Pokazuje rezultate 1 do 50 od 984

Tema: Uroci

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    :

Evo na primjer, Prehrambeni fakultet nas uči o hrani, biblijske vrijednosti nas uče da hranu trebamo dijeliti sa siromasima. Arhitektura, građevina i geodezija nas poučavaju o gradnji, projektiranju i mjerenju; biblijske vrijednosti nas uče kako biti graditelji civilizacije ljubavi. Antropologija nam govori o čovjeku i njegovu podrijetlu, a Biblija o tome kamo čovjek ide. "Naš svijet je malen" reći će fizika; "Naš svijet je svet - poštuj ga", poručuje Biblija. Filozofski fakultet potaknut je ljubavlju prema mudrosti; i Biblija jako cijeni mudrost, samo drži da je njezin početak u strahu Božjemu, tj. u poštivanju Božjih zakona, koji štite čovjeka i svijet, a čovjeka kao mislitelja čine poniznim (humilitas od humus, povezanost je sa zemljom). Šumarski fakultet zna sve o drveću, a biblijske vrijednosti nas uče poštivati to bogatstvo i nositi svoj križ, tj. biti solidarni i služiti bližnjemu. Informatika koja mi je podarila ovaj stroj na kojem pišem ovo pismo, uči nas upravljanju informacijama i traženju novih tehničkih postignuća na tom području; a biblijska vrijednost je da u svemu tome tražim istinu. Na studiju geografije morat ćemo dobro naučiti granice; a biblijske vrijednosti nam poručuju da ih naučimo nadići! Sociologija nas može vrlo dobro naučiti kako najbolje urediti društvo i zajednički život; biblijska je vrijednost naučiti da je temelj zajedništva to što su svi ljudi braća i sestre koji imaju zajedničkog Boga Oca. Studenti novinarstva uče umijeće prenošenje informacija na najobjektivniji način; biblijska vrijednost je: Ne svjedoči lažno! Pravni fakultet nas uči da je pravda dati svakom ono što mu pripada; biblijska je vrijednost: ljubi bližnjega svoga. Medicinski fakultet educirat će nas kako se brinuti za tjelesno zdravlje, a biblijske vrijednosti promiču zdravlje duše i duha.

Istina je da je Močilac trebao bolje provjeriti činjenice

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku

Istina je da je Močilac trebao bolje provjeriti činjenice
    zašto? Ovaj odgovor je čista elokvencija - i to se mora priznati, tip je elokventan
    ali kako nas biblija uči čuvati bogatstvo šuma, ili prirode, ako je čovjeku dala naputak da se množi i sve na zemlji sebi podredi (morala bih naći točan citat). Kako nas uči nadići granice? Kako nas uči naći istinu, ako se u dogme ne smije sumnjati? Promiču li samo biblijske vrijednosti zdravlje duše i duha? Slično ovako možemo napisati i za mnoge druge religije i filozofije. Mogla bih se u ovo upustiti ali mislim da je uzalud.

Ne bih imala ništa protiv biblije, naprotiv, kad se ne bi nametala kao jedini model - tada stvar postaje zastrašujuća.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    zašto?
    Pa ne znam, meni je bezveze recimo da stavlja vjeru u neku opreku s Velikim Praskom, a svećenik je iznio teoriju Velikog praska. Općenito, mi je možda nepotrebno bilo to nabrajanje zašto je biblija loša (pogotovo ako istu ne poznaješ), to je posve irelevantno. Pa i da je najbolja na svijetu, javnom apeliranju na vjeru ili bilo koju partikularnu vrijednost jednostavno nema mjesta na čelu jedne sekularne institucije u kojoj bi se svi partikulariteti trebali osjećati jednako dobrodošlima. Sve ostalo je nebitno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •