Evo jos jedne Bosanke. Tokom rata sam prvi put cula izraz "ograjisati". U drustvu su pricali o liku koji je "ograjisao" na ulozak. Ja mislila da je u pitanju neki manijak, hehe. Poslije sam cula isti izraz ali u obliku "nagrajisati" a tada mi je objasnjeno da to znaci da je osoba stala na neki predmet cime su uroci presli na nju. Tada sam zivjela u Sa i okruzenje je bilo 95% muslimansko. Sada zivim u RS i velika vecina beba iz moje okoline ima zavezan crveni koncic oko rukice. Zadnjih par godina pojavile su se i pravoslavne brojanice (narukvice) u crvenoj boji, koje valjda imaju sire polje djelovanja jer "pokrivaju" i vjerski i sujevjerni aspekt. Ne dopada mi se to sto vidim, mada svoje misljenje zadrzavam za sebe. Iskreno, i smijesno mi je i zalosno, umjesto da pokusamo odgojiti slobodne ljude, od malih nogu ih ucimo da robuju strahu, vjeri i naciji. Moja djeca nisu nosila nikakve znakove po sebi. Vjeru i vjernike postujem taman toliko koliko i oni mene, a kad neko pokaze sujevjeran strah od crne macke ili bilo cega drugog i ja pokazem prezir prema postupku koji je taj strah izazvao. I tako, valjda slovim za vjesticu.