Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
Ja sam sve ovo o čemu pišete uvijek vezivala za nekakve zatucane sredine, jednu i sama dobru poznajem, a onda shvatim da je cijela zemlja/regija jedna velika zatucana sredina u kojoj zlo ne donese urokljive babe, nadnaravna bića i crne mačke, već neznanje, nehtijenje da se zna i tradicija puna opravdanja za svakakve gluposti. Nama ni sljedećih sto godina prosvjetiteljstva ne bi pomoglo.

E sad, zašto se meni koja ne vjerujem u nikakve bogove, vragove, anđele, mrtvace, vampire, aure, uroke i slične papazjanije, nikad ne pokaže nešto od toga? Zato što u to ne vjerujem i zato što si životne događaje tako ne tumačim.
Imala sam 12 godina crnu mačku, živjela sam u religioznoj sredini u jedinoj nereligioznoj obitelji i kao takvi imali smo puni potencijal da budemo meta takozvanih urokljivih baba, u obitelji s događala hrpa lijepih i ružnih stvari itd. ali nikad si ništa nismo tumačili urocima, činima, božjim blagoslovom, kaznom ili čime već. Nismo nikad vidjeli djevicu Mariju, duha, mrtvaca ili anđela. Znam i zašto.

Život je složena formala prirodnih zakonitosti i statistike, osobnih htijenja i činjenja koja su olakšana ili otežana tuđim htijenjima ili činjenjima te okolnostima u široj sredini.

Ono što mogu je da nikome ne želim i ne činim zlo, kao ljudsko biće s vlastitom voljom i vlastitom odgovornošću za svoje postupke. Moju ruku i moje misli ne vode nikakav bog ili vrag, već sama ja. I nadam se da u životu opravdanja neću tražiti u nadnaravnim bićima, u praznovjerju (sama riječ sve kaže), religiji ili nečem petom. Ali kužim da je lako lakše.
po ovome što si napisala ispada da vjeruješ da se misli materijaliziraju...i da su nekako...itekako važne odrednice naših života.
to što su nam misli različitih nijansi, ne znači da su krive, zatucane...kakve god...one jednostavno jesu...
postoje.