Pokazuje rezultate 1 do 50 od 984

Tema: Uroci

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Nisam gledala film, pa ne znam tačno o kojim se ljudima radi, ali zašto ateisti ne bi bili praznoverni? To što ne veruju u boga ne znači da ne veruju u neke kosmičke sile, šta ja znam, u svašta ljudi veruju. U strahu su velike oči.

Inače, kad smo kod praznoverja, setila sam se ove teme pre neko veče u pozorištu. Vodila sam ćerku i rođaku da gledaju balet Petar Pan. U jednom trenutku koreografija je takva da baletani plešu sa otvorenim kišobranima. Devojčice iza nas su se došaptavale kako je baksuz otvarati kišobran u zatvorenom prostoru. Baš su se iskreno zaprepastile, čuo se zapanjeni uzdah. Deca od 9-10 godina.
    A onda je bila neka koreografija gde se jedni drugima provlače kroz noge, pa su opet deca komentarisala: ostaćeš mali ako se nekom provlačiš kroz noge.
    Baš mi nešto bilo žao da su već tako mali "zatrovani" praznoverjem.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku
    A onda je bila neka koreografija gde se jedni drugima provlače kroz noge, pa su opet deca komentarisala: ostaćeš mali ako se nekom provlačiš kroz noge.
    u osnovnjaku, na tjelesnom, radili smo trbusnjake
    i frendica se nakon trbusnjaka ispruzila na pod da se odmori
    ja sam išla prema ljestvama i prekoračila preko nje
    ona je vrisnula da se moram vratiti i opet je prekoračiti inače neće više rasti
    meni je to bilo glupo, pa sam dječje zlobno odbila
    naljutila se na mene
    istina, i nije Bog zna što narasla

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Inače, kad smo kod praznoverja, setila sam se ove teme pre neko veče u pozorištu. Vodila sam ćerku i rođaku da gledaju balet Petar Pan. U jednom trenutku koreografija je takva da baletani plešu sa otvorenim kišobranima. Devojčice iza nas su se došaptavale kako je baksuz otvarati kišobran u zatvorenom prostoru. Baš su se iskreno zaprepastile, čuo se zapanjeni uzdah. Deca od 9-10 godina.
    Ja bi radije rekla ne zatrovani, nego već tako mali zaključani, zatvorenog uma. Umjesto da uživaju u predstavi i nakon nje razgovaraju o predstavi, vjerojatno su razgovarale o tome kako je odlazak na predstavu bio baksuz.

Ali bilo je toga i u naše vrijeme, sjećam se nešto da je kružilo neko praznovjerje kada ugledaš trag od aviona na nebu, brzo ti netko mora presjeći kažiprostom krug koji napraviš svojim kažiprsom i palcem jer te inače očekuje baksuz, ili kad vidiš trudnicu netko te treba uštipnuti itd..

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja mislim da je to faza.... Sjećam se da smo i mi - moje prijateljice i ja - u dobi od 12-14 godina isto tako bile zainteresirane za te stvari: tražile su se djeteline s 4 lista, trebalo se iz kreveta ustati na desnu nogu, trebalo se hodati pločnikom tako da staneš na kocke s pukotinom, ali ne i na samu pukotinu.... sto čuda! Prošlo me negdje u srednjoj školi. To je zapravo igra... Ili ono - ako vidiš jedna kola hitne pomoći, to je nesreća, ako vidiš još jedna isti dan, to je sreća, a ako vidiš i treća kola isti dan - to je sreća u nesreći! Tipične (pred)pubertetske mušice! Isto kao i gatanje na slova, kako će ti se zvati dečko... ili kad zbrojiš znamenke na tablici automobila pa dobiješ 21, to znači "sretan dan". I dan danas mogu od prvog pogleda prepoznati koje cifre daju 21, a to nema veze sa širinom uma nego je odlična vježba za početno zbrajanje. Isto kao što je sva ta "nauka" o kišobranima i drugim stvarima odlična vježba za usmjeravanje pažnje (dušu dalo za kasnije učenje).

To je dob kad su djeca taman zainteresirana i podložna takvim stvarima. Sve te narodne običaje (što se smatra srećom, a što nesrećom) pamtim baš iz te svoje dobi. Nije da me nešto uštopalo kasnije, he he he... bar mislim da nije. A sposobnosti učenja su mi se dosta dobro izvježbale. I masu toga učim danas svoju djecu (ne o urocima i baksuzima (odlična riječ) nego kako usmjeriti pažnju).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •