kolegu, ovo je prekomplicirano za mene jer vi trebate rekonstrukciju, a ne samo zamjenu parketa..."

Mi doma već dva ljeta mijenjamo parket, sobu po sobu, ne zato jer je loš parket (nije, malo je rasušen i pohaban, ali sve u svemu nije se raspao nego "pliva" po vertikali zato jer je istrunula podloga). Imamo klasični parket (bukva - da sam bila pametnija, uzela bih hrast, ovo je dosta osjetljivo na grebanje). Prva soba koja je bila u najgorem stanju puno je koštala. Mijenjali su nam kompletnu podlogu (do greda), izbacili stari parket i daske, nasipali neki granulat, pa gore ploče (nešto kao osb, ali imaju baš tu namjenu, ne znam detalje) i gore postavili parket. U kuhinji (imam dio poda u pločicama, a dio je parket) nije bila tak loša situacija, pa su samo ispod podloge nadrukali purpen, da više ne škripi i ne ljulja se, a gore stavili parket. Ove godine me čeka još dječja soba i predsoblje. Uffff. Ali ono što je do sada napravljeno - jako sam zadovoljna. Neusporedivo s laminatom.

Pitaj majstora... možda ne samo jednog, pa da čuješ što ti se nudi. Slojeviti parket je praktičan jer nemaš brušenja i lakiranja - to sve dolazi gotovo (bar mislim) i brzo se postavlja. Sretno!