Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku
Zato jer baš jesu ostaci običaja Turaka (kojih se oni pridržavaju i dan danas....); pogledaj da bacaju hamper vode za nekim tko izlazi iz kuće na put, vežu malim bebama crveni konac oko ruke, gataju iz kave, salijevaju stravu, gataju na olovo, ne režu nokte petkom (petak je za njih kao za nas nedjelja!), paze da ne stanu na "tuđu vodu" (tj. onu u kojoj se netko prao, pa je izlio)... itd.
Možeš objašnjavati da su to raniji običaji i ostaci ranijih religija, objasni mi zbog čega onda ti običaji nemaju sličnosti s drugim ranijim religijama u Europi, a baš imaju u današnjoj Turskoj?! Nije valjda da smo im "prodali" foru...
Nisam čula da Šveđani ili Francuzi bacaju hamper vode za nekim, a niti da Talijani ne režu nokte petkom...
ok, neka je crveni končić i gatanje iz kave Turski običaj, u našim krajevima gdje nije bilo Turaka naći ćeš druge običaje koji su slični - oblačenje odjeće naopako protiv uroka i vještica, gatanje iz ugljena u vodi, na razne dane u tjednu ili u mjesecu se razne stvari ne smiju raditi.

Bez obzira odakle sve to potiče, razumijem da to nekog smeta ako ga susjedova baba plaši da će mu dijete netko ureći. Ne razumijem pak odakle shvaćanje da je samo vlastita religija uzvišena dok se o drugima govori s prezirom. Bili to muslimani ili pripadnici religija koje smo iskorjenili inkvizicijom.
Da pojasnim, nije mi bitno da dokažem odakle pojedini običaji stižu, reagirala sam na ton u ovom dijelu tvog posta
to nema veze s nikakvom religijom, to je teško praznovjerje i budalaština koju su nam vjerojatno ostavili iz nekakvih svojih običaja...
Evo primjera praznovjerja i budalaštine: u riznici zagrebačke katedrale čuva se kostur djeteta donesenog iz Svete zemlje za vrijeme križarskih ratova. Navodno je to tijelo jednog od dječačića ubijenog u pokolju Nevine dječice koji je naredio Herod...
Zanimljivo bi bilo doznati kako je zapravo stradalo to dijete. U usporedbi sa štovanjem relikvija crveni končić djeluje benigno.
Zbilja se pitam kako i zašto crkva nije već odavno ukinula to štovanje relikvija.