-
SET...e, ovo je dobra tema.
Svjetski trendovi se okreću u tom smjeru jer je praksa pokazala da su višeplodne trudnoće opasnije za djecu i skuplje za zdravstvo. Zato je u nekim državama u prvih X postupaka dozvoljen samo SET, neke dozvoljavaju veći broj postupaka ako su prva 2 bila sa SET-om.
Kod nas je to prepušteno liječničkoj procjeni u dogovoru s pacijentom, ali i dalje prevladava DET (double embryo transfer). Onaj treći embrij je srećom stavljen u ilegalu novim zakonom, mada često svjedočimo tome da se neke klinike ove odredbe ne drže (tu ne mislim na iznimne slučajeve u kojima je to opravdano).
Zakon navodi iznimke:
"Kod žena iznad 38 godina života, žena s nepovoljnim testovima pričuve jajnika, ponavljanog neuspjeha u liječenju, onkoloških bolesnika i težeg oblika muške neplodnosti, dopušten je unos tri zametka u spolne organe žene."
Transfera tri embrija s dvojbenom indikacijom će biti sve dok se točno ne precizira što je to "ponavljani neuspjeh". Jesu li to 2 transfera, 4, 8...?
I, zapravo, jesu li i ostale iznimke opravdane? Ipak je bilo slučajeva s ohoho ponovljenih neuspjeha gdje su se na kraju uhvatile dvojke, pa i trojke.
Liječnici su dužni obavijestiti nas o rizicima koje nosi transfer više od jednog embrija, ali i nama samima bi bilo pametnije da se ozbiljno informiramo o istima; kao što, uostalom, preispitujemo i ostale odluke naših liječnika - je li mi dao dovoljnu stimulaciju, je li štoperica mogla biti kasnije, je li pauza između postupaka preduga...
Slažem se s curama koje su gore pisale, i ja sam bila jedna od romantičarki koje su htjele slatke bliziće. Na početku o rizicima višeplodne trudnoće nisam znala ništa. Kad sam saznala, govorila sam "Ja jednostavno osjećam da moje tijelo može iznijeti dvoplodnu trudnoću".
Nisam više bila neinformirana ali sam tvrdoglavo ignorirala informacije o tome što nosi prijevremeni porod. Time želim reći da ovo nije problem samo mladih i neinformiranih parova, već i onih naprosto zaslijepljenih željom za djetetom, maratonaca koji posustaju u vjeri u uspjeh itd., sve skupine se lako poskliznu na ovom terenu.
Kad sam ostala trudna, potajno sam se nadala da će biti blizanci, nisu bili. Daleko od toga da sam bila razočarana, ali bila bih voljela da jesu. Trenutak otrežnjenja se dogodio kad su dvije suborke u kratkom periodu ostale bez svojih blizića zbog prijevremenog poroda
Od tad sam bila zaista duboko zahvalna na svojoj jednostavnoj jednoplodnoj trudnoći, makar nisam mlada i nije mi se samo tako vratiti po drugo.
Još nešto me zanima: čak i u centrima gdje je SET postao standard, još uvijek se krioprezerviraju po dva embrija u istoj slamčici. Pretpostavljam da možemo tražiti da se embriji pohranjuju zasebno, moramo li imati neke posebne dijagnoze, argumente ili je za to dovoljno samo izraziti želju?
Posljednje uređivanje od Argente : 11.04.2014. at 00:32
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma