Stranica 7 od 20 PrviPrvi ... 5678917 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 984

Tema: Uroci

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku
    N. Grace, svako selo ima bar jednu takvu babu... I svi se kunu da je baš njihova baba ona prava...

Isto kao što i svako selo ima svoju dežurnu "vješticu", tj. osobu koja se nekome iz nekih razloga ne sviđa, pa o njoj izmišljaju priče.

Crveni konac, bacanje vode za nekim, ne rezanje noktiju petkom (ovo prvi puta čak i ja čujem...), to nema veze s nikakvom religijom, to je teško praznovjerje i budalaština koju su nam vjerojatno ostavili iz nekakvih svojih običaja Turci na ovim područjima...
    zašto baš Turci? Naravno, neki su običaji i od njih ostali, ali misliš li zbilja da prije kršćanstva nije bilo drugih religija ovdje? Većem dijelu ovdašnjeg stanovništva to je kršćanstvo jednom davno nametnuto, nakon što su ga iz političkih razloga prihvatili moćniji (a nakon toga se u istočnijim dijelovima isto ponovilo s islamom, pa ponovo kršćanstvom). Zato su se ta praznovjerja tako dugo i zadržala, jer su dugo vremena ljudi odlazili u kršćanske crkve, a kod kuće prakticirali staru vjeru, ali kako su time riskirali proganjanje pa i smrt u mukama, to se skrivalo. Mitovi su postali narodne priče, ostaci nekadašnjih obreda postali su činovi praznovjerja. Ako pažljivo gledamo i razumijemo, u tim "budalaštinama" možemo vidjeti svoje korjene - nažalost ne previše jasno, budući da su miroljubivi kršćani mačem i ognjem zatrli običaje naših predaka.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ipak ću ti pojasniti... Ako na neki urok odgovaraš "lijekom" koji je isto praznovjerno sredstvo onda nema lijeka...
    Dakle na takve điđa baje se odgovara jedino i isključivo molitvom, postom i blagoslovom, a ne nazivanjem TV tarot majstora.
    Pa sad... praznovjerje je širok pojam. Neki ljudi trpaju bioenergiju u to, a ja recimo u obitelji s tim imam izvrsna iskustva i ne tiče me se uopće što to neki trpaju u kategoriju "onostranog".

Neki ljudi nisu vjernici pa im npr. molitva upada u istu kategoriju.

Mene je, recimo, začudilo da se egzorcizam službeno primjenjuje u katoličkoj crkvi i danas. Nisam se zgražala, samo sam se iznenadila jer to mi onak iz čista mira ne bi palo na pamet da se crkva time bavi.

S druge strane - ako nekome pomogne tarot (ne kao vradžbina nego kao štajaznam poticaj za razgovor, da čovjek preispita svoje misli - nemaju svi želje i mogućnosti ići psihologu), bratemili, tko sam ja da sudim o tome? Mogu samo za sebe reći da mi to nije potrebno, ali sigurno ima ljudi koji misle drugačije.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Molitva nije glupa, tarot je glup, bioenergija nije glupa, uroci su glupi... Tko je artbitar, ili ide čisto onako, demokratski, razmjerno broju poklonika? Bojim se da smo mi ateisti onda definitivno najgluplji.

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Normalno da nemas pravo suditi peterlin,kao ni mi ostali...

Ali je ocigledno da ovde nemaju svi jednako pravo iznit svoje misljenje.....helloooooo

Di pise u bibliji JEN da "necista" zena nesmije sjediti na krevetu....stvarnoooo....ma daaaj...bas tako doslovno ?????

(by the way-to mi je prosula zena koja smatra da su religije glupe,al ocito nije glupo pamtiti taj ciribu ciriba bon ton)

Ciribu bon ton

Ne sjediti na rubu stola (neces se udat)

Nemoj se metlom zamesti (neces se udati....opet)

Ne dizati ruke iznad glave ako si rodila zensko djete(ovo neznam cemu...previse ima za zapamtit)

Triba izdat knjigu da se ljudi ne muce

Sent from my RM-914_eu_croatia_419 using Tapatalk

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ipak ću ti pojasniti... Ako na neki urok odgovaraš "lijekom" koji je isto praznovjerno sredstvo onda nema lijeka...
    Dakle na takve điđa baje se odgovara jedino i isključivo molitvom, postom i blagoslovom, a ne nazivanjem TV tarot majstora.
    crveni končići, tarot majstor, molitva, post i blagoslov,
    nekome je sve to isto, mislim da ti to cvijeta pokušava reći.
    tebi vjera, molitva i post znači puno, jer si vjernik,
    nekome ko ne vjeruje je to isto što i tarot majstor.

mislim da cijela priča je malo bliža bosancima,
    ja sam se recimo prvi puta sa končićima i sličnim stvarima
    susrela kada sam se udala za bosanca, tj. rodila prvo dijete.
    onda je krenulo ne ostavljaj bebin veš po noći vani jer će ga ureći,
    ne govori da je lijepa pujpujpuj, ne radi ovo jer će ono,
    ne radi ono jer će ovo.
    ipak mi se čini da je danas malo drugačije,
    kako su te starije generacije otišle,
    nema više toliko govora o svemu tome,
    osim naravno crvenog končića, koji je musthave za novorođenče.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Carmina, piše u Levitskom zakoniku da je žena dok menstruira nečista, i sve što dotakne dok ima menstruaciju (sjedne, legne) je nečisto.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Ja tu istu priču čula. ALi moja ima i objašnjenje,
    Krenula baba na groblje... bla bla... Zabola štap, htjela krenuti nazad, ali nije mogla krenuti, stao joj herz od šoka jer je nešto držalo... ujutro ju našli mrtvu sa štapom koji je probo suknju i bio zabijen u zemlju.

Očito sam iz malo naprednijeg sela.
    pa da - zabola je stap u suknju. znala sam to samo nisam napisala . urbana legenda

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

I da mene u RL zena koja pljuje po religiji uputi na takvo sto.....ima da se sramin

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Sta je najgore ona je bila smrtno ozbiljna

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    pa da - zabola je stap u suknju. znala sam to samo nisam napisala . urbana legenda
    Je je... sad bi se i ti utrpala u napredno selo.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo, za one koje to zabavlja, malo o vješticama i kako ih prepoznati: http://blog.dnevnik.hr/somewhere000/...6/vjetice.html

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku

ajde ajde i ti si mislila da je vampir

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    a šta ti nije jasno?
    nije valjda da misliš da se crvenim koncem možeš obraniti?
    ne znam, kad škropiš kuću svetom vodom, šta u principu misliš da će se desiti?
    šta te to malo vodice od nekog svećenika možebitne upitne duhovnosti može obraniti od nekog zla?

al ono, od viška glava ne boli. običaji. u tom kontekstu mi je crveni končić ista priča.

a inače, čini mi se da je egzorcizam kontroverzna tema u KC, ne?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, za one koje to zabavlja, malo o vješticama i kako ih prepoznati: http://blog.dnevnik.hr/somewhere000/...6/vjetice.html
    Sad sam se sjetila da imam doma knjigu Ale i bauci. Predivne ilustracije raznih bića ih narodnih priča.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

A gle ima je i tu... ako koga zanima.
    http://sr.scribd.com/doc/116586613/A...A1-Ale-i-Bauci

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam, kad škropiš kuću svetom vodom, šta u principu misliš da će se desiti?
    šta te to malo vodice od nekog svećenika možebitne upitne duhovnosti može obraniti od nekog zla?

al ono, od viška glava ne boli. običaji. u tom kontekstu mi je crveni končić ista priča.

a inače, čini mi se da je egzorcizam kontroverzna tema u KC, ne?
    mogli bismo i o onom raznošenju kojekakvih košćica i dijelova tijela...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Super, fala!

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Ja nisam čula takve priče, ali sam se u djetinjstvu naslušala priča kak je "mora" isisavala krv mladim dečkima po noći dok su spavali, pa su ujutro imali ljubičaste masnice....
    Kod nas se to zove polegač
    I "napada" i dečke i cure.
    Vele da je to onaj koji je bio zaljubljen i odbijen od strane napadnutog...pa nakon što je umro se osvečuje tako da ti noču sjedne za vrat i guši te.
    Imam doma dosta starijih susjeda koji su se probudili u masnicama..kažu da možeš vikat kolko očeš,al te nitko ne čuje i nemreš se pomaknut.
    Friških svjedočanstva nisam čula...bit će da danas nema neuzvračenih ljubavi..il je konkurencija veča

A apropo crvenog končića,soli,i takovih stvarčica..sve je opisano u stoljetnom kalendaru.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj žužy prvotno napisa Vidi poruku
    Vele da je to onaj koji je bio zaljubljen i odbijen od strane napadnutog...pa nakon što je umro se osvečuje tako da ti noču sjedne za vrat i guši te.
    Imam doma dosta starijih susjeda koji su se probudili u masnicama..kažu da možeš vikat kolko očeš,al te nitko ne čuje i nemreš se pomaknut.
    Friških svjedočanstva nisam čula...bit će da danas nema neuzvračenih ljubavi..il je konkurencija veča

A apropo crvenog končića,soli,i takovih stvarčica..sve je opisano u stoljetnom kalendaru.
    Pa to su kao inkubusi i sukubusi, jako stara vjerovanja.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Aaaaa, stoljetni kalendar! Kako li se toga nisam sjetila??? To mi je bila najzabavnija literatura u višim razredima osnovne škole.

Offt. nisam čula za naziv "polegač" ali priče su iste. Nije ni čudo - ja sam isto iz tog kraja.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 15.04.2014. at 09:53

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Carmina, piše u Levitskom zakoniku da je žena dok menstruira nečista, i sve što dotakne dok ima menstruaciju (sjedne, legne) je nečisto.
    Točno tako, isto piše i u Kuranu. Uz razliku da se danas RKC npr. ne drži Levitskog zakonika nego Novog zavjeta.

Peterlin i Cvijeta, nisam nigdje nikada napisala da je ono što je dobro i preporučljivo za mene dobro i za neku od vas, i obrnuto. Egzorcizam nije nikakva egzotika i nije kontroverzan /kako pita Cvijeta/, zbog čega bi bio?! I, kao što sam već napisala, egzorcizmom se bave i pravoslavni svećenici i hodže (one prave hodže) u Islamu, a vjerojatno i još neke konfesije (uz svećenike RKC).

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Ja se isto volim "svetu vodicu" a crvrni koncic ne volim...a sta ces....zatucana i zadrta

A isto pustam "neciste" zene po krevetu ...mozda nisan do bola bas zadrta

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    zašto baš Turci? Naravno, neki su običaji i od njih ostali, ali misliš li zbilja da prije kršćanstva nije bilo drugih religija ovdje? Većem dijelu ovdašnjeg stanovništva to je kršćanstvo jednom davno nametnuto, nakon što su ga iz političkih razloga prihvatili moćniji (a nakon toga se u istočnijim dijelovima isto ponovilo s islamom, pa ponovo kršćanstvom). Zato su se ta praznovjerja tako dugo i zadržala, jer su dugo vremena ljudi odlazili u kršćanske crkve, a kod kuće prakticirali staru vjeru, ali kako su time riskirali proganjanje pa i smrt u mukama, to se skrivalo. Mitovi su postali narodne priče, ostaci nekadašnjih obreda postali su činovi praznovjerja. Ako pažljivo gledamo i razumijemo, u tim "budalaštinama" možemo vidjeti svoje korjene - nažalost ne previše jasno, budući da su miroljubivi kršćani mačem i ognjem zatrli običaje naših predaka.
    Zato jer baš jesu ostaci običaja Turaka (kojih se oni pridržavaju i dan danas....); pogledaj da bacaju hamper vode za nekim tko izlazi iz kuće na put, vežu malim bebama crveni konac oko ruke, gataju iz kave, salijevaju stravu, gataju na olovo, ne režu nokte petkom (petak je za njih kao za nas nedjelja!), paze da ne stanu na "tuđu vodu" (tj. onu u kojoj se netko prao, pa je izlio)... itd.
    Možeš objašnjavati da su to raniji običaji i ostaci ranijih religija, objasni mi zbog čega onda ti običaji nemaju sličnosti s drugim ranijim religijama u Europi, a baš imaju u današnjoj Turskoj?! Nije valjda da smo im "prodali" foru...
    Nisam čula da Šveđani ili Francuzi bacaju hamper vode za nekim, a niti da Talijani ne režu nokte petkom...

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Evo iz prve ruke: muslimani vjeruju da je moguce nekoga ureci (cak i samo zavidnim pogledom)... Crna magija je zabranjena, cime je potvrdjeno njeno postojanje... Zastiti se lako: trazenjem zastite od Boga.
    Mnogo toga sto se danas u Bosni trpa u "sihir" jeste praznovjerje. Bacanje i skidanje uroka je biznis, nema veze s onim sto je vjera potvrdila da postoji. Ako neko zaista posjeduje ta neka znanja, ne oglasava se u medijima garant...

Evo iz Kur'ana:

...i povode se za onim što su šejtani o Sulejmanovoj vladavini kazivali. A Sulejman nije bio nevjernik – šejtani su nevjernici: učili su ljude vradžbini i onome što je bilo nadahnuto dvojici meleka, Harutu i Marutu, u Babilonu. A njih dvojica nisu nikoga učili dok mu ne bi rekli: "Mi samo iskušavamo, i ti ne budi nevjernik!" I ljudi su od njih dvojice učili kako će muža od žene rastaviti, ali nisu mogli time nikome bez Allahove volje nauditi. Učili su ono što će im nauditi i od čega nikakve koristi neće imati iako su znali da onaj koji tom vještinom vlada neće nikakve sreće na onome svijetu imati. A doista je jadno ono za što su se prodali, kada bi samo znali!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Carmina406 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se isto volim "svetu vodicu" a crvrni koncic ne volim...a sta ces....zatucana i zadrta

A isto pustam "neciste" zene po krevetu ...mozda nisan do bola bas zadrta

Pa gdje spavaju nečiste žene ako ne smiju ni sjesti na krevet???

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

A sto se tice menstruacije... U Kur'anu ne pise nigdje da je zena necista, na nacin na koji se spominje u gornjim postovima.
    Pise ovo:
    I pitaju te o mjesečnom pranju. Reci: "To je neprijatnost." Zato ne općite sa ženama za vrijeme mjesečnog pranja, i ne prilazite im dok se ne okupaju. A kada se okupaju, onda im prilazite onako kako vam je Allah naredio. – Allah zaista voli one koji se često kaju i voli one koji se mnogo čiste.

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

ja spavan ispred kuce,na tapetu...a udem u kucu samo skuhat i oprat...sve s nogu..bez sjedanja

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj alef prvotno napisa Vidi poruku
    Evo iz prve ruke: muslimani vjeruju da je moguce nekoga ureci (cak i samo zavidnim pogledom)... Crna magija je zabranjena, cime je potvrdjeno njeno postojanje... Zastiti se lako: trazenjem zastite od Boga.
    Mnogo toga sto se danas u Bosni trpa u "sihir" jeste praznovjerje. Bacanje i skidanje uroka je biznis, nema veze s onim sto je vjera potvrdila da postoji. Ako neko zaista posjeduje ta neka znanja, ne oglasava se u medijima garant...

Evo iz Kur'ana:

...i povode se za onim što su šejtani o Sulejmanovoj vladavini kazivali. A Sulejman nije bio nevjernik – šejtani su nevjernici: učili su ljude vradžbini i onome što je bilo nadahnuto dvojici meleka, Harutu i Marutu, u Babilonu. A njih dvojica nisu nikoga učili dok mu ne bi rekli: "Mi samo iskušavamo, i ti ne budi nevjernik!" I ljudi su od njih dvojice učili kako će muža od žene rastaviti, ali nisu mogli time nikome bez Allahove volje nauditi. Učili su ono što će im nauditi i od čega nikakve koristi neće imati iako su znali da onaj koji tom vještinom vlada neće nikakve sreće na onome svijetu imati. A doista je jadno ono za što su se prodali, kada bi samo znali!
    Hvala Alef na opisu iz prve ruke.
    U RKC je razlika što ne postoje bijela i crna magija, magija je magija; isto kao što nisam čula za urokavanje nekog zavidnim pogledom.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Je je... sad bi se i ti utrpala u napredno selo.
    Ja jesam skoro nasjela

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

ja spavan ispred kuce,na tapetu...a udem u kucu samo skuhat i oprat...sve s nogu..bez sjedanja

ti si meni smiješna..

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

I ja zahvaljujem Alef <3

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ma da, magija je magija, napisala sam tako jer sihr cesto prevode kao crna magija pa da bude jasnije... Dakle, bavljenje sihrom je zabranjeno
    Dok mi bude rjecnik pri ruci napisat cu tacnu definiciju... Postoji razlika izmedju onoga sto je sihr u islamu i onoga sto se naziva sihrom u Bosni, u narodu...

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj alef prvotno napisa Vidi poruku
    Ma da, magija je magija, napisala sam tako jer sihr cesto prevode kao crna magija pa da bude jasnije... Dakle, bavljenje sihrom je zabranjeno
    Dok mi bude rjecnik pri ruci napisat cu tacnu definiciju... Postoji razlika izmedju onoga sto je sihr u islamu i onoga sto se naziva sihrom u Bosni, u narodu...
    Ma jasno, magija je magija... Čak sam čitala tumačenje hodže o sihirima, koje je aporopo identično tumačenju svečenika RKC; a to je: ne postoji bijela magija, ne postoje skidači magije (sihira, uroka), to su sve isti ljudi, samo se lažno predstavljaju. Isto vrijedi i za razne "čitače" sudbine i sl.; hodža je objasnio da oni rade sa zlim džinima, da oni zapravo nemaju super power...

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Evo, dok imam vremena; da upotpunim piskaranje; tu je i literatura:

Kako prepoznati imate li urok
    http://www.sehur.net/html/modules.ph...rticle&sid=299

Knjiga oca Gabriela Amortha - Izvješća rimskog egzorcista: http://verbum.hr/knjige/izvjesca-rim...zorcista-2545/ - ima je i u PDF-u po internetskim bespućima,
    isto kao i knjige mons. Bolobanića: http://www.msgr-bolobanic.com/knjiga.html - pa tko voli - nek izvoli...

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

evo mene napalo nedavno, zapravo ima jedno godina dana.
    samo ja sam mislila da me pere neki infrakt ili nešto tako. Uglavnom osjećaj je tako neugodan da se uopće ne čudim što paralizi sna dodaju svakojake priče.
    Uglavnom službeno se to zove paraliza sna i postoji znanstveno objašnjenje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    evo mene napalo nedavno, zapravo ima jedno godina dana.
    samo ja sam mislila da me pere neki infrakt ili nešto tako. Uglavnom osjećaj je tako neugodan da se uopće ne čudim što paralizi sna dodaju svakojake priče.
    Uglavnom službeno se to zove paraliza sna i postoji znanstveno objašnjenje.
    Pa za puno ovakvih pojava postoji znanstveno objašnjenje, ali ako ga ljudi ne znaju, skloni su te stvari pripisati nekim čudnim silama...

Konkretno, sigurno da se takve epizode češće događaju mladima, a i mladim majkama - zbog neispavanosti.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 15.04.2014. at 11:46

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Knjiga oca Gabriela Amortha - Izvješća rimskog egzorcista: http://verbum.hr/knjige/izvjesca-rim...zorcista-2545/ - ima je i u PDF-u po internetskim bespućima,
    isto kao i knjige mons. Bolobanića: http://www.msgr-bolobanic.com/knjiga.html - pa tko voli - nek izvoli...
    Meni je Harry Potter stvarniji od svega ovoga.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Pa evo baš čitam malo, stvarno zanimljivo, nikad nisam čula za knjigu, hvala Mojca!

Kako je samo potkrepljeno uredno sve sa fotografijama, iskopinama, rekonstrukcijama, kao mali istraživački rad, skoro da povjeruješ da to sve stvarno postoji, fora
    Posljednje uređivanje od šafran : 15.04.2014. at 11:50

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Meni je Harry Potter stvarniji od svega ovoga.
    Ali kad slušam klince - generaciju svojih sinova (bez razlike u odnosu na spol), to sve vjeruje u zombije i neka čudesa iz Harryja Pottera + ine koještarije s televizije, uffff...

Spas mi je bio "green screen" tj. kad su se moja djeca zainteresirala za tehnologiju trik snimki - puno im se stvari razjasnilo i u glavi.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Interesant opis vraga, kako je stigao na zemlju, i kako su ljudi stvorili pogrešnu sliku o njemu, on je u stvari samo miroljubivi hedonist koji se iz pukog neznanja zamjerio ljudima

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Zato jer baš jesu ostaci običaja Turaka (kojih se oni pridržavaju i dan danas....); pogledaj da bacaju hamper vode za nekim tko izlazi iz kuće na put, vežu malim bebama crveni konac oko ruke, gataju iz kave, salijevaju stravu, gataju na olovo, ne režu nokte petkom (petak je za njih kao za nas nedjelja!), paze da ne stanu na "tuđu vodu" (tj. onu u kojoj se netko prao, pa je izlio)... itd.
    Možeš objašnjavati da su to raniji običaji i ostaci ranijih religija, objasni mi zbog čega onda ti običaji nemaju sličnosti s drugim ranijim religijama u Europi, a baš imaju u današnjoj Turskoj?! Nije valjda da smo im "prodali" foru...
    Nisam čula da Šveđani ili Francuzi bacaju hamper vode za nekim, a niti da Talijani ne režu nokte petkom...
    ok, neka je crveni končić i gatanje iz kave Turski običaj, u našim krajevima gdje nije bilo Turaka naći ćeš druge običaje koji su slični - oblačenje odjeće naopako protiv uroka i vještica, gatanje iz ugljena u vodi, na razne dane u tjednu ili u mjesecu se razne stvari ne smiju raditi.

Bez obzira odakle sve to potiče, razumijem da to nekog smeta ako ga susjedova baba plaši da će mu dijete netko ureći. Ne razumijem pak odakle shvaćanje da je samo vlastita religija uzvišena dok se o drugima govori s prezirom. Bili to muslimani ili pripadnici religija koje smo iskorjenili inkvizicijom.
    Da pojasnim, nije mi bitno da dokažem odakle pojedini običaji stižu, reagirala sam na ton u ovom dijelu tvog posta
    to nema veze s nikakvom religijom, to je teško praznovjerje i budalaština koju su nam vjerojatno ostavili iz nekakvih svojih običaja...
    Evo primjera praznovjerja i budalaštine: u riznici zagrebačke katedrale čuva se kostur djeteta donesenog iz Svete zemlje za vrijeme križarskih ratova. Navodno je to tijelo jednog od dječačića ubijenog u pokolju Nevine dječice koji je naredio Herod...
    Zanimljivo bi bilo doznati kako je zapravo stradalo to dijete. U usporedbi sa štovanjem relikvija crveni končić djeluje benigno.
    Zbilja se pitam kako i zašto crkva nije već odavno ukinula to štovanje relikvija.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ma daaj, crveni končić je budalaština, al poslije piše da se opereš i poliješ urokljivu vodu po sebi. i to otpozadi.
    ili:
    Zato se od nas traži da spominjemo Allaha prilikom odlaganja odjeće jer se džinu može dopasti naše tijelo. U momentu odlaganja odjeće džin može ureći čovjeka ukoliko on nema zaštitu dova.
    mislim, sve se to naravno može tumačiti i da zavist ne valja i da taština ne valja. npr ono kad kaže da se ne smiješ gledati u ogledalo jer džini to vole. da sam vjernica ko što nisam, ja bih si to tako tumačila što ne znači da ne bih isto malo kuću poškropila vodicom, just in case. ono, dođe ti svećenik, malo popričate, tako je običaj, poškropi i to.
    al tumačiti ovako doslovno, hbg, meni je to - smiješno i ne mogu si pomoć.
    i šta se onda čude da ljudi vide u tome priliku za zaradu, ajd molim te.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Evo citata o nečistoći nečistih žena i svega oko njih, ravno iz Svete knjige:
    "Kad žena imadne krvarenje, izljev krvi iz svoga tijela, neka ostane u svojoj nečistoći sedam dana; tko se god nje dotakne neka je nečist do večeri. Na što god bi legla za svoje nečistoće neka je nečisto; na što god sjedne neka je nečisto. Tko se dotakne njezine posteljine neka opere svoju odjeću, u vodi se okupa i do večeri ostane nečistim. Tko god dotakne bilo koji predmet na kojemu je ona sjedila neka svoju odjeću opere, u vodi se okupa i nečist ostane do večeri. A ako bi se dotakao čega što je bilo na njezinoj postelji ili na predmetu na kojem je ona sjedila, neka je nečist do večeri. Ako koji čovjek s njom legne, njezina nečistoća za nj prianja, pa neka je nečist sedam dana. Svaka postelja na koju on legne neka je nečista. Ako žena imadne krvarenje dulje vremena izvan svoga mjesečnog pranja, ili ako se njezino mjesečno pranje produžuje, neka se smatra nečistom sve vrijeme krvarenja kao da su dani njezina mjesečnog pranja. Svaka postelja na koju legne za sve vrijeme svoga krvarenja bit će joj kao i postelja za njezina mjesečnog pranja. I svaki predmet na koji sjedne neka postane nečistim kao što bi bio nečist u vrijeme njezina mjesečnog pranja. A svatko tko ih se dotakne neka je nečist; neka opere svoju odjeću, okupa se u vodi i ostane nečistim do večeri. Ako ozdravi od svog krvarenja, neka namiri sedam dana, a poslije toga neka je čista. Osmoga dana neka uzme dvije grlice ili dva golubića te ih donese svećeniku na ulaz u Šator sastanka. Neka jedno svećenik prinese kao žrtvu okajnicu, a drugo kao žrtvu paljenicu. Tako će svećenik obaviti pred Jahvom obred pomirenja nad njom, za njezino nečisto krvarenje."
    Levitski zakoni 15, 19-30
    obratite pažnju na razliku između čišćenja nakon muškog ili ženskog djeteta:
    Jahve reče Mojsiju: "Kad koja žena zatrudni i rodi muško čedo, neka je nečista sedam dana, kako je nečista u vrijeme svoga mjesečnog pranja. Osmoga dana neka se dijete obreže. A ona neka ostane još trideset i tri dana da se očisti od svoje krvi; ne smije dirati ništa posvećeno niti dolaziti u Svetište dok se ne navrši vrijeme njezina čišćenja.Ako rodi žensko čedo, neka je nečista dva tjedna, kao za svoga mjesečnog pranja, i neka ostane još šezdeset i šest dana da se očisti od svoje krvi."
    Obredno čišćenje spominje se i u Novom zavjetu, gdje Marija nosi dvije grlice u hram kao žrtvu za očišćenje nakon rođenja Isusa.
    (odakle im samo tolike ptice?)

I sad recite, po čemu je to bolje od prolijevanja vode?
    Posljednje uređivanje od pomikaki : 15.04.2014. at 12:28

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo citata o nečistoći nečistih žena i svega oko njih, ravno iz Svete knjige:

obratite pažnju na razliku između čišćenja nakon muškog ili ženskog djeteta:

Obredno čišćenje spominje se i u Novom zavjetu, gdje Marija nosi dvije grlice u hram kao žrtvu za očišćenje nakon rođenja Isusa.
    (odakle im samo tolike ptice?)

I sad recite, po čemu je to bolje od prolijevanja vode?
    Aaaaa, sad mi je jasno zašto se Sveta zemlja pretvorila u pustinju!

Jedni su potrošili svu vodu, a drugi iskoristili sve ptice (a možda i druge živine) za obredna čišćenja...
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 15.04.2014. at 12:48

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

ti si meni smiješna..

Nekome smijesna..nekoma Zatucana

Vazno da sam ja sretna u zivotu,jel tako?! Mozda sam i hedonist

Evo bas sam prestala bit "necista" pa mi je odma zivot lijepsi

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

. Ne razumijem pak odakle shvaćanje da je samo vlastita religija uzvišena dok se o drugima govori s prezirom. Bili to muslimani ili pripadnici religija koje smo iskorjenili inkvizicijom.
    Da pojasnim, nije mi bitno da dokažem odakle pojedini običaji stižu, reagirala sam na ton u ovom dijelu tvog posta

.

ok. Ajde se vrati par stranica unatrag na moje postove,pa reagiraj na ton kojim se moja "vjera" propitivala i opisivala. Budi fer...

Dosli smo vec odavno do zakljucka da je ovdje svako misljenje i ton dozvoljen...ili ne vrijedi za sve isto pravilo

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ma daaj, crveni končić je budalaština, al poslije piše da se opereš i poliješ urokljivu vodu po sebi. i to otpozadi.
    ili:

mislim, sve se to naravno može tumačiti i da zavist ne valja i da taština ne valja. npr ono kad kaže da se ne smiješ gledati u ogledalo jer džini to vole. da sam vjernica ko što nisam, ja bih si to tako tumačila što ne znači da ne bih isto malo kuću poškropila vodicom, just in case. ono, dođe ti svećenik, malo popričate, tako je običaj, poškropi i to.
    al tumačiti ovako doslovno, hbg, meni je to - smiješno i ne mogu si pomoć.
    i šta se onda čude da ljudi vide u tome priliku za zaradu, ajd molim te.
    Zapravo ti ja to točno nebih znala; ovaj gornji link mi je prvi dopao pod ruku i riječ je o linku vjere koju poštujem ali joj ne pripadam. Možda će to neka vjernica muslimanka moći bolje objasniti.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ok. Ajde se vrati par stranica unatrag na moje postove,pa reagiraj na ton kojim se moja "vjera" propitivala i opisivala. Budi fer...

Dosli smo vec odavno do zakljucka da je ovdje svako misljenje i ton dozvoljen...ili ne vrijedi za sve isto pravilo
    Pa ja sam stekla dojam da je taj ton bio reakcija na način na koji si ti svoju vjeru iskazivala, primjerice savjetujući obraćanje svećeniku osobama koje nisu vjernici, ne na samu vjeru. Onda se u žaru borbe svašta napiše, naravno. Ali mnogo je forumašica ovdje koje su vjernice pa nemaju sličnih problema.

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Pa ja sam stekla dojam da je taj ton bio reakcija na način na koji si ti svoju vjeru iskazivala, primjerice savjetujući obraćanje svećeniku osobama koje nisu vjernici, ne na samu vjeru. Onda se u žaru borbe svašta napiše, naravno. Ali mnogo je forumašica ovdje koje su vjernice pa nemaju sličnih problema.

Da,stekne se dojam kako kome padne na pamet. Tema su UROCI

a ja sam imajuci u vidu da je pokretacica teme mozda i katolkinja (a eventualno i neki drugi sudionici) dala savjet u tom pravcu.

Nemogu ja kao katolik ici u drugom pravcu.

Bilo bi mi drago da se i vise forumasa drugih vjeroispovijesti javilo i uputilo sebi slicne tamo gdje treba,jako postujem Alef koja je to i ucinila.

Isto tako postujem Ateiste koji izraze svoje misljenje o temi UROK.

Ni u najludim snovima se nisam obracala Ateistima da se obrate sveceniku...obracala sam se ISKLJUCIVO katolicima

Stranica 7 od 20 PrviPrvi ... 5678917 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •