Ako netko otvori temu o urocima, onda je to poziv na razmjenu stavova, ne razumijem čemu ova rečenica.
Mogu se pronaći ovdje, nemam problema s niti jednim epitetom (jedino nisam licemjerna jerbo su mi sva gore spomenuta vjerovanja jednaka), naprosto su mi takva vjerovanja odbojna pa kako to tko doživi doživi. Ta odbojnost u dobroj je mjeri sazdana i iz osobnih iskustava odrastanja u specifičnoj, da ne kažem zaostaloj, mikrosredini. Lako je biti filozof u Zagrebu, ali ja sam se cijelo djetinjstvo fajtala s praznovjerjem, pa starci najbolje frendice iz djetinjstva skidali su joj uroke jer ju je napala mora, kakvih sam se priča naslušala, počevši od bake i starih žena, do potomaka treće generacije (moje) koji su ko klinci prepričavali priče koje su čuli od doma.
Ovo bih mogla potpisati. Mislim da je strejt znanstveno-deterministički pogled na svijet prilično rjedak. Mnogi (od nas) briju na nekakvu energiju, svemir i sl. i to ne na nekoj racionalnoj razini ili na razini vjerovanja, već onako, intuitivnoj.
Ali uroci i slično...neka sam simplificirajući elitist veličine nebodera...to mi može biti simpa samo kao dio etnologije.
U čemu je razlika, vjerovati ili osjećati jedno ili drugo?
Pa, eto, meni se ta razlika broji u stoljećima. No hard feelings, ovdje ne istjerujemo Istinu, već razmjenjujemo mišljenja.

Odgovori s citatom