Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
U pravu si... možda je to nasljeđe straha od zlih sila jače i šire nego si mislimo...vjerojatno zato jer postoji puno stvari na koje ne možemo utjecati. To je u leđnoj moždini.

Koliko puta kažemo "puj, puj, da ne ureknem..." i ne misleći što to zapravo znači i od čega se branimo.

Ima toga puno - broj 13, crna mačka, mačka preko puta, picek ispod stola.... ček da se sjetim.... prosipana sol (ja baš za to ne marim, ali svaki put me štrecne da je to nesreća kad se prospe sol, iako za to postoji zdravorazumsko obrazloženje - nekad je sol bila skupa i dragocjena, pa je trebalo paziti).

Isto - cipele na stolu znače bolest, nije čudo - tako se fakat možeš zaraziti... Isto i koferi na krevetu.

Sreću donosi djetelina s četiri lista, potkova iznad vrata kuće, paučina u kući znači svatove i tako dalje... Ne mogu se svega sjetiti, ovo su stvari koje je moja baka znala spominjati. Evo još: ako se škare zabodu u pod, to je nesreća. Ili ako se nož okrene oštricom naopako, i to je nesreća (razumljivo, jer netko će se porezati).

Priče da dječju robicu ne smiješ sušiti vani po mraku pročitala sam tu negdje na forumu (kako starije generacije gnjave mlade mame) pa eto, da i to spomenemo.

A sad vi nastavite...
ako ostaviš torbu na podu, nećeš imati novaca

ako kruh položiš na stol naopačke duše u čistilištu plaču (je li se čistilište do sada ukinulo?) kakvo bi tu moglo biti razumsko objašnjenje, pitam se

kad mi je baka poklonila škarice rekla je da me mora bocnuti malo njima u dlan, inače ćemo se posvađati, i da to vrijedi za bilo što oštro
sveki mi je isto jednom prilikom dala škare, nikakva to posebna prilika nije bila nego su mi falile jer sam svoje ostavila kod svekra, pa je ona meni dala zamjenske - ali je rekla da ih moram otkupiti, makar za 1 kunu, inače ću se i s njom posvađati (istina da sa svekrom nisam baš najbolja a sa svekrvom sam ok)

pa razbijeno ogledalo, prolazak ispod ljestvi

i tako, svašta ima, moram reći da je zanimljivo, ali ne bih da mi to određuje život

a baš vjerovanje u uroke, to je već stepenica više
koja podrazumijeva strah od osoba koje ti nadnaravnim putem pokušavaju nanijeti zlo, valjda čisto sebi za zabavu
sasvim nešto drugo od ovih praznovjerja vezana uz nekakve slučajnosti

uvijek sam se pitala tko ima interesa objavljivati oglase "skidam uroke", ali očito da pacijenata ima jer ih nije teško naći u raznim oglasnicima i novinama