I Caka je
Da bi trebalo bit u kn,bez obzira kako piše u ugovoru
I Caka je
Da bi trebalo bit u kn,bez obzira kako piše u ugovoru
Tako je mora biti u kunama i obavezno sve treba ovjeriti kod javnog biljeznika.
Frendica odvjetnica mi je rekla da se niposto ne daje novac na ruke nego iskljucivo prijenos na bank.racun, mora postojati pisani trag da si nekome zaista uplatio novac odnosno da je novac sjeo na racun prodavatelja. To je najsigurniji nacin u slucaju ne daj Boze kompikacija i potrebe dokazivanja.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 23.06.2021. at 22:51
Posljednje uređivanje od Lili75 : 23.06.2021. at 22:54
Koliko znam tog ograničenja za fizičke osobe (jos uvijek) nema.
Kad se kupuje gotovinom stavi se u ugovor da se potpisom ugovora priznaje da je novac primljen i da kupac ima odmah pravo upisa vlasništva. Realno to je najjednostavnija procedura kupovine nekretnine samo je rizik na kupcu da bi prodavatelj (vjerojatno bezuspjesno) mogao osporavati primitak novca a kupac se slabo stiti od krivotvorenog novca i ako zeli staviti novac odmah na banku morat ce dati izjavu o porijeklu novca.
Kao i uvijek treba cim prije pokrenuti nakon tog prijenos vlasnistva, ne znam da li to sad mogu elektronski JB (odmah po potpisu) znam da rade upis hipoteke, prijavu na poreznu...
Nema ograničenja, može se novac brojati kod javnog bilježnika uz nadoplatu.
Casa, pa ne moze biljeznik znat jel novac krivotvoren, moze ga se samo tamo prebrojat.
Sillyme, dobro da si spomenula podrijetlo novca. Ured za sprecavanje pranja novca (i financiranja terorizma) zahtijeva sukladno zakonskim propisima od svih banaka da zatraze svoje klijente izjavu o podrijetlu novca i naravno potpisu je pod kaznenom odgovornoscu.
Ne znam zasto bi se itko isao zafrkavati i riskirati kad se sve to jednostavno i sigurnije rijesi prijenosom s racuna na racun.
Prijenos vlasnistva je takodjer u tom slucaju baratanja s gotovinom "skakljivo" pitanje.
A likovi koji vade lovu iz madraca i onda zahtijevaju da isplata bude iskljucivo na ruke jer taje podrijetlo novca, a sta rec...izbjegavam imat posla s takvima.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 23.06.2021. at 23:36
U pregovorima sam za stan, prodavač inzistira da mu se isplati gotovinom. Osobno mi je tlaka, nositi nemali novac u torbici, puno jednostavnije bi mi bilo prebaciti s računa.
Znam da postoji prostorija kod bilježnika gdje se može prebrojati novac, i znam da su mi prijatelji nedavno tako kupovali i prodavali.
Mi smo provjeravali nedavno ispravnost novca prije kupoprodaje u banci. U banci ubace novac u masinu za brojanje i voila. Usput se provjeri ima li i krivotvorenih novcanica. Zatim se potpise ugovor kod biljeznika i zajedno opet odete u banku poloziti novac na racun uz predocenje ugovora.
Kosjenka, jesi li ga mozda pitala zašto ne želi da mu prebaciš na račun? Koje je njegovo obrazloženje?
Pa di ćeš toliko novca nositi sa sobom. Ja se ne bih usudila.
Očito nešto hoće smuljat kad toliko izbjegava da se promet nekretninom obavi preko banke a i ovo da smanjite vrijednost kupoprodajnog ugovora kako bi smanjio iznos poreza koji treba platiti a ono...:/
Ja bih mu predložila prebacivanje novca s tvog na njegov bankovni račun u roku koji je naveden u ugovoru (obično je to taj dan ili max.dan poslije), pa hoćeš-nećeš i rekla da sam se savjetovala s frendicom odvjetnicom.
Sigurna sam da mu taj novac treba i da će pristat na tvoje uvjete samo se čvrsto postavi.
A ja ne mislim da su automatski sumnjivi poslovi u igri, već samo da čovjek to hoće "po naški" obaviti. Postoji cijela plejada likova koji ne žele imati posla s bankama. I javni bilježnici broje novac i potpiše se papir o primopredaji u kojem stoji koliko kojih apoena, bar jedan je prije dvije godine.
Tražiti da se u ugovoru smanji vrijednost nekretnine koja se prodaje je definitivno "po naški"
Ako je samo to razlog tim lakše se obavi transkacija u banci oš-neš Bangladeš, njemu trebaju novci.
Na sjeveru Hrvatske (pogotovo u ZG) rijetko tko prodaje/kupuje nekretnine gotovinom "na ruke", već u Dalmaciji mi je to zamislivije![]()
Da se razumijemo ja jako volim Dalmaciju i taj mentalitet da me se krivo ne shvati.
A čovjek možda ima svoje razloge, što ako mu je račun pod blokadom, onda logično ne želi isplatu na njega.
Što se umanjenja cijene na ugovoru tiče, u njegovim očima je išao u susret kupcu da mu smanji porez, ništa neobično ili rijetko. Zato porezna i ima svoje tablice.
Naravno da nije ugodno nositi tako veliku količinu novca, no onda se naruči novac u najbližu banku, podigne, prošeće par metara do JB, tamo potpiše ugovor predaju novci i odmah predati papire u gruntovnicu (provjeriti da li to može JB odmah napraviti). Ja bih još svakako prije same kupovine taj dan provjerila status vl. lista (to je javno dostupno) i osigurala da je ugovor kvalitetno napisan i provjeren kod dobrog odvjetnika...
a ništa onda Kosjenka baci se u to. Sretno!!!
Trenutno je ogranicenje za placanje u gotovini 105.000 kn a cini mi se da sam citala da je u pripremi novi zakon da se ta cifra jos smanji (nisam sigurna, nesto mi zvoni negdje o tome).
Naravno zbog sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma![]()
A kako onda javni bilježnici uredno ovjeravaju ugovore u kojima je navedena isplata gotovinom, zar oni ne moraju raditi analize?
Posljednje uređivanje od Kosjenka : 26.06.2021. at 20:17
MB, vidi na Tebu: "Dakle, plaćanje i naplata u gotovu novcu između osoba koje obavljaju registriranu djelatnost i drugih fizičkih i pravnih osoba moguća je samo u iznosu manjem od 75.000,00 kn. Navedeno se ne primjenjuje na međusobna plaćanja između građana. Ograničenje vrijedi i u slučaju ako se naplata ili plaćanje obavlja u više međusobno očigledno povezanih gotovinskih transakcija u vrijednosti od 75.000,00 kn i većoj."
Joj kad se sjetim kako mi je JB ovjerio jednom neku blesavu i bespotrebnu izjavu i uzeo novce, ja poslije pitam pa jel mi uopce trebala ta ovjerena izjava u tu svrhu (ispalo da mi nije trebala), kazu oni meni u to ne ulazimo. Moze i pisat ja sam kcerka Paja Pate. Samo ovjeravamo.
No krasno, uzeli mi novce a ja nadobudno mislila da oni ipak rade i nesto vise od same ovjere. Da ce mi rec da ne trebam tu izjavu il neato slicno. But nope.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 26.06.2021. at 21:49
provjeravaju sadržaj solemniziranih ugovora. zato to i košta više.
Ako mene pitas taj zakon je besmislen. Mislim, ja bi trebala klijenta pitat odakle mu novci i to zabiljezit. Ali ja necu ic provjeravat jel on govori istinu. Po meni se porezna treba s tim bavit.
Nisam sigurna da za fizicke osobe ne vazi ogranicenje, nisan provjeravala, nije mi nikad trebalo![]()
Ne samo pitati nego i analizu napraviti.
Naravno, kako to napraviti bi trebali odslusati na seminaru koji kosta ne malo novca.
Btw, danas je rok za onaj uputnik.
Naravno da je besmisleno sve to skupa.
Solemnizacija se radi kad god to netko zatraži.
Najčešće banka traži solemnizaciju ugovora o kreditu (stranka poslije ne može reći da joj nije bilo jasno što je potpisala jer je javni bilježnik dužan objasniti ugovor). Kad sam ja potpisivala ugovor, javni bilježnik je pitao želimo li da nam objasni sve odredbe ugovora jer smo ga za to platili.
A mogu se i drugi ugovori solemnizirati ali to je skupo, pa se uglavnom samo ovjeravaju potpisi kod bilježnika
Podrijetlo novca ce bit jako aktualno u naredne 2 god jer kad predjemo na euro, svi koji su imali vece kolicine novca u kn (u gotovini) bit ce prisiljeni prebacit ih u eure, a banke ce ih sukladno Zakonu o euru (koji je u izradi) trazit izjave o podrijetlu koje se daju pod kaznenom odgovornoscu.
Nadlezna tijela istrazivat ce velike kunske iznose sumnjivog ili neutvrdjenig podrijetla tako da tko ima kn "pod madracem" trebao bi ih staviti na vise racuna prije nego dodje do obvezne konverzije u eure.
Iako mi je osobno danas malo teze razumljivo da ljudi ogromne kolicine gotovine radije drze doma "u carapi" umjesto u bankama ne zbog kamata(jer su nikakve) nego zbog sigurnosti.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 27.06.2021. at 09:06
Baš zbog “sigurnosti” drže doma jer ne vjeruju bankama, slučaju kao sto je bio s ljubljanskom bankom, nekima je to još uvijek “živo sjećanje” koje im ne ulijeva povjerenje. Ili misle na situacije “što ako bude kriza, banka mi neće dati moj novac”.
Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 27.06.2021. at 10:38
Ajme majko mila...meni to ne ide u glavu u 21.stoljecu. ono rasporedis lovu u 3 banke, pa nece propast sve banke. :/
Možda zato jer nisi doživila.
Istina, ja jesam. Al usprkos tome drzim novce u banci
Možda zato kaj ih ni nemam puno
Ma Nano, svasta smo mi izgubili u rat.razdoblju ali danas mislim da je veca vjerojatnost da ce te netko doma opljackat s tolikom lovom cca lupam 60.000.- 80.000 eura nego da ce propast banke, pogotovo da nece bit suskanja i nagadjanja unaprijed da covjek ne bi stigao podic lovu.
Uostalom moze se polozit novac na 3 banke,pa nece sve propast.
Uglavnom tko god ima veci gotovinski kunski iznos morat ce napravit konverziju kroz 2 god.i mislim.da bi mu bilo sad pametnije to polozit u banke i rascjepkat nego cekat pa se bakcat sa svom papirologijom i opravdavanjem o podrijetlu novca.
Pa i da sad ofneseš u banku moraš potpisati papir o porijeklu
Vise ce se provjeravat i cjepidlacit kad krenu masovni prijavci gotovine u banci, a i ti koji se boje zlocestih banaka bit ce prisiljeni na neki nacin razmisljat o mogucoj "suradnji" s bankom.
Ljubljanska banka definitivno nije jedina propala banka u Hrvatskoj. Ja pamtim stečajeve i glumina i dubrovačke banke. Evo tu je popis banaka u stečaju, ima ih 8. Uglavnom, bolje ne držati preko 100keur u jednoj banci (tko ima). Ako se boje...
https://www.hnb.hr/temeljne-funkcije...ih-institucija
Posljednje uređivanje od sillyme : 27.06.2021. at 18:01
Ja sam odusevljena novim uslugama otkako sam presla iz Zabe u Otp.![]()
lili, ti si jedin koja je oduševljena uslugama banke.
Najbolja je moja prijateljica koja veli da banka naplaćuje čim im kažeš Dobar dan.
Banke su nužno zlo, i stalno se sjetim one odvjetnice ili sutkinje koja je pokušavala istjerati to da prima plaću na ruke. Dobro nas banke "ucjenjuju" svojim "uslugama"
Evo mene bas moja jucer ucijenila "uslugom" mbankinga i foto plati kad sam se u 9 navecer u nedjelju sjetila da nisam platila prehranu. Tri klika prstom i plaćeno. A mogla sam neucijenjena i bez nepotrebne "usluge" uzet novce i na +40 kao nekad stajati pol sata u redu u pošti iduci dan za platiti. Pa dobiti papiric s potvrdom. Pa poslati po djeci u skolu potvrdu i nadati se da ga nece izgubiti. Ali eto ja popustila ucjeni i platila u 3 klika u nedjelju u klimatiziranom onaj tren kad sam se sjetila i nakon toga opet na to zaboravila![]()
Kako necu bit odusevljena, 1.put u zivotu da ne placam mjes.vodjenje racuna banki
Imaju sustav skupljanja bodova.
Bez banaka velika vecina nas nikad ne bi kupila nekretnine, ne bi mogli opremit stanove/kuce bez kreditne kartice i placanja na rate...nema jednostavno drugog izbora,bez njih nazalost ne mozemo.
Zasto bi netko nekoga kreditirao besplatno. To nigdje ne postoji otkad je svijeta. Sta ces..![]()
Ne govorim o kreditima. Ne koriste ih svi. Uz to, brzo si zaboravila relativno svježe ponašanje banaka vezano za kredite. Malo su se upristojili nakon što su počeli gubiti parnivce na sudu. Zato kaj se nekima smračilo ne tako davno, vama koji sad imate kredite je svanulo. Imate bolji tajming
Usluge banke su preskupe. Očito vama nisu, meni jesu.
Naplaćuju mi gomilu stvari koje mi uopće ne trebaju.
A uz to je ucjena to što plaću moraš primiti na tekući račun banke.
Ovo kaj silly piše je ok, al ja sam godinama živjela bez te usluge i nije mi baš nešto trebala.
A sad, više pogodnosti za sada imam s Revolut karticom nego s karticom matične banke. I za naš način života mi je čak Revolut par puta uskočio tam gdje mi matična banka nije dala zadovoljavajuću uslugu. I iskreno, imam račun u toj banci u kojoj imam isključivo zbog velike mreže bankomata, jer osobno i dalje puno koristim gotovinu. Jer kak sam već pisala ne kupujem puno u dućanu neg na placu.
Nano,
Meni se i smrčilo i svanulo, kako ti kazes.
Al ja sam takodjer jedna od ostecenih kreditom u svicarcima, i na sudu smo s njima, no to uopce ne mijenja moje misljenje u vezi korisnih usluga koje pruzaju banke i bez kojih su danas neke stvari nezamislive. Nezamislive vecini gradjana.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 28.06.2021. at 10:59
Sillyme, ti si mi sestra u pogledu ekonomskih stavova![]()
lili, nadam se da ćete dobiti sud. Kao i svi koji su ih tužili
Hehehe, slažem se...ali takav je svijet oko nas. Rijetki su oni koji uspiju plivati protiv struje.
Inače, meni je osobno najbolji izraz "bankarski proizvod"... Do dana današnjega nisam uspjela dokučiti što to točno znači i po čemu se razlikuje od usluge, iako sam se trudila pročitati obrazloženja. Proizvod - aha!